Pienveneen käyttöentisöintiprojekti

Käyttäjän arvio:  / 3
HuonoinParas 
Share

Lohi 380Näinä ilmastomuutoksen, talouskriisin, ja ekologisen ajattelun päivinä ajan henkeen sopii tällainen "vanhasta käyttökelpoista" henkinen juttu pienveneen käyttöentisöinnistä. Entrauksen kohteena on Lohi 380 tasaperävene vuodelta -73. Laitteen on ostanut appiukon vanhemmat uutena ja vene on ollut käytössä jonnekkin -80 luvun loppuun saakka. Jossain vaiheessa sitä korjailtiin myrskyssä saamiensa laitavaurioiden takia. Tämän jälkeen vene seisoi ehkä noin 10 vuotta, jonka jälkeen sitä taas käytettiin muutama vuosi. Noin 10 vuotta sitten se kipattiin saunan taakse, josta sen pelastin marraskuussa 2009. Tarkoituksena oli saattaa vene hyvään kuntoon jotta sille saataisiin lisää elinvuosia. Ehkä olisi ollut järkevämpää ostaa suoraan uusi, vaikkakin tämä lähestyminen tuli tietenkin hieman halvemmaksi. Saapa nähdä, tällä sitä venekärpäsen puremaa saa hieman laannutettua ennen kuin hankitaan isompi.

 

.

Lohi 380

 

Tyyppikilpi irroiteltuna

 

Lohi 380

 

Saunantakaa haettuna, natiainen omasta takaa

 

Kunto oli kaikin puolin siedettävä, pesun jälkeen paljastui ettei pohjassa ollut havaittavissa ensimmäistäkään reikää tai lahoa kohtaa. Veneestä purettiin kaikki pois eli reunalista, penkit, kiinnityslenkit, moottorin kiinnitysvanerit ja hankaimet. Tässä vaiheessa huomattiin että venettä on aikoinaan korjailtu aika reilusti. Onneksi paikkaukset oli tehty asiallisesti eikä juuri mitään tarvinnut purkaa.

 

Seuraavaksi käytiin rakenteiden kimppuun, molemmat keskipenkin kiinnikkeet leikattiin pois, puut kun olivat sisältä jo lahoja. Samoin kyytiä sai etupenkki. Tässä hommassa puukkosaha oli oiva peli. Perusteellisen hionnan jälkeen laminoitiin uudet kiinnikkeet keski- ja etupenkille. Alkuperäinen etupenkki toimi myös kellukkeena, mutta käytännöllisempää oli tehdä penkki jonka alle saa säilöön vaikka ankkurin tai köysiä. Tämän jälkeen koko sisäpuoli hiottiin ja kaikki vanhat kiinnitysreiät paklattiin umpeen.

 

Lohi 380

 

Riisuttuna kittausvaiheessa

 

IMG-0022

 

Laminointia

 

Nyt käännettiin paatti ympäri ja käytiin ulkopuolen kimppuun.

 

Lohi 380

 

Pohjan työstö vaiheessa

 

Ensimmäisenä työnneltiin puukolla kaikki irtoavat vanhat korjaukset ja kölin vahvistukset pois. Tavaraa lähti noin puolen neliömetrin verran. Sitten alettiin etsiä reikiä ja niitähän löytyi noin vajaan A4:sen verran, perästä. Kaikki hapan tavara pois ja uutta laminointia moneen kertaan tilalle. Pakkelia, hiontaa ja pakkelia. Ennen maalausta koko paatti hiottiin alkuperäiselle Gelcoatille tai kuidulle. Asetonipesun jälkeen päälle laitettiin Teknoksen Inerta 5 primeria jota on tätä kirjoitettaessa levitetty koko ulkopuolelle yksi kerros, vesirajan alle tulee vielä kahdesta kolmeen kerrosta, riippuu siitä miten tavara riittää. Pintamaaliksi Teknodur 50, värinä Tomato Red. :)

 

Lohi 380

 

Eka kerros Teknoksen Inerta 5 primeriä leviteltynä

 

No niin, pintamaalit on maalattuna ja punainenhan siitä tuli, ei paljoa armoa anna maalit noille pohjan kuopille mutta olkoot, ei taida tämän kipon vauhtiin vaikuttaa mitenkään.

 

Lohi 380

 

Tomato red

 

Keulaan asensin Primon 6*32mm muovilistan. Meinasi vaan tulla sotkua liiman kanssa, no pitää putsata vielä pois. Tuo Teknodur taitaa kestää asetoninkin.

 

Lohi 380

 

Keulalenkki

 

Sitten vaan helojen ja reunanauhan asennukseen. Reunanauha venyteltiin kuumana paikalleen ja varmistettiin 25cm välein 4mm poppareilla. Ulotin tuon kölilistan suojaamaan peräpeilin herkkää paikkaa. Kiinnityslenkeistä tuli hieman jämäkät, mutta sattui tuollaiset löytymään niin menkööt. Liimauksessa peräpeilin vanerit vielä, pysynee ilman ruuvia. Liimauksessa myös kaiun anturin kisko.

 

Lohi 380

 

Liimaushommia

 

Sisäpuolelle maaliksi valittiin valkoinen Topcoat jota meni yhteensä 4 litraa. Seuraavaksi tehtiin penkit uusiksi. Materiaaliksi valittiin 20x45mm painekyllästetty rima josta saa sopivan kevyet ja kevyen näköiset penkit. Penkit kasattiin tummanruskealla Valtilla käsitellyille vanerilapuille. Takapenkki on kotelon päällä, moottorikaivon edessä. Tästä tilasta halusin "vesitiiviin" joten rimoitus laitettiin pitkittäin (vesi valuu pois) ja kasattiin umpinaisen vanerilevyn päälle. Molemmista laidoista jätettiin noin 15cm kiinteäksi ja luukku on keskellä, noin 95cm leveänä.

 

Tässä takalaatikko, tuonne pitäisi saada kanisteria ja muuta tilpehööriä mahtumaan.

 

Lohi 380

 

Peräkontti

 

Kaiteet tuntuivat jotenkin pakollisilta, joten tuollaiset tuli laitettua, saahan noihin vapatelinettä ja kaikua yms. kiinni. Etupenkin väliin jätin raon josta on näppärä laittaa ankkuri säilytyspaikkaansa, ei kastu takamus. Laidan lenuaminen raunoittui vähän, mutta pitänee ottaa kaiteesta pienet tuet penkkiin niin saa vähän jäykkyyttä lisää.

 

Lohi 380

 

Keulasta

 

Ja vielä kuva peräpäästä päin. Tuo pikku kalikka etupenkin alla estää ankkurin valumisen pois kolostaan.

 

Lohi 380

 

Perästä

 

Moottoriksi kelpuutetaan nyt aluksi -69 mallinen 2 sylinerinen 4 heppanen Jonssoni!

 

Lohi 380 ja koneeksi Johnson 1965

 

4B69B

 

Vähän piti kokeilla miten se vispilä istuu paikalleen. Yllättävän kevyt on 4hp koneeksi, tankki tyhjänä se painaa 15,6 kg.

 

Lohi 380 ja moottori kiinni

 

Kone kiinni

 

Hyvin mahtuu pyörimään kun ei ole aisaa hidasteena, kaaresta on mukava ajaa.

 

Lohi 380 ja snurra

 

Ohjauskaari

 

Kaiun anturin johtoa en halunnut tuoda laidan yli vaan sille tehtiin läpivienti peräpeiliin. Hyväksi havaittiin PEX muoviputken messinkinen tukiholkki ja liimamassa.

 

Lohi 380

 

läpivienti

 

Johto menee alkuperäisestä reiästä penkin alle jossa akku on paikallaan, saapa nähdä miten virta riittää, testatessa kesti ainakin vuorokauden.

 

Lohi 380

 

Kaiun akku

 

Penkin alta tullaan pihalle samanlaisella läpiviennillä

 

Lohi 380

 

Läpivienti

 

Kaiun näytölle piti tehdä teline jonka saa pois helposti ja paikalleen. Ideana on pitää kaikki kiinteät asennukset laitojen alapuolella.

 

Lohi 380

 

Kaiun teline

 

Ja hyvinhän tuo kaikukin pelaa. Paikkaa voi siirtää veneessä helposti kaikkialle missä on kaiteet.

 

Navman kaiku

 

Harmaasävy

 

Tähän mennessä ostettua:

 • 4 litraa topparia ja kovetteet, 52€, Motonet
 • Ulkopuolen maalit, 105€, Värisilmä
 • 1,5 kg pakkelia, 15€, Motonet
 • 2 litraa hartsia ja kovetetta, 25€, Motonet
 • Neliömetrin verran mattoa, 8€, Motonet
 • Reunalista, 50€, Parkanon Lasikuitu Ay
 • Kaidevärkit, 80€, Bauhaus
 • Penkkien puutavara, 45€, K-Rauta
 • Airot ja hankaimet, 40 €, Konevene Sunin konkkamyynti
 • Köysiä, 15€, Konevene Sunin konkkamyynti
 • Ankkuri, 10€, Konevene Sunin konkkamyynti
 • Navman kaiku, 150€, Pohmarin
 • Heloja, 30€, Konevene Sunin konkkamyynti
 • Parit paukkuliivit ja liivit muksuille 150€, Kalakaveri ja Motonet
 • Kölilista ja liimat, 27€, ETRA
 • Mukitelineet, tavaraverkko, 15€, Biltema
 • Satamapeitemateriaalit, 75€, VA-Varuste
 • Peräkärryn trailerikamat 150€, Motonet ja SAH-KO

 

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston rekisteriseloste Ɩ Sivuston yleiset säännöt