Kirjautuminen

Hauenkalastajan huhtikuu – vinkkejä onnistumisiin

Käyttäjän arvio:  / 3
HuonoinParas 
Share


Huhtikuu avaa monella hauenkalastajalla avovesikauden. Kausi pyörähtää käyntiin pääosin Etelä-Suomessa ja erityisesti kuuluisalla "eteläisellä merialueella", mutta Keski- ja Pohjois-Suomessa kelejä saadaan vielä odotella toukokuulle.

On hyvä muistaa, että vaikka isoja kaloja saadaankin huhtikuussa paljon, vaatii kalan saaminen kuitenkin osaamista ja ennen kaikkea pelinlukutaitoa. Kaikki päivät eivät ole sellaisia, jolloin vesille kannattaa mennä.

Jäiden lähtö lähtölaukauksena

Jäät lähtevät eri alueilla hieman eri aikaan ja parhaat pelipaikat ovat usein jäässä pisimpään. Vesille ei siis kannata sännätä suuna päänä vaan selvittää etukäteen mitkä kutulahdet tai edustat ovat vielä jäässä. Pettymys on suuri, jos jää estää paikkojen kalastuksen. Esimerkiksi eri saittien keskustelupalstoilta tai Facebookin ryhmistä saa ajankohtaista jäätietoa.

Miten löydän kutupaikan?

Merialueella kutupaikkoina toimivat matalat rannat, joissa on paljon vesikasvillisuutta. Ympärillä on hyvä olla myös laajempi, lahti jossa on riittävästi syvyysvaihteluita, joskus jopa puolen metrin muutos riittää. Kannattaa huomioida myös purojen ja jokien suistot sekä mereen yhteydessä olevat järvet ja lammet. Ne houkuttelevat kaloja kudulle.

Järvialueilla hauki kutee pääosin mataliin, noin metrin syvyisiin vesikasvillisuuden peittämiin rantoihin. Näillä rannoilla on se erikoispiirre, että ne ovat usein tulvarantoja, joihin vesi pääsee ainoastaan jäiden lähdön aikaan. 

 

Jos et tiedä potentiaalisia paikkoja, ne löytää merikortista varsin helposti kun hakee edellä mainittuja paikkaesimerkkejä. Tee kotona jo valmiiksi reittisuunnitelma. Varmasti jossain tärppää. Kunnon karttaplotteri ja hyvä kaikuluotain auttavat huomattavasti sitten vesillä oikean paikan löytämisessä.

Kalapaikoilla

Hauen varsinainen kutuaika ajoittuu pääosin huhtikuun loppuun ja toukokuun alkuun, joten kuun alussa kalastetaan vielä kudulle valmistautuvia haukia.

 

Kun oletettu kalapaikka on löydetty, seurataan tiiviisti kaikuluotainta. Kalastajan on hyvä tiedostaa, että jäiden lähdön jälkeen hauet majailevat syvemmässä, kutulahtien edustoilla, josta ne liikkuvat matalampaan veteen kudun lähestyessä. Kalastus siis aloitetaan syvemmästä, eikä pyritäkään menemään aivan matalaan.

Uistimet

Kylmässä vedessä viehettä uitetaan erittäin hitaasti ja usein kannattaa suosia hidas- ja pieniliikkeisiä vieheitä. Ison haun omaavat uistimet kannattaa jättää suosiolla lämpimämpiin keleihin.

Tällä hetkellä suurta suosiota nauttivat erilaiset kumishadit, joiden uintiliike on mietoa ja sitä pystyy helposti muuttamaan erilaisella painotuksella tai shadia muotoilemalla. Shadit ovat myös käyttökelpoisia silloin kun kala tulee löytää ennen kutua hieman syvempää.

 

Jerkkimarkkina tuntuu myös piristyneen kumien ensisyöksyn jälkeen ja pitkän mallisilla jerkeillä kuten esimerkiksi Pig, pystyy hienosti kalastamaan hyvinkin rauhallisesti pienillä liikkeillä. Ja kun painotat jerkin, pystyt kalastamaan sillä hieman syvemmässäkin vedessä. Jerkkejä kannattaa siis ehdottomasti pitää mukana.

Keväällä on usein kirkasta ja tyyntä. Silloin kannattaa kokeilla pienempää viehettä ellei isompiin tule tapahtumia. Eri valmistajilla onkin tätä varten samasta mallista pienempiä shadeja tai jerkkejä.

Olosuhteista

Kutuun valmistautuva hauki ei pääasiallisesti ole kiinnostunut ruokailusta. Syöntihetket tulevatkin usein lyhyinä purskeina ja varsinkin iltasyönti voi olla kovaa valon vähentyessä. Kalasta paikkoja, joissa oletat haukien lymyilevän, pitkillä hermoilla ja käy eri vieheitä ja värejä läpi. Nopeatahtisen paikkahyppelyn aika tulee vasta kudun jälkeen kun hauki levittäytyy laajemmalle.

Seuraa kaikuluotaimen lämpömittaria. Vaikka hauki ei ole esimerkiksi taimeneen verrattuna niin lämpöherkkä, viihtyvät nekin kuitenkin pykälää muuta aluetta lämpimämmässä vedessä.

Seuraa tuulensuuntaa. Varsinkin kovatuulisina alkukevään päivinä hauki löytyy helpommin suojan puolelta tai tuulen ja tyynen rajasta. Syksyllähän usein haetaan kaloja varsin reippaankin tuulen puolelta, mutta alkukeväästä kalat harvemmin majailevat siellä.

Veden väri muuttuu keväällä nopeasti. Sulamisvesien aiheuttama samentuminen vaikeuttaa kalastusta, mutta ei tee sitä mahdottomaksi. Aivan umpisameassa ei kannata kalastaa, mutta pieni samentuminen jopa helpottaa sitä etenkin aurinkoisina päivinä. Kristallikirkkaassa vedessä hauki piiloutuu vesikasvien sekaan, josta sitä on vaikeaa saada ottamaan.

Kun syönti alkaa...

Malttia matkaan, sillä keväälle tyypillisesti kalat voivat intoutua joukolla iskuun ja silloin punnitaan kalastajan maltti. Jos saat kutuun valmistautuvia haukia enemmän kuin parin ruokakalan verran, tulee ylimääräiset yksilöt vapauttaa kutemaan ja tekemään uusia haukia. Ruokakalat on hyvä valita noin 2-3 kilon painoisista yksilöistä ja laittaa isommat hellävaraisesti takaisin.

 

Lopuksi

Muista pukeutua riittävän lämpimästi: kelit vaihtuvat nopeasti varsinkin alkukeväästä ja lämminkin päivä muuttuu nopeasti tuuliseksi ja sateiseksi. Pelastuspuku ei ole liioittelua.

 

Keväällä mökkien asukkaat palaavat talven jälkeen tonteilleen haravoimaan ja laittamaan mökkejä kesäkuntoon. Heitä ei kannata tieten tahtoen häiritä ja provosoida vaikka huippupaikka olisi suoraan mökin lähettyvillä. Sopu sijaa antaa.

Tuloksekasta haukikevättä!

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt