Share

Suomen markkinoille tuli tälle kaudelle uusi vapamerkki, Konger, jonka tuotteita Kalastus-lehden avustajat käyttivät laajamittaisesti keväästä syksyyn. On aika summata kokemukset.

Antti Zettebergin, Hannu Huttusen ja Markus Tandefeltin kokemukset

Vapamalliston huippuna Streeto Air

Streeto Airin lyhin malli, 190-senttinen ja 56-grammainen vapa on maailman kevyin luokassaan. Meillä käytössä oli hieman raskaampi, mutta käytännössä lähes ilmaa oleva 206-senttinen versio, jonka suositusviehepaino on 3-15 grammaa eli täydellisesti jigikalastukseen sopiva.

Keveydestään huolimatta Streeto Air -sarjan vavat ovat jäykkiä ja vahvoja. Vavoissa on alan ykköstoimijan, Fujin, kelakiinnikkeet ja -vaparenkaat. Spigot-liitokset ovat vahvistettu hiilikuituteipillä.

Kahva on lähes kokonaan hiilikuitua ja päässä on pieni eva-nuppi. Vavan laatu on selkeästi läsnä: aihio on nopea, mutta kuitenkin tunnokas. Liitokset ovat just eikä melkein ja vaparenkaat ovat juuri oikeilla paikoilla mitä tulee tasapainoisen heittämisen geometriaan. Konger Streeto Airin hinnat alkavat noin 189 eurosta.

Konger Streeto 2202 on laatujigaajan työkalu

Tässäkin vavassa löytyy kaksiosainen EVA-kahva ja Fujin kevyt kelakiinnike. Aihio ei ole aivan yhtä napakka kuin Airissa eikä paino ole samaa höyhensarjaa, mutta uskomme, että Streeto tarjoaa erään markkinoiden parhaimmista hinta-laatu-suhteista alle sadan euron vavoissa. Vavan miellyttävä takakahva on riittävän pitkä monelle eri kalastajalle ja sen herkässä kärjessä on punainen huomioraita.

Katsaus malliston toiseen päähän: Konger Troker

Suomessa kalastajat ovat hintatietoisia, eivätkä kalleimmat mallit välttämättä pääse juhlimaan myyntitilastoissa. Sen sijaan niitä vapoja, joiden hinta pyörii 50 euron hujakoilla myydään suuria määriä.

Konger Trokerin hinta on reilut 40 euroa ja siihen hintaan vapaan on saatu rakennettua hienosti erittäin hyvä toiminta. Vapa on hiilikuitu-komposiittivapa, joten sen voisi odottaa kestävän hyvin pieniä iskuja mökkikalastajan käytössä.

Troker soveltuu mainiosti jigikalastukseen, mutta myös muihin kevyemmän pään vieheillä tapahtuvaan kalastukseen. Käyttömukavuutta lisäävät SiC-vaparenkaat ja ergonominen kädensija. Suosittelemme Trokerin käyttäjille mahdollisimman ohutta siimaa jigaukseen, noin 0,10-0,12 mm, sillä vapa ei ole niin tunnokas kuin Streeto Air ja kevyt siima kompensoi hienoista tunnottomuutta etenkin kevyillä leijaavilla jigeillä kalastettaessa.

Konger Trokerin hinnat noin 40 euroa. Pituudet 198 ja 210 senttiä.

Niko Saton kokemuksia

Dynamix Spin 8'

Dynamix Spin pääsi mukaan alkukesän haukivesille. Vavan viehepainosuositus on 5-20 g, joten se soveltuu esimerkiksi lusikoiden ja pienten "bassikoon" spinnerbaitien heittelyyn.

Painoluokituksen ja miellyttävän tuntuman ansiosta tällä vavalla voi tarvittaessa myös jigailla. Kevyempään haspelikalastukseen vapa on oikein oivallinen kaveri. Suositushinta on 69 euroa, mikä yllättää positiivisesti. Näppituntuma antoi olettaa runsaan satasen lappua. Ainoa pieni miinus tulee turhan pikkuriikkisestä viehelenkistä.

Zander Pro Ultris 7'

Vapa on nykysuuntauksen mukainen jämäkkävartinen, mutta kärkitoiminen jigivapa. Peruskuhille ja järeämmille ahvenille vapa toimii hyvin, vähän isommillekin varmaan, mutta isolle kuhalle vapa on hivenen notkea kärjestään.

Kaikkiaan vapa on heittojigaukseen oikein mukava. Sillä heittää pitkälle ja keppiä pitelee väsyttäessä mielikseen kädessä. Tuntuma on hyvä, ja tasapaino niin ikään. Ja samoin kuin edellä, tämänkin hintalappu yllättää myönteisesti. Vain 79 euroa. Ja kuten toisessa Kongerissa, tässäkin risut tulevat viehelenkistä. Se on hankalasti vavan oikealla puolella, jos kelaa – kuten kai iso osa porukasta – haspelia vasemmalla kädellä.

Mikko Kuikan kokemukset Dynamix Jig M & Spirado Jig

Pääsin tutustumaan kahteen Kongerin jigivapaan. Kokemus oli erittäin positiivinen ja hankin itselleni molemmat vavat aktiiviseen käyttöön.

Dynamix Jig M

Olin alkuun hieman epäileväinen tartutusominaisuuksien suhteen. Notkea kärki erosi paljon aikaisemmasta "tukistani". Turha huoli. Kalat on pysyneet hyvin kiinni. Vastaisku lähtee napakasti ja toisaalta vavalla on suorastaan nautinnollista väsytellä kalaa. Ostin tämän enemmänkin kuhavavaksi, mutta olen mieltynyt siihen suuresti myös ahventen kanssa pelaillessa. 69 euron vavan hinta/laatu-suhde on erinomainen. Suosittelen.

Spirado Jig

Lyhyempi vapa on omimmillaan raitapaitojen jallituksessa. Tuntuma on hyvä ja keppi toimii tarkoituksensa mukaisesti. Ahven tarttuu ja pysyy. Hinnoittelu on myös tämän kohdalla ilahduttava noin 35 euroa. Kelpo ostos.

Lisätietoa Kongerista www.konger.com

Maahantuoja Kalastuskolmio Oy, www.kalastuskolmio.fi

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt