Paavon pervoreissut ja muita tarinoita

Pintaperhokalastusta tunturissa ja jos pintaperhokalaan ei tunturiin pääse, niin hauen ja toutaimen perhokalastusta aina kun mahdollista. Jokunen perhokin tulee sidottua silloin tällöin. Kesän pääkalareissuista syntyy aina reissuraportti osoitteeseen Kalamies.com -> Reissuraportit. Tämä blogi kertoo näiden reissujen valmisteluista, muista kalareissuista, ädläyksestä sekä savuisten viskien maisteluista. Oluttakin juodaan. Ja kaverille ei jätetä.

Kuivaharjoittelua: Keeper ISO kelluntarengas

Kirjoitti kirjoittaja päiväyksellä kategoriassa Perhokalastus
  • Fontin koko: Suurempi Pienempi
  • Osumia: 26743
  • Seuraa tätä artikkelia
  • Tulosta

Sain taas postissa ison paketin. Vision Keeper ja se isompi malli. Avatessani petyin samantien. Puutteita oli silmiinpistävästi kaksi: ilmatäytteinen istuinosa sekä juomateline. Noh, levitin osat silti nurmikolle ja tutkailin rengasta yltä, päältä ja joka suunnasta. Puhelin soi. Kalakaveri soittaa. Jahas, sillepä pitää retostella renkaasta. Siinä sitten höpötellessä selvisi, että kyseessä on Cumberland -kelluntarenkaan jonkinlainen kopio. Pahat huhut olivat kantautuneet kalakaverin korviin, että tätä rengasta olisi suunniteltu jo kauan mutta silti siitä tuli Cumberlandin kopio. Nimi vain vaihtui. Mistä nuo huhut sitten olivat saaneet alkunsa ja oliko niissä perää, sitä en päässyt varmistamaan, koska käytössäni ei ole Cumberlandin kelluntarengasta. Kalastuslehti 2/10 sivulla 14 näyttää Cumberlandin renkaan ja ainakin väriensä ja muotojensa perusteella kyseessä on melkoisen lähellä juurikin tuota mallia oleva kellutin, ellei jopa sama.

Tämä tieto latisti hieman mielialaa, sillä olin kuullut monelta suunnalta kehuja Cumberlandin erinomaisuudesta, ja odotin saavani kyseisen kelluntarenkaan joskus testattavakseni. Toki mietin siinä samalla, että kun Cumberlandia niin moni kehuu, ja jos tämä nyt on Cumberlandin kopio, niin pakkohan sen on olla hyvä. Mm. "Kokemuksia kelluntarenkaista" -keskustelussa Cumberlandia on kehuskeltu useammankin testaajan taholta. Pakkohan sen siis on olla hyvä.

Keeperin isossa kelluntarenkaassa on niin monesta muusta kelluntarenkaasta tuttu rakenne: kankaan sisällä kaksi ponttoonia, istuimen edessä puomi. Ponttoonien venttiilit ovat tutut Boston-venttiilit ja kuten monissa malleissa, venttiileitä ei ole millaan tavalla lukittu tai kiinnitetty ulkokankaaseen, joten ne pitää joka pumppauskerralla mallata kohdilleen erikseen. Taisi olla Outcastin Fish Cat 4 -mallit, joissa tätä huolta ei koskaan ole, samoin telakalla olevassa Imago Explorer kelluntarenkaassani, jossa tosin on vain yksi venttiili, ei tarvitse ihmetellä missä venttili luuraa.

a1sx2_520x924_WP_20150409_004.jpg

Keeperin isossa renkaassa selkänojassa on isoverkkopussukka, joka ilmeisesti on suunniteltu haavinpitopaikaksi. Samanlainen pussukka näyttäisi olevan Cumberlandin selkänojassakin.

Sivutaskut ovat isot. Ja mikä parasta, niihin ei ole lisätty sivuseiniä eikä jaotteluita. Sivutaskun saa auki koko pituudeltaan, 'kansi' on varustettu tuplavetoketjulla jotka on yhdistetty toisiinsa kangaskahvalla, josta kiinniottamalla ja vetämällä molemmat vetoketjut lähtevät liikkeelle haluttuun suuntaan. Eikä vetoketjujen väliin näyttäisi kovin helpolla menevän perhosiima kalastuksen yhteydessä. Toki vetoketju aukeaa vain yhdestä suunnasta, mikä saattaa joissakin tilanteissa tai joidenkin tavaroiden sijoittelun kannalta olla hieman hankala puute.

Keeperin ison mallin strippausalustassa on epämääräiseltä tuntuva ratkaisu, jossa puomin ollessa paikallaan strippausalusta kiinnitetään toisesta laidastaan tarranauhalla renkaan sivuoihin kiinni. Näin äkkiseltään ratkaisussa on kaksi selkeää puutetta: tarranauha tuskin pitää strippausalustaa paikallaan esimerkiksi silloin, kun isoa kalaa nostetaan sen päälle mitattavaksi. Olettaisin myös, että könytessäsi istuimella parantaen istumisasentoa ja polvia nostellessasi tarrakiinnitys irtoaa helposti. Samoin kiristysmahdollisuutta ei ole. Jos haluaisit strippausalustan olevan tiukkana edessäsi, niin joudut virittämään ompelukoneen kanssa siihen uuden patenttiratkaisun. Ja kuinka ollakaan, Kalastuslehti 02/10 valittelee Cumberlandin renkaan osalta samasta ratkaisusta.

a1sx2_Thumbnail1_WP_20150409_009.jpg

a1sx2_520x293_WP_20150409_006.jpg

Taskut ovat isot ja aukeavat tuplavetoketjulla

a1sx2_Thumbnail1_WP_20150409_010.jpg

Strippausalusta

Lukaisin uudelleen tarkemmin Kalastuslehti 2/10 kelluntarengasartikkelin ja huomasin ainakin yhden selkeän eron tähän Keeperin isoon kelluntarenkaaseen nähden. Liekö se sitä suurta tuotekehitystä sitten? Kuvassa alla ilmenee se suuri ero.

a1sx2_Thumbnail1_WP_20150409_012.jpg

Keeperin kelluntarenkaassa oli Cumberlandiin verrattuna kantoremmit ja kiinnitys-D-renkaat

 

Istuimen vaahtomuoviset istuinosan ja selkänojan ponttoonin virkaa hoitavat palat näyttivät ohuilta. Etenkin istuinosan paksuus epäilytti, etenkin kun kyseessä oli isojen miesten kehuman Cumberlandin ehkäpä suora kopio. Saas nähdä miten hyvin se kannattelee hoikkaa poikaa. Mutta mikä pisti istuimessa silmään oli se, että noita istuimen vaahtomuovipalikoita ei ilmeisesti saa irti istuimesta ilman kohtuullista väkivaltaa? En uskaltanut ensitutkiskelussa vielä alkaa repimään niitä irti asiaa testatakseni. Mutta jos noin on, niin logistisesti tämän kelluntarenkaan kanssa saattaa ilmetä ongelmia esimerkiksi jos rengas pitää ahtaa kassiin muiden tavaroiden kanssa. Tällöin olisi ehkä hyvä, että vaahtomuovipalikat voisi irrottaa ja siirtää erikseen johonkin toiseen kassiin, tms. Ja näin äkkiseltään ajateltuna muovien kuivaaminen saattaa olla hieman hitaampaa kuin irtiotettavilla malleilla. Ja kolmanneksi, jos haluaisi esimerkiksi lisätä ohuen puhallettavan tai itsestääntäyttyvän lisäponttoonin istuinosaan, se ei välttämättä ilman jo mainittua väkivaltaa onnistuisi.

Mutta, seuraavaksi märkäharjoittelua harjoittelemaan.

 

Kirjoittaja on perhokalastaja, joka käyttää sukkahousuja kahluuhousujen alla (koska niitä on vaan niin mukava käyttää) sekä makuupussissa (koska niitä on vaan niin mukava käyttää). Kirjoittaja on myös tunnettu siitä, että hän kävelee tunturissa kilometrikaupalla raudun, siian, taimenen ja harjuksen perässä perhovapa toisessa kädessä ja oluttölkki toisessa kädessä, notkuen. Kelluntarenkaassa vietetyt tunnit ovat lukuisat ja hyttysiä kirjoittaja syö tuhansittain. Kirjoittaja harrastaa myös vaellusta mutta vain päästäkseen kalapaikoille. Jos haluat paremmin tutustua kirjoittajaan, se käy helpoiten tarjoamalla tälle lasillinen savuisaa elämän vettä.
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt