Kylmäsavustaminen

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
San_Ooj
Viestit: 142
Liittynyt: 21:16:54 01.07.2010
Paikkakunta: Ivalo

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja San_Ooj » 20:01:03 12.12.2015

Itse tein savustuspöntön Filmivanerista, sinne sit vanhan jääkaapin ritiliköt, mihin sai kaloja neljään kerrokseen. Oisko ollu noin 120cm korkunen ja 60x40cm muuten. Kokeilin kanssa paksumpia kiekkoja, mutta eivätpä palaneet kunnolla. Olis tarttenu reikiä ne kiekot, niin ois varmasti palanu paremmin loppuun asti. Leppää käyttäny ko sitä saa tuosta vierestä mettästä haettua.

Avatar
Jou40
Hauki - Mään
Viestit: 3222
Liittynyt: 19:46:07 21.04.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja Jou40 » 20:07:55 12.12.2015

San_Ooj kirjoitti:Leppää käyttäny ko sitä saa tuosta vierestä mettästä haettua.
Jeps, omasta pihasta miullakin nuo kiekkotarpeet. On tullu noista puista 'hiukka' karsittua alaoksia ;-)

-jouni
diipa daapa

Avatar
juhamj
Viestit: 1497
Liittynyt: 21:34:08 25.06.2008
Paikkakunta: Koikkari

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja juhamj » 13:28:58 13.12.2015

Jees, kiitti infoista. Pitää siis illalla maistella, ja kuten Joumään40 laittoi, pitää olla tarkkana juomien suhteen :oops: Mut pikku keppanapuuhana tää on mukavaa
Arvaa vittu mitä? PATASYDÄN!

Avatar
juhamj
Viestit: 1497
Liittynyt: 21:34:08 25.06.2008
Paikkakunta: Koikkari

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja juhamj » 19:59:01 15.12.2015

Hyvää tuli, pikkasen kylmä jatkaa puuhia. Mut viikonlopulle näyttää kyl hyvälle... Tosin jigiä pitää mennä paiskomaan, mut jos vaikka ehtis savuttaankin
Arvaa vittu mitä? PATASYDÄN!

Tom : P
Viestit: 442
Liittynyt: 10:10:12 29.08.2010
Paikkakunta: pusinessity

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja Tom : P » 11:46:52 20.12.2015

Huhhuh,on se piiitkä rupeama tua savustaminen perinteisellä tyylillä.. aloin homman vuorokaus sitte ja vielä jatkuu.. nojoo onhan siinä välissä ehtiny syömää,saunomaan,ryyppäämään,sammumaan,äimistelee ja hohhoilee :bigboss:
Mut 18 kirre- ja 2 rautufilettä on muutaman päivän kuluttua ihmispaskaa :shock:
Einari se ei narise..

abcd
Viestit: 2
Liittynyt: 09:41:40 01.09.2013

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja abcd » 16:17:25 28.04.2016

Kuumasavustusta olen harrastanut pitkään ja nyt sitten kokeilin kylmäsavustusta. Tilasin kärkkäiseltä puolalaisvalmisteisen Borniak savustimen ja siihen sai erikseen ostaa kylmäsavulaatikon mikä sijoitetaan 1,5-2m päähän ja yhdistetään savustuspöntön kanssa 100mm alumiinisella ilmanvaihtoputkella. Savustin itse on automaattinen eli syöttää 6-7 h ajan savustuspurua itse. Periaatteessa samanlainen vekotin kuin amerikkalainen Bradley mutta savustus useita kertoja halvempi koska laite syö normaalia savustuspurua ei brikettejä mitkä maksaa hunajaa. Ulkona oli 10 astetta lämmintä ja pöntössä 16-17 1.5m putkella, seuraavalla kerralla venytän putken kahteen metriin. Kesähelteillä kylmäsavustus tällä laitteella ei varmaan onnistu mutta jos ulkona on 15-16 astetta niin pitäisi onnistua vielä ihan hyvin. Savustusajat tässä ovat lyhyempiä kuin esimerkiksi savusammolla koska tuottaa savua paljon enemmän. Savustin noin 800 gr lohen fileitä, osa olivat 7h ja osa 10h. Ennen maistamista olivat 24h vakuumissa jääkaapissa.7h savustus oli ihan nappiin, 10h oli myös suht ok mutta monen maistajan mielestä jo liian savunmakuinen. Suolauksessa otin ohjeet foorumeilta ja laitoin fileet paskuun merisuolaan 13 tunniksi,lopputulos lievästi suolainen, ohje pätee varmaan isommille paloille paremmin.Seuraavalla kerralla vähennän suolausaikaa 9-10 tuntiin jos fileet ovat samankokoisia.Mutta ensimmäiseksi kokeiluksi saa olla ihan tyytyväinen ja pari filetta on hävinnyt kaapista muutaman tunnin aikana. Samalla savustin myös cheddar juustoa, juusto on jääkaapissa vakuumissa 2-3 viikkoa ennen kuin maistiaiset alkaa. Seuraavaksi laitan 6-7 kg possun kylkeä ja sen pitäisi valmistua ihan automaattisesti eli minun ei tarvi savustuslastuja lisätä kertaakaan. Noin 2l mahtuu syöttölaitteeseen ja kyseisen valmistajan leppä maksaa 40 senttiä litralta jos ostaa isomman pussin kerralla.

Prinssi
El Reino
Viestit: 5908
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Re: Kylmäsavustaminen

Viesti Kirjoittaja Prinssi » 10:26:15 24.08.2016

Mitehä errään palstalaisen savustukset on männy jolle "lahjoitin" looran?
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari

Vastaa Viestiin