Viikon venevaruste, osa 9

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Maritim veneilijän verkkokauppaKalamies.com ja venevarusteiden aarreaitta Maritim veneilijän verkkokauppa tarjoavat joka viikko kesäkauden ajan uuden kalaveneisiin ja miksei muihinkin veneisiin sopivan varusteen esittelyn. Luvassa on aiheeseen liittyviä skaboja Kalamies.comin Facebookissa ja paljon hyviä vinkkejä onnistuneeseen veneilyyn.

VIIKKO 9

.

Ritchie Explorer –venekompassi

Vaikka nykyisin lähes kaikilla kalastajilla on GPS-pohjainen plotteri, kannattaa veneessä silti olla edelleen paperinen merikartta sekä kunnollinen toimiva kompassi.

Monissa veneissä näkee liian pieniä kompasseja tai ne ovat lelun oloisia. Sumussa tai pimeässä kompassisuuntaan on voitava luottaa. Siksi kunnon venekompassi on riittävän iso, josta luvut näkyvät selkeästi, se on valaistu ja siinä on kompensointimahdollisuus. Kompensointia emme tosin suosittele tehtäväksi ennen kuin veneelle tehty eksymäkäyrä ja sen perusteella todettu, onko kompensointitarvetta olemassa. Jos eksymä on alle 5°:n suuruinen, ei sen kompensoimista kannata yrittää. Tarkemmat ohjeet löytyvät rannikkolaivurin ohjekirjasta.

On tärkeää huomioida, että kompassin lukema on kompassisuunta. Kun siihen lisätään eksymä (kulma magneettisen pohjoissuunnan ja kompassin osoittaman pohjoissuunnan välillä) saadaan tulokseksi magneettinen suunta. Tosisuunta saadaan kun magneettisuuntaan lisätään eranto.

Eranto on kulma maantieteellisen pohjoissuunnan ja magneettisen pohjoissuunnan välillä. Suomessa eranto on +4° – +10° itään. Eranto muuttuu hitaasti Maan magneettikentän muuttuessa, joten tarkista voimassaolevasta merikortista vuotuinen eranto.

Ritchie on perinteinen amerikkalainen kompassivalmistaja, jonka tuotteisiin luottavat niin ammattilaiset kuin harrastajatkin. Laajasta mallistosta löytyy jokaiseen venetyyppiin sopiva malli. Kalamies.comin valinta kalavenekompassiksi on Explorer. Se on riittävän iso ja helppo asentaa vain kahdella ruuvilla. Lisäksi Explorer on mahdollisuus kytkeä sähköjärjestelmään ja valaista. Ja kun hintakin on vielä kohdallaan vain 69 euroa, ei tässä asiassa kannata säästellä. Saatavana mustana tai valkoisena.

Ritchie Explorer venekompassi

Kompassi tulisi sijoittaa mahdollisimman keskelle venettä ja pois häiriölähteistä. Kalastusveneissä tämä on harvoin mahdollista, mutta keskipulpetillisiin veneisiin hieman helpompaa.

Ritchie Explorer venekompassin sähköliitos

Ritchie Explorer venekompassin voi liittää sähköjärjestelmään, jolloin kompassiin syttyy taustavalo.

Osta täältä suoraan: http://kauppa.maritimshops.fi/fi/kompassi-explorer-pinta-asennettava/9514021050/dp?openGroup=1779071 (KOMPASSI EXPLORER PINTA-ASENNETTAVA Tuotenumero: 9514021050)

Lisää viikon venevarusteita löydät täältä.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt