Paavon pervoreissut ja muita tarinoita

Pintaperhokalastusta tunturissa ja jos pintaperhokalaan ei tunturiin pääse, niin hauen ja toutaimen perhokalastusta aina kun mahdollista. Jokunen perhokin tulee sidottua silloin tällöin. Kesän pääkalareissuista syntyy aina reissuraportti osoitteeseen Kalamies.com -> Reissuraportit. Tämä blogi kertoo näiden reissujen valmisteluista, muista kalareissuista, ädläyksestä sekä savuisten viskien maisteluista. Oluttakin juodaan. Ja kaverille ei jätetä.

Äkäsjoki

Kirjoitti kirjoittaja päiväyksellä kategoriassa Reissuraportit
  • Fontin koko: Suurempi Pienempi
  • Osumia: 21794
  • Seuraa tätä artikkelia
  • Tulosta

Äkäsjoen karttasulkeiset

Jokavuotiseen tunturilapin reissuun kuuluu Äkäsjoki. Joka vuosi Äkäsjoen rantatietä pitkin on tullut ajettua matkalla majoituspalveluun. Ja liki joka kerta mielessä on ollut ajatus: miltähän tuntuis kalastus Äkäsjoella...

Wikipedia osaa kertoa, että "Äkäsjoki on Tornionjoen vesistöön kuuluva joki Lapin maakunnassa Kolarin ja Muonion kuntien alueella. Äkäsjoki saa alkunsa Äkäsjärvestä Muoniossa, virtaa sieltä etelään Kolarin Äkäslompolon kylän kautta ja laskee Muonionjokeen Kolarin Äkäsjokisuun kylän luona. Pituutta Äkäsjoella on 46 kilometriä ja pudotuskorkeutta 107 metriä. Äkäsjokilaakso on muodostunut siirros- ja hiertovyöhykkeeseen. Hiekka- ja sorakerrostumat ovat jokilaakson varrella yleisiä."

Äkäsjoki on Torniojoen tärkein meritaimenen kutujoki. Kalakantoihin liittyen, parasta mitä ovat saaneet Äkäsjoella aikaiseksi on taimenen täysrauhoitus. Rauhoitus toki koskee kaikkia Torniojoen vesistöjä. Ja taimenmuotoja, jos niitä nyt on edes olemassa, eli suomeksi kaikille teille, jotka ikimuistoisista ajoista lähtien olette tammukoita onkineet: Äkäsjoessa ei ole tammukkaa. Ei ole kyllä missään muuallakaan...

Toinen tärkeä Äkäsjoen kala on harjus. Sitä minä sinne oikeammin menenkin etsimään. Vesa, tuo perinteisellä lappilaisella valehteluelimellä varustettu paikallisperhokalastaja, jo muutamaan kertaan on maininnut erään satunnaisen turistinuorukaisen saaneen aivan Äkäslompolon keskustan läheisyydestä 49-senttisen harjuksen. Samaan valehteluelimen värähtelyyn muistaa toki aina mainita myös oman 48-senttisensä. No, niissä nyt on ainakin tavoitetaso jota lähteä yrittämään.

Kalastusreissuni tulee keskittymään Äkäsjoen Äkäslompolon alapuolisen osuuden jokialueeseen. Mutta koska harjus tykkää muljustella kapeammissakin ojissa, saatanpa uhrata päivän yläjuoksun kalasteluunkin.

Huhujen mukaan siikaakin saattaisi löytyä, onhan Tornionjoen ja Kesänkijärven väliin sijoittuvalla Äkäsjoelle ainakin jonkinlainen sijaintiin perustuva oletusarvo siian esiintymiselle.

Putoamiskorkeudesta voinee päätellä sen, että Äkäsjoessa on paljon koskia, ja melko suurella varmuudella jokunen pidempikin koski saattaa löytyä.

Kaivelin perhonsidonnan lomassa kännykkäni B-Bark ohjelman maastokartan avulla jokirannasta karttasivuja esiin yrittäen löytää sopivia metsäteitä, jotka veisivät joen läheisille teltan paikkoja sisältäville rantakaistaleille. Toki jos joen rannalla olisi laavuja niin nehän kiinnostavat ensisijaisesti. Koskaan kun ei tiedä kastuuko kalamies läpikotaisin, jolloin vaatteiden kuivaamiseen kelpaa kaikenlainen kuivumista edistävä katos-apu.

Joen pohjoisrannan päätin jättää vähemmälle huomiolle, koska se on liian lähellä sivistystä. Ei etelärannallakaan sivistyksestä kauas karkuun pääse, mutta onpahan vähemmän autoilun ääniä häiritsemässä, joen pohjoispuolella kun Äkäsjoentie ja Äkäslompolontie seuraavat jokea käytännössä koko sen matkan ajan.

Noina useina kertoina Äkäsjoentietä ajaessani suurin huomioni on kiinnittynyt Äkäsjoen koskiin. Niitä oli aina kun joki oli näkyvissä. Muistikuvat kertovat tasaisesti ja nopeasti soljuvasta nivasta, jossa suurempia kiviä aiheuttamassa epäsäännöllisyyksiä veden virtaukseen ei juuri ollut. Lisämielikuva, jonka noista ohikiitävistä koskenpätkistä olen saanut tuntuu kertovan sitä, että noissa koskissa ei juuri syvännemonttuja kalojen oleilua varten ole. Nyt lienee aika mennä korjaamaan nuo mutu-mietelmät...

Aivan Äkäslompolon kylän luota en haluaisi aloittaa vaan olisi hyvä jos koskialue olisi nyt edes jonkinlaisen matkan päässä sivistyksestä.

Niinpä kurkkimaan karttaan merkittyjä koskia ja metsäteitä...

Reilun parin kilometrin päässä Äkäslompolon joen ylittävältä sillalta alavirtaan alkaa julmetun pitkä Kuerkoski. Sen pituus on vaivaiset 4.2 km ja heti sen perään on 500 m Viuhkolankoski sekä 300 metrinen Jyrisevä. Liekö sen paikan nimi jonkinlainen enne? Jyrisevän kohdalle pääsee etelän puolelta Kruunutietä myöten, tie jatkuu ilmeisesti polkuna Kruununtien kääntösilmukan jälkeen. Kuerkosken alkuun pääsee etelän puolella vaikkapa Martinsaarentien kautta, silmukkatien pää jää parin sadan metrin päähän rannasta muutaman sata metriä Kuerkosken yläpuolelle - vielä lähemmäksi pääsee Reittitietä ajaen liki Kullankaivajanreitin kohdalta pohjoiseen kääntyvää metsätietä pitkin. Kartan mukaan Kuerkosken keskiosille pääsee pohjoisen puolelta Kylmäniementien kautta.

 

Aekaesjoki_Kuerkoski.png
Kuerkoski on reilut 4 km pitkä

Jyrisevälle pääsee seuraamalla Luosuntie-Kruununtie yhdistelmän päättävää metsätietä. Kruununtien varrella löytyy myös joen eteläpuolella oleva laavu Juontotien päässä ja vielä enemmän ylävirran suunnalla oleva toinen laavu, josta matkaa Jyrisevälle jää puolisentoista kilometriä, väliin jääden myös kaksi lyhyttä koskea. Alemmalta laavulta matkaa Jyrisevälle tulee sellaiset puolisentoista kilometriä enemmän, joskin sen matkan pääsee autolla tietä pitkin ylemmän laavun pistotielle.

Aekaesjoki_laavut.png
Laavuille on helppo löytää Hannukaisen risteykseltä

Kartan mukaan Jyrisevän alapuolella kulkee polku, joka tulee pohjoisesta ja jatkaa joen yli kulkien jonkin matkaa jokea alavirtaan ja kääntyen etelään, ylittäen Kruununtien. Lieneekö Jyrisevän alla sitten kahluupaikka vai onko kyseessä vain talvisin käytetty kelkkaura, siitä ei ole vielä tietoa.

Kuerkosken loppuosaan tulee pohjoisesta lisää vettä Kuerjoen laskiessa koskeen vetensä.

Jyrisevää lähempänä olevalle laavulle ei ole tietä. Riippuen siitä kumpi laavu ja sen ympäristö soveltuu parhaiten teltan pystytykseen saatan valita niistä jomman kumman perusleirikseni. Paikalliselta lapinlisä-expertiltä sain kuulla, että ensimmäiset kilometrit aina alemmalle laavulle ovat koskea ja nopeata nivaa. Karttahan ei näytä kuin koskipaikat. Siinä mielessä alempi laavu saattaisi olla hyvä tukikohta...

Alueella on jonkin verran asutusta,mutta se keskittyy pääosin joen pohjoispuolella menevän päätien varrelle ja Kruununtien alueelle. Laavujen jälkeen ylävirrassa ei ole suuremmin rakennuksia joen eteläisellä rannalla, joten se on kalastuksellisesti selkeä valinta, vaikkakin päätieltä pääsee helposti mihin tahansa kohtaan jokea.

 

Äkäsjoen kalastusluvat

Kalastuslupia Äkäsjoelle myy joen lähellä mm. Luontokeskus Kellokas ja toki kalaluvat voi ostaa myös netistä Eräluvat.fi -palvelusta, joka ilmoittaa 2015 lupien hinnoiksi seuraavaa

Lupahinnat:

◾6 € / 3 h

◾8 € / vrk

◾20 € / vko

◾50 € / kalenterivuosi

Mobiililupakin on, mutta vain tunti- ja päiväluville: vuorokausi puh. 0600 55 1640, hinta 8,01 € + mpm. Jos ostaa tunti- tai päiväluvan niin sillä pääsee kalastamaan myös Äkäsjoen sivuhaaran, Kesänkijoen päässä olevassa Kesänkijärvessä.

Niinpä sitten päätin lähteä tutkimusretkelle tälle Aliarvostetut Kalastusjoet top-10 listalle kuuluvalle taimen- ja harjusjoelle...

0
Kirjoittaja on perhokalastaja, joka käyttää sukkahousuja kahluuhousujen alla (koska niitä on vaan niin mukava käyttää) sekä makuupussissa (koska niitä on vaan niin mukava käyttää). Kirjoittaja on myös tunnettu siitä, että hän kävelee tunturissa kilometrikaupalla raudun, siian, taimenen ja harjuksen perässä perhovapa toisessa kädessä ja oluttölkki toisessa kädessä, notkuen. Kelluntarenkaassa vietetyt tunnit ovat lukuisat ja hyttysiä kirjoittaja syö tuhansittain. Kirjoittaja harrastaa myös vaellusta mutta vain päästäkseen kalapaikoille. Jos haluat paremmin tutustua kirjoittajaan, se käy helpoiten tarjoamalla tälle lasillinen savuisaa elämän vettä.
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt