Kirjautuminen

Meritaimenia ennätysmäärä Vantaanjokeen

Käyttäjän arvio:  / 3
HuonoinParas 
Share

280px mertsa himaansaVantaanjokeen nousevien meritaimenten määrän on tiedetty olleen kasvussa jo vuosikymmenen ajan, mutta nousukalojen määrästä ei ole ollut tarkkaa tietoa, vain havaintoihin perustuneita epävarmoja arvioita. Vuoden 2014 kesän ja syksyn aikana nousseiden meritaimenten määrää tutkittiin ensimmäistä kertaa luotettavalla menetelmällä.

.

 

Tutkimusta varten Vanhankaupunginkosken itähaaraan, serpentiinikosken yläpuolelle, suvantouomaan asennettiin ultraäänikamera, joka muun muassa havainnoi ylävirtaan nousseiden (ja alavirtaan laskeneiden) meritaimenten määrää. Kamera oli paikoillaan neljän kuukauden ajan, 15.7.-14.11.2014, jona aikana kameran kuvaamat nousuhavainnot taltioituivat tietokoneelle.

Havaintojen ajallinen kattavuus neljän kuukaudelta oli n. 95 %. Vain yli 35 cm pituisten kalojen havainnot huomioitiin raportissa. Analysoidessa tiukennettiin kriteerejä siten, että paikallaan pysyneitä kaloja ei mitattu ja sivuttaisessa liikkeessä olleita kaloja ei raportoitu. Mittauksissa ja analysoinnissa noudatettiin varovaisuusperiaatetta mm. siten että tuloksia tarkastettiin ristiin, sekä  henkilöiden että menetelmien välillä. Eroja havaitessa hyväksyttiin varovaisempi arvio.

 Analyysissä käsiteltiin yhteensä 8295 havaintoa. Ne jakautuivat pituusluokittain siten, että 35-45 cm pituisia kaloja nousi 1988 kpl ja laskeutui 1085, 45-60 cm kaloja nousi 1345 kpl ja laskeutui 691 kpl, 60-70 cm kaloja nousi 157 kpl ja laskeutui 75 kpl ja yli 70 cm kaloja nousi 26 kpl ja laskeutui 11. Selviä nousupiikkejä oli heinäkuun lopussa, elokuun alkupuolelta syyskuun ensimmäiselle viikolle ja syyskuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Laskeneiden kalojen suurimmat määrät osuvat lokakuun loppupuolelta marraskuun puoliväliin. Vuorokauden vilkkaimmat nousuajat osuivat aamutunteihin ja tasaisen vilkkaat nousuajat päiväaikaan jatkuen aina iltakahdeksaan.

Tutkimus tilattiin oululaiselta Simsonar Oy:ltä ja tekijä oli Pertti Paakkolanvaara. Tutkimuksen tilasi Helsingin kalastusalue ja sen organisoivat yhteistyössä Helsingin kaupungin liikuntaviraston merellinen osasto ja Helsingin kalastusalue. Tutkimuksen maksoivat Helsingin kalastusalue ja Uudenmaan ELY-keskus.

Tuloksiin kohdistuvat tiedustelut ja tutkimusraportin lähetyspyynnöt kalastuspäällikkö Matti Mielonen 050 5118091.

Tutkimuksen tekoon ja tulosten tulkintaan kohdistuvat tiedustelut Simsonar Oy, Pertti Paakkolanvaara 050 5599717

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt