Kirjautuminen

Pelastusliivit ovat vesillä liikkujan halpa henkivakuutus

Käyttäjän arvio:  / 1
HuonoinParas 
Share

280px paukkuliivitÄlä lykkää kunnon liivien hankintaa

Pelastusliivit ovat vesillä liikkuvalle halpa henkivakuutus. Kalamiesten standardiliiviksi ovat muodostuneet kaasutäytteiset eli niinsanotut paukkuliivit niiden käyttömukavuuden vuoksi. Harvemmin kuitenkaan sitä on tullut pohtineeksi mitä eroja paukkuliiveistä löytyy tai miten omat paukkuliivit todellisuudessa toimivat.

.

 

Loppusyksyn kalakelit kovenevat, joten päivitin vanhat paukkuliivini. Jätin tällä kertaa markettitason liivit sikseen ja valitsin hintakategorian yläpäästä Marinepoolin ISO 180N PRO -paukkuliivit. Ennen valintaa selvitin liiveistä seikat, joita en aiemmin ollut huomannut ajatella. Tärkeintä liiveissä on kellutus ja kääntävyys. Käyttömukavuus on myös tärkeää, mutta pääasia on se, että liivit laitetaan päälle aina kun vesille lähdetään.

Pue liivit sopivalle kireydelle

Tajuton uhri vedessä ei saa liiveistä hyötyä, jos liivit on puettu liian löysästi tai ne eivät toimi teknisesti oikein. Tärkeintä on, että liivit kääntävät veteen pudonneen selälleen. Kaikki paukkuliivit eivät tätä testiä läpäise. Syytä on myös huomata itse kellujan koon olennainen merkitys liivin toimivuuteen. Oletko muuten itse ajatellut tätä seikkaa kun mahdollisesti jätät haararemmit auki tai puet liian pienen nosteen omaavat liivit päällesi? Haararemmi kannattaa laittaa kiinni, vaikka se joidenkin mielestä näyttääkin liikaa lasten valjailta. Marinepoolin ISO 180N PRO -liiveissä on myös huomioitu kiinteällä selkäosalla takin tai esim. pelastuspuvun selän alle jäävä ilmatasku, joka saattaa estää liivin kääntävyyden. Muita näkyviä laatueroja verrattuna vanhoihin liiveihini on mm. tuplahaararemmit, tupla D-rengas, irrotettava fleece-kaulus, SOLAS-hyväksytty heijastin ja automaattinen painelaukaisin. Pakkaskelin toimivuudesta en löytänyt informaatiota, joten se puoli jäi vielä selvitettäväksi loppukauden hyytävissä keleissä.

Arvion kirjoitti Santtu Poutanen.

Marinepool ISO 180N PRO, hinta 187 euroa

Osta liivit netistä >>

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt