Pilkit ja muut talvikalastusvieheet

 

 

 

Idea sinitarra-tasapainopilkistä syntyi jo monta vuotta sitten. Silloin tuli tehtyä säästömielessä jigipäitä perhokoukuista ja lyijyhauleista. Siitä ei ollut pitkä hyppy tekemään omia alkeellisia tasapainoja ja kirjolohimorreja. Mosari teki myös tuloaan ja alkoi vallata asemiaan kirjolohipilkkinä. Ei oikeastaan ollut edes yllätys, että rahan säästämiseksi piti kehitellä jonkinlainen keino tehdä omia ”mosareita”. Lyijystä valamiseen tarvittavaa tietoa, taitoa ja kalustoa ei ollut saatavilla, joten tekniikkaa piti soveltaa hieman itse. Tässä kerron lyhykäisyydessään sen, miten sinitarrasta tehdään tasapainopilkki.

.

Lue lisää: Tasapaino sinitarrasta

Kirjoita kommentti (3 Kommentit)

Madehara on mateen kalastuksessa yleisesti käytetty ryöstäjä-tyyppinen pilkki, jossa on kehässä tyypillisesti 6-10 kpl koukkuja lyijyrunkoon valettuna. Koukkujen yläpuolella voi olla hakanen syöttikalan kiinnittämistä varten.

 

Kalastus madeharalla, kuten muilla ryöstäjä-tyyppisillä madepilkeillä, tapahtuu pääpiirteittäin tähän tapaan: mateen kutuaikana sillä koputellaan, tömistellään ja läpsytellään pohjaa, ja saadaan näin kutuaikeissa olevat mateet luulemaan kyseessä olevan kutuaikeissa oleva toinen made. Ennen kutua ja kudun jälkeen harassa pidetään syöttiä. Syöttinä käyvät kaikki "roskakalat" särjestä kiiskeen ja ahveneenkin. Mateen tullessa nuuskimaan syöttiä sen voi havaita siiman tönimisenä. Tuntiessasi tönimistä teet nopean mutta tasaisen vastaiskun yrittäen näin tartuttaa koukut mateen leukaperiin kiinni. Useimmiten koukut ovatkin juuri leukaperissä, mutta joskus myös kyljessä.

 

Madeharan huonoja puolia on sen tarttuminen kiinni jäänreunaan kalaa nostettaessa. Karkuutusprosentit vähenevätkin reippaasti käytettäessä reiän tekoon sitä isompaa kairaa.

 

Seuraavassa kerrotaan yksinkertainen tapa valmistaa hyvä ja halpa mutta samalla kalastava madehara:


 

.

Lue lisää: Madeharan valmistus

Kirjoita kommentti (5 Kommentit)

Tämä artikkeli on opas yksinkertaiseen ja toimivaan lenkki- sekä reikämorrin valmistukseen. Mormuska (morri, mormu, mormyska) on painokoukku, jonka valmistamisessa vain mielikuvitus on rajana, kun aloitat tamppien viilauksesta ja lopetat väriyhdistelmiin, mätipalloineen kaikkineen.


.

Lue lisää: Mormuskan valmistus

Kirjoita kommentti (4 Kommentit)

Tammikuu on tilastollisesti vuoden kylmin kuukausi ja pilkkisesonki pääsee viimeistään alkamaan etelässäkin. Ahven, kuha ja made ovat pilkkijän tavoitettavissa varsin helpostikin. Jäälle ei kuitenkaan kannata lähteä huonosti varustautuneena sillä muuten retki saattaa loppua ennen aikojaan.

Lue lisää: Pukeudu ja varustaudu oikein tammikuun pilkkijäille – kohdekaloina ahven, kuha ja made

Kirjoita kommentti (0 Kommentit)

Viisiosaisen sarjamme toisessa osassa Johannes Jahnukainen tutustuttaa vauvaikäistä poikaansa Urhoa pilkkimiseen.

Lue lisää: Kalastajalle syntyy vauva – uhka vai mahdollisuus? osa 2/5

Kirjoita kommentti (0 Kommentit)


Helmikuussa päivä on jo tammikuuta huomattavasti pidempi ja valon määrä vedessä aktivoi myös kaloja. Pilkkiminen on jännittävä harrastus, jonka aloittaminen ei vaadi suuria panostuksia.

Lue lisää: Helmikuussa kannattaa aloittaa pilkkiharrastus

Kirjoita kommentti (0 Kommentit)
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt