ArcticSilver - innovatiivista perhovapasuunnittelua Norjasta

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

ArcticSilver perhovapaErikoisen näköiset ArcticSilver-vavat ovat olleet markkinoilla vasta toista vuotta ja merkin synty poikkeaa sekin valtavirrasta. Modernin ajan tyyliin tuote ei syntynyt jonkin ison yrityksen tai varakkaan tahon rahoittamana vaan koko toiminta sai alkunsa joukkorahoituksen eli crowd fundingin kautta.

Yrityksen perustajan, norjalaisen Robert Selforsin, 52, mukaan kipinä oman vapamerkin perustamiseen syntyi mahdollisuudesta yhdistää vuosikausien kokemus perhokalastuksesta ja designista. "Myös kipeillä ranteilla oli asiassa oma roolinsa", hän sanoo.

Käyttökokeessa ArcticSilver 9' #6, neliosainen yhdenkäden perhovapa

.

Ulkonäkö ja fiilis

ArcticSilverissä huomio kiinnittyy ensimmäisenä synteettiseen kahvaan, jossa on pistoolimainen liipasin. Liipasimen avulla lukitaan kela tiukasti paikoilleen. Vavan aihion ulkonäkö on varsin perinteinen eikä eksoottisilla väreillä ole lähdetty kikkailemaan. Vaparenkaat ovat tyvessä perinteiset ja kärkeä kohti mentäessä snake-tyyppiset kierteiset renkaat, jotka on valmistettu titaanista.

Aihion ja kahvan väri tässä mallissa tuo mieleen armeijan ja ehkä sitä fiilistä suunnittelija onkin hakenut. Vavasta tulee mieleen Sako TRG-42 tarkkuuskivääri, mikä ei ole ollenkaan huono mielleyhtymä, sillä TRG edustaa alansa kovinta kärkeä.

Kahva on ehkä hieman paksumpi kuin perinteinen korkkikahva ja siitä ainakin minun ison puoleinen kourani saa hyvän otteen. Korkkiin tottuneille kahva saattaa aiheuttaa aluksi hieman värinöitä, mutta päivän jälkeen sitä on jo aivan sinut sen kanssa. Grönlannin testikentillä kansainväliset kalamiehet niin Britanniasta, Hollannista, Ruotsista ja Tanskasta pistivät heti merkille erityisen vavan. Ruotsalainen Christian Pålsson oli asiasta jopa niin innoissaan, että halusi lainata vapaa parina päivänä.

ArcticSilver-vavat toimitetaan tyylikkäässä kotelossa, jossa vapa itsessään on paketoitu kangaspussiin, jossa jokaiselle vavan osalle on määritelty selkeä paikka.

ArcticSilver

Kahva ja kelakiinnike edustavat täysin uutta ajattelua

ArcticSilver perhovapa

ArcticSilver perhovapa

Free-Flex –konsepti mahdollistaa aihion vapaan liikkumisen heitettäessä

Käytössä

Grönlannin suurraudut saivat toimia testikaloina tälle vavalle. Kevään tuuliset ja kylmät kelit eivät olleet otolliset perhon heittämiseen meritaimenelle veneestä, joten vapa kulkeutui heinäkuussa mukaan noin 4000 kilometrin päähän.

Valmistaja mainitsee, että aihio on kiinnitetty kahvaan ainoastaan tyvestä, jolloin se pääsee joustamaan vielä noin 20 senttiä lisää verrattuna perinteiseen kahvaan. Meillä kalat taivuttivat vapaa ihan äärimmilleen, eikä pelkoa aihion irtoamisesta tai rikkoutumisesta ollut havaittavissa. ArcticSilver kutsuu vapaasti liikkuvaa aihiota nimellä Free-Flex. Aihio on valmistettu erittäin korkealuokkaisesta hiilikuidusta.

ArcticSilver Free-Flex in action

Kuvasta huomataan aihion liikkuminen kahvan suhteen

Kelan kiinnittäminen on todella helppoa liipasimen ansiosta, mutta kannattaa huomioida, että mikäli liipasimen luistin alle menee hiekkaa tai muuta likaa, ei avaaminen ole enää niin helppoa. Ongelman ratkaisu on helppoa: upota kahva veteen ja puhalla tai napauta esimerkiksi puupalikalla kevyesti liipasinta.

Valmistaja mainitsee, että Free-Flexin ansiosta heittoon saa lisää voimaa kun vartta on enemmän käytössä. Emme heti aluksi päässeet sinuiksi asian kanssa, mutta muutaman kymmenen heiton jälkeen opimme käyttämään vapaa kuten se on suunniteltu. Free-Flex alkaa toimimaan silloin kun heittolooppi on loppuvaiheessa, ja on aika vapauttaa vapaan säilötty energia.

Toisin sanoen ArcticSilverillä heitettäessä voiman käytön tarve on vähäisempää kuin perinteisillä vavoilla. Toki heittäjän taidot merkitsevät paljon ja moni minua taitavampi heittäjä ei välttämättä huomaa eroa kuten minä, jonka perhostus on satunnaisempaa. Onnistuin siis saamaan komeita kaaria varsin vähällä vaivalla.

ArcticSilver perhovapa ArcticSilver perhovapa
Liipasimesta tapahtuva kelan irrotus on erittäin näppärä ja liipasinlukko todella pitää kelan paikoillaan

Kalan väsyttäminen on nautittavaa ArcticSilverillä

Aihio joustaa todella hienosti kaikissa tilanteissa ja antaa riittävästi voimaa myös silloin kun kalaa vedetään kohti haavia. Vetotilanteissa vapa toimii silloinkin kun pidetään kiinni itse aihiosta. Vavalla saatiin yhteensä noin 50 kpl Grönlannin villiä rautua kokojen ollessa 45 – 81 cm. Tunnelmaa voi parhaiten kuvata sanalla pehmeys. Tämä #6-luokan vapa sopi näille kaloille täydellisesti ja se sopii ehdottomasti myös kotimaisille taimenille niin merelle kuin virtavesiinkin.

ArcticSilver perhovapa testissä

Christian Pålsson kampeaa noin 65 cm rautua joenpenkalle - vavan aihiossa on riittävästi potkua myös näihin karkeloihin

Muita huomioita

ArcticSilverin kahvan Free-Flex –ominaisuus tuo myös mukanaan avoimen kahvan pään. Mikäli kävellään esimerkiksi pusikoissa, saattaa kahvan avonaiseen aukkoon takertua oksa tai mikäli heitto hajoaa ja siimaa jää löysäksi, saattaa siimakiekura jäädä kiinni kahvaan. Asian kanssa oppii elämään, mutta siitä on kuitenkin hyvä mainita.

Lopputodistus

ArcticSilver saa innovatiivisuudestaan täydet pisteet eikä vavan toimintaa voi missään olosuhteissa moittia. Maailman nopein se ei ole, mutta tarjoaa miellyttävää pehmeyttä kaikissa tilanteissa. Avoin kahvan pää on asia, joka itseäni eniten mietitytti, mutta toisaalta ilman sitä ei vavan toiminnallisuus olisi mahdollista.

Arctic Silverin hinnat alkavat noin reilusta 600 eurosta, joten ihan edullinen se ei ole, mutta tarjoaa hinnalle vastinetta, eikä vastaavia tule ihan jokaisella kalapaikalla vastaan.

Kouluarvosanana vapa ansaitsee kiitettävän 9 ½.

Lisätietoa: www.arcticsilver.no & www.facebook.com/arcticsilverinnovation

Testiryhmässä Antti Zetterberg & Christian Pålsson

Katso ArcticSilver vapa tositoimissa allaolevasta videosta

Christian Pålsson väsyttää 72 cm rautua

ArcticSilver perhovapa ja saalis

Videolla väsytettävä kala ja onnellinen saamamies

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt