Kylmäsavustaminen

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
HaukiAapo
Viestit: 110
Liittynyt: 18:11:33 14.05.2012

Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja HaukiAapo » 20:31:00 01.10.2012

Kylmäsavustaako porukka? Millä, miten ja mitä? :)

Omassa käytössä on ProQ:n kylmäsavugeneraattori perinteiseen savupönttöön laitettuna. Sillä on tullut kirpeliä ja kaupan lohta ( :oops: ) kylmäsavustettua. Viikonloppuna heitin myös jonkun emmental-tyyppisen juuston pönttöön sekaan. Tuli muuten hyvää :shock: Noista juustoista olis kiva tietää enemmänkin, onko jotain mitä voisitte suositella? Tai muuta semmosta mitä sinne pönttöön vois kalan sekaan laittaa "ylimääräisenä".
Kalassa siellä kalassa täällä (8)

Satunnaiskalastaja
Viestit: 488
Liittynyt: 23:24:00 10.12.2009

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja Satunnaiskalastaja » 22:56:04 01.10.2012

Enempi on juustoja tullut lisätyksi erinäisten kalapatojen sekaan, tai keittoihin. Muutaman kerran olen kylmäsavustuksen ohella samalla savustanut joitain kermajuustoviipaleita. joskus päässyt vähän ehkä kuivahtamaan juustoviipaleet, eivät näköjään siedä yhtä pitkiä savustusaikoja kuin kala. Mutta jos savun mausta pitää niin hyvää tulee. Nyt taas kun ilmat viilenevät niin kylmäsavustuskin sujuu ilman jäähdytysvälineitä.

Avatar
HaukiAapo
Viestit: 110
Liittynyt: 18:11:33 14.05.2012

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja HaukiAapo » 23:07:16 01.10.2012

Satunnaiskalastaja kirjoitti:Enempi on juustoja tullut lisätyksi erinäisten kalapatojen sekaan, tai keittoihin. Muutaman kerran olen kylmäsavustuksen ohella samalla savustanut joitain kermajuustoviipaleita. joskus päässyt vähän ehkä kuivahtamaan juustoviipaleet, eivät näköjään siedä yhtä pitkiä savustusaikoja kuin kala. Mutta jos savun mausta pitää niin hyvää tulee. Nyt taas kun ilmat viilenevät niin kylmäsavustuskin sujuu ilman jäähdytysvälineitä.
Tosta mun n. 500g juustosta tuli kans kuoresta semmonen kova, mut höyläsin ne pois ja sisältä oli pehmeää ja =P~ Klimppi oli n. 14h pöntössä, ens kerralla annan olla samat 24h kuin kalakin jos vaikka maistuis vielä enempi savulta
Kalassa siellä kalassa täällä (8)

teikka
Viestit: 144
Liittynyt: 19:13:17 09.04.2006
Paikkakunta: koillismaa

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja teikka » 18:54:19 02.10.2012

Kokkeilkaapa haukifilettä sinne pönttöön....
En oo ite laittanut,mutta oon syönyt.Ommuuten hyvvää! :D
Ei tämä aina oo heleppoa,mutta on tämä mukavaa...

vetorauta
Uunikauppias
Viestit: 574
Liittynyt: 22:27:07 12.08.2011

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja vetorauta » 19:20:43 02.10.2012

Lapamatoriskisiä kaloja täytyy muistaa pakastaa vähintään vuorokausi ennen kylmäsavustusta. Pelkkä graavisuolaus tai kylmäsavu ei saa sitä matoa hengiltä.

Avatar
HaukiAapo
Viestit: 110
Liittynyt: 18:11:33 14.05.2012

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja HaukiAapo » 19:31:55 02.10.2012

teikka kirjoitti:Kokkeilkaapa haukifilettä sinne pönttöön....
En oo ite laittanut,mutta oon syönyt.Ommuuten hyvvää! :D
vetorauta kirjoitti:Lapamatoriskisiä kaloja täytyy muistaa pakastaa vähintään vuorokausi ennen kylmäsavustusta. Pelkkä graavisuolaus tai kylmäsavu ei saa sitä matoa hengiltä.
Tota haukeahan vois kokeilla, jos joku pulikka jäis vähän pahemmin koukkuun.

Tosta lapamatoriskistä tuli mieleen, että joku jossain mediassa kehui särkeä graavina. Oli kuulemma tarjonnut siikana ja leikiten oli mennyt läpi :) Pitänee joskus onkia muutama kappale kokeeksi kalareissun jälkeen laiturilta.
Kalassa siellä kalassa täällä (8)

Coregonus
Viestit: 359
Liittynyt: 15:39:09 19.08.2010
Paikkakunta: Kaarina

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja Coregonus » 19:44:51 02.10.2012

vetorauta kirjoitti:Lapamatoriskisiä kaloja täytyy muistaa pakastaa vähintään vuorokausi ennen kylmäsavustusta. Pelkkä graavisuolaus tai kylmäsavu ei saa sitä matoa hengiltä.

Parempi tulos tulee kun pakastaa fileet vasta savustuksen jälkeen, lapamadot kuolee näinkin, mutta maku paranee ja tasoittuu pakastettaessa.

Avatar
Staskiewicz
Viestit: 303
Liittynyt: 15:58:59 29.09.2010
Paikkakunta: Turku

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja Staskiewicz » 19:45:43 02.10.2012

Ota hauki merestä niin ei tarvii pelätä lapamatoja!
Kuka pelkää mustaa miestä?

Avatar
HaukiAapo
Viestit: 110
Liittynyt: 18:11:33 14.05.2012

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja HaukiAapo » 19:55:07 02.10.2012

Staskiewicz kirjoitti:Ota hauki merestä niin ei tarvii pelätä lapamatoja!
Pikagoogletus kertoi että kyllä sitä merihauessakin on, tosin sitä tavataan harvoin.

Pitänee tuota jälkipakastustakin koittaa, jotenkin vaan järki käskis tappaa ne lapamadot heti :D
Kalassa siellä kalassa täällä (8)

Avatar
Staskiewicz
Viestit: 303
Liittynyt: 15:58:59 29.09.2010
Paikkakunta: Turku

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja Staskiewicz » 20:06:14 02.10.2012

HaukiAapo kirjoitti:
Staskiewicz kirjoitti:Ota hauki merestä niin ei tarvii pelätä lapamatoja!
Pikagoogletus kertoi että kyllä sitä merihauessakin on, tosin sitä tavataan harvoin.

Pitänee tuota jälkipakastustakin koittaa, jotenkin vaan järki käskis tappaa ne lapamadot heti :D
No sittepähän laihtuu! Mä syön ainakin kalani raakana tai melkein raakana. Mut se onkin vaan mun juttu :)
Kuka pelkää mustaa miestä?

Avatar
kokki1
Viestit: 988
Liittynyt: 08:30:28 06.10.2009
Paikkakunta: Veikkola

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja kokki1 » 08:58:56 15.12.2012

Nyt on porot ollu useamman päivän kylmäsavussa, kohta siiwuttamaan 8-) . Pikkusen ensin mietitytti, että mites tuolla ulko pakkasessa tää onnistuu. Mulla kun on noita mustia lämpölaatikoita (mustaa styroksia) ylimääräisenä, niin tein yhdestä sellaisesta pakkasen kestävän kylmäsavuboxin itselleni. Vaikka ulkona on pakkasta, niin laatikon sisällä on juuri mukavasti +3-+5 astetta.

Avatar
Haukkivesku
Viikonloppusavolainen
Viestit: 4968
Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
Paikkakunta: hellsinki
Viesti:

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja Haukkivesku » 09:19:47 15.12.2012

Me ollaan kylmä savustettu rasvaisia
kermajuustoja, toimii pirun hyvin.

Sellaisia joissa rasvaprosentti on 20% luokkaa.
Kevyt versioista ei ole tullut kuin sanomista.
Paikalliselle juustotiskille vaan hakemaan.

Me savustettiin 0,5 kilon paloja jottei läpisavustu.
Jää kontrasti savustetun ja naturellin välille.

Toki ne savulle maistuu, mutta niin maistuu käpykin...:)
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."

Avatar
Haukkivesku
Viikonloppusavolainen
Viestit: 4968
Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
Paikkakunta: hellsinki
Viesti:

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja Haukkivesku » 09:20:44 15.12.2012

Niin ja jäähtymisen jälkeen me pidettiin
vuorokausi vakuumissa jotta maku kerkesi tasaantumaan
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."

Tom : P
Viestit: 442
Liittynyt: 10:10:12 29.08.2010
Paikkakunta: pusinessity

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja Tom : P » 14:17:12 27.10.2013

Voi halavattu,ostin eilen kirren puutteessa Norskilohifileitä,n.1.5 kiloa kpl Touh tiesin että kiinteytyminen kestää.. nyt takana 16 h ja homma jatkuu.Ehdinkö huomenna edes töihin? Jouluostoksillekin pitäis joutaa joku päivä..
Einari se ei narise..

Avatar
pääevä
Viestit: 2494
Liittynyt: 19:14:13 04.01.2009

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja pääevä » 19:37:56 27.10.2013

Perskules, sehän alkaa taas olemaan sitä aikaa tosiaan, pitääpä rueta kytistelemään missä ois lohnaketta tarjouksessa.

Avatar
pääevä
Viestit: 2494
Liittynyt: 19:14:13 04.01.2009

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja pääevä » 17:19:47 29.11.2013

aamulla nasahtaa 12 lohnaketta kaappiin, siinäpä se päivä sitten meneekin.

Avatar
pääevä
Viestit: 2494
Liittynyt: 19:14:13 04.01.2009

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja pääevä » 20:00:47 30.11.2013

Siinäpä sitä päivän askareet. Ja perus keittiöpöytäpönö pitää tietenkin olla. :D

Kuva

Tom : P
Viestit: 442
Liittynyt: 10:10:12 29.08.2010
Paikkakunta: pusinessity

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja Tom : P » 14:38:31 01.12.2013

=P~ Siistejä ovat puketit,nuitahan pistäisi vaikka postin viemänä ..pistänkö osoitteen yv:nä :wink:
Einari se ei narise..

Avatar
DC
Vertikaali Jigaaja
Viestit: 6413
Liittynyt: 19:43:17 20.04.2005
Paikkakunta: ääpnaaknaK

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja DC » 11:30:43 02.12.2013

Pääeväsellä hienoo tuotetta :shock:

Avatar
pääevä
Viestit: 2494
Liittynyt: 19:14:13 04.01.2009

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja pääevä » 20:54:42 02.12.2013

Tattista vaan arvon jentlemanit. :hattu:
Tuo vaakkumipuketti vaan antaa kivan lopputuloksen. tai kun joskus noita koittanu paketoida pakastepusseihin, yms...
Maku tasaantuu vielä tuossa kun antaa olla pakkasessa nyt vähintään 2 viikkoa.

Avatar
Wstrand
Don Jouni
Viestit: 1867
Liittynyt: 19:14:18 21.04.2005
Paikkakunta: Willmanstrand
Viesti:

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja Wstrand » 21:43:10 22.12.2013

Onko kenellä kokemuksia Motonetissä myytävästä Kylmäsavugeneraattorista ???

http://motonet.fi/fi/tuote/541038/Kylmasavugeneraattori

Keväällä ostin Puuilosta pyöreän "tynnyrimallisen" kaasusavustimen jolla perinteinen lämminsavu onnistuu vallan mainiosti. Laitteen ohjeissa puhutaan myös kylmäsavumahdollisuudesta, mutta käytännössä lämpötila on ihan liian korkea.

Voisikohan tuollaisella ym. generaattorilla saada oikeesti hyvää kylmäsavua tehtyä ?
You’ll Never Walk Alone - Liverpool FC
Champions League: 1977 1978 1981 1984 2005 UEFA Cup 1973 1976 2001
League Champions 1901 1906 1922 1923 1947 1964 1966 1973 1976 1977 1979 1980 1982 1983 1984 1986 1988 1990

Satunnaiskalastaja
Viestit: 488
Liittynyt: 23:24:00 10.12.2009

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja Satunnaiskalastaja » 01:54:19 23.12.2013

Ei kokemusta tuosta. Minulla Savusampo, jossa on pieni 40-wattinen vastus. Siihen tarvii sähköt ja pitää vaihtaa kiekkoa parin tunnin välein, joka on aika rasite kun pitää olla tiheään paikalla. Tuo linkkaamasi vehje vaikuttaa paremmalta siinä suhteessa, että paloaika on pidempi, mutta vaatinee sellaista purua joka kytee tasaisesti koko ajan. Etuna voi olla myös vähäisempi lämmöntuotanto, jolloin ilman jäähdytystä kylmäsavustus onnistuu hieman korkeammassa ulkolämpötilassa.

Avatar
Jupezku
Viestit: 455
Liittynyt: 18:09:20 03.08.2008
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja Jupezku » 09:24:58 23.12.2013

Wstrand kirjoitti:Onko kenellä kokemuksia Motonetissä myytävästä Kylmäsavugeneraattorista ???

http://motonet.fi/fi/tuote/541038/Kylmasavugeneraattori

Keväällä ostin Puuilosta pyöreän "tynnyrimallisen" kaasusavustimen jolla perinteinen lämminsavu onnistuu vallan mainiosti. Laitteen ohjeissa puhutaan myös kylmäsavumahdollisuudesta, mutta käytännössä lämpötila on ihan liian korkea.

Voisikohan tuollaisella ym. generaattorilla saada oikeesti hyvää kylmäsavua tehtyä ?
Toissapäivänä valmistui ensimmäinen erä generaattorilla. Todella vaivatonta savustamista, eikä maussakaan valittamista.
Ei taidolla, vaan tuurilla!
http://jupezku.blogspot.com/

vetorauta
Uunikauppias
Viestit: 574
Liittynyt: 22:27:07 12.08.2011

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja vetorauta » 09:34:26 23.12.2013

Käykö tuohon motonetin generaattoriin ihan normi leppäpuru, vai pitääkö olla jotain spesiaalimpaa lajia tai jauhatusta?

Avatar
Wstrand
Don Jouni
Viestit: 1867
Liittynyt: 19:14:18 21.04.2005
Paikkakunta: Willmanstrand
Viesti:

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja Wstrand » 14:31:21 23.12.2013

vetorauta kirjoitti:Käykö tuohon motonetin generaattoriin ihan normi leppäpuru, vai pitääkö olla jotain spesiaalimpaa lajia tai jauhatusta?
Muistan nähneeni Motonetin mainoksessa "spesiaali purua" joka on tarkoitettu juuri tähän käyttöön, eli myynnissä ainakin sitä kautta.

Tuo on ilmeisesti hienojakoisempaa ?
You’ll Never Walk Alone - Liverpool FC
Champions League: 1977 1978 1981 1984 2005 UEFA Cup 1973 1976 2001
League Champions 1901 1906 1922 1923 1947 1964 1966 1973 1976 1977 1979 1980 1982 1983 1984 1986 1988 1990

Vastaa Viestiin