Kirjautuminen

Kestävän kalastuksen viehe 2012

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

pyydystä ja päästäVapautettavien kalojen selviämistä vahingoittumattomina takaisin Ahdin valtakuntaan edistetään 15.3. alkaneen ja elokuulle jatkuvan Kestävän kalastuksen viehe 2012 -kilpailun avulla. Kilpailu toteutetaan Saimaan lohikalat -hankkeen ja Erä-lehden yhteistyönä. Kilpailun avulla kannustetaan vieheiden valmistajia ja kalastajia pohtimaan vieheiden rakenteita ja käyttöä uudella tavalla.

 

 

. Vieheeltä tulee vaatia muutakin kuin hyviä kalastusominaisuuksia. Vieheen tulisi olla mahdollisimman vähän kaloja vahingoittava, sillä kaikkia ylös saatuja kaloja ei ole tarkoitettu saaliiksi. Lohikaloja vapautetaan tuhansittain vuodessa. Luku moninkertaistuu, jos mukaan lasketaan muutkin kalalajit. Kalojen vapauttamisesta ei ole hyötyä, jos suuri osa kaloista menehtyy vapautuksen jälkeen koukkujen aiheuttamiin vaurioihin ja pyyntistressiin.

 

 

Viehe ja sen ominaisuudet ovat kuitenkin vain osa onnistunutta vapauttamista. Kalastajien on hyvä muistaa muun muassa laadukkaat pihdit, kumipintainen ja solmuton haavin havas ja vesiastian käyttö kalan vapautusta varten. Myös kalastajan taidot ja vastuu korostuvat kalan vapautustilanteessa.

 

Alamittaisten saaliskalojen välitön vapauttaminen takaisin vesistöön tuli 1.4.2012 alkaen pakolliseksi kalastuslain uudistuksen myötä. Monilla alueilla, kuten Saimaalla ja Pielisellä, ollaan siirtymässä rasvaevällisten järvilohien ja -taimenten vapauttamiseen. Vapautettavien kalojen määrä on jatkossa siten entistä suurempi.

 

 

vieheenrakennus

 

 

Kilpailun säännöt

 

 1. Kilpailu on kaikille avoin.

 2. Kaikki järvilohen ja -taimenen vetouisteluun (moottori- tai soutu-uisteluun) soveltuvat viehetyypit ovat tervetulleita. Vieheen on oltava kaloille vähemmän vaurioita aiheuttava verrattuna vastaavaan perinteiseen viehetyyppiin. Viehe voi edustaa myös jotain kokonaan uutta viehetyyppiä. Varsinaisten vieheiden lisäksi myös uudet syötinpitimet (esimerkiksi raksit) ja tavat käyttää niitä kaloja säästävästi ovat kisakelpoisia. Tärkeä yksityiskohta on koukkujen määrä, koko ja malli sekä niiden kiinnitys.

 3. Kilpailuaika on 15.3. – 31.8.2012. Vieheiden on oltava perillä kilpailun järjestäjällä elokuun loppuun mennessä.

 4. Kutakin viehemallia tulee lähettää vähintään neljä kappaletta, joista yhtä säilytetään “koskemattomana” valokuvausta ja ulkoista arviointia varten. Kisaan lähetettyjä vieheitä ei palauteta.

 5. Kaikki vieheet koeuitetaan ja kokeillaan myös käytännön kalastuksessa.

 6. Arvosteluperusteet: kestävän kalastuksen huomioon otto, kalastavuus, laatu ja innovatiivisuus.

 7. Kilpailun voittaja julistetaan Erä-lehden 2012 joulukuun numerossa.

 8. Kaikki toimivat (kalaa antaneet tai muuten uskottavilta vaikuttavat) vieheet esitellään kilpailun tuloksia julkaistaessa.

 9. Kilpailun järjestäjä tilaa voittajaviehettä 4000 euron arvosta (enintään 10 euroa/viehe). Kilpailussa toiseksi tullut saa palkinnoksi kaikuluotain/plotteriyhdistelmälaitteen (Lowrance HDS-5 Gen2, ovh 895 euroa). Kaikkien kisaan osallistuneiden kesken arvotaan 10 kpl hankkeen t-paitoja.

 10. Tuomaristo: Veli-Matti Kaijomaa, Matti Kettunen, Juha Kosonen, Mirko Laakkonen, Ari Manninen ja Niilo Valkonen.

 11. Vieheet lähetetään osoitteeseen:

  Pohjois-Karjalan ELY-keskus
  Mirko Laakkonen
  PL 69, 80101 Joensuu

  Kuoreen merkintä: ”Saimaan lohikalat, viehekilpailu”. Mukaan on liitettävä valmistajan yhteystiedot: nimi, osoite, puhelinnumero ja mahdollinen sähköpostiosoite sekä ohjeet vieheen käytöstä ja lyhyt perustelu, miten viehe on kestävän kalastuksen mukainen.

 

Tarkista päivitetyt kilpailun säännöt ja osallistumisohjeet osoitteesta http://www.jarvilohi.fi/fi/hanke/viehekilpailu/

 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Mirko Laakkonen Saimaan lohikalat -hanke Puh: 0295 026 069 mirko.laakkonen(at)ely-keskus.fi

Projektiassistentti Juho Rajala Saimaan lohikalat -hanke Puh: 0295 026 251 juho.rajala(at)ely-keskus.fi

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston rekisteriseloste Ɩ Sivuston yleiset säännöt