Tänään on 05:33:42 24.02.2019 --

Keskustelut » Kalamiehen kalastusaiheiset keskustelut » Perhokalastus ja perhonsidonta

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia


Alueen säännöt


Täältä löydät kaiken perhokalastukseen ja perhonsidontaan liittyvän pulinan...
Kalamies.com foorumin yleissäännötAloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 10 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: 11:27:31 30.03.2016 
Poissa

Liittynyt: 11:49:53 29.11.2012
Viestit: 85
Eli kun tässä itse aina sitonut omat perhot tähän asti(lukuunottamatta yhtä pinturisettiä jonka ostin kun en vielä omannut taitoa ja hywiä pinturimateriaaleja).
Alkanut miettiä kun tota omaa materiaali-määrää katsoo olisko ite pitänyt aina vaan ostaa joltain ne perhot valmiina jota ajattelee tarvitsevansa,kun niin paljon tullut turhaakin kamaa ostettua että jo niillä rahoilla olis saanut isot kasat käyttöperhoja.

Eli miten porukka toimii?Ostaako joltain perhot?Vai sitooko kaikki itse ja lähtee kalaan vaikka kolmella perholla jos ei ehdi enempää sitoa?Vai sekä että?Ja mites kiinanperhot?
Ja jos ostaa niin ostaako aina tietynlaiset ja jos niin mitkä?

Ite tätä nyt pohdiskellut kun alkaa olemaan ne muutamat mallit jotka tuntuu penkistä huomattavasti kivuttomammin tulevan kuin toiset ja niihin on se tietty "varmuus" että voi ajatella vääntämänsä useita samanlaisia ja vieläpä putkeen vaikka en oo koskaan ollut mikään sarjasitoja.
Ja vielä kun katselee millaista sitojaa netti on pullollaan vois hywin ajatella(vaikka en olis aikanaan ajatellut yhtään perhoa ostavani)että ostas ne tietyt perhot aina siltä tyypiltä jonka jälki on sitä mitä odottaa tietyltä perhomallilta..

Pikkasen sekavaa settiä mutta heittäkää omia ajatuksia jos niitä heräilee..


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 15:09:58 30.03.2016 
Poissa

Liittynyt: 20:18:43 20.02.2009
Viestit: 109
Paikkakunta: Kouvola
Itselläni kuuluu tuo perhonsidonta nykyään harrastuksiin siinä missä perhokalastuskin. Ensimmäisen vuoden muutamat reissut kalastin ostamillani perhoilla (lähinnä larvoja). Siitä sitten kipinä syntyi enemmän perhokalastukseen ja päätin hommata sidontakamat ja tehdä omat perhoni. Onhan siinä oma viehätys kun omatekeleellä saapi ne kalat. Rahallisesti ei varmastikaan paljoa säästä itsetekemällä, mutta saapahan ainakin sellasen perhon mitä sattuu tulemaan.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 16:00:39 30.03.2016 
Poissa

Liittynyt: 11:49:53 29.11.2012
Viestit: 85
Jep joo..ite aina sanonut että vaikka perhokalastuksen jostain syystä lopettaisinkin niin en perhonsidontaa.

Itellä tuo on usein ajanpuute-kysymys..

Kun oon niin monenlaista perhokalastuksenmuotoa ja kaikkeen pitäs tehdä ne perhomallit jotka on mukamas"pakollisia" olla kun kalaan lähtee niin useimmiten paniikki iskee juuri ennen reissua ja sitten tulee painettua yötä myöden kun aika ei vaan (monesti perhesyistä) riitä.

Ite vaan inhoan sitä paniikissa sitomista ja sillon tulee mieleen että jos olis vaan ostanut edes jotkut tietyt mallit joltain joka ne osaa tehdä niin olis aikaa säästynyt vaikka joidenkin muiden sidontaan.

Ehkä itselle tärkeintä ei kuitenkaan ole se itsetehdyllä perholla saanti vaan se että perho näyttää/kulkee vedessä niinkuin itse ajattelen sen parhaiten kalastavan..


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 20:30:08 30.03.2016 
Poissa
Melkein sai naista...
Avatar

Liittynyt: 21:05:08 27.10.2007
Viestit: 1766
Paikkakunta: Susirajan Paasikoski
Olen sitonut omat käyttöperhoni jo hyvän matkaa yli kymmenen vuoden ajan, ja siinä ne on tulleet asiakassidokset omien juttujen ohella. Kiireiseen aikaan sitten päinvastoin. Sitä kun kerran pääsee sen omalla perholla pyydetyn kalan makuun, niin ei ole enää ollut paluuta siltä polulta. Yhtäältä kun hakee tiettyä käsialaa joihin itelle tärkeisiin sidoksiin, niin ne pitää olla sitten just eikä melkein. Samoin kun itse tekee, niin tietää mistä matskuista ne on tehty ja millaisiin koukkuihin. Kaikki tulee samoin sidottua sarjoissa, joten mitään ykköskappaleita ei rasioissa pyöri.

Jotain sävyä ja kokoa se puolenkymmentä on melkoisen minimi, mieluiten tekee aina vaikka 10kpl / koko / sävy. Tällöin ei haittaa vaikka tavaraa jäisi pohjaan kiinni enemmänkin, ja vastaavasti kauden mittaan ei tarvitse spigottia väkipakolla pyöritellä, kun talven sitoo. Kesät kun kalastaa niin talvella sidonta on ehkä maailman paras laji. Reissukuvien katselua, lasillinen viintä, kivaa musaa ja spigotti pyörimään-

Toisaalta ymmärrän varsin hyvin myös sen, jos käytetään muilta tilattuja sidoksia. Sitä kun ei kaikilla riitä aika mitenkään, niin samahan se on muualta hommata sidokset. Osa sidoksista voi olla teknisesti myös niin haastavia, että ei anna näkö tai sorminäppäryys kaikilla periksi, ja siinä nyt ei mitään hävettävää ole - vaikka ajoittain moista harmittelua kuuleekin. Suomi on kuitenkin niin täynnä hyviä ja huipputasoisia sitojia, että ei kenekään tarvitse olla enää Kiinan tyttöjen tekemien markettisidosten varassa.

Mitä tulee tuohon hintapuoleen, niin väitän kyllä, että halvimmalla pääsisi kun tekisi itse itselleen perhot, kunhan vaan tietää että mitä tarviaa. Sitä kun varsinkin alussa ostaa pussin yhtä juttua, toisen toista ja toisen kolmatta, niin äkkiä palaa rahaa kaiken maailman hankintoihin, joista ei välttämättä saa muutamaa käyttöperhoa enempää. Itellä on mennyt materiaalihankintoihin pelkästään asiakasjuttujen osalta niin monta sataa euroa, että ei sitä kehtaa edes laskea. Kolikon kääntöpuolena on sitten se, että kun on paljon erilaisia satuloita ja koukkuja 24/7 jemmassa, niin aika huoletta saa käännellä sidoksia myös omiin askeihin.

_________________
- Ranger Smith -


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 06:38:28 31.03.2016 
Poissa
Ota Hota - Ei pakota
Avatar

Liittynyt: 19:32:30 16.03.2006
Viestit: 498
Paikkakunta: Porvoo
-83 tuli aloitettua ja aina kalastanut ain ja ainoastaan itse tehdyillä perhoilla.
Välillä "siivonnut" sidontarompeitta ja laitellut ylimääräsiä myyntiin.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 11:46:24 31.03.2016 
Poissa

Liittynyt: 11:49:53 29.11.2012
Viestit: 85
Kuulapään ajatuksista tulee mieleen oma ongelma..eli kun talvella sitoo (uusia malleja) eikä niitä pääse testaamaan tuntuu turhauttavalta sitoa sen 5-10kappaletta kun aikaa on olevinaan muutenkin niin rajallisesti käytettävänä ,ja sitten toteat veden äärellä että ei saatana eihän tua oo mistään kotoisin..
Ja kun ite en oo koskaan ollut mikään perhojen purkaja niin noihin menee koukkuja/kuulia (ja materiaalejakin) hukkaan.
Toisaalta taas kun tulee täysosuma ja uus näyttää vedessä just siltä tai vielä paremmalta kun on ajatellut niin tulee vitutus kun ei oo talvella sitonut niitä useampia kun kesällä ei oikeen kerkee sitäkään vähää..
Tuleekin välillä mieleen pknetin puolella olevan topicin meininki lajin mielekkyyden katoamiseen..kun on vaan niin helvetin hieno harrastus ja haluis olla kokoajan kalalla tai vääntää perhoja että on jotenkin tekemisissä perhokalastuksen kanssa niin välillä vaan tuntuu että stressaa ihan liikaa siitä pääseekö kalaan ja koska.

Pakko Hotalta tiedustella onko lajin luonne paljonkin muuttunut tuon -83 jälkeen kun kamoja niin sidontamateriaaleja ja varsinkin välineitä on tullut jäätävä määrä markkinoille ja kosket ruuhkaantuneet ja kai siinä sivussa saaliskalat/saalismäärät vaihtuneet aikalailla..
Jotenkin itellä on sellanen fiilis että sitä jotain alkuaikojen intoa kalastuksen saralla kaipailee...se kun otettiin kamat toiseen käteen ,eväät ja muutama uistin toiseen eikä muuta kun pyörän selkään..


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 07:42:57 01.04.2016 
Poissa
Ota Hota - Ei pakota
Avatar

Liittynyt: 19:32:30 16.03.2006
Viestit: 498
Paikkakunta: Porvoo
mikale kirjoitti:

Pakko Hotalta tiedustella onko lajin luonne paljonkin muuttunut tuon -83 jälkeen kun kamoja niin sidontamateriaaleja ja varsinkin välineitä on tullut jäätävä määrä markkinoille ja kosket ruuhkaantuneet ja kai siinä sivussa saaliskalat/saalismäärät vaihtuneet aikalailla..
Jotenkin itellä on sellanen fiilis että sitä jotain alkuaikojen intoa kalastuksen saralla kaipailee...se kun otettiin kamat toiseen käteen ,eväät ja muutama uistin toiseen eikä muuta kun pyörän selkään..


Kamat:
Vavat niissä on paljonkin muutoksia ja itsellä on nykyän aika nopeatoimisia vapoja.
No hitaampaakin lytyy mutta on vähäisemmällä käytöllä.
Ennen pärjättiin yhdellä vavalla reisussa nykyään pitää olla kaksi settiä valmiina taimenkoskilla. Streamerikalastukseen oma ja pinturointiin oma.
Oli vaihe kun noita vapoja oli kymmeniä nurkassa. Nykyään pitänyt alle kymmentä vapaa nurkassa.
Kelat on vaihtunut kaikki laajakehäsiin.
Sidontakamoissa on keinomateriaalien osuus lisääntynyt aika paljon ja koukut tietenkin parantuneet ja valikoima laajentunut.
Eväät on parantuneet oikein huomattavasti ja enenmän aikaa napostella niitä kun ei enään menee pää kolmantena jalkana koskilla. Tulee nautittua ja fiilisteltyä enenmän koskenrannoilla kun sitä kalaa ei ole ihan pakko saada.
C&R kalastus on tullut kuvioihin aika paljon.
Taitaa olla jo 5 vuotta kun viimeksi olen koskesta saadun kalat tappanu ja ottanut evääksi.
Ennemin syön appuraa, kuhaa ym kaloja.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 07:46:25 01.04.2016 
Poissa
Ota Hota - Ei pakota
Avatar

Liittynyt: 19:32:30 16.03.2006
Viestit: 498
Paikkakunta: Porvoo
ja ne perhot.
Nykyään tulee sidottua paljon erillaisia protoja taikka jatkokehiteltyä jotain omia malleja.
Niitä sitten uitellaan ja toivotaan toivotaa.
Näitä menee myös pieniä määriä muidenkin rasiaan testailuun.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 16:46:45 02.04.2016 
Poissa

Liittynyt: 09:52:02 20.12.2009
Viestit: 213
3 vuoden jälkeen luottomalleja alkaa löytymään jo sen verran, että talvella tulee sidottua satoja perhoja. Nymfien ja larvojen kulunki on aika kova, kuten joskus myös pintureiden puskaisilla puroilla..

Tämän lisäksi yritän koko ajan kehitellä uusia systeemejä ykkösrasioihin netistä ja vanhoista lehdistä opiskelemalla. Osa saa kenkää reserviin melko pian, mutta toivottavasti edes jokunen malli päätyy ottikoneiden ryhmään. Pidän myös reissussa mukana joitakin sidontakamppeita, homma etenee nopeammin, kun pieniä justeerauksia voi tehdä jopa saman päivän aikana, verrattuna siihen että tilaa perhoja muilta tai sitoo kauden koko tarpeen talvella.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 10:29:48 08.12.2018 
Poissa
Avatar

Liittynyt: 19:53:14 08.04.2013
Viestit: 15
En sido omia. Olisi helppo sanoa, että ei ole aikaa, mutta onhan minulla aikaa roikkua netissäkin kirjoittamassa tätä viestiä. Aikaa on kaikilla.

Halu puuttuu eikä ole ollut syytä.

Oli kulunut yli 40 vuotta ensimmäisestä kalastani, kun aloitin perhokalastuksen alkeet saadakseni uusia elämyksiä. Heittokalastus ja uistelu olivat (ja ovat) aika lujassa.

Alku oli hyvä. Tuttavani piti minulle kahden tunnin tiukan ja oppilaalta nöyryyttä vaatineen heittokoulutuksen Mustikkamaalla, sai minut ostamaan Orvisin vavan tumpelotakuulla keloineen ja sitten mentiin. Sain Karkkilassa ensimmäisellä reissullani ainoana porukasta taimenen. Samaisen ystäväni sitomalla perholla.

Sitten aloin kulkea yksin enkä saanut etelästä näistä rapakoista edes tärppiä moneen reissuun. Nukarilla kerran yhden tärpin. Aloin kyllästyä. Kun menin veneelläni kuhaan vaappujeni kanssa, se oli sentään aina kuhaa Walewska tai Mannerheimin tapaan.

Perhoharrastuksen pelasti kuitenkin, kun kävin Enontekiöllä vieraana ja sain liki joka laskulla harjuksen tai taimenen tarttumaan perhoon. Ymmärsin, mitä touhu voi olla.

Viime kesä oli ensimmäinen, jossa perhoretkiä virtaavan veden ääreen oli enemmän kuin veneretkiä. Minulla on vielä kaksi rasiaa toisten tekemiä ottiperhoja. Piankos ne ovat risuissa ja kivissä.

Voisin nyt käydä kurssin ja antaa harrastuksen viedä. Olen aktiivinen motoristi ja perhovälineet kulkevat mukana kätevästi. Voisin yhdistää kaksi harrastusta. Ajaa Suomi ympäri, telttailla ja kokeilla eri kohteet. Jos on vielä omat perhot, se voi olla aika hauskaa. Retki tai retket pitäisi Keski-Suomen alapuolisella alueella tehdä kesäkuun alussa mutta pohjoisessa myöhemmin. Saariselän ohi mennessä voi joskus olla juhannuksena tiellä lunta ja se on parhaimillaankin aika kylmää kyytiä käkkiä matkanorsun selässä, kun illan tullen on vain joku +4.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 10 viestiä ] 

Keskustelut » Kalamiehen kalastusaiheiset keskustelut » Perhokalastus ja perhonsidonta

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt