Kylmäsavustaminen
Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Re: Kylmäsavustaminen
Vieläkö P.J.H:n kaapista kytö nousee ?
Minä sain just kalat ulos, tai ne mitä aamun sähläilystä jäi jäljelle, muutama tunti jäähdytystä ja sitten vakuumiin.
Minä sain just kalat ulos, tai ne mitä aamun sähläilystä jäi jäljelle, muutama tunti jäähdytystä ja sitten vakuumiin.
https://www.facebook.com/paaevafishing/
Sekä "onkimiehen elämää" blogi
Sekä "onkimiehen elämää" blogi
Re: Kylmäsavustaminen
Jätin kalat yöksi "uuniin". Just laittelin pakkaseen. Puolikas file meni aamupalana maistellessa, vaikka eihän se ole parhaimmillaan heti savustuksen jälkeen. Vaan tuosta jos vielä paranee, niin hakkaa kaupan kylmäsavut 100 - 0.
Savusampokin alkoi toimimaan, kun otin pois pellin päältä. Laitoin kalikan alle. En kyllä oikein ymmärrä mikä siinä mättää, ettei kärsi olla pellin päällä. Olisko virta kulkenut jotain muuta kautta, kun vastuksen Omituista tuo sähkö!
Savusampokin alkoi toimimaan, kun otin pois pellin päältä. Laitoin kalikan alle. En kyllä oikein ymmärrä mikä siinä mättää, ettei kärsi olla pellin päällä. Olisko virta kulkenut jotain muuta kautta, kun vastuksen Omituista tuo sähkö!
Miksi tehdä samanlainen vaappu, kun muilla? Semmoisenhan voi ostaa kaupasta!
- Jäpäkyörä
- Vanhempi savolainen hauen pamputtaja
- Viestit: 7406
- Liittynyt: 16:06:19 22.04.2005
- Paikkakunta: Pieksämäki
Re: Kylmäsavustaminen
Meikäläisen eka satsi "uunissa". Siikaa ja haukee.
Savusampo toiminnassa.
Savusampo toiminnassa.
On sev verta töitä, että haju housussa pyssyy.
Kielj-kiärylöitä/Unto Eskelinen
Kielj-kiärylöitä/Unto Eskelinen
Re: Kylmäsavustaminen
Viikko sitten toinen satsi savusampolla takana. 15 lohen lötköä tuli savuustettua leppäsavussa ja lopputulos mainio. Muutama viikko sitten savustin 4 filettä haapasavussa. Aika jännä maku siitäkin tulee.
- Jäpäkyörä
- Vanhempi savolainen hauen pamputtaja
- Viestit: 7406
- Liittynyt: 16:06:19 22.04.2005
- Paikkakunta: Pieksämäki
Re: Kylmäsavustaminen
Jus kävin vetämässä töpselin irti. Muhikoon aamuun asti rauhassa.
On sev verta töitä, että haju housussa pyssyy.
Kielj-kiärylöitä/Unto Eskelinen
Kielj-kiärylöitä/Unto Eskelinen
Re: Kylmäsavustaminen
Tuli ostettua ProQ savugeneraattori ja tavallisessa pallogrillissä yksi kirbe tuli viikonloppuna savustettua. Oli kyllä maukas kokemus, kun Claes Ohlssonin leppäsavupurulla savusti. Tämä ei jää tähän ja nälkä kasvaa syödessä...
Lupasivat paloaikaa ProQ:lla 8-10 tuntia, mutta taisi mennä 15 tuntia ennenkuin savun tulo loppui. Oletan, että kirbestä valunut rasva hidasti savustusta, kun en älynnyt mitään suojaa rakentaa.
Kannattaa antaa kalan tekeytyä vähintään 12 tuntia savustamisen jälkeen, koska maku on aika voimakas saman vuorokauden aikana nautittuna.
ProQ:ta voin suositella kaikille. Voisin suositella tätä isompaa mallia, niin menee kertatulilla isompikin satsi. Itselläni tämä pienempi malli käytössä ja saatan ostaa mökille tai kotiin tämän isomman myöhemmin.
Lupasivat paloaikaa ProQ:lla 8-10 tuntia, mutta taisi mennä 15 tuntia ennenkuin savun tulo loppui. Oletan, että kirbestä valunut rasva hidasti savustusta, kun en älynnyt mitään suojaa rakentaa.
Kannattaa antaa kalan tekeytyä vähintään 12 tuntia savustamisen jälkeen, koska maku on aika voimakas saman vuorokauden aikana nautittuna.
ProQ:ta voin suositella kaikille. Voisin suositella tätä isompaa mallia, niin menee kertatulilla isompikin satsi. Itselläni tämä pienempi malli käytössä ja saatan ostaa mökille tai kotiin tämän isomman myöhemmin.
Re: Kylmäsavustaminen
onnistuuko savustus ihan opa savustimessa kun ottaa vastuksen pois ja tilalle savusampo tai mustang savustin? nouseeko lämpö liiaksi?
Re: Kylmäsavustaminen
No ei se kyllä ole enää mitään KYLMÄsavustusta, jos kalasta alkaa rasva tippua. Saattaahan se silti olla hyvää.MikeTonic kirjoitti:Tuli ostettua ProQ savugeneraattori ja tavallisessa pallogrillissä yksi kirbe tuli viikonloppuna savustettua. Oli kyllä maukas kokemus, kun Claes Ohlssonin leppäsavupurulla savusti. Tämä ei jää tähän ja nälkä kasvaa syödessä...
Lupasivat paloaikaa ProQ:lla 8-10 tuntia, mutta taisi mennä 15 tuntia ennenkuin savun tulo loppui. Oletan, että kirbestä valunut rasva hidasti savustusta, kun en älynnyt mitään suojaa rakentaa.
Kannattaa antaa kalan tekeytyä vähintään 12 tuntia savustamisen jälkeen, koska maku on aika voimakas saman vuorokauden aikana nautittuna.
ProQ:ta voin suositella kaikille. Voisin suositella tätä isompaa mallia, niin menee kertatulilla isompikin satsi. Itselläni tämä pienempi malli käytössä ja saatan ostaa mökille tai kotiin tämän isomman myöhemmin.
Miksi tehdä samanlainen vaappu, kun muilla? Semmoisenhan voi ostaa kaupasta!
Re: Kylmäsavustaminen
Se lienee ollut suolavettä (jossa hieman kalanrasvaa seassa). Näin ainakin toisella kertaa tehtynä. Toisellakin kerralla Claes Ohlssonin leppäpuru paloi noin 12 tuntia ja kala tuli syötyä flunssasta riippumatta hyvällä ruokahalulla. Kelpasi myös naisväelle.P.J.H kirjoitti: No ei se kyllä ole enää mitään KYLMÄsavustusta, jos kalasta alkaa rasva tippua. Saattaahan se silti olla hyvää.
Voin suositella lämpimästi ProQ savustuslaitetta.
Sen voi asentaa myös jääkaappiin, jos vain ottaa riittävästi tiivisteitä pois sekä ala- että yläreunasta. Näin sekä lämpimällä tai kylmällä säällä kylmäsavustaminen onnistuu.
Re: Kylmäsavustaminen
Kuinka hyvin sen ProQ purun saa palamaan?
Itse kokeilin muutaman kerran pikkupakkasilla Muurikan pöntössä sitä ja aina se sammui omia aikojaan vain muutaman sentin palamisen jälkeen. Pitääkö niitä puruja kuivattaa uunissa tms. ennen savustimen sytytystä?
Itse kokeilin muutaman kerran pikkupakkasilla Muurikan pöntössä sitä ja aina se sammui omia aikojaan vain muutaman sentin palamisen jälkeen. Pitääkö niitä puruja kuivattaa uunissa tms. ennen savustimen sytytystä?
-
- Viestit: 84
- Liittynyt: 14:55:30 19.11.2008
- Paikkakunta: Lahti
Re: Kylmäsavustaminen
Aika vaikeaa on minun mielestä jos yrittää jotain tuikkua asentaa sinne alapuolella olevaan koloon. Mulla on semmoinen myrskysytytin jolla saa tohotettua tarpeeksi kovalla paineella tulta siihen purukasan reunaan. Sitten vaan puhallellaan ja kytätään että lähtee koko purukäytävän leveydeltä ja korkeudelta kytemään. Aikamoista kikkailua noinkin lähes joka kerta. Pallogrillillä itse savustelen.
-
- Viestit: 84
- Liittynyt: 14:55:30 19.11.2008
- Paikkakunta: Lahti
Re: Kylmäsavustaminen
Unohtui mainita siis että ei ole tarvinnut kuivata puruja koskaan. Sellaisessa irtokarkkirasiassa heiluttelen sitä generaattoria kun olen purulla täyttänyt, se menee varmaan vähän tiiviimmäksi siten ja paloaikaa on ollut semmoiset 14-16 tuntia yhdellä latauksella. Pallogrillin kuoreen porasin 4 kpl 5mm reikiä samalle korkeudelle jossa pidän generaattoria ja tietysti yläkannen ilmareiät (4kpl) auki, alussa kokonaan ja sitten kun näyttää että lähtee kytemään niin olen pienentänyt noin puoleen.Japanderos kirjoitti:Aika vaikeaa on minun mielestä jos yrittää jotain tuikkua asentaa sinne alapuolella olevaan koloon. Mulla on semmoinen myrskysytytin jolla saa tohotettua tarpeeksi kovalla paineella tulta siihen purukasan reunaan. Sitten vaan puhallellaan ja kytätään että lähtee koko purukäytävän leveydeltä ja korkeudelta kytemään. Aikamoista kikkailua noinkin lähes joka kerta. Pallogrillillä itse savustelen.
Re: Kylmäsavustaminen
Samanlaisella tohottimella minäkin sitä sytyttelin. Parhaimmillaan se jaksoi palaa jotain parin cm verran, kun ensin tohottimella polttelin noin sentin matkalta sitä purua. Vissiin mulle sattui jokin kostea maanantaierä puruja, joten täytynee kuivatella loput ennen seuraavaa yritystä. Hyvä tietää, että se toimii muilla, niin ei tarvi heittää vesilintua sillä häkkyrällä.
Re: Kylmäsavustaminen
Itse en ole havainnut ongelmaa Claes Ohlssonin puruilla. Ensimmäinen erä syttyi laakista ja toisen erän osalta tarvitsi sytyttää kahteen kertaan (otin liian aikaisin tuikun pois alta).
Re: Kylmäsavustaminen
Nythän on niin että tähän asti itse valmistamani kala ( ja liha) on pessyt lähes poikkeuksetta kaupasta ja ravintolasta hommatun, nyt juhannuksena sisko toi kylmäsavulohta kun minun valmistamani oli loppu ja aikaa/kalaa ei ollut saatavilla. Oli pirskatti parempaa kuin itse tekemäni, parasta tähän asti syömistäni, en tiedä mitä kyseinen pulju tekee mutta nyt oli hyvä, firma oli Rossin kala, eli onko kellään tietoa mitä nuo tekevät, suolaus oli juuri eikä melkein ja kala hajosi suuhun sellaisina säleinä, savu oli lempeä, ei voimakas/ kitkerä... Jumankeegula se oli hyvää, asiaan paneutuneet ymmärtänee. Kertokaa heti mitä pitää tehdä
Strumffia strumffaava strumffi...
Re: Kylmäsavustaminen
kylmäsavupuru. tammi ja pyökki.
onko noissa herkkäsuut maistanut eroa.
tammi: lihan,juuston lohen savustukseen.
pyökki: kalan juuston vihannesten savustamiseen.
onko noissa herkkäsuut maistanut eroa.
tammi: lihan,juuston lohen savustukseen.
pyökki: kalan juuston vihannesten savustamiseen.
- Aavikkosammakko
- PaMu "the Hand" Henry
- Viestit: 3524
- Liittynyt: 18:10:19 13.12.2005
- Paikkakunta: Mansesteri
- Viesti:
Re: Kylmäsavustaminen
Kylmäsavustus reissussa tuli mieleen, mutta taitaa basic savustuslaatikko olla turhan pieni hökötys kyseiseen touhuun? Vaikka vähän modaiskin.
Joka tapauksessa herkullinen aihe, pitänee paneutua!
Joka tapauksessa herkullinen aihe, pitänee paneutua!
** Näsijärven Lohikalayhdistys **
http://www.nasijarvi.fi/
http://www.nasijarvi.fi/
Re: Kylmäsavustaminen
Jaa, se alkas taas olemaan sitä aikaa kun pitäs rueta kaloja kattelemaan joulupöytään. Mistähän tuota merilohta löytäs edullisesti taas....
https://www.facebook.com/paaevafishing/
Sekä "onkimiehen elämää" blogi
Sekä "onkimiehen elämää" blogi
Re: Kylmäsavustaminen
Siihen osaa vastata, mutta eka satsi syksylle tehty hirvipaistista ja hyvää on!pääevä kirjoitti:Jaa, se alkas taas olemaan sitä aikaa kun pitäs rueta kaloja kattelemaan joulupöytään. Mistähän tuota merilohta löytäs edullisesti taas....
Arvaa vittu mitä? PATASYDÄN!
Re: Kylmäsavustaminen
Pitäs itekki kokeilla lihoja ja muita härpäkkeitä kans joskus.juhamj kirjoitti:Siihen osaa vastata, mutta eka satsi syksylle tehty hirvipaistista ja hyvää on!pääevä kirjoitti:Jaa, se alkas taas olemaan sitä aikaa kun pitäs rueta kaloja kattelemaan joulupöytään. Mistähän tuota merilohta löytäs edullisesti taas....
https://www.facebook.com/paaevafishing/
Sekä "onkimiehen elämää" blogi
Sekä "onkimiehen elämää" blogi
Re: Kylmäsavustaminen
Menekki on aika kovaa, pitää tehdä keväällä uuni valmiiksi. Saa isomman satsin kerralla. Huomenna ajattelin kirjoa kokeilla ekaa kertaa, kauanko olis aika savussa?
Arvaa vittu mitä? PATASYDÄN!
Re: Kylmäsavustaminen
Ite tykänny pitää fileitä noin 8-10h.
Re: Kylmäsavustaminen
Kyllä kirjostakin hyvää tulee. Omaan makuun oikein rasvanen ja paksu merilohifile on kyllä kans hyvä. Ennen pidin pitkäänkin uunissa, mutta pikkuhiljaa on tuo savustusaika vaan pudonnut vähemmäksi ja mulla kans se 10 tuntia piisaa ihan hyvin.
Varmaan vähän siitäkin kiinni minkä verran sitä savua sinne kaappiin tulee, kun joillakin miiluaa se purukasa ja itellä taas pieni sylillinen halkoja...
No makuasioita.... Kaikki varmaan hyviä kuitenniin.
Varmaan vähän siitäkin kiinni minkä verran sitä savua sinne kaappiin tulee, kun joillakin miiluaa se purukasa ja itellä taas pieni sylillinen halkoja...
No makuasioita.... Kaikki varmaan hyviä kuitenniin.
https://www.facebook.com/paaevafishing/
Sekä "onkimiehen elämää" blogi
Sekä "onkimiehen elämää" blogi
Re: Kylmäsavustaminen
Itse käyttäny kirjohella ensin sähkösavustinta, johon laitetaan niitä leppäkiekkoja aina noin 1-1,5h välein. Tällöin käytin noin 8kpl 1,5-2cm leppäkiekkoja. Tuolla tuli hyvää, mutta savuntuotto hieman vaihteli keikkojen välillä. Nyt kesällä ostin sen purulla toimivan savustimen, johon laitetaan leppäpurua ja sytytetään kynttilällä. Tällä menetelmällä menee noin 8h kun purut on kadonnu. Tällä savuntuotto on tasaista ja makukin mielestäni hyvää. Puru ollut itsetekemää melko karkeaa leppäpurua. Laiskan miehen savustinhan tuo on, kun ei tartte ku aamulla laittaa tulille ja illalla silputa kalat, tilli ja purjo ja valmista on
Re: Kylmäsavustaminen
Täähän tietty niitä makuasioita. Tuossa tuli vuosikaudet tuollail keväällä ja/tai syksyllä kylmäsauhuteltua. Miulla on tuollain kiekkovekotin, ja wanha pien jääkaappi. Omaan makuun, niin fileet tönkkösuolaan ja sitten pitkä sauhutteluaika. Olihan tuossa aika kyttääminen. Sauhutteluaika oli luokkaa +20 h, ja piti vahtia, ettei vejä liian kylmäksi tai liian lämpimäksi. Kiekkoihin kun alkoi tehdä paksuutta ja keskelle vetoa varten pari reikää, niin homma helpottui huomattavasti. Kalapalasten kun sitten antoi olla pakastimessa jonkin aikaa, niin maku eikun tasoittui ja parani. Joskus oli vaarana, että Jallulla oli asiaa liikaakin sauhuttelun aikana Nyt kun menee huushollissa tuo takakuisti uusiin puihin, niin pitääkin modernisoida samalla nuo vermeet.
Ai niin. Sen verran vielä, että noita kiekkoja on ollut ainakin lepästä, kirsikkapuusta, omppupuusta, tammesta ... Paras ja eniten omaan makuun on ollu nuo tammiset kiekot. Niin käytettävyyven ku maunkin puoleen.
-jouni
Ai niin. Sen verran vielä, että noita kiekkoja on ollut ainakin lepästä, kirsikkapuusta, omppupuusta, tammesta ... Paras ja eniten omaan makuun on ollu nuo tammiset kiekot. Niin käytettävyyven ku maunkin puoleen.
-jouni
diipa daapa