Mikä Grilli?

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
wishky
Kaappi-Insinööri
Viestit: 3924
Liittynyt: 06:58:37 06.03.2006
Paikkakunta: koti toistaiseksi

Viesti Kirjoittaja wishky » 22:49:37 26.04.2008

Halpis pallogrillillä mennään.
Ku aika jättää ni Weber pallogrilli menee hankintaan.
Etiopiassa kaikki muu on paskaa paitsi kusi...

Avatar
Holkkipolvi
On nähnyt Tuksun aromipesän
Viestit: 7340
Liittynyt: 12:15:01 20.03.2006

Viesti Kirjoittaja Holkkipolvi » 18:29:27 11.05.2008

Mitään uutta tälle saralle :roll:

Avatar
Jiibee
Viestit: 676
Liittynyt: 09:54:29 14.08.2007
Paikkakunta: Päijänteen ja Keurusselän välissä.

Viesti Kirjoittaja Jiibee » 10:53:43 12.05.2008

Oisko kellään mitään ideoita pihagrillin muuraamiseen? Paikka on sellanen betonista valettu grillikatoksen pohja, joten alusta ainakin pitäs olla kunnossa. Tarkotuksena olis rakentaa sen ympärille myöhemmin katos, eli ei mitään pihakeittiötä että jää tilaa vielä itekkin olla siellä. Savupönttö olis hyvä saada samaan, tai sitten teen erillisen saaristolaistyylisen ulkopuolelle.
Aina välillä hetken vaikuttaa siltä että asiat sujuisivat mutta kyllä se aina sitten nopeasti helpottaa.

omnis festinatio ex parte diaboli est

Avatar
PeNa
Viestit: 726
Liittynyt: 10:52:13 30.12.2005
Paikkakunta: Halikko

Grilli

Viesti Kirjoittaja PeNa » 11:47:48 12.05.2008

http://www.rakentaja.fi/index.asp?s=/Su ... grilli.htm
Tuommoinen riittää ihan varmasti kotiterpeisiin.
Itse tein samantapaisen aikanaan, mutta valoin betonista nuo välitasot.
Mulla oli molemmissa väleissä tulisijat. Toinen muurikalle ja toinen ritilälle.
Niitä kuitenkin yhtäaikaa tuli käytettyä todella harvoin, joten toisen olisi voinut tehdä savupöntölle.
Arina ehdoton, muutoin ei oikein tahdo toimia.

Ja tiilestähän tuota ei ole pakko tehdä.
Halvempi ja nopeampi tapa on tehdä kevytsora harkoista.(75-100mm)
Silloin tosin tulitiilet laitettava koko sisäpinnalle, ettei murene kuumuudesta.
Kyllä se kala sitten syö, kun vedet jäähtyy...

Avatar
Topcat
Viestit: 163
Liittynyt: 10:51:59 26.07.2005
Paikkakunta: Rauma

Viesti Kirjoittaja Topcat » 14:46:28 13.05.2008

Ah niitä lapsuuden suviehtoita, kun asuntovaunun edustalla käristettiin Luciferissa kämppinkiä.
Nyt on lusifieri jo muuttunut rautaoksidiksi sun muuksi tomuksi mutta ei ole edelleenkään lusiferin voittanutta.
Wallu kirjoitti: ...Ja mitä tulee tuohon puilla grillailuun niin kokemusta on siitäkin, on myös kokemusta OIKEAN rosvopaistin tekemisestä...
Oikeenko tyyliin Leo Lastumäki & Heikki Kinnunen Lampaansyöjissä, vai ihan ostolihasta. :D
Ol niin gon gotonas

Avatar
öräwä
Silliä Kullekkin
Viestit: 538
Liittynyt: 12:55:06 02.07.2007
Paikkakunta: Joutsa

Viesti Kirjoittaja öräwä » 15:25:45 13.05.2008

wishky kirjoitti:Halpis pallogrillillä mennään..
Sama.
Ollu jo ainaki 5 vuotta sama grilli käytössä ! 8)

Avatar
Wallu
Hymyilevä Haukiguru
Viestit: 1570
Liittynyt: 16:39:51 22.04.2005
Paikkakunta: Nordsjö

Viesti Kirjoittaja Wallu » 15:39:34 13.05.2008

Topcat kirjoitti: Oikeenko tyyliin Leo Lastumäki & Heikki Kinnunen Lampaansyöjissä, vai ihan ostolihasta. :D
Kyllä on ollut joko itse tai jonkun kaverin ihan "rehellisesti" ampumaa riistaa, parina kertana on kyllä tainnut olla hirven/peuran seassa jossain paketissa ostopossua jotain nirppanokkaa varten.

Suurin paistos kun tehtiin yksiin sukupippaloihin meni yli yhdeksän mottia koivuhalkoja, ei onneksi tarvinnut ostaa noita puita :wink:

Jos tuota harrastaa ostopuilla niin sitä voi verrata laivanrakennukseen, kumpikaan ei ole perssaukisten hommaa.
Ei ikinä nii huanosti mene ettei jotenki menis.

Avatar
Mokia
Operan Killisilmä
Viestit: 4327
Liittynyt: 11:01:14 22.04.2005

Viesti Kirjoittaja Mokia » 17:17:53 13.05.2008

Montas sataa lammasta "paistoitte"? Joka tapauksessa melko paljon olette puuta saaneet tuhlattua... :shock:
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!

Avatar
Wallu
Hymyilevä Haukiguru
Viestit: 1570
Liittynyt: 16:39:51 22.04.2005
Paikkakunta: Nordsjö

Viesti Kirjoittaja Wallu » 18:09:34 13.05.2008

Mokia kirjoitti:Montas sataa lammasta "paistoitte"? Joka tapauksessa melko paljon olette puuta saaneet tuhlattua... :shock:
Ei siinä kyllä ollut yhtään lammasta :wink: Voi olla että rosvopaisti on mielletty juuri lampaan kypsentämiseen mutta ajat ovat muuttuneet.
Tultakaan ei pidetä enää kuopatun lihan päällä vaan ensin kaivetaan iso kuoppa (jos sitä ei ole jo valmiina). Tuossa kuopassa poltetaan puuta niin että saadaan tarvittava hiillos. Lihapaketit laitetaan hiilloksen päälle ja peitetään vielä osin hiilloksella. tuon jälkeen kuoppa luodaan NOPEASTI umpeen ja peitetään vielä vaikka peltilevyillä. Sitten vain odotellaan ja tuossa ei hätähinen mies tai nainen pärjää :wink:
Ei ikinä nii huanosti mene ettei jotenki menis.

Avatar
Mokia
Operan Killisilmä
Viestit: 4327
Liittynyt: 11:01:14 22.04.2005

Viesti Kirjoittaja Mokia » 18:23:35 13.05.2008

Noissahan on vavaihtoehtoja. Rosvopaistissa tosiaan usein pidetään vielä tulta paistin päällä, kun taas varsinaisessa maauunipaistissa koko hoito on kaivettu SYVÄÄN kuoppaan ja peitetty maalla. Kypsymisaikaa tuo jälkimmäinen vaatii melekoosen paljon pitempään, kuin tuo edellinen.
No, nämähän ovat variaatioita samasta asiasta. Lopputuloksen maku se on mikä ratkaisee. :wink:

Tuolla aiheesta hyvää infoa lisää.
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!

Avatar
lapamato
Mr. KePu
Viestit: 1173
Liittynyt: 18:44:43 11.01.2006
Paikkakunta: Monaco

Viesti Kirjoittaja lapamato » 17:56:47 14.05.2008

Muutama vuosi sitten tehtiin rosvopaisti puolikkaasta porosta. Kaivettiin noin 1,5m syvä ja 1,5m leveä kuoppa, vuorattiin se kivillä ja poltettiin kuopassa puita noin 8. tuntia. Ruhon osat käärittiin folioon ja päälle vielä kanaverkkoa. Läskit kuoppaan ja mukaan myös omenia sekä juureksia.

Kuopan päällä poltettiin puita noin 13. tuntia. Hyvää tuli. 8)
-Nälkä lähtee syömällä ja nainen juomalla-

Matti Nykäsen sanoin: "Jos mies on lomalla, naiset pitää turpansa kiinni"

Avatar
sampukka
Mr. Valkosipulipuristin
Viestit: 3520
Liittynyt: 21:54:25 13.11.2005

Viesti Kirjoittaja sampukka » 21:37:08 23.05.2008

Tuossa tuli just eka kerran tälle kesälle lavakivetöntä kaasurilliä kokeiltua.
Hyvää tuli kanasta ja kasviksista!
Helppoa mutta hiiligrilli on hiiligrilli.
Nii ja sytytysnesteen maun saa pois sillä ku ei heti sytytyksen jälkeen työnnä sitä ruokaa paistuman.

T: Sami
Devonit ja niihin liittyvä kirjallisuus kiinnostaa.

Tuolta löytyy tekeleitäni.
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtop ... 17&t=53652

käenkukku
käenkoukku
Viestit: 498
Liittynyt: 11:39:40 10.01.2006
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja käenkukku » 16:59:06 21.06.2008

Hyvä grilli kotikäyttöön on sähkögrilli. Yli 10 vuotta Philips Barbeque ollut käytössä. Pihvit ja höysteet onnistuu kyllä. Luonnossa kotakeitttiössä valmistuu herkkuja hiiligrillissä.
Kun aamulla kuuntelet käenkukkua niin illalla saat rauhassa nukkua.

Avatar
kitkaton
Viestit: 3581
Liittynyt: 18:32:39 18.12.2007
Paikkakunta: Kota-kylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kitkaton » 12:25:22 23.06.2008

Tosta pitäs jotain murkinaa saada aikaiseksi ? vai loppuuko materia kesken ennen pitoja? :lol:
[img][img]http://www.aijaa.com/img/b/00040/2267414.jpg[/img][/img]
Pyytävä kalan saapi ja nukkuva unen näkee.
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.

http://www.aneenloma.fi/

vetorauta
Uunikauppias
Viestit: 574
Liittynyt: 22:27:07 12.08.2011

Re: Mikä Grilli?

Viesti Kirjoittaja vetorauta » 22:18:08 16.02.2014

Hyvä hiiligrilli on haussa ja vaihtoehdot on rajattu kahteen, eli Weberin One-Touch Premium "pallogrilli" joko 47cm tai 57cm kokoisena. Kertokaas grillausviisaat, että kumpi koko kannattaa hankkia?
Käyttö olisi perusgrillailua noin 2-4 hlö ruokailijamäärälle.

Avatar
Stickan
RantaruÅttalainen ojaharppi
Viestit: 8114
Liittynyt: 19:53:03 21.04.2005
Viesti:

Re: Mikä Grilli?

Viesti Kirjoittaja Stickan » 10:25:11 17.02.2014

Tälläisen hommasin viime kesänä. Mahtava laite! Ulkonäkökin muistuttaa
hieman merimiinaa, mikä on kohdallani plussaa...

http://www.tulikulma.fi/product_details.php?p=703

Da Hylje
Viestit: 708
Liittynyt: 10:57:05 25.05.2009
Paikkakunta: Kaarina

Re: Mikä Grilli?

Viesti Kirjoittaja Da Hylje » 15:25:08 07.03.2014

Pääsee aloittamaan tän grillikauden aika hyvistä asetelmista. Weberin 57 cm One-Touch pallogrilli monipuolisempaan ruuanlaittoon (pizzakivet ym. härpäkkeet mukana) ja kaasumallinen Weber Q200 sit pikagrillaukseen jos on hoppua. Hiilillä/briketeillä grillaaminen ja yleensäkin ruuanvalmistus on kivaa fiilistelyä ja aromit ruuassa mitä parhaat.

Savustushommat hoituu toistaiseksi ite kyhätyllä tulipaikalla ja pöntöllä, mutta haaveena ois hommata joku kunnon savustuskompleksi myös tonne pihan perälle.
Viimeksi muokannut Da Hylje, 15:52:36 07.03.2014. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
"Jumalauta mikä mötkö! Tulukee kahtoo!"

Avatar
lapamato
Mr. KePu
Viestit: 1173
Liittynyt: 18:44:43 11.01.2006
Paikkakunta: Monaco

Re: Mikä Grilli?

Viesti Kirjoittaja lapamato » 15:42:53 07.03.2014

Jos tykkää slow foodin laitosta niin ehdottomasti suosittelen isoa brigettigrilliä. Pystyy monipuoliseen grillaukseen ja esim. Weberillä on hyvä lisävarusteet.

Itsellä on ollut käytössä Weberin Performer® Deluxe johon ostin myös lisävarusteena sähköllä toimivan vartaan ja avot mitä rillikanoja ja paisteja vartaassa voi laittaa.

Itse suosin epäsuoraa rillausmenetelmää: http://www.webergrill.fi/Ruokaa-grillis ... 3%A4t.aspx
-Nälkä lähtee syömällä ja nainen juomalla-

Matti Nykäsen sanoin: "Jos mies on lomalla, naiset pitää turpansa kiinni"

Da Hylje
Viestit: 708
Liittynyt: 10:57:05 25.05.2009
Paikkakunta: Kaarina

Re: Mikä Grilli?

Viesti Kirjoittaja Da Hylje » 15:51:26 07.03.2014

lapamato kirjoitti:Jos tykkää slow foodin laitosta niin ehdottomasti suosittelen isoa brigettigrilliä. Pystyy monipuoliseen grillaukseen ja esim. Weberillä on hyvä lisävarusteet.

Itsellä on ollut käytössä Weberin Performer® Deluxe johon ostin myös lisävarusteena sähköllä toimivan vartaan ja avot mitä rillikanoja ja paisteja vartaassa voi laittaa.

Itse suosin epäsuoraa rillausmenetelmää: http://www.webergrill.fi/Ruokaa-grillis ... 3%A4t.aspx

Joo, ite meinasin kokeilla jopa kasslerkönttiä valmistaa pallossa ylikypsäksi asti. Savulastua vähän sekaan jne. Missäköhän vaiheessa ne lastut kannattais laittaa..?
"Jumalauta mikä mötkö! Tulukee kahtoo!"

Avatar
lapamato
Mr. KePu
Viestit: 1173
Liittynyt: 18:44:43 11.01.2006
Paikkakunta: Monaco

Re: Mikä Grilli?

Viesti Kirjoittaja lapamato » 15:58:28 07.03.2014

Da Hylje kirjoitti:
lapamato kirjoitti:Jos tykkää slow foodin laitosta niin ehdottomasti suosittelen isoa brigettigrilliä. Pystyy monipuoliseen grillaukseen ja esim. Weberillä on hyvä lisävarusteet.

Itsellä on ollut käytössä Weberin Performer® Deluxe johon ostin myös lisävarusteena sähköllä toimivan vartaan ja avot mitä rillikanoja ja paisteja vartaassa voi laittaa.

Itse suosin epäsuoraa rillausmenetelmää: http://www.webergrill.fi/Ruokaa-grillis ... 3%A4t.aspx

Joo, ite meinasin kokeilla jopa kasslerkönttiä valmistaa pallossa ylikypsäksi asti. Savulastua vähän sekaan jne. Missäköhän vaiheessa ne lastut kannattais laittaa..?
Lastua heti alusta lähtien, mutta varovaisest ja loppua kohden isolla kädellä jos läski ei ole tarpeeksi savun makuinen.

Jotku on kehunut myös näitä: http://www.webergrill.fi/Tuotteet/Tarvi ... oupID=6674
-Nälkä lähtee syömällä ja nainen juomalla-

Matti Nykäsen sanoin: "Jos mies on lomalla, naiset pitää turpansa kiinni"

Da Hylje
Viestit: 708
Liittynyt: 10:57:05 25.05.2009
Paikkakunta: Kaarina

Re: Mikä Grilli?

Viesti Kirjoittaja Da Hylje » 16:04:42 07.03.2014

lapamato kirjoitti:
Da Hylje kirjoitti:
lapamato kirjoitti:Jos tykkää slow foodin laitosta niin ehdottomasti suosittelen isoa brigettigrilliä. Pystyy monipuoliseen grillaukseen ja esim. Weberillä on hyvä lisävarusteet.

Itsellä on ollut käytössä Weberin Performer® Deluxe johon ostin myös lisävarusteena sähköllä toimivan vartaan ja avot mitä rillikanoja ja paisteja vartaassa voi laittaa.

Itse suosin epäsuoraa rillausmenetelmää: http://www.webergrill.fi/Ruokaa-grillis ... 3%A4t.aspx

Joo, ite meinasin kokeilla jopa kasslerkönttiä valmistaa pallossa ylikypsäksi asti. Savulastua vähän sekaan jne. Missäköhän vaiheessa ne lastut kannattais laittaa..?
Lastua heti alusta lähtien, mutta varovaisest ja loppua kohden isolla kädellä jos läski ei ole tarpeeksi savun makuinen.

Jotku on kehunut myös näitä: http://www.webergrill.fi/Tuotteet/Tarvi ... oupID=6674
Ok. Kiitti vinkistä.
Kaveri valmisti naudan sisukkaa kokonaisena pallossa ja käytti linkin tuotteista hickorya antamaan savun makua. :juu:
Tulee myös itellä kokeiluun.
Mielenkiintoinen valmistettava myös kokille, kun ekana pitää saada pinnat kiinni kovalla hiitillä ilman kantta ja sit saada liha vielä kypsymään sopivaksi kannen alla epäsuoralla menetelmällä kypsentämällä. Ja vielä hickory-lastujen kanssa leikkimistä siihen mausteeksi. No, lämpömittari auttaa kummasti ja loppu on sitten hienosäätöä.
Suosittelen kyllä kokeilemaan.
"Jumalauta mikä mötkö! Tulukee kahtoo!"

Avatar
Åbo_
Vantaan soppamies
Viestit: 2008
Liittynyt: 13:32:22 14.06.2005
Paikkakunta: Vanda

Re: Mikä Grilli?

Viesti Kirjoittaja Åbo_ » 22:01:16 07.03.2014

Ja itse suosin grillissä enemmän rasvaisempaa lihaa,kuten esim.kassleria...Pitkääääään ja miedolla lämmöllä,kun pinnat ekaks otettu kunnolla kiinni...Lastuja lisäillään koko ajan ja vain mielikuvitus rajana...Yli 25v. grillattu....Ja ei unohdeta viinaksia,sopii hyvin grilliruokiin antamaan makua...

-Åbo-
..Pike Performance...Hauen kalastusta jo yli 30-vuotta..

Avatar
kari
Yrjö I Rusetti
Viestit: 897
Liittynyt: 14:56:05 14.09.2005
Paikkakunta: Hki

Re: Mikä Grilli?

Viesti Kirjoittaja kari » 20:15:51 08.03.2014

Åbo_ kirjoitti:Ja itse suosin grillissä enemmän rasvaisempaa lihaa,kuten esim.kassleria...Pitkääääään ja miedolla lämmöllä,kun pinnat ekaks otettu kunnolla kiinni...Lastuja lisäillään koko ajan ja vain mielikuvitus rajana...Yli 25v. grillattu....Ja ei unohdeta viinaksia,sopii hyvin grilliruokiin antamaan makua...

-Åbo-
ugh
rilli toimii puilla ja rillaaja wiinaksilla. Hiljaa hyvä tulee...
täytyykin tässä kohta harkita pöndelle menoa... kai se rilli jo hangen alta löytyy?
- kari -
sekakäyttäjä vm -73
Se kaikki alkoi ihan mato-ongesta, sitten kokeilin waariwainaan apumatikkia. Jossain vaiheessa siirryin avokelaan ja kokeilin myös vetouistelua...

eakin
Viestit: 261
Liittynyt: 16:43:24 04.03.2010
Paikkakunta: Kuopio

Re: Mikä Grilli?

Viesti Kirjoittaja eakin » 22:51:08 25.03.2014

Kysytäänpä täältä vinkkejä kun on alkanut "oikea" grillaus kiinnostamaan. Tähän mennessä kokemusta vain kaasugrilleistä ja 19e huoltamon pallogrilleistä. Tarkoituksena olisi muutama satanen uhrata kunnon hiiligrilliin ja grillailla mm. grillikylkee, briskettiä, flank steikkiä sun muuta joihin kannattanee käyttää tuota epäsuoraa rillausmenetelmää. Kiinnostaisi myös kalojen savustus grillin avulla ja kaikki mahdollinen ruoan laitto. Webereitä olen katsellut, mutta sitten vastaan tuli myös tällainen: http://www.landmann.fi/hiiligrillit/tyn ... ssavustin/ . Kun ei kokemusta ole niin päälle päin näyttäisi että tuollaisella tuo miedossa lämmössä epäsuorasti kypsennys voisi olla aikalailla helpompaa kuin pallogrillissä? Miten se käytännössä tuollaisessa 57cm Weberissä tapahtuu? Hiilet toiseen laitaan ja ruoka toiseen? Samaa hintaluokkaa nuo taitavat olla, Weber todennäköisesti kyllä parempilaatuinen...

Avatar
lapamato
Mr. KePu
Viestit: 1173
Liittynyt: 18:44:43 11.01.2006
Paikkakunta: Monaco

Re: Mikä Grilli?

Viesti Kirjoittaja lapamato » 08:02:25 26.03.2014

Landman on ihan mukavan oloinen, mutta taitaa olla enemmänkin savurillaamiseen tehty tuote?

Tässä tietoa epäsuorasta grillauksesta http://www.webergrill.fi/Ruokaa-grillis ... C3%A4.aspx

eakin kirjoitti:Kysytäänpä täältä vinkkejä kun on alkanut "oikea" grillaus kiinnostamaan. Tähän mennessä kokemusta vain kaasugrilleistä ja 19e huoltamon pallogrilleistä. Tarkoituksena olisi muutama satanen uhrata kunnon hiiligrilliin ja grillailla mm. grillikylkee, briskettiä, flank steikkiä sun muuta joihin kannattanee käyttää tuota epäsuoraa rillausmenetelmää. Kiinnostaisi myös kalojen savustus grillin avulla ja kaikki mahdollinen ruoan laitto. Webereitä olen katsellut, mutta sitten vastaan tuli myös tällainen: http://www.landmann.fi/hiiligrillit/tyn ... ssavustin/ . Kun ei kokemusta ole niin päälle päin näyttäisi että tuollaisella tuo miedossa lämmössä epäsuorasti kypsennys voisi olla aikalailla helpompaa kuin pallogrillissä? Miten se käytännössä tuollaisessa 57cm Weberissä tapahtuu? Hiilet toiseen laitaan ja ruoka toiseen? Samaa hintaluokkaa nuo taitavat olla, Weber todennäköisesti kyllä parempilaatuinen...
-Nälkä lähtee syömällä ja nainen juomalla-

Matti Nykäsen sanoin: "Jos mies on lomalla, naiset pitää turpansa kiinni"

Vastaa Viestiin