Kirjautuminen

Syyskuussa kannattaa jigata kuhaa ja ahventa

Käyttäjän arvio:  / 7
HuonoinParas 
Share

Syyskuussa vedet ovat selkeästi viilenneet niin sisävesillä kuin rannikollakin ja kalat alkavat tosissaan tankkaamaan talvea varten. Suomen suosituin jigikala lienee kuha kun taas Suomen yleisin kala on ahven. Helpoiten näitä kaloja voidaan pyytää syyskuussa heittojigaamalla ja mikä ettei, kalat ovat hyvässä lihassa ja antavat hyvän vastuksen siiman päässä.

Syyskuussa kuha alkaa painumaan syvemmälle ja nousee sieltä vain saalistamaan. Messinkikylki on aktiivisin aikaisin aamulla, jolloin se nousee syvännepenkoista matalampiin penkka-alueisiin. Syyskuun parhaat syvyysalueet ovatkin varhain aamulla noin 6-7 metrissä.

 

 

Myös selkeästi tunnistettavat rinteet ovat potentiaalisia kalastusalueita. Käytännössä kuhaa kannattaa kokeilla edellä mainittujen paikkojen lisäksi myös sillanalusilta ja salmien reunoista 5-10 metrin syvyydestä. Keskipäivää kohden kuha painuu jälleen syvemmälle ja passivoituu, jolloin kannattaa keskittää kalastus esimerkiksi ahveneen.

Auringonlaskun aika tulee hyödyntää

Juuri ennen auringonlaskua on havaittavissa päivän toinen syöntihuippu, joka saattaa kestää vain puolisen tuntia tai vähemmän. Kalastajan on oltava todella hereillä viimeiset hetket ennen auringonlaskua. Syyskuu on kokonaisuudessaan erinomaista jigausaikaa, sillä kuhat tankkaavat särkiä, salakoita ja muita pienempiä kaloja ahkerasti. Jigien värit voivat olla hyvin luonnollisia ja saaliskaloja imitoivia.

 

Kaikuluotaimella olennainen merkitys

Päästäksesi jyvälle kuhan ja myös ahvenen olinpaikoista sinulla täytyy olla kaikuluotain, jollaisen hinnat alkavat reilusta satasesta. Ajan myötä luotainta oppii lukemaan ja siitä tulee yhä tärkeämpi osa kalojen löytämisen suhteen.

 

Halvimmankin mallin avulla saa tiedon veden lämpötilasta, syvyydestä, pohjan laadusta ja muodosta sekä kalojen olinpaikoista. Mitä kalliimman laitteen ostaa, sitä enemmän ominaisuuksia saa. Ominaisuuksista ei ole tosin mitään hyötyä ellei niitä osaa käyttää.

Miten syyskuista kuhaa kalastetaan?

Syyskuussa vedet viilenevät vauhdilla ja heittotekniikoina toimivat parhaiten kela- ja vapauitto. Alkukuussa jigin liike saa olla vielä suhteellisen vilkasta eli kelausnopeus saa olla nopeaa.

Jigien pyrstöt valitaan siis pyrstön liikkeen aktiivisuuden mukaan, jolloin valinta kohdistetaan alkuun pääosin lapiopyrstöisiin malleihin. Loppukuussa vesien jäähdyttyä voidaan lähteä uittamaan myös sirppipyrstöisiä jigejä, mutta pääosin syyskuun sävel on lapiopyrstöissä.

Jos kuha ei iske, vaihda haarapyrstöön

Haarapyrstöjigejä käytetään nopeilla ylöspäin suuntautuvilla vavan liikkeillä jigiä pohjasta nostellen ja kelaamalla rauhallisesti löysät pois. Tavoitteena on saada passiiviset kuhat raivostumaan kuonon edessä pomppivasta haarapyrstöstä. Näihin jigityyppeihin lukeutuvat niin korkean profiilin haarapyrstöt kuin piikkihännätkin.

Kuhan jigaajan pakkiin valitaan syyskuussa pääasiassa erikokoisia lapio –ja haarapyrstöjigejä ja päitä painoluokissa 5-15 g. Syksyisen kuhan innostuessa kovalle syönnille valitaan ruokakalat sopivasta noin 50-55 cm luokasta ja päästetään ylä- ja alamittaiset takaisin.

 

Ahvenen jigaajan syyssesonki alkaa syyskuun alussa

Perinteisesti ahvenet löytyvät syksyllä parveutuneina virtapaikkojen penkkojen reunoista, selkävesien pakoilta, eli paikoista joissa on vedenalainen matalikko. Niitä löytyy paikoitellen myös matalasta, kaislikon tai ahvenvidan reunoista. Ahvenet alkavat parveutua aktiivisesti veden lämpötilan painuttua noin 12-14 asteen tienoille.

Mistä ahvenen löytää?

Merellä

Kannattaa aloittaa matalikon tai salmen syvimmästä reunasta ja etsiä kaloja siirtymällä matalaan päin. Myös tasamatalan alueen vedenalaiset kohoumat keräävät kalaa. Sopiva kalastussyvyys on noin 2-7 metriä.

Kun kalat on paikallistettu, kalastus keskitetään löydettyyn alueeseen. Virtaavissa salmipaikoissa kala voi olla salmen keskellä tai ihan rannassa kiinni. Välillä ahventa tulee joka heitolla kunnes ne vaihtavat paikkaa. Tällöin kalastajan tulee siirtyä noin 100 metriä ja ruveta määrätietoisesti pommittamaan aluetta.

Järvellä

 

Tuhansien järvien maassa ei järvikohtaista ohjetta voi antaa, mutta pääsääntönä on kalastaa järvellä syvänteissä ja niiden reunoilla sekä vedenalaisten pattien ympäristössä noin 3-5 metrin vedessä. Järvessä, jonka suurin syvyys on 10-12 metriä, kalat löytyvät usein järven syvimmästä kohdasta tai sen liepeiltä. Poikkeuksena ovat todella syvät järvet, joissa on vettä kymmeniä metrejä. Silloin kannattaa yrittää löytää kalat syvänteiden reunoilta maksimissaan 10 m syvyydestä.

Syöntiajat

Toisin kuin kuha, puree ahven jigiä aktiivisesti koko päivän valoisan ajan ja alkuillan. Kuhan innostuessa hetkestä ennen hämärää, on ahvenen syönti jo hiipumaan päin, sillä se ei ole hämäräaktiivinen kala.

Mitä jigejä ahvenelle tarjotaan?

Noin 3-5 –tuumaiset toukka- ja kalajigit ovat varma valinta ahvenjigeiksi. Yleisväreinä toimivat moottoriöljy (läpikuultavan ruskea) sekä chartreuse (fluorin keltainen). Punaisen, vihreän ja harmaan eri sävyjä kannattaa myös pitää pakissa, sillä joskus esimerkiksi salakan väriset ovat olleet todella hyviä ja rannikolla yleisen mustatäplätokon jäljitelmät ovat murtaneet koodin vaikeina päivinä. Yleensä noin 5-15 gramman haitari riittää, sopivimpien painojen osuessa noin 5-10 gramman haarukkaan.

Hong Kong Challenge 8.9.2018

Hong Kong Challenge on Suomen suurin vastuullinen heittokalastuskilpailu, joka järjestetään vuosittain Lohjanjärvellä. Viidettä kertaa järjestettävään kilpailuun ilmoittautui jo helmikuussa 150 venekuntaa ja paikat myytiin loppuun kolmessa minuutissa. Suuren suosion takana ovat hyvä kilpailukonsepti, helposti omaksuttavat säännöt, tapahtuman hyvä seurattavuus, keskeinen sijainti sekä tapahtuman hyvät palkinnot.

Kilpailun johtajana toimii Lohjan kalaseuran Tuomas Hutri, jolla on monivuotinen kokemus kilpailun järjestämisestä, yli 100 eri kisastarttia Lohjanjärvellä sekä myös melkoinen tietopankki potentiaalisista ottivieheistä.

Kerro hieman eri uistimista, joilla palkintopöytä on viime vuosina putsattu.

"Valitettavasti tämän kisan voittajat eivät ole ihan kaikkia ottipelejä paljastaneet, mutta pääosin kalat on saatu jigeillä. Hauen osalta myös spinnerbait on toiminut. Päivän tilanteen mukaan täytyy mennä jos mielii pärjätä, samat kikat eivät toimi joka vuosi. Esimerkiksi tänä vuonna vesi on viimevuotista lämpimämpää."

 

Mitkä värit ovat mielestäsi olleet parhaita syyskuussa Lohjanjärven tyyppisissä vesistöissä?

"Jigeissä perinteiset luomuvärit, kuorejäljitelmät ja valkoiset. Järvessä on paljon kuoretta mikä on selkävesillä kuhan ykkösruokaa. Myös tummemmat värit, kuten violetti ja ruskean eri sävyt. Hauelle myös ärsyä."

 

Mainitse joku ässä hihasta ensi viikonlopun kisaan.

"Järvellä on edellisenä viikonloppuna sekä myös kisaa edeltävinä päivinä varsin paljon treenaajia. Se heijastuu aina jossain määrin itse kisapäivän "syöntiin". Kaikista helpoiten kartasta luettavat paikat saattavat olla virheitä kisassa ja parhaiten pärjäävät yleensä ne, jotka osaavat treenauksen perusteella lukea kisapäivän tilannetta ja syöntiä muita paremmin. Kisatilanne on aina eri kuin treeni. Vieheen pienentäminen on monesti yksi hyvä vaihtoehto, jos kalan suu tuntuu olevan kiinni. Pari viikkoa sitten Jigi-cupin kilpailussa saimme voittokaloista hauen 5 cm pullukkavaapulla, ahvenet 5 cm jigeillä ja kuhat pääosin noin 10 cm jigeillä. Liian pitkään ei kuuden tunnin kisassa kannata samaa paikkaa hieroa, jos tärppejä ei ala kuulua."

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt