Kirjautuminen

Raymarinelta uusi pilkkianturi Dragonfly-sarjaan

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Kaikuluotaimen käyttö on viime vuosina yleistynyt huimaa vauhtia myös jääkannen läpi tapahtuvassa kalastuksessa. Kalamies.com kävi testaamassa, miten pilkkiminen onnistuu kun apuvälineinä käytetään Raymarine Dragonfly-5 Pro -kaikuluotainta sekä Raymarinen uudenkarheaa pilkkianturia.

Miksi käyttää kaikuluotainta pilkillä?

Ennen kuin lähdetään pilkille uusille paikoille, kannattaa aina tutkia merikorttia ja pyrkiä löytämään siitä pohjanmuotoja, kuten vedenalaisia karikoita, penkanreunoja tai ympäröivää pohjaa syvempiä kohtia, joista ahvenia tai kuhia lähdetään etsimään.

Hyvälle kalapaikalle osumisen varalta kannattaa jo etukäteen ladata puhelimeen Raymarine Wi-Fish -sovellus. Wi-Fish -sovellus hyödyntää lisättyä todellisuutta (Enhanced Reality) siten, että puhelin näyttää joko karttapohjaa tai Pokémon-pelistäkin tuttua kameranäkymää hyödyntämällä tien Dragonfly Prolla (tai muulla Raymarinen karttaplotterilaitteella) lisätylle karttapisteelle.

Ilman kaikuluotainta pilkkivä poraa paikan päällä reikiä jäähän ja toivoo että ahvenet tai kuhat, riippuen siitä kumpi kala on kohteena, olisi paikalla ja syönnillä. Ellei kaloja kuulu alkaa spekulaatio siitä onko niitä ollenkaan paikalla vai onko asian laita kenties se, että kalat ovat paikalla mutta syönti kenties huonoa? Onko edessä siirtymä seuraavaan paikkaan vai saisiko pilkkityyppiä ja väriä vaihtamalla kalat ottamaan ja syönnin alkamaan?

Kaikuluotaimen avulla selviää onko vedenalainen raati paikalla vai ei

Kaikuluotain kertoo tulkinnanvaraa jättämättä mitä jään alla on tai ei ole. Useimmiten, kun kaikuanturin tiputtaa avantoon ei alla ole kalan kalaa. Kun pilkin tiputtaa veteen ja tekee muutaman nykäisyn, alkaa kaloja yksitellen ilmaantua kaiun näytölle ja mikäli lähistöllä on isompi ahvenparvi, tupsahtaa se kuin taikaiskusta paikalle ja näyttö menee tukkoon kalojen kaiuista. Kannattaakin siis aina pilkkiä jokaista reikää ainakin sen minuutin-parin verran, ennen sen hylkäämistä ja siirtymistä kairaamaan seuraavaa reikää, sillä yleensä kalat ilmestyvät pilkin luo pienellä viiveellä.

Uusi ulottuvuus pilkkimiseen

Kaikuluotaimen kanssa pilkkiminen on siitäkin mielenkiintoista, että pilkkiessä pystyy koko ajan näkemään sekä pilkin, että myös kalat jotka nousevat pilkille tai pinkovat sitä karkuun. Kaiulla pilkkiessä toisin sanoin oppii todella paljon kalojen käyttäytymisestä, siitä mikä herättää niiden uteliaisuuden kuin myös siitä, mikä ajaa ne pohjaan piiloon tai kokonaan tiehensä pilkin lähistöltä.

Nyrkkisääntönä voisi pitää ettei pilkkiä ikinä tiputeta ahventen alle, sillä se saa ne usein pelästymään ja uimaan tiehensä. Pilkki siis pidetään raitapaitojen yläpuolella ja pyritään nykäisyin, väristyksin ja nostoin yllyttää ne nousemaan pilkkiin ja ottamaan siihen. Toinen sääntö on, ettei pilkkiä kannata tiputtaa heti pohjaan, vaan alkuun päästetään pilkki vajoamaan väliveteen, jossa tehdään muutamia nykäisyjä. Näin aktiiviset ahvenet saadaan usein nousemaan pilkille ilman, että pilkki tiputetaan liian lähelle niitä, sillä seurauksella että ne passivoituvat.

Kuha reagoi pilkkiin hieman eri tavalla kuin ahven

Kuhalle pilkki tiputetaan aina ensin pohjaan tai ihan sen tuntumaan, jonka jälkeen sillä kalastetaan hitaahkolla rytmillä ja pysäytyksillä, välillä vain väristäen sitä pohjan tuntumassa. Ollessaan huonolla syönnillä kuha vaatii paria toukkaa pilkin koukkuun laukaisemaan sen iskuun.

Toisina päivinä kalat vaativat passiivista uittoa pienellä pystypilkillä tai esimerkiksi morrilla, kun taas hyvällä syönnillä ne ottavat empimättä isoonkin tasapainopilkkiin. Merellä ja isoilla järvillä tasapainopilkit ovat yleensä kovaa valuuttaa ajoahvenparvia kalastaessa, pienten järvien ja metsälampien kalojen yleisesti suosiessa toukilla syötitettyä pystypilkkiä tai morria.

Värikoukku on hyvä kalastettaessa pysty- tai tasapainopilkillä. Ahvenelle värikoukku jossa on kerroksittain useita värejä, tyypillisesti vihreän, keltaisen, punaisen ja sinisen eri yhdistelmiä. Kuhalle oranssista, hieman isompaa värikoukkua.

Pilkkikaiun kokoaminen

Ahkioon tai pilkkireppuun sopivan pilkkikaiun askartelee kokoon tuossa tuokiossa. Näytön ja kaikuanturin lisäksi tarvitaan suljettu, kannettava akku ja liittimet akulle. Kiitos Raymarinen uuden pilkkianturin ei erillistä anturitelinettä tarvita, vaan anturi liitetään suoraan luotaimen näytön takaosaan jonka jälkeen voidaankin lähteä jo jäälle.

Näppärä rakentaa ahkioon tai pilkkijakkaraan telineen kaiulle esimerkiksi vesivanerista. Itse käytän RAM Mountsin Tough Claw –kiinnikettä jonka saa kiinni ihan mihin tahansa, esimerkiksi potkukelkkaan sopivalle korkeudelle. Dragonflyn takana on valmis S-koon kuula RAM-kiinnitystä varten.

Kaikuluotaimen säädöistä ja tietojen tulkinnasta

Raymarine Dragonfly-5 Pro -kaikuluotainta ei tarvitse yleensä säätää, vaan se on valmis käyttöä varten myyntipakkauksesta otettuna. Joskus kohinaa, signaalinvahvistusta ja kontrastia voi olla hyvä hieman säätää jotta kuvasta saataisiin mahdollisimman selkeä tai jotta pilkki näkyisi paremmin esimerkiksi yli 10 metrin vedessä pilkkiessä, mutta 90% kaikista tapauksista automaattisäädöt riittävät enemmän kuin hyvin. Nykyaikainen kaikuluotain kertoo paljon tietoa vedenalaisesta maailmasta. Syvyyden lisäksi kaikuluotain näyttää kalat ja niiden liikkeet ja kalojen lisäksi myös pilkin.

Hyviä pilkkireissuja kaikille! Varokaa heikkoja jäitä ja pitäkää maltti matkassa kun osutte ahvenparveen, kenelläkään ei ole tarvetta kantaa kymmeniä kiloja kalaa ruokapöytään.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt