Kirjautuminen

Share

Hauenpyynti helpottuu viileän veden myötä. Isommatkin hauet nousevat saalistamaan uistinten uintisyvyyteen, jolloin mahdollisuus isommankin hauen saamiseen kasvaa.

Menestyvä hauenkalastaja kalastaa monipuolisella viehearsenaalilla

Hauen heittokalastus on ehkä eniten trendiherkkä kalastusmuoto. Jerkit, kumishadit ja spinnerbaitit ovat tulleet jäädäkseen ja niitä kannattaa ehdottomasti pakkiin varata.

Etenkin paljon kalastavalle tulee usein päiviä, jolloin jerkki tai shadi ei vaan yksinkertaisesti toimi. Silloin pitää ajatella tilannetta uudestaan ja kaivaa esiin perinteiset haukiuistimet: lusikat, haukilipat ja turpalevylliset vaaput.

 

Helposti ajatellaan, että uusi tapa on jollain lailla vanhaa parempi

Hauet eivät trendeistä välitä vaan niitä ohjaa evoluution luoma saalistusvietti. "Trendiuistin" ei välttämättä ole sen parempi kuin perinteinen, niillä vain on omat hetkensä milloin ne laukaisevat hauen iskun.

Koska nykyisin monia haukivesiä pommitetaan kumishadi –ja jerkkiarseenaalilla, ovat hauet ikäänkuin tottuneet paljon käytettyihin uistimiin, Sama havaittiin jo takavuosina, jolloin esimerkiksi paljon käytetty 15 cm Nils Master Invincible ei enää antanut niin hyviä saaliita kuin huippuvuosina. Nyt tilanne on kääntynyt toisinpäin.

 

Haukien ollessa valikoivalla tuulella, voi onnistua saamaan hienon saaliin tarjoamalla jotain valtavirrasta poikkeavaa. Juuri tästä syystä kannattaa pitää pakissa monenlaisia uistimia eri olosuhteisiin valikoitaviksi, jolloin perinteinen haukiuistin puolustaa paikkaansa.

Perinteisten haukiuistimien edut

Perinteiset uistimet ovat kevyempiä ja niitä voi heittää "tavallisilla" välineillä. Niiden hinta on myös usein edullisempi, joten pohjaan jääminen tai kiveen heittäminen ei tee niin suurta lovea lompakkoon. Ehkä tärkein etu niillä on kuitenkin monipuolisuus kalastuksessa.

Esimerkiksi turpalevyllinen kelluva vaappu saadaan helposti kelaamalla sopivaan uintisyvyyteen, vastaavasti uppoavalla turpalevyvaapulla voidaan kalastaa hieman syvempiä vesikerroksia ja eri kokoisia lusikoita on kätevä heitellä tarkasti pienimpiinkin väleihin. Rapala Minnow Spoon eli Minnari ei ole syyttä Suomen myydyin lusikka, sillä sitä voi heittää huoletta kasvuston sekaan spinnerbaitin tyylisesti.

 
Lusikka on paras valinta yleisuistimeksi hauenkalastukseen

Jos pitäisi valita yksi viehetyyppi koko kauden käyttöön, niin kannattaisi valita lusikkauistin, vaikka mukaan laskettaisiin jerkit ja shaditkin. Kylmään veteen voidaan valita isompia ja lämpimään pienempiä.

Lusikoista esimerkiksi Bete Turku Spoon, Krokodil, Abu Atom ja Kuusamo Suurhauki ovat edelleen soivia pelejä. Mikäli haluaa hieman nykytunnelmaa lusikoihin, löytyy markkinoilta esimerkiksi käsityöpaja LPM:n kevenetty jättilusikka ja jopa meritaimenlegenda E.V.Trutalta löytyy Haukitrutta.

Vaapuista löytyy myös niin sanottuja twitch baiteja eli tvitsejä

Tvitsi on vaappu, jossa on kokoon nähden pieni turpalevy. Turpalevy on sen verran pieni, että uistin lähinnä keinuu suoralla vedolla, mutta ei juurikaan potki. Uitto tehdään vaappua voimakkaasti vavalla nykien, joka saa poukkoilemaan rajusti ja epäsäännöllisesti puolelta toiselle. Tvitsillä kalastaminen on monipuolista käsialakalastusta ja jerkkaukseen verrattavaa aistit hereillä pitävää tekemistä.

 

Hybridit

Hybridiuistin Stormin Suspiakin voitaneen nykymittapuun mukaan pitää jo perinteisenä haukiuistimena, koska se lähestyy jo 20 vuoden ikää. Se on edelleen lyömätön jokapaikanhöylä, jota on helppo heittää ja uitto on lähinnä hidasta kelailua ja pysäytyksiä. Hitaasti uppovana se soveltuu monenlaisiin kalastuspaikkoihin kivikoista kaislikkojen reunoihin.

Milloin kalaan perinteisillä vieheillä?

Nyt syyskuussa kannattaa ehdottomasti kokeilla kivikoista, hieman syvemmistä kaislikkojen reunoista sekä keskittyä tuulen puoleen. Vaikka tuuli veneen käsittelyä vaikeuttaakin, niin hauki tuntuu aktivoituvan syyskuussa mitä tuulisempi keli vallitsee. Tuulisella kelillä lusikoiden heittäminen sujuu kuin tanssi varsinkin takatuuleen.

 

Kokeile myös uusia paikkoja perinteisillä uistimilla. Esimerkiksi upottamalla painavaa lusikkaa pidempään tai kelaamalla vaappua kovalla tahdilla voidaan luoda hauille uudenlaisia ärsykkeitä, joita ne eivät pysty vastustamaan.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt