Paavon pervoreissut ja muita tarinoita

Pintaperhokalastusta tunturissa ja jos pintaperhokalaan ei tunturiin pääse, niin hauen ja toutaimen perhokalastusta aina kun mahdollista. Jokunen perhokin tulee sidottua silloin tällöin. Kesän pääkalareissuista syntyy aina reissuraportti osoitteeseen Kalamies.com -> Reissuraportit. Tämä blogi kertoo näiden reissujen valmisteluista, muista kalareissuista, ädläyksestä sekä savuisten viskien maisteluista. Oluttakin juodaan. Ja kaverille ei jätetä.

Märkäharjoittelua: Berkley Equpt Tectube Belly Boat Ripple kelluntarengas

Kirjoitti kirjoittaja päiväyksellä kategoriassa Perhokalastus
  • Fontin koko: Suurempi Pienempi
  • Osumia: 27003
  • Seuraa tätä artikkelia
  • Tulosta

Berkley Equpt Tectube Belly Boat Ripple kelluntarengas (onpas sitä nimellä paiskattu!) on niin erilainen konsepti kelluntarenkaiden joukossa, että se piti todellakin päästä testaamaan. Tein ensin lyhyen perustestin ja sen jälkeen kahden viikon testin oikeissa maisemissa.

Pumppaaminen ei jalkapumpulla kauaa vieläkään vienyt. Logistisesti hankalankokoinen ja -muotoinen jalkapumppu vaatinee niille, jotka haluavat kävellä omia polkujaan, oman pienemmän ja kelluntarenkaan taskuun mahtuvan vaihtoehdon. Pikaisella etsinnällä en moista vessan lukutelineen sekatavarakataloogista löytänyt, mutta eiköhän noita löytyne jostakin Biltemasta, Motonetistä tai kumiveneilyn erikoisliikkeistä.

Kuten kaikissa kelluntarenkaissa, pumppaaminen kannattaa sovittaa ilman ja veden lämpötilan suhteen, eli ei pumpata niitä ponttooneja pinkeiksi - sen verran ilmaa että ne näyttävät kovilta mutta painaessasi sormella ponttoonia se painuu alas pari-kolme senttiä, hellesäällä parempi jättää vielä pehmeämmäksi.

Berkley Equpt Tectube Belly Boat Ripple (onpas tuo oikeasti markkinointimielessä epämääräisen surkealta kuulostava nimi!) kelluntarenkaassa on kaksi ponttoonia, iso ja pieni. Molemmilla on omat venttiilinsä, sijoitettuna istuimen paikan vasemmalle puolelle vierekkäin (katsottuna siltä suunnalta kun istut renkaassa), ponttoonien kylkeen. Pumpatessa kävi taas se sama juttu, eli venttiili, joka ei siis ole se tuttu Boston-venttiili, oli pumpatessa asennossa, joka päästi ilmaa pois. Kun irrotin pumpun venttiilistä kuului vain pitkä suhaus kun ilmat puhisivat pois keväiseen ulkoilmaan. Muutaman pumppauksen jälkeen oikean asennon kyllä oppii, mutta uuden renkaan omistajan kannattaa pumpata vaikkapa pelkästään tästä syystä pienempi ponttooni ensin.

b2ap3_thumbnail_IMG_7733x.JPG

Pumppaa ensin pienempi ponttooni niin opit

b2ap3_thumbnail_IMG_7734x.JPG

Venttiili löytyy istuimen paikan vasemmalta puolelta

b2ap3_thumbnail_IMG_7736x.JPG

Ja toisen ponttoonin venttiili on ihan siinä vieressä ja kuvasta ilmenee hyvin myös ponttoonien kokosuhde.

b2ap3_thumbnail_IMG_7738x.JPG

Molemmat ponttoonit pumpattuna, seuraavaksi istuimen asentaminen

Berkley Equpt Tectube Belly Boat Ripple (mitä enemmän tuota nimeä lukee ja käyttää, sitä tökerömmältä se kuulostaa...) kelluntarengas on konseptina erilainen kuin muut - jo pelkästään se, että kyseessä ei ole kankaalla suojattujen ponttoonin/ponttoonien yhdistelmä vaan kumivenemäinen ratkaisu, tekee tästä renkaasta mielenkiintoisen. Toinen suuri ero on se, että istuin ei ole kiinteä eli se ei ole neulottu tai liimattu ponttooneihin tai rengaskokonaisuuteen kiinni vaan istuin lepää vapaasti  ponttooneihin liimatun tason päällä (ks. yllä olevassa kuvassa musta taso ponttoonien välissä). Tästä syystä istuimen voi asemoida vapaasti omien jalkojen pituuden mukaan, tai oikeammin sen mukaan, kuinka pitkä väli selkäsi ja polvitaipeesi väli on istuessasi. Ilmeisesti kelluntarengassuunnitteluinsinööri on hakenut tällä säädettävällä istuinratkaisulla kuitenkin sitä, että istuimen voi laittaa siihen asentoon, jossa rengas kelluessaan tuntuu olevan tasapainossa. Pidemmällä testillä laitoin heti istuimen etuosan samalle tasolle tukena olevan tason reunan kanssa ja siinä asennossa se tuntui toimivan hyvin eikä sen suurempia säätöjä tarvittu. Ensimmäisessä testissä sensijaan laitoin selkänojan liian taakse, jolloin istuimen alustan etureuna tuntui polvitaipeissani koko ajan räpylöidessäni, nojatessani selkänojaan, ja tuo polvitaipeisiin osunut etureuna todellakin haittasi räpylöintiä. Sen sijaan että olisin siirtynyt istuimella hieman eteenpäin totesin, että parempi lienee siirtää istuinta hieman eteenpäin rannassa. En ryhtynyt ilman kelluntaliivejä tai pelastuspukua edes yrittämään riuhoa istuinta eteenpäin renkaassa ollessani. Parempi ettet yritä sinäkään.

Pidemmällä testillä huomasin, että selkänoja ei kovinkaan paljoa auttanut eikä sen olemassaoloa välillä edes huomannut. Pidemmän testin aikana mieleen tuli myös jo lyhyen testin aikana ilmennyt käytetyn renkaan esilletuoma selkänojan heikkous, eli siinä ei ollut riittävästi jäykkyyttä. Jos tunturissa olisi ollut pleksiä tai vaneria sekä tarvittavat työkalut, olisin tehnyt selkänojaan ohuen jäykisteen.

Istuimen paikalleenasentaminen kannattaa muuten tehdä kunnolla: ilmeisesti suunnittelijoilla on ollut tarkoituksena, että istuinosan ollessa kunnolla alustaa vasten vesi ei keräänny istuimen takana olevaan "varastotilaan", siis selän taakse. Huolettomasti asennettuna istuin saattaa päästää vettä altaan istuimen taakse ja jos sitä menee sinne suuressa määrin niin renkaan käytettävyys voi vaikeutua. Pidemmällä testirupeamalla vesi pääsi selän taakse useammankin kerran, mutta mitään suurempaa määrä sinne ei kuitenkaan livahtanut.

Pidemmällä testillä otin renkaassa myös nokkaunet: taitoin selkänojan takapuoleni alle ja asetuin makuulleni nojaten päätäni renkaan kärkiosaan. Koska hyttysiä ei ollut paikalla saattoi pieni määrä univelkaa hävitä nokkaunien aikana, sen verran mukava siinä oli loikoilla.

Vaikka kaljamahani ei ollut vielä kasvanut suuren suureksi, testasin sitäkin vaihtoehtoa että taitoin selkänojan lisäistuimeksi. Nimittäin kun vesi huuhteli kulkusia aika-ajoin aallokossa eikä tuosta selkänojasta ollut oikein kunnon tukea. Selkänojan hyödyntäminen onnistui hyvin mutta pidemmän aikaa tuplapaksulla istuimella kelluttuani totesin, että kyllä kai se selkänoja hieman parempi on siellä selän takana, vaikkapa vain nimellistä tukea antamassa, etenkin kun testireissulla tuplaistuimen käyttöön ei ollut enää tarvetta. Veden lämpö nousi lähes mukavasta 9 asteen lämpötilasta reissun aikana kasseja hellivään 16 asteeseen, niin ei sillä ollut niin väliä uitanko sukukalleuksia vaiko en.

b2ap3_thumbnail_IMG_7739x.JPG

Istuin on helppo asentaa paikalleen istuinalustan päälle ponttoonien väliin

b2ap3_thumbnail_IMG_7740x.JPG

Selkänojan säätäminen tapahtuu kiristämällä istuimen hihnoja

b2ap3_thumbnail_IMG_7741x.JPG

Käytössä käyristynyt selkänoja kuin huutaa tukea

b2ap3_thumbnail_IMG_7742x.JPG

Mikäpäs tässä on istuskella, kuivalla maalla

Alumiininen tanko, jonka tarkoitus ei suinkaan ollut pitää ponttooneja tietyn etäisyyden päässä toisistaan, ja samalla koko kelluntarengasta ryhdissä, kuten esimerkiksi Kinetic Godspeed, Snowbee, Keeper kelluntarengas-malleissa, sekä syvästi kaipaamassani Imago Explorer kelluntarenkaassa, toimii tässä mallissa enemmänkin strippausalustan ryhtitankona. Strippausalustan saa parhaiten ryhtiinsä kun työntää alumiinitangon niin kauas itsestään kuin strippausalustan kiinnityspäiden hihnat sallivat.

Strippausalustan selkeä huono puoli oli kalanmittaustilanteissa se, että sen toinen reuna, se, jossa mittanauha on, ja joka on vatsaasi vasten renkaassa istuessasi, oli ryhditön. Käytännössä mittanauha on tällöin turha, koska sen kanssa ei paksusäärinen kalastaja saa millään tapaa edes lähellekään luotettavaa mittaustulosta kalasta. Meikäläisen vähemmänpaksujen säärien kanssa ongelma oli aivan yhtä lailla olemassa, strippausalustan etureunaa ei saanut millään keinolla kiristettyä suoraksi kalan maatessa mittausta odottamassa. Niinpä käytin omaa mittanauhaani ja mittasin kalan lähempänä alumiinista tukitankoa. Strippausalustan virityksen ensimmäinen puuhapiste olisikin, mikäli tämän renkaan hankkisin, hihnojen korvaaminen vaikkapa kuminauhoilla jotta kalastajaa lähellä olevan strippausalustan etureunan saisi kiristettyä.

Jos ajatellaan logistiikkaa niin tuon strippausalustan tukitangon voi huoletta jättää pois kassista ja korvata kalareissulla vaikkapa pätkällä pihlajaa. Tässäkin mallissa pienenä riskinä on myös liukkaan metallitangon hukkuminen: pari kertaa jouduin pelastamaan tangon rantautuessani matalasta rantavedestä. Toki pienillä ompelukonemanoovereillä tuonkin ongelman voi omasta renkaastaan helpohkosti poistaa, ja väliaikaratkaisuna vaikkapa Macgyver-teipillä voi yrittää estää putken liukumista tunnelistaan ulos.

Berkley Equpt Tectube Belly Boat Ripple kelluntarenkaassa ei ole monista malleista tuttua haarahihnaa, jonka toinen pää on kiinnitetty kelluntarenkaan alle ja joka kiinnitetään strippaustankoon siten, että hihna kulkee jalkojen välistä. Ilmeisesti tällä hihnalla pyritään takaamaan turvallisuutta. Liekö Berkleyn kelluntarengasinsinööri miettinyt, että tämä on niin turvallinen rengas, että moiselle hihnalle ei ole tarvetta. Berkleyn tähän malliin sellaisen voi helposti kyllä virittää, sillä strippausalustassa on aukko, josta moisen hihnan voi tankoon pujottaa ja kiinnittää esimerkiksi löysällä hihnalenkillä.

b2ap3_thumbnail_IMG_7743x.JPG

Strippausalusta ja sen alumiininen tukitanko

b2ap3_thumbnail_IMG_7744x.JPG

Mittanauhakin on mutkalla

Kerrassaan mainio rengas! Tämä ajatus pysyi mielessäni heti alusta lähtien kevyellä ensitestillä. Vaikka en ollut täyttänyt renkaan ponttooneita lähellekään täyttä, niin kelluntakorkeus oli hyvä, ja liikkuvuus mitä parhain. Ylitin kovan virran muutamaan otteeseen ja totesin, että tämä rengashan pärjäisi vertailussa edesmenneen Imago Explorerinkin kanssa liikkuvuudessä. Ellei jopa olisi parempi...

 

b2ap3_thumbnail_IMG_7767x.JPG

b2ap3_thumbnail_IMG_7768x.JPG

b2ap3_thumbnail_IMG_7769x.JPG

b2ap3_thumbnail_IMG_7770x.JPG

b2ap3_thumbnail_IMG_7771x.JPG

b2ap3_thumbnail_IMG_7772x.JPG

b2ap3_thumbnail_IMG_7773x.JPG

b2ap3_thumbnail_IMG_7773x.JPG

b2ap3_thumbnail_IMG_7774x.JPG

b2ap3_thumbnail_IMG_7775x.JPG

b2ap3_thumbnail_IMG_7776x.JPG

Heittokuvista voinee päätellä, että ei heittorytmi suuremmin rengasta heiluttanut

b2ap3_thumbnail_IMG_7781x.JPG

Korkea etuprofiili

Tunturikalastuksessa yksi tärkeimmistä kriteereistä on kannettavuus. Kantohihnat tulee olla, mielellään tarpeeksi leveät, ja säädettävät, tai ainakin kiinnitysrenkaat olkahihnoja varten. Tässä mallissa hihnat olivat paikallaan ja kiinnitysrenkaat tukevanoloisesti paikalleenliimattuja, samaan tyyliin kuin muutkin kiinnitysrenkaat renkaan päällysosassa. Hihnat olivat tarpeeksi leveätkin, toki en vastustaisi jos leveyttä olisi enemmänkin. Hihnat olivat säädöiltään hidassäätöiset, eli joudut hieman nykimään kumpaakin hihnaa vuorollaan lenksujen läpi säätääksesi ne sopivan pituisiksi- mitään rinkoista tuttua pikasäätöä ei ollut. Mutta tämä malli ei niitä välttämättä niin tarvitsekaan, kerranhan sitä vaan säädetään eikä joka kerta.

Selkään nostaminen ei suuria tällä mallilla vaadi koska rengas on kevyt ja näppärä kantaa. Todellinen kantotestihän tehdään tietenkin räpylöiden, ja haavin kera. Räpylöiden kiinnittämisessä on vain yksi sääntö: ei liian alas, etteivät ne hakkaa pohkeita kävellessä tai laahaa maata. Tottahan tasapainoituksen vuoksi toinen räpylä kiinnitetään vasemmalle ja toinen oikealle puolelle, tai molemmat mahdollisimman keskelle. Tässä kelluntarenkaassa oli kiinnitysrenkaat hyvällä paikalla. Irrotin ensin säilytysrasian kiinnityspikalukon ja laitoin räpylän remmin rengasta vasten, sitten lukitsin pikalukon takaisin kiinnitysrenkaaseen. Sama proseduuri toiselle puolella ja homma oli valmis. Helppoa.

Selkään renkaan nostaessani totesin heti, että onpas kevyt ja monista muista renkaista poiketen välitanko ei hakannut pohkeita kävellessä. Kerrassaan positiivista!

b2ap3_thumbnail_IMG_7830x.JPG

Valmiina reissuun

Haavi, joka selässä ollessaan painaisi vähänkin pidemmällä kävelyreissulla selkää, olisi hyvä saada myös renkaaseen kiinni, irti selästä. Koska tämän nimihirviö-kelluntarenkaan istuin on irrotettavaa mallia, haavin voi laittaa istuinosan alle, kunhan muistaa kiinnittää haavin kiinnitysrenkaisiin siten, että se ei pääse valumaan istuimen alta alas.

 

b2ap3_thumbnail_IMG_7834x.JPG

Haavi kannattaa varmistaa ettei se valu istuimen alta

b2ap3_thumbnail_IMG_7839x.JPG

Ryhdikästä

b2ap3_thumbnail_20140703125324-JIMGP0045.JPG

Tunturitassuttelua

Lopuksi vertailin kaverin rengasta, joka oli minullekin entuudestaan tuttu Fish Cat 4, eli se malli, jossa istuin ja selkänoja ovat vaahtomuovia eivätkä puhallettavia. Allaolevista kuvista näkyy selkeästi koko- ja muotoseikkojen erot sekä yhteneväisyydet.

b2ap3_thumbnail_IMG_7849x.JPG

b2ap3_thumbnail_IMG_7850x.JPG

b2ap3_thumbnail_IMG_7851x.JPG

b2ap3_thumbnail_IMG_7852x.JPG

 

Ainiin, kalaahan tuli aivan tuhottomasti. Kalojen vapauttaminen oli helppoa tällä renkaalla kelluessa, ainoa mikä häiritsi oli jo edellä mainittu kalojen mittaaminen. Otin useammankin kerran valokuvia veden alla kalaa vapauttaessani eikä koskaan tuntunut siltä, että olisi ollut millään tapaa epämukava asento, koska rengas tuntui tukevalta hieman eteenpäin heiluessakin. Samoin kalastustilanteissa rengas ei suuremmin haitannut tapahtumia. Muutaman kerran perhosiima tarttui renkaan etuosassa olvan velcro-nauhan pätkään mutta kiinnitin sen jälkeen velcronauhan siten, että sen pään ja ponttooniin kiinnitetyn vastakappaleen väliin ei enää päässyt siimaa laittamaan kuin väkipakolla.

b2ap3_thumbnail_20140627100446-IMGP0011.JPG

b2ap3_thumbnail_20140706152438-IMGP0125.JPG

Siika pötköllään on vaikea mitata jos mittanauha on mutkalla

b2ap3_thumbnail_20140627103904-IMGP0022.JPG

Hyvin onnistui vedenalaiskuvien otto tästä renkaasta

b2ap3_thumbnail_20140708160228-IMGP0202.JPG

Koskenlaskukin tuntui turvalliselta, kuin kumiveneessä olisi ollut

Pitkän tunturissa suoritetun testin jälkeen totesin, että rengas on kuin tehty minulle. Tätä rengasta on vaikea voittaa, ja seuraava testirengas pääseekin todellisen vaikean paikan eteen. Nyt vaan pitäisi saada sellainen rengas jostain testiin. Fish Cat Deluxe olisi ainakin testattava tai uudistunut Guideline Drifter. Tai molemmat.

0
Tunnisteella: berkley kelluntarengas
Kirjoittaja on perhokalastaja, joka käyttää sukkahousuja kahluuhousujen alla (koska niitä on vaan niin mukava käyttää) sekä makuupussissa (koska niitä on vaan niin mukava käyttää). Kirjoittaja on myös tunnettu siitä, että hän kävelee tunturissa kilometrikaupalla raudun, siian, taimenen ja harjuksen perässä perhovapa toisessa kädessä ja oluttölkki toisessa kädessä, notkuen. Kelluntarenkaassa vietetyt tunnit ovat lukuisat ja hyttysiä kirjoittaja syö tuhansittain. Kirjoittaja harrastaa myös vaellusta mutta vain päästäkseen kalapaikoille. Jos haluat paremmin tutustua kirjoittajaan, se käy helpoiten tarjoamalla tälle lasillinen savuisaa elämän vettä.
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt