Joulukala?

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
Progamer
Himopelaaja
Viestit: 827
Liittynyt: 16:13:28 25.10.2006
Paikkakunta: Siilinjärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Progamer » 20:54:07 27.11.2007

Savustettua LOHTA, graavikirbee, kylmäsavusiikaa, silliä yms tämmösii perus juttuja. Siiat on ite hommattuja

Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7221
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Joulukalat

Viesti Kirjoittaja Emppai » 09:49:21 26.11.2008

Parhaat reseptit tänne!

Avatar
Glottis
Viestit: 460
Liittynyt: 09:32:19 14.11.2006
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Glottis » 09:58:40 26.11.2008

Kaks helppoa ja välttämätöntä kalaruokaa,

silakkarullat:

fileihin rapsaus suolaa ja kääritään rullalle. Pannaan kattilan pohjalle ja vettä niin, että just peittyvät. Kiehautetaan kalat kypsiksi. Noukitaan rullat toiseen astiaan ja vedestä tehdään liemi. Veteen mitataan sopivasti etikkaa, suolaa ja sokeria. Kaadetaan liemi rullien joukkoon (kun liemi mielenmukainen) ja lisätään astiaan punasipulia ja maustepippuria, annetaan tekeytyä jääkaapissa kasi päivää. Homma valmis ja on hyvää.


muikunmäti,

kuohukerma sopivan jäykäks, saa olla melko jäykkää, mädistä tulee kuitenkin hiukan nestettä mikä notkistaa. Mäti joukkoon, suolaa ja ripaus valkopippuria joukkoon. Valmis.
Jos olis ni ois ollu

Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7221
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Viesti Kirjoittaja Emppai » 10:01:44 26.11.2008

Meidän kalakattaus näyttänee jotakuinkin tolta:

Kylmäsauhu siikaa ja lohta,
ahventa etikkaliemessä,
smetana silakoita,
hiilostettua lohta liemessä,
sillikaviaaria,
siian mätiä,
suutarin lohta.

Noiden lisäksi kinkku ja kosolti viiniä. Laatikot saa jäädä kauppaan.

Lisäideoita kaivataan. Toki tohon munkin listaan tulee erilajeja esim. järvilohta ja mertsari, jos sattuu vavat vielä taipumaan ennen joulua.

Avatar
P.J.H
Viestit: 2081
Liittynyt: 19:18:08 17.11.2005
Paikkakunta: Joroinen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja P.J.H » 14:10:38 26.11.2008

Emppai kirjoitti:Meidän kalakattaus näyttänee jotakuinkin tolta:

Kylmäsauhu siikaa ja lohta,
ahventa etikkaliemessä,
smetana silakoita,
hiilostettua lohta liemessä,
sillikaviaaria,
siian mätiä,
suutarin lohta.

Noiden lisäksi kinkku ja kosolti viiniä. Laatikot saa jäädä kauppaan.

Lisäideoita kaivataan. Toki tohon munkin listaan tulee erilajeja esim. järvilohta ja mertsari, jos sattuu vavat vielä taipumaan ennen joulua.
Kuulostaa herkulliselta. Voinko tulla teille jouluna syömään? :oops:
Miksi tehdä samanlainen vaappu, kun muilla? Semmoisenhan voi ostaa kaupasta!

Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7221
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Viesti Kirjoittaja Emppai » 14:23:12 26.11.2008

P.J.H kirjoitti:
Emppai kirjoitti:Meidän kalakattaus näyttänee jotakuinkin tolta:

Kylmäsauhu siikaa ja lohta,
ahventa etikkaliemessä,
smetana silakoita,
hiilostettua lohta liemessä,
sillikaviaaria,
siian mätiä,
suutarin lohta.

Noiden lisäksi kinkku ja kosolti viiniä. Laatikot saa jäädä kauppaan.

Lisäideoita kaivataan. Toki tohon munkin listaan tulee erilajeja esim. järvilohta ja mertsari, jos sattuu vavat vielä taipumaan ennen joulua.
Kuulostaa herkulliselta. Voinko tulla teille jouluna syömään? :oops:
Mieluusti jos eukko lähtee vaihdossa teille?

Avatar
Jyffe
Viestit: 1083
Liittynyt: 21:56:36 30.08.2006

Viesti Kirjoittaja Jyffe » 17:07:03 28.11.2008

Emppai kirjoitti:...Noiden lisäksi kinkku
Heitä tuo teollinen rehusekoitus kompostiin ja hanki vaikkapa joulujänis tai hirvipaisti!
Kun katson vihreitä, näen punaista.

Rillo
Viestit: 1
Liittynyt: 03:19:35 26.11.2008

Viesti Kirjoittaja Rillo » 20:26:52 28.11.2008

Joulukalojen kuningas on ehdottomasti lipeäkala. Ja ainoa kala joka tulee ostettua kaupasta. Ja hyvää on.

Avatar
ArtoL
Kansikuvatyttö
Viestit: 1837
Liittynyt: 22:25:42 21.04.2005
Paikkakunta: Heinävesi

Viesti Kirjoittaja ArtoL » 20:34:37 28.11.2008

Jyffe kirjoitti:
Emppai kirjoitti:...Noiden lisäksi kinkku
Heitä tuo teollinen rehusekoitus kompostiin ja hanki vaikkapa joulujänis tai hirvipaisti!
:lol: Eikä ihan varmasti pieleen mene jos vaikkapa uskookin tuota Jyffen ehdotusta.


Itse pärjäisin vallan hyvin ilman kinkkuja, kunhan vaan oma pyytämää kalaa löytyy. Edes jotain...

Ehdoton kunkku on kuitenkin itse pyydetty taimen, josta sitten tehdään kunnon graavi!

Taimen fileen pintaan ripsautan hieman sokeria, konjakkia, sitruunapippuria (suolatonta), karkeaa merisuolaa sopivasti ja päälle vielä tuoretta tilliä olen daivaassa
Kun synnyit, itkit ja muut ympärilläsi hymyilivät.

Elä elämäsi niin, että kun kuolet hymyilet ja muut ympärilläsi itkevät.

Avatar
Haukkivesku
Viikonloppusavolainen
Viestit: 4968
Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
Paikkakunta: hellsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Haukkivesku » 20:58:05 28.11.2008

Kinkku ja loppuillasta kännikalaa....

Kylmäsavulohi.
Sinappi silli
Sherry silli
Savusiika
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."

Avatar
jka
Viestit: 510
Liittynyt: 20:50:12 21.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja jka » 21:07:29 28.11.2008

Tälle vuodelle itsetehtynä:

Lohta:
graavissa ja lämminsavuna.

Siikaa:
Graavattuna ja mustikkagraavissa. Ehkä lämminsavuna

Silakaa:
sinapissa
_______________________________________
Haukea olisi kylmäsavuna muttei paikkaa, jossa tehdä.
-jka-

"The chase is better, than a catch"

Deep
kirjuri
Viestit: 3313
Liittynyt: 11:40:21 13.01.2006
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Deep » 21:14:31 28.11.2008

Jyffe kirjoitti:
Emppai kirjoitti:...Noiden lisäksi kinkku
Heitä tuo teollinen rehusekoitus kompostiin ja hanki vaikkapa joulujänis tai hirvipaisti!
hohhoijaa.. katotaan jos osuu kaistalle. kinkku on kunkku.. tossa muodossa kerran vuodessa loistavaa. Laatikkoja kanssa ja perus kauppahallin graavislaissi kalaksi.

Avatar
Holmes
Asfalttiviidakon Vaeltava Aave
Viestit: 2205
Liittynyt: 19:32:43 10.11.2006
Paikkakunta: Hellsingfors

Viesti Kirjoittaja Holmes » 21:22:54 28.11.2008

Kirree gravina ja silliä. Silli on vuoden kohokohta, kun se on ns. perinteistä, eli äitee perkaa sen ja päällä on runsaasti sipulisilppua. Kerran vuodessa namia, loppukausi mennään abban tomaattisillillä..

Ps. Abban ja Vestan silli on aivan samaa tavaraa. Kuuluvat samaan konserniin. Erona vain erilainen purkki ja Vestan karmea hinta. Apinaa koijjataan..

Temppaelmeri
Viestit: 1007
Liittynyt: 09:11:43 18.10.2006
Paikkakunta: Mansesterin rajamailla

Viesti Kirjoittaja Temppaelmeri » 09:24:01 01.12.2008

Mä oon tehny aina sellasta lohimössöä viä lisäks..

Kylmäsavulohta pieninä kuutioina, ranskankermaa, yks hapokas omena pieninä kuutioina, esim. Granny Smith. tilliä silppuna, ripaus mustapippuria, struunamehua, limekin käy, sokeria ja ripaus suolaa sekä hivenen sinappia.

Kaikki sekasin ja kylmään muutamaks tunniks ja eikun ääntä kohti.

Tän voi duunata myös suolalohesta.

Joskus oon tehny valmiita pieniä ruisleipäpaloja jossa tota mössöö päällä ja koristeena vähän kylmäsavumätiä..

Erinomainen Jouluherkku on viä paistetut pikkumuikut jotka ennen paistoa pyöritetään hapankorppujauhossa. (jauha itse) Sitten muikut vaan normi suutarinlohiliemeen johon kosolti sipulia ja kylmään. Kannattaa tehdä viikkoa ennen Joulua niin ehtii maustua kunnolla.

Kandee tehdä iso satsi ettei lopu jo ennen Aattoa :wink:

On meinaan herkkuva olen daivaassa
Idiootit pitävät yllä järjestystä, nerot hallitsevat kaaoksen

Avatar
Progamer
Himopelaaja
Viestit: 827
Liittynyt: 16:13:28 25.10.2006
Paikkakunta: Siilinjärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Progamer » 21:08:21 05.12.2008

Progamer kirjoitti:Savustettua LOHTA, graavikirbee, kylmäsavusiikaa, silliä yms tämmösii perus juttuja. Siiat on ite hommattuja
Ihteeni kompaten, mut tänä jouluna edellisten lisäks löytyy taimenta

Avatar
yki
Kelju K. Kojootti "Unsuper Genius"
Viestit: 569
Liittynyt: 15:44:31 08.05.2005
Paikkakunta: häme

Joulukala?

Viesti Kirjoittaja yki » 13:35:27 17.12.2008

Niin,taas lähtee iso läjä meikäläisen valmistamaa kylmäsavulohta jouluksi kohti helsinkiä,itelle jää jokunen kilo,mutta mitäs muuta vois joulupöytän laittaa,ei muut oikein silakoista välitä,meikäläiselle nyt uppoo mikä vaan,mutta jos jollakin olis vaikka joku erilainen kraavausohje,kokeilisin mieluusti.
Vain raukka painaa jarrua ja savolaiset PAKOTETAAN käyttämään kumia.

Avatar
Hota
Ota Hota - Ei pakota
Viestit: 498
Liittynyt: 19:32:30 16.03.2006
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja Hota » 17:54:05 17.12.2008

Graavilohi, graavi taimen, savusiika, graavisiika, savumuikkuja öljyssä (Kylmänen se on paras), savupallastasörsseli (smetanaa, keitettyä kanamunaa, greamfresh + mausteet), jokikatkanpyrstöjä chilisoosissa (mieto), kylmäsavu kirree, siianmätipallerot lisukkeilla, kylmäsavu mätipalleroita jos tänä vuonna mistään saa prkl ku ei valmisteta heikon menekin takia, sinappisilli, matjessilli ja sipulisilli.
Tais olla kaikki tuossa ja osa sellaista pöperöö mitä joululounasvieraat vaatii aina kun on kerran maistaneet.
Prkl maistata niille enään mitään uusia juttuja.
Loppuu pöydästä tila.

Jääppikylmää Leijonaa pikkunapsuina aina sopivassa välissä.
Menee alkupaloina ajan kanssa ennen kun hyökätään siankintun kimppuun.

Avatar
Stickan
RantaruÅttalainen ojaharppi
Viestit: 8114
Liittynyt: 19:53:03 21.04.2005
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Stickan » 19:45:39 17.12.2008

Just täräytin Inkoon S-marketista kylmäsavumätiä ostoksiini.
Eli eiköhän sitä saa? Tuollaista en ole aiemmin maistanutkaan.
Toki mukaan lähti myös perinteiset siian- ja muikunmädit.

Avatar
Froste
Pissapoika
Viestit: 2311
Liittynyt: 18:42:12 15.05.2008
Paikkakunta: Bergen, Hordaland

Viesti Kirjoittaja Froste » 19:46:19 17.12.2008

Joulupöytään saapuvat meritaimen ja norjan lohi (sekä mahdollisesti kirjo), kaikki itse pyydystettyinä ja itse graavattuina. Lohi tulee pakkasesta, taimen ja kirjo pakkasesta tai tuoreena (jos käy munkki :D). Siinä sopii tehdä teistinkejä kera jouluviinojen, sipulin ja smetanan. Aijai.

Avatar
Liba
Viestit: 678
Liittynyt: 18:22:00 25.07.2006
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Liba » 20:09:21 17.12.2008

Itsepyydettyä ei valitettavasti joulupöytään oo, mutta kaupasta: Norjan lohta savuna ja graavina, sekä ehkä loimutettuna. Temppaelmerin ohjeella sitä ranskankerma-kylmäsavulohimössöä (oli jossain toisessa joulukalatopicissa) ja graavisiikaa. Ai niin, myös mätejä pitää olla. Silakkaa ja silliä joko itsetehtynä tai kaupan valmisteina.

Avatar
Hota
Ota Hota - Ei pakota
Viestit: 498
Liittynyt: 19:32:30 16.03.2006
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja Hota » 21:19:31 17.12.2008

Stickan kirjoitti:Just täräytin Inkoon S-marketista kylmäsavumätiä ostoksiini.
Eli eiköhän sitä saa? Tuollaista en ole aiemmin maistanutkaan.
Toki mukaan lähti myös perinteiset siian- ja muikunmädit.
No prkl ei täältä päin löydy.
Pakko se on kait kävästä Stocmannilla isossakylässä jos siellä edes olis :?

Maistappa ni joudut hakemaan lisää 8)

Kaveri K-kaupassa töissä ja ostelee tuotteita ni sitä kautta tuli tuo info.

Avatar
Mokia
Operan Killisilmä
Viestit: 4327
Liittynyt: 11:01:14 22.04.2005

Viesti Kirjoittaja Mokia » 23:00:16 17.12.2008

Graavi lohi, graavi kuha ja joskus jopa graavi haukeakin. Lisäksi savulohta täytyy olla ja mätiä (kirjolohi, muikku, siika, kaikki käy, kunhan on reilusti joukossa sipulia). Hauki ja kuha omavaraista, muut marketista.
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!

Mikey
Herr Doktor
Viestit: 7040
Liittynyt: 13:19:15 22.04.2005
Paikkakunta: Privat område. Mene pois.

Viesti Kirjoittaja Mikey » 10:44:49 18.12.2008

Hmm. tähän mennessä varmistettuna ovat hauki a la Homburg, ahvenrullat ja kotitehty silli, lipeäkalaa tietty unohtamatta.

Haussa on vielä joulutaimen, huomenna taas hakuyritys. Jos tällä kertaa tärähtäis jo omaankin vapaan? Graavia ois kiva saada joulupöytään.
Jag fiskar. Pappa betalar. Samma på finska.

Avatar
Liba
Viestit: 678
Liittynyt: 18:22:00 25.07.2006
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Liba » 11:30:44 18.12.2008

Glottis kirjoitti:silakkarullat:

fileihin rapsaus suolaa ja kääritään rullalle. Pannaan kattilan pohjalle ja vettä niin, että just peittyvät. Kiehautetaan kalat kypsiksi. Noukitaan rullat toiseen astiaan ja vedestä tehdään liemi. Veteen mitataan sopivasti etikkaa, suolaa ja sokeria. Kaadetaan liemi rullien joukkoon (kun liemi mielenmukainen) ja lisätään astiaan punasipulia ja maustepippuria, annetaan tekeytyä jääkaapissa kasi päivää. Homma valmis ja on hyvää.
Missä suhteessa oot tuohon liemeen lisännyt etikka ja mitä etikkaa oot käyttäny? Kuulostaa pirun hyvältä ja vois joulupöytään tuota kokeilla.

Avatar
Sepe82
Viestit: 114
Liittynyt: 12:02:51 16.04.2006
Paikkakunta: Savonlinna

Viesti Kirjoittaja Sepe82 » 19:18:01 21.12.2008

Kaveri kylmäsavusti kerta-annoksen Puruveen taimenta. Toivottavasti jotakin riittäs joulupöytään asti. Lisäks joulupöydässä pitää olla graavattua taimenta ja purkitettuja savumuikkuja. Eiköhän nuo alkupaloista mene. Sitten kun kinkunsyönti alkaa riittämään niin voi syödä vaikka savustettuu järvärii tai ihan vaan uunikalaa. Kaikki muu tietty omapyytämää paitsi muikut.
Liitteet
kylmäsavustettuu puruveen tanttuu.JPG
kylmäsavustettuu puruveen tanttuu.JPG (56.3 KiB) Katsottu 5135 kertaa
vai mikä se oli...

Vastaa Viestiin