Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit... Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Toku kirjoitti:
Itsellä myös tuo kataja ei kuulu savustukseen , muutama sokeripala ja omenapuuta tikkuina ja pientä tulta pöntössä.
Kova tuli pilaa koko homman.
Näin on, mutta edelleekin pidän tulen pöntön ulkopuolella
Kun synnyit, itkit ja muut ympärilläsi hymyilivät.
Elä elämäsi niin, että kun kuolet hymyilet ja muut ympärilläsi itkevät.
Savustan aina, kun mahdollista kalat nahkapintaisina.
Mielestäni kuoreton lihapinta maustuu liikaa savulle, käytti sitten mitä purua tai ms.
Loimutus on erikseen.
DC kirjoitti:Savustan aina, kun mahdollista kalat nahkapintaisina.
Mielestäni kuoreton lihapinta maustuu liikaa savulle, käytti sitten mitä purua tai ms.
Loimutus on erikseen.
- eero -
Olen samaa mieltä Eeron kanssa.
ja pienillä tulilla. Tiistaina savustin 6 kirjolohta (omia onkimia) Mielestäni onnistui taas hyvin.
Appiukko kehuu aina miten hyvää. Lisäksi minä olen sen paras vävy (ja ainoa).
On sev verta töitä, että haju housussa pyssyy. Kielj-kiärylöitä/Unto Eskelinen
Tässäpä kummisetäni vinkki tuohon jäähtyneen savukalan nahan irroittamiseen.
Eli eli. Sanotaanko että minuutti enintään pari mikrossa. Kalan nahka lämpiää ja alkaa irtomaan helposti. Sitten vaan leipää savu ahventa, voita ja maitoa. Voi perkule, tuli näläkä
Koemielessä ahvenfileitä savustelin alumiinifolion päällä, pari tuntia kevyessä suolassa olivat aluksi. 15 minsaa pöntössä ja sitten pääs herkuttelemaan. Pari filettä enää jäljellä, sen verran maukasta oli ruisleivän kanssa.
Niittis83 kirjoitti:Koemielessä ahvenfileitä savustelin alumiinifolion päällä, pari tuntia kevyessä suolassa olivat aluksi. 15 minsaa pöntössä ja sitten pääs herkuttelemaan. Pari filettä enää jäljellä, sen verran maukasta oli ruisleivän kanssa.
Savusta kokonaisena.
Saat paljon parenpaa.
On sev verta töitä, että haju housussa pyssyy. Kielj-kiärylöitä/Unto Eskelinen
Niittis83 kirjoitti:Koemielessä ahvenfileitä savustelin alumiinifolion päällä, pari tuntia kevyessä suolassa olivat aluksi. 15 minsaa pöntössä ja sitten pääs herkuttelemaan. Pari filettä enää jäljellä, sen verran maukasta oli ruisleivän kanssa.
Savusta kokonaisena.
Saat paljon parenpaa.
Joo, savuun kokonaisena ja ilman suolaa. Savusta suoraan suolaliuokseen n.10% 15min. kyllä maistuu!
On se prkl herkkää hommaa toi muikun savuttaminen N.viis kertaa oon yrittäny ja AINA on menny yli Seuraavalla kerralla pidän niitä pöndessä 5 sekuntia enkä juopottele ees sen jälkeen..
Eilen kuhan savustamista. Yksi n. kiloinen kuha nahka päällä, mutta pään jouduin jättämään pois, kun ei mahtunut pyrstöön. Erittäin hyvää muuten, mutta oli hieman liian kuumalla tulella ja nahkaan kuivu hieman lihaa kiinni. Jos vielä onnistun kuhan nappaamaan niin häkäpönttöön laitan.
ukko savusti eilen pari kuhaa. hirveät tulet ja 35min oli kala pöntössä. yön yli suola . tiukka paketti missä noin tunnin vielä vetäyty. oli todella hyvää.
MS_ kirjoitti:Ahven on helpoin suolata savustuksen jälkeen. Sillä aikaa kun kyrmyniskat savustuu, kiehautat karkeita merisuoloja (ruokasuola on oikeasti huonoa) 160 g litraan vettä, eli tuolla suhteella sen verran mitä tarvitset suolausastiaan kaloja peittämään. Savustuksen jälkeen kalat suolausastiaan, ja kuuma suolaliemi päälle. Kalat alle 150g, vartti riittää, alle 300 g, 25 minsaa, alle 500 g, 40 minsaa ja isommat kannattakin suolata jo etukäteen. Suolauksen jälkeen valutus ja samana iltana takit pois päältä ja lihat ruodoista niin onnistuu. Kylmänä sitten on jo todella vaikeata.
Eikö tuolla ohjeella tule jo suolakalaa?
Ahven on helppo savustaa. Kuivaa kalat ja laita pönttöön. Puruja tai palikoita sopivasti ja muutama sokeri. Tavallisilla ahvenilla savustusaika n.20m, riippuu lämmöstä. Liian pitkään jos pitää niin lihat ei enää irtoa vaan syöminen menee nysväämiseksi. Heti kun kalat on otettu pöntöstä, nykäise selkäevä ja takanaolevat evät pois. (Lähtee helposti kun kala on kypsä). Laita kalat n.8-10 minuutiksi 10% merisuolaliemeen. Nosta kalat kuivumaan johonkin ja syö sitten kun haluat.
Mökille pitäis tehdä uusi savu-uuni märäntyneen RST-harvian tilalle. Mielessä on muurata tiilistä kun jäi pari letkaa piipusta yli. Tarkoitus on tehdä savustin jossa käytetään leppäpurua tulipesän päällä eikä polteta leppäklapia vaan muuta puuta. Mutta kysymys kuuluukin voiko koko komeuden muurata vai pitääkö tehdä tuliosa ja piippu tiilestä ja savustinosa laudasta? Mietin että jos muuraa kokonaan niin savustinosiosta voi tulla liian kylmä. Onko kokemuksia/mielipäihteitä.
Mulla nyt sattumoisin raksuttaa niin hitaasti etten tarkkaanottaen ymmärtänyt aikomaasi rakennetta. Tulipesän ja pöntön väliin kuitenkin varmaan metallia, muuten ei lämpö siirry. Piipun tyypillä ei liene oleellista merkitystä. Itse kyllä laittaisin pöntön yläosan puusta, varmaan toimivampi lämmön ja kosteuden suhteen.
Jos se pönttö on tiiltä niin luulisi että kylmillä aloittaessa kosteus tiivistyy kylmille seinille ja valuu pohjalle, ja tiilet imevät alkuun paljon lämpöä. Lämmönnousu on tällöin hidasta, mikä sinänsä voi olla hyväkin ominaisuus, mutta kosteudenpoisto ei toimi, puu hengittäisi paremmin. Helteillä sitten toisen pöntöllisen savustamisessa voi olla vaikeaa pitää lämpöä riittävän alhaisena kun tiilet ovat valmiiksi kuumia.