Lampiahvenia

Alueen säännöt
Kaikki onginnasta sekä talvi- ja kesäpilkinnästä.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt - Pilkkivaatteet, pilkkikengät
Avatar
kirppu
Viestit: 3056
Liittynyt: 09:01:56 14.10.2006
Paikkakunta: Pielavesi
Viesti:

Lampiahvenia

Viesti Kirjoittaja kirppu »

Muutamien kalakavereiden kanssa on ollut puhetta siitä että nuo kiloluokan ahvenet löytyy "helpoimmin" lampivesistä. Ajattelinkin, että tätä asiaa voitaisiin pohtia täällä yleisesti ja samalla tehdä jonkilaista hauskaa tutkimusta isommille järville pääsyä odotellessa.Nimittäin jokaisen Suomessa asuvan lähi kotiympäristössä on useita lampia, joista kiloahven voi ottaa.

Meillä kävi "eräs mies", joka on kunnostautunut viimevuosina tasurin kanssa lampia kiertäessään. Kilon raja on ylittynyt useasti. Toki pitää myös todeta, että se on ylittynyt myös järvillä. Ainakin itse aion ottaa hänen puheistaan oppia ja hänen luvallaan jaan niitä myös muille tässä. Uskon myös hänen ottavan tämän topikin opikseen.

On olemassa ahvenkannaltaan erilaisia lampia:
1) On lampia joissa on pikkuahventa paljon, ns miljoona veljiä. Näissä on myös isomuksia, mutta vähän ja vaikea tavoittaa.
2) Lammet joissa on pannukarkeata ahventa paljon, mutta isomukset puuttuu
3) Lammet, joissa on ahventa vähän, mutta ne harvat ovat kasvaneet kookkaiksi.

Aloitimme lampien kartoituksen niin, että tutkimme meiltä 20km säteellä olevat lammet.
Kriteerinä olivat:
1) Pieni koko, josta olisi helppo löytää kalat. Syvyys ei niinkään ole tärkeä asia vaan kalaa voi löytyä kaikennäköisistä lammista.
2)Edelliseen liittyen pohjan säännöllinen muoto on eduksi. Jos lammessa on paljon syvyysvaihteluita ja rikkonainen rantaviiva, niin se ei ole hyödyksi.
3) Ei suo lampi, eikä lampi johon tulee paljon vettä suolta. Hapan ei ole hyväksi.(toisaalta ahven on viimeinen kala joka pärjää myös happamassa vedessä)

Löysimme kotiseudultani helposti 10 lampea, jotka täyttää nämä kriteerit. Nämä ovat myös ns. erämaalampia, joissa ei juurikaan kalasteta.
Aiomme kiertää näitä lampia tulevaisuudessa, lähinnä syksyjäillä, varmaankin tasurilla onkien. Tähän testiin on lupautunut myös muita innokkaita onkimiehiä.
Tulokset kertokoot sitten puolestaan.

Toivon kommettejeja ja osanottoa tähän topikkiin. :D
-ahven on paras kala-

[email protected]
mylläri
Viestit: 707
Liittynyt: 11:41:18 19.04.2006

Viesti Kirjoittaja mylläri »

Tämä onkin hyvä aihe, tässä olisi paljon opittavaa.
Tuohon Kirpun "Pannukarkea"-luokkaan kuuluu minun mielestä semmoiset järvet jossa ahvenet kasvavat enimmäkseen pohjaeläimillä. Tämmöisten pitäisi olla joko todella matalia, tai matalia ja kirkasvetisiä. Pohjaeläimiä löytyy parhaiten sieltä missä on valoa pohjaan asti.
Esimerkiksi lapissa on sellaisia järviä, missä kutu onnistuu vain lämpimimpinä kesinä, koska ollaan ihan levinneisyysrajalla. Näissä voi sitten olla pelkästään esim 600-800g ahvenia, jotka ovat tiettyä vuosiluokkaa. Näille riittää niin paljon pohjaeläintä kuin ne ehtivät syödä.
Tämmöinen järvi olisi ihan kiva, mutta voipi olla että kilon ahven jää saamatta.
Nuo "miljoonaveli"-järvet jättäisin myös kokonaan kalastamatta, omasta mielestä liikaa tuurin kauppaa. Voi olla että joku on päässyt pullonkaulan ohi, tai voi olla että yksikään ei ole. Yleensä niitä ei montaa ole kuitenkaan. Tuo pullonkaula tulee kai yleensä juuri liian huonosta pohjaeläintarjonnasta.
Se mitä pitäisi löytää, on sellainen lampi missä on kalaravintoa, mutta jostain syystä suuri määrä ahvenia pääsee petokalakokoon. Juuri tässä on se kysymys mikä pitäisi selvittää, minkälainen järvi pitää olla että näin käy?
Happikatojärvissä voisi syntyä tällainen hallitseva ahvenvuosiluokka, joka sitten pystyy kasvamaan esim. särjillä.
Itse olen töitten puolesta kalastellut myös täysrauhoitetuissa lammissa, ja niistä hommista on jäänyt semmoinen käsitys, että pelkkä olematon kalastuspaine ei vielä tee kummoista kalapaikkaa, monen muunkin asian pitää myös natsata.
kitkaton
Viestit: 3577
Liittynyt: 18:32:39 18.12.2007
Paikkakunta: Kota-kylä

Viesti Kirjoittaja kitkaton »

Sellaisia kokemuksia ainakin täältä vähän pohjoisemmasta , että noissa lammissa , missä tiedon mukaan on "isoa ahventa" , voi vierähtää vuosi jos toinenkin ,ettei tuu oikein mitään , mutta sitten oikeana päivänä ja hetkenä ei jouda tumppuja käsiin laittamaan . Sitten hetken päästä on taas kuollut koko lampi .
Isommissa vesissä yleensä aina tapahtuu jotakin ? :?

[img][img]http://img70.imageshack.us/img70/5717/k ... 649zn5.jpg[/img]
[/img]
Pyytävä kalan saapi ja nukkuva unen näkee.
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.

http://www.aneenloma.fi/
Avatar
kirppu
Viestit: 3056
Liittynyt: 09:01:56 14.10.2006
Paikkakunta: Pielavesi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kirppu »

Syksyjäät saattaa tehdä poikkeuksen. :wink:
-ahven on paras kala-

[email protected]
kitkaton
Viestit: 3577
Liittynyt: 18:32:39 18.12.2007
Paikkakunta: Kota-kylä

Viesti Kirjoittaja kitkaton »

Alkaa olla 50 vuotta tota pilkkikokemusta kertynyt , niin etelästä kuin pohjoisemmastakin , syksystä kevääseen. Saattaa riippua vesistöistäkin.
Täällä on sellaisiakin lampia , joista kukaan ei ole saanut koskaan talvella mitään , mutta kesällä tulee aina ja syötävän kokoista.Sillähän kait tämä on mielenkiintoista touhua. :roll:
Pyytävä kalan saapi ja nukkuva unen näkee.
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.

http://www.aneenloma.fi/
Avatar
psy1
Vähän ihastunut
Viestit: 2070
Liittynyt: 09:32:46 21.03.2006
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja psy1 »

Osallistun tähän ainakin rapsaamalla tänne et mitä on tullut ja minkä luontosesta lammesta ja millaisesta maastosta lampi löyty.

Ahventen käyttäytymisestä ei o mitään hajua niin siks tykkään käydä noita lampia kiertelemässä kun ei tarvi tietää missä ahven on mihinkin aikaan vuodessa. Kairailee vaan reikiä jokapuolelle niin maan jumalattomasti niin kyllä niitä aina jostain löytyy :lol:
Mää mukkasi rotvalli reunaa ja pipa lens.
Avatar
silli
Multimediatäkyonkija
Viestit: 2711
Liittynyt: 21:17:10 21.04.2005
Paikkakunta: Tikkala, Jyväskylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja silli »

Yleensä joka vuosi kausi alkaa noilta pieniltä järviltä, mutta ainakin ennen tuo lumeton pikkujärvien sesonkikausi meni niin nopeasti ohi ettei siellä kauaa jaksanut kulkea vaan veri veti viileämmille selkävesille, ja useimmiten niitä sormenmittaisia sinttejä onkimaan. :lol:

Nykyajan suuntaus näyttäisi olevan täällä etelämmässä että alkukausi pienillä järvillä ja lammilla saattaa muodostua pitkäksikin. Tänä vuonnakaan ei loppujen lopuksi ollut kuin muutamasta pakkaspäivästä kiinni että tässä olisi ehtinyt koluta lukuisia pienempiä vesiä possuahventen toivossa. Lampipilkintä saattaa enemmänkin olla se laji jota pilkkijät joutuvat olosuhteiden pakosta harrastamaan enemmän jatkossa ja varmasti alkaa noita yli kilon ahvenia kertymään saaliiksi enemmän pilkkivehkeilläkin. Ja syyt suurien ahventen tavoittamiseen löytyy juurikin tuolta Kirpun ensimmäisestä viestistä. Yksinkertaisesti pienemmässä lammessa kuvan saa helpommin ison ahvenen näköpiiriin kuin suuressa vesistössä ja se on jo iso askel lähempänä kalan ottia. Toinen asia onko kala sitten ottihaluinen, mutta ei se isommassa vesistössä todennäköisesti sen ottihaluisempi ole ja sen suuren ahvenen löytäminen on vielä enemmän onnen kauppaa.

Kovasti tässä toivotaan että edes jonkinmoiset jäät tulisi kun täällä uusissa maisemissa asuessa on paljon hienoja lampia koluttavana joissa ei varmasti ole kukaan käynyt kalassa juuri koskaan. :roll: Se on varmaa että uusien tuntemattomien vesien koluaminen ei ole helppoa. Oikealle järvelle pitäisi osua juuri oikeaan aikaan ja mieluummin onkijoita saisi olla enemmänkin että järven potentiaalisuudesta possujen löytämiseen voisi tehdä jonkinlaista päätelmää.
Avatar
MiPo
säkylän jonglööri
Viestit: 332
Liittynyt: 00:46:04 22.04.2007
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja MiPo »

Tosiaan tuossa hiljattain vierailin Kirpun luona ja laitoimme alulle tämän lampiahvenprojektin ja pohdimme edellä esitettyjä seikkoja. On mielenkiintoista seurata, kuinka ne kymmenen potentiaalista lampea antavat kalaa varsinkin nyt syysjäiltä. Ehkä ehdin itsekin mukaan talkoisiin jossain välissä. Pääasiassa liikun kuitenkin Pirkanmaan alueen lammilla, kunhan ne vaan saavat kunnollisen jääpeitteen. :)

Lampiahventen kalastus on mielenkiintoista ja loppujen lopuksi kalamiesten puheissa hieman turhankin salamyhkäiseksi jäänyttä hommaa. Mielestäni erilaisista lampityypeistä ja ahvenenkalastuksesta lammilla voidaan keskustella paljonkin ja se on monelle, itseni mukaanlukien, varsin opettavaista. Lampikalastus on luonteeltaan salamyhkäistä ja tämä johtunee pelkästään siitä, että hyviä paikkoja yritetään varjella. On nimittäin selvää, että paljastuneen paikan kasvava kalastuspaine pilaa nopeasti pienehkön lammen isomusahvenmahdollisuudet. Mutta paikoistakin voidaan keskustella analyyttisesti, nimet pitäköön kukin omana tietonaan. :D

Tuo Kirpun mainitsema lampien ahvenkoon kolmijako pohjautunee muutaman vuoden takaiseen jaotteluun, jonka kirjoitin keräämieni kokemusten (omien ja tuntemieni saamamiesten) pohjalta. Mielestäni kyseinen jaottelu toimii yllättävänkin hyvin. Siitä on ollut itselleni apua sopivia lampia etsiessä. Itse pyrin löytämään kolmannen tyypin lampia, sillä niistä on mielestäni ehkäpä helpointa saada siimansa jatkoksi kilon ahven. Toisaalta myös toisen luokan lammet ovat miellyttäviä onkia, koska niistä voi hyvänä päivänä saada mukavasti 200-700 grammaisia ahvenia. Ensimmäisen tyypin lammista on tuskallisen vaikeata saada miljoonaveljien seasta yli puolen kilon ahventa, kiloisista nyt puhumattakaan.

Ehkäpä suurin ja ilmeisin kysymys lampiahventen kalastukseen liittyen kuuluu: Mitkä seikat tekevät lammesta esimerkiksi kolmannen luokan lammen ja mitkä ensimmäisen luokan lammen? Tässä riittää pohdittavaa varmasti jokaiselle kalamiehelle. Kun pystyy tietojensa ja kokemustensa avulla nopeuttamaan sopivien lampien etsimistä tuhansista vaihtoehdoista, on varmasti suuren askeleen lähempänä suurahvenia.
Mielestäni tärkeimpiä muuttujia ovat ainakin: ahventen ravinto ja sen riittävyys, lammen happamuus, happitilanne kesällä ja talvella, ympäröivän maaperän laatu ja kalastuspaine.

Kun itse etsin kolmannen luokan lampia, pyrin löytämään vedenlaadultaan hyviä ja suhteellisen niukkaravinteisia lampia, joissa on mahdollisimman pieni kalastuspaine. Koereissut kannattaa ehdottomasti tehdä mieluiten vähän lumen aikaan, jolloin valoa riittää ja ahvenet ovat aktiivisia. Muulloin on nimittäin todennäköistä, että hyväkin suurahvenpaikka on pelkkä tyhjä arpa, varsinkin, jos vielä vesi on tummaa. Kun etsitään suurta ahventa, joita on harvakseltaan, kannattaa
valita etsintätyökaluksi iso tasapaino, joka näkyy ja kuuluu kauas. Sitä on ahneen isomusahvenen vaikea ohittaa. :D
Liitteet
Kun kaikki osuu kohdalleen, voi lampiahvenen kalastaminen olla esimerkiksi tällaista: kaksi yli kilon ahventa minuutissa samasta reiästä.
Kun kaikki osuu kohdalleen, voi lampiahvenen kalastaminen olla esimerkiksi tällaista: kaksi yli kilon ahventa minuutissa samasta reiästä.
1050ja1100.jpg (59.15 KiB) Katsottu 24635 kertaa
Pilkittäessä ison ahvenen ja hauen erottaa toisistaan siten, että ylös asti tulleet ovat haukia.
/Mikko Pohls
Carassius
Viestit: 218
Liittynyt: 11:01:11 18.12.2006
Paikkakunta: JKL

Viesti Kirjoittaja Carassius »

Asiallinen aihe, itelläkin pyöri samankaltainen topikki mielessä. Itse olen kerännyt listan mahdollisista suurahven lammista ja järvistä. Luokittelu perusteena on ollut lammen mataluus,vedenlaatu ja mahdollisimman vähähumuksinen. Saa nähdä kuinka lähtee homma kulkemaan.
Kuinkas moni on saanut yli 30cm ahventa lammista, jossa vesi on kolan väristä ja hyvin humuksista (näkösyvyys 20-40cm). Itelläni näistä lammista n. 10 vuoden pilkkikokemus ja huonoa on ollut aina. Enoni pilkkinyt samoilla lammilla varmaan 40 vuotta ja suurin taitaa olla 600 grammanen. Ei löydy mitään luottoa kyseisiin järviin. Järvet ovat varmaankin luultavasti lähellä Sillin sektoreita Korpilahti,Saukkola ja Kuohu akselilla. Korpilahden lähellä olevasta koirajärvestä olen kuullut joidenkin saavan 200-600g apoja kesällä, jos joku haluaa testata järven. Viime vuonna piti käydä, mutta jäät ei kestänyt.
Kilon ahventa etsiessä....Pyydetty 24.2.2016, paino 1110g
Avatar
silli
Multimediatäkyonkija
Viestit: 2711
Liittynyt: 21:17:10 21.04.2005
Paikkakunta: Tikkala, Jyväskylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja silli »

Koirajärvi ei oikein houkuta kun siellä uimassa ollaan käyty. Polvia myöten kun seisoo vedessä niin ei varpaita näy edes kirkkaana kesäpäivänä. :roll: On täällä sitten noita todella kirkkaita järviäkin joista yhdellä kävin vuosi sitten joulukuussa kuvailemassa vedenalaiskameralla. 10m vedessä näki kuin akvaarioon olisi katsellut, eikä minkäänlaista elämää missään vaikka ison alueen haravoin. Ei tarvinnut onkea laittaa veteen sillä järvellä.
Avatar
perza
da´ keittiöpönö
Viestit: 4716
Liittynyt: 10:03:55 16.05.2005
Paikkakunta: Mikkeli
Viesti:

Viesti Kirjoittaja perza »

Kuinkas moni on saanut yli 30cm ahventa lammista, jossa vesi on kolan väristä ja hyvin humuksista (näkösyvyys 20-40cm).
Itellä oli useamman vuoden oma ennätys ahven saatuna erittäin tummavetisestä pikku jävestä. 770g ja 550g ahvenet tluivat peräjälkeen samasta reiästä morrilla. se oli vielä eka reissu ko. järvelle.
sen jälkeen siellä on tullut muutamia kertoja aina keväisin käytyä, mutta saaliit on olleet varsin huonoja, joitain erittäin ruskeita ja oranssi mahasia paisti karkeita on tietysti aina noussut. Järvessä keskisyvyys on varmasti lähempänä metriä kun kahta. Yksi 5x5x5 metrin monttu löytyy erään kallion kupeelta. Kartan mukaan järvessä ois vielä toinenkin samallainen monttu, mutta sitä ei kyllä oikeasti ole(on todettu monta kertaa).
Tuon tyyppisiä lampia/pikkujärviä on tässä lähiseudulla kymmeniä. Vain muutamissa on tullut käytyä pilkkiä heiluttelemassa ja kesällä toteamassa sitä haukien paljoutta mikä niistä lammista löytyy. Ahveniakin kyllä kesäisin tulee lipoilla, mutta ei mitään isompia ole kohille osunut siihen puoleenkiloon ne on jäänyt. Yksi huono puoli noissa lähialueen järvissä/lammissa on että ainakin aikoinaan olivat vedet sen verran paskasia että kalat olivat syönti kiellossa tai no ei kiellossa, mutta suositus oli että ei sais syödä. Välillä kyllä sen näkösiä ahvenet vieläkin että kissoille joutaa.
Kirkas vetisiä lampia ei sitten löydykkään ja jos löytyy niin ovat hiekka monttuja ja tosi jyrkkärantaisia.

Viimetalven uusi pikkujärvi on kyllä siitä mielenkiintonen että se on täynnä kasvustoa ja sieltä kasvuston seasta pitää onkia. Silti ahvenia ja niitä pirun haukia löytyy yllättävän paljon. Sieltä luulisin sen kilon luokan ahvenen saaminen olevan ihan mahdollista.

Sitten tiedän semmosen kolmen suo/metsä lammen ketjun jossa siis keskellä vähän isompi lampi ja siitä laskee purot kahteen pienempään lampeen. Nämä varmaan luokitellaan tuohon kirpun mainitsemaan nro. 1 lampeen. Eli pientä sellasta 20-30g ahventa löytyy paljon vaikkakin ei niitäkään aina saa. Välistä saattaa joku 100-300g ahven tulla. Puolikiloinen olisi jo lottovoitto. Lammet matalia, mutta pienimmän lammen syvin kohta 5metriä(pieni monttu). tiedän että kesällä virvelillä kummastakin pienestä lammesta on saatu ylin kilon ahvenet eli mahdollistahan se on pilkilläkin semmonen napata.

Kohdan 2 ja 3 lampia ei vielä olekkaan kohdille sattunut. No yksi lampi ehkä just ja just pääsee tohon kohtaan kaksi eli paistikalat saa melkein aina ja puhutaan nyt 100-300g ahvenista. Puolikiloinen ei ole mitenkään ihme, mutta kahta sellasta ei kuitenkaan samana päivänä saa. Tuo onkin ainut kirkas vetinen lampi josta on jotenkin edes kalaa tullut. Ahvenet pääsääntösesti yli 100g.

Mutta kylläpä sitä edelleen luottaa noihin isompiin/syvempiin vesiin enemmän. Silti lammilla tulee käytyä kun ei isoille vesille pääse...
Vuosivaappu 2015 nyt saatavilla!

Vuosivaappu 2015
Prinssi
El Reino
Viestit: 5872
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Viesti Kirjoittaja Prinssi »

silli kirjoitti:Koirajärvi ei oikein houkuta kun siellä uimassa ollaan käyty. Polvia myöten kun seisoo vedessä niin ei varpaita näy edes kirkkaana kesäpäivänä. :roll: On täällä sitten noita todella kirkkaita järviäkin joista yhdellä kävin vuosi sitten joulukuussa kuvailemassa vedenalaiskameralla. 10m vedessä näki kuin akvaarioon olisi katsellut, eikä minkäänlaista elämää missään vaikka ison alueen haravoin. Ei tarvinnut onkea laittaa veteen sillä järvellä.
Jos kirkasta kuvattavaa vettä haluat, ni Karisjärvi(2kpl...) on ainaki sellanen.
Vai siäkö kävit?
Isoista ahvenista oon kuullu joskus puhuttaneen ja siikaakin on OLLUT joskus tooodella paljon. Tietääkseni suurin osa/kaikki on verkotettu pois..?

Joskus tullu pikasesti pilkillä pyörähettyä, laihoin tuloksin :oops:
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari
Avatar
kirppu
Viestit: 3056
Liittynyt: 09:01:56 14.10.2006
Paikkakunta: Pielavesi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kirppu »

Se matala lampi, mitä viime ja tänä syksynä olen onkinut kuuluu mielestäni tuohon 2luokan lampeen, eli pannukarkeaa on paljon. Olen 20 reissua tehnyt tuolle lammelle ja puolikiloa on ylittynyt 11 kertaa. Kaksi näistä on ollut yli 700g. Hyvä paikka, mutta kuitenkin luokkaan 2 kuuluva lampi.

Monesti tuleekin juuri näitä lampia ongittua mielellään, kun saalista ja vieläpä pannullepantavaa tulee. Nyt on kuitenkin etsiä niitä karuja , kirkkaita ja hyvävetisiä lampia, joissa kalatiheys ei ole runsas, mutta yksilöt saavuttaa suuren koon.
-ahven on paras kala-

[email protected]
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4437
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Viesti Kirjoittaja Fuso »

Minulle tulee pikaisesti mieleen kolme lampea,joista tiedän kilon ylityksiä silloin tällöin tehdyn,yhdessä useinkin.Itse en ole pääsyt niihin osallisiksi.
Kahdella näistä lammista olen itsekin onkinut.Toinen kuuluu selkeästi kirpun kertomassa luokituksessa 1. ja toinen 3. kategoriaan.

Tuossa matalassa 1. lammessa miljoonaveljet paukuttavat tasariakin todella kiivaasti,edes pannukarkeaa ei omalle kohdalleni ole osunut.

Syvemmältä 3. lammelta olen itse saanut vain pieniä ahvenia,ja niitäkin varsin pieniä määriä,mutta tiedän sieltä saadun useita reilusti yli kiloisia.
Lammessa on runsaasti rapuja,mitä uskoisin isojen ahventen käyttävän ravintonaan.
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7219
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Viesti Kirjoittaja Emppai »

Eniten isoja ahvenia olen saanut tosta linkin lutakosta. Tuolla vaan tuntuu olevan ainoastaan pannukarkeeta ja joukossa paljon poikkeuksellisen isoja kyrmyniskoja. Vesi aika normaalia humuspitoista ja muutama syvempi monttu löytyy. Jos tää nyt sattuis olemaan jonkun salainen hotspot niin poistan linkin pyynnöstä.
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kart ... ue&lang=fi
Avatar
silli
Multimediatäkyonkija
Viestit: 2711
Liittynyt: 21:17:10 21.04.2005
Paikkakunta: Tikkala, Jyväskylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja silli »

Prinssi kirjoitti: Jos kirkasta kuvattavaa vettä haluat, ni Karisjärvi(2kpl...) on ainaki sellanen.
Vai siäkö kävit?
Isoista ahvenista oon kuullu joskus puhuttaneen ja siikaakin on OLLUT joskus tooodella paljon. Tietääkseni suurin osa/kaikki on verkotettu pois..?

Joskus tullu pikasesti pilkillä pyörähettyä, laihoin tuloksin :oops:
Se oli Valkeajärvi jossa kävin, nimestä voi usein päätellä jotain järven olemuksesta. :D
Avatar
MiPo
säkylän jonglööri
Viestit: 332
Liittynyt: 00:46:04 22.04.2007
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja MiPo »

Kirpun paikka on nimenomaan 2. luokan paikka. Oikeastaan se on mielestäni malliesimerkki kyseisen kategorian paikoista. Usein toisen kategorian paikat ovat suhteellisen matalia (esim 1-3m kauttaaltaan) ja melko reheviä. Tällaisia lampia löytyy melkoisesti Suomenmaasta.

Ensimmäisen ja kolmannen kategorian lammet löytyvät oman käsitykseni mukaan varsin usein selvävetisistä ja kirkkaista paikoista, joissa happitilanne pysyy hyvänä pitkin talvea. Olen useammin kuin kerran osunut miljoonaveliparatiisiin, kun olen bongannut kartoista mielestäni sopivia ison ahvenen järviä. Ensimmäisen luokan paikkoja löytyy kuitenkin runsaasti myös tummemmista vesistä, mutta kolmannen luokan vedet ovat olleet (mitä tiedän omista ja kavereiden kokemuksista) varsin harvoin tummavetisiä. Näissä luokkajaoissa täytyy kuitenkin aina olla hieman varovainen, ettei esitä asioita suorina totuuksina, sillä poikkeuksiakin on. :roll:

Emppain esimerkkilinkki kaikkine ympäröivine pikkujärvineen kuvastaa hyvin potentiaalisia paikkoja.
Pilkittäessä ison ahvenen ja hauen erottaa toisistaan siten, että ylös asti tulleet ovat haukia.
/Mikko Pohls
Avatar
Mixxxu
Viestit: 102
Liittynyt: 18:00:10 25.11.2007

Viesti Kirjoittaja Mixxxu »

Kiinnostava aihe kertakaikkiaan.. Itsellänikin muutama lampi mielessä joilla ei ruuhkaa ole kesällä, eikä talvellakaan sen pahemmin.. Pari reissua kesällä yhdelle lammelle on tullut tehtyä ja vesi on siis todellakin kirkasta! (maksimisyvyys arviolla 4-5m ja pohja näkyy aurinkoisella kelillä kuin lasiin katselisi) Kun pohjaa katselee ei elämää näy, mutta syy selviää kun saa lipan tai pienen vieheen mättään reunalle.. Ahvenet sijaitsevat siellä. Uskoisin että kun lammen päälle tulee jääkerros, ja reilu annos lunta niin alkavat ahvenaisetkin tulla mättään alta "avoveteen", ja tällöin olisi iskun paikka. Jostain syystä lampi jäi viime talvena kokeilematta, mutta nyt sinne suunnistan kunhan vaan jäät kantavat. Kyseessä on siis suoperäinen lampi, mutta kesällä saadut ahvenet ovat keskikooltaan normaalia "miljoonaveljeä" karkeampaa, ja uskon että seassa voi niitä kunttapäitäkin pyöriä ;) Haukiin en ole saanut mitään kontaktia kesällä joten perukkeetkin saa jäädä kotiin.
Avatar
Tasuriman
Viestit: 47
Liittynyt: 19:46:57 13.11.2008

Viesti Kirjoittaja Tasuriman »

Tuollainen kirkasvetisen lammen "näennäinen kalattomuus" voi johtua siitä, että kalat väistävät tarkkailijaa.
Näillä alueilla olen törmännyt vastaavaan tilanteeseen, meloessani kirkasvetisellä lammella. Näköhavaintoja kaloista ei tullut, mutta talvella sitten pilkkireissulla oikein mahtisaalis.

Lampi on kooltaan kohtuullinen, noin 7-8 hehtaaria , mutta matala. Syvimmillään vain 1½ metriä. Oikea miljoonaveljien lastentarha. Tuollaista reilun tikkuaskin mittaista kukkoahventa sai tapsipilkillä lypsää , varsinkin kevätjäillä loputtoman tuntuisesti.
Kerran sitten ensijäillä erehdyttiin kaverin kanssa tarjoamaan tasuria lammen ahvenille. Siinä sitten kilahti kilon raja rikki todella tyylikkäästi.
Vettä jään alla noin ½ metriä, kun kilon ahven tällää tasuriin, niin sepä on melkoinen tärräys.

Lammet ovat monesti oikukkaita pilkkipaikkoja, mutta kun eksyy paikalle isomusten syönnille, niin jopa on pojat lystiä kerrakseen.

Matalaakaan vettä ei pidä olettaa toivottomaksi paikaksi. Usein olen sattunut saamaan todella matalasta hyviäkin saaliita.
Prinssi
El Reino
Viestit: 5872
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Viesti Kirjoittaja Prinssi »

silli kirjoitti:
Prinssi kirjoitti: Jos kirkasta kuvattavaa vettä haluat, ni Karisjärvi(2kpl...) on ainaki sellanen.
Vai siäkö kävit?
Isoista ahvenista oon kuullu joskus puhuttaneen ja siikaakin on OLLUT joskus tooodella paljon. Tietääkseni suurin osa/kaikki on verkotettu pois..?

Joskus tullu pikasesti pilkillä pyörähettyä, laihoin tuloksin :oops:
Se oli Valkeajärvi jossa kävin, nimestä voi usein päätellä jotain järven olemuksesta. :D
Tuttu paikka.
Rapuja jonkin verran. Joskus kannatti jopa myyntiin astikkin pyytää..

Pilkilläkin parit kerrat. Saaliit olemattomia :!:
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari
mylläri
Viestit: 707
Liittynyt: 11:41:18 19.04.2006

Viesti Kirjoittaja mylläri »

Tämä 3-jako on oikeastaan aika näppärä ja hyvä keksintö.
Noita 3-luokan lammista on vaikea vetää mitään päätelmiä, kun ne on juuri niitä mistä ei hiiskuta sanaakaan julkisuuteen. Nämä on niitä pimittämisen varjopuolia, yleinen ymmärrys kalavesistä ei mene eteenpäin kun kalastajien mukana kuolee kaikki hankittu tieto. Jos isoista ahvenista tietää vain joku yksi pilkkijä, niin eipä siitä ole kukaan valittamassa jos vaikka soitten ojitukset hävittävät isot ahvenet sieltä...
Kuvittelisin, että osa noista 3-luokan lammista voi olla aika syviäkin, eli periaatteessa poikastuotantoaluetta ahvenelle on vähän tarjolla. Ehkä se voisi johtaa siihen, että joku vuosiluokka pystyy alkaa hallitsemaan koko järveä. 2-luokan järvet ovat sitten varmaan useimmiten matalia.
Tuo Prinssin mainitsema Karisjärvi oli ihan mielenkiintoisen oloinen kun viime talvena käytiin. Ouwilla oli joku "kauhee juna" kiinni, mutta irtosi. Vesi oli kirkasta, ja ahvenia vähänlaisesti. Ehkä sille voisi vielä toisen mahdollisuuden antaa joskus, mökkejä oli kyllä turhan paljon rannoissa.
Prinssi
El Reino
Viestit: 5872
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Viesti Kirjoittaja Prinssi »

Täällä etelämpänä on viä toinen..
Vieläkin kirkkaampi :wink:

Molemmissa myös rapuja. Toisessa täplää. Ja pyssystä tullooo.. :shock:
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari
Gulf
Viestit: 32
Liittynyt: 14:21:07 26.05.2007

Viesti Kirjoittaja Gulf »

Jopas on pojilla lampia. Meikäläinen kun ei noita 1 tai 2 - kriteereitten lampia ole nähnyt yhtäkään, kolmoskriteeri täyttyy yhden lammen osalta.

Täällä päin (Hämmeen nurkilla) tuntuu lampiahvenisto koostuvan 10-100g yksilöistä, tosi harvoin seassa voi olla jopa 200g apponen. Ja kappaletta tulee pilkkipäivän aikana korkeintaan 20.

Voihan se olla että en vaan osaa... Vaikkei kyllä ihan siitäkään pitäisi olla kiinni. Mutta olisi se vaan mukavaa löytää tuollainen kakkoslampi, josta pojat puhuvat täällä ihan arkipäiväisesti. :roll:
"Kun ihminen nukkuu, sille ei tapahdu mitään. Mutta kun se ei nuku, se voi saada vaikka kalan." -Matti Nykänen-
Avatar
Vilttiketju
HUUTO: Edvard Munch
Viestit: 3052
Liittynyt: 23:15:31 09.02.2006
Paikkakunta: Hyvinkää

Viesti Kirjoittaja Vilttiketju »

Kyllähän tänne topikkiin täytyy alkaa rapottia laittamaan,kunhan nuo jäät alkaa kestämään.Veikkaan että minä tule löytämään vain noita 1 luokan lampia,mutta saas nährä kuinka käy.

Tulee varmaan kokeiltua morria,pystypilkkiä tapsin kanssa ja tasureita.

Sais vain tulla nyt tänne eteläänkin pitempi kestoinen pakkasjakso,jolloin tuota jäätä alkaisi muodostumaan.

Hyvä topikki! :juu:
On niin HAPOKASTA.Ei pysty!
Hajamieli
Viestit: 16
Liittynyt: 00:41:46 10.12.2008
Paikkakunta: Kangasala

Viesti Kirjoittaja Hajamieli »

  • Tämäpä oli niin mielenkiintoinen aihe, että ihan joutui rekisteröitymään. Oma pilkkiharrastukseni on varsin tuore ja sitä rajoittaa vaimon ja töiden lisäksi myös heikot talvet. Arvokkaita vapaapäiviä ei halua myöskään käyttää kauas autoiluun ja kilometrien kävelyyn isoilla järvillä kun lähellä on paljon pieniä järviä/lampia, joissa perimätiedon ja pienen kokeilun perusteella on isojakin ahvenia.

    Tänä talvena olisi tarkoitus kokeilla kahta erilaista lampea, joissa kummassakin sitä isompaa pitäisi olla. Toinen on kirkas melko syvällä (+10m) montulla keskellä, toinen erittäin tumma ja matala suolampi. Ans kattoo kuin äijän käy. Tuota MiPon vinkkiä suurista tasureista lie syytä noudattaa, kuvasta päätellen:D

    Taisimme MiPo muuten kohdata mennä talvena Kangasalla lammella, liekö kuvakin sieltä? Itse en moisia tuloksia saanut, mutta pari isompaa ylös kuitenkin sekä syötin puolenkymmentä morria kaloille. Eipä niitä muualla ole tuota vauhtia mennyt.

    Nyt on sellainen sääennuste, että sunnuntaiaamuna voisi sen suolammen reunaan mennä jo reikää koittamaan...
Vastaa Viestiin