Sivu 4/4

Re: Kylmäsavustaminen

Lähetetty: 20:01:03 12.12.2015
Kirjoittaja San_Ooj
Itse tein savustuspöntön Filmivanerista, sinne sit vanhan jääkaapin ritiliköt, mihin sai kaloja neljään kerrokseen. Oisko ollu noin 120cm korkunen ja 60x40cm muuten. Kokeilin kanssa paksumpia kiekkoja, mutta eivätpä palaneet kunnolla. Olis tarttenu reikiä ne kiekot, niin ois varmasti palanu paremmin loppuun asti. Leppää käyttäny ko sitä saa tuosta vierestä mettästä haettua.

Re: Kylmäsavustaminen

Lähetetty: 20:07:55 12.12.2015
Kirjoittaja Jou40
San_Ooj kirjoitti:Leppää käyttäny ko sitä saa tuosta vierestä mettästä haettua.
Jeps, omasta pihasta miullakin nuo kiekkotarpeet. On tullu noista puista 'hiukka' karsittua alaoksia ;-)

-jouni

Re: Kylmäsavustaminen

Lähetetty: 13:28:58 13.12.2015
Kirjoittaja juhamj
Jees, kiitti infoista. Pitää siis illalla maistella, ja kuten Joumään40 laittoi, pitää olla tarkkana juomien suhteen :oops: Mut pikku keppanapuuhana tää on mukavaa

Re: Kylmäsavustaminen

Lähetetty: 19:59:01 15.12.2015
Kirjoittaja juhamj
Hyvää tuli, pikkasen kylmä jatkaa puuhia. Mut viikonlopulle näyttää kyl hyvälle... Tosin jigiä pitää mennä paiskomaan, mut jos vaikka ehtis savuttaankin

Re: Kylmäsavustaminen

Lähetetty: 11:46:52 20.12.2015
Kirjoittaja Tom : P
Huhhuh,on se piiitkä rupeama tua savustaminen perinteisellä tyylillä.. aloin homman vuorokaus sitte ja vielä jatkuu.. nojoo onhan siinä välissä ehtiny syömää,saunomaan,ryyppäämään,sammumaan,äimistelee ja hohhoilee :bigboss:
Mut 18 kirre- ja 2 rautufilettä on muutaman päivän kuluttua ihmispaskaa :shock:

Re: Kylmäsavustaminen

Lähetetty: 16:17:25 28.04.2016
Kirjoittaja abcd
Kuumasavustusta olen harrastanut pitkään ja nyt sitten kokeilin kylmäsavustusta. Tilasin kärkkäiseltä puolalaisvalmisteisen Borniak savustimen ja siihen sai erikseen ostaa kylmäsavulaatikon mikä sijoitetaan 1,5-2m päähän ja yhdistetään savustuspöntön kanssa 100mm alumiinisella ilmanvaihtoputkella. Savustin itse on automaattinen eli syöttää 6-7 h ajan savustuspurua itse. Periaatteessa samanlainen vekotin kuin amerikkalainen Bradley mutta savustus useita kertoja halvempi koska laite syö normaalia savustuspurua ei brikettejä mitkä maksaa hunajaa. Ulkona oli 10 astetta lämmintä ja pöntössä 16-17 1.5m putkella, seuraavalla kerralla venytän putken kahteen metriin. Kesähelteillä kylmäsavustus tällä laitteella ei varmaan onnistu mutta jos ulkona on 15-16 astetta niin pitäisi onnistua vielä ihan hyvin. Savustusajat tässä ovat lyhyempiä kuin esimerkiksi savusammolla koska tuottaa savua paljon enemmän. Savustin noin 800 gr lohen fileitä, osa olivat 7h ja osa 10h. Ennen maistamista olivat 24h vakuumissa jääkaapissa.7h savustus oli ihan nappiin, 10h oli myös suht ok mutta monen maistajan mielestä jo liian savunmakuinen. Suolauksessa otin ohjeet foorumeilta ja laitoin fileet paskuun merisuolaan 13 tunniksi,lopputulos lievästi suolainen, ohje pätee varmaan isommille paloille paremmin.Seuraavalla kerralla vähennän suolausaikaa 9-10 tuntiin jos fileet ovat samankokoisia.Mutta ensimmäiseksi kokeiluksi saa olla ihan tyytyväinen ja pari filetta on hävinnyt kaapista muutaman tunnin aikana. Samalla savustin myös cheddar juustoa, juusto on jääkaapissa vakuumissa 2-3 viikkoa ennen kuin maistiaiset alkaa. Seuraavaksi laitan 6-7 kg possun kylkeä ja sen pitäisi valmistua ihan automaattisesti eli minun ei tarvi savustuslastuja lisätä kertaakaan. Noin 2l mahtuu syöttölaitteeseen ja kyseisen valmistajan leppä maksaa 40 senttiä litralta jos ostaa isomman pussin kerralla.

Re: Kylmäsavustaminen

Lähetetty: 10:26:15 24.08.2016
Kirjoittaja Prinssi
Mitehä errään palstalaisen savustukset on männy jolle "lahjoitin" looran?