Sivu 1/3

Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 2013

Lähetetty: 14:43:10 19.07.2013
Kirjoittaja tilli15
Päivää kaikille!

Vuosia Kustavissa, Rahinranta, haukea ja ahventa heitelleenä on aika siirtyä jalompaan suuntaan :bigboss:

Ajattelin olla ajoissa liikenteessä ja kysyä lähinnä esimerkiksi ottivieheiden ja tämän hetkisten vieheitteni toimivuutta, eli että onko pakissa mikään mikä voisi toimia. Kuva on liitteenä..

Tarkoitus mennä Iniön suuntaan isojen saarien rantoja ja kivikoita koluamaan, onko noista vieheist mitään apua vai pitääkö mennä viehekaupoille?

Onko jotain muuta mitä pitää aloittelijan ottaa huomioon, muuta kuin kärsivällisyyttä ja toistojatoistojatoistoja :shock:

Kiitoksia jo vamiiksi, jos joku viitsii kantaa ottaa :D

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 22:17:30 01.08.2013
Kirjoittaja tilli15
No eipä tainnut arvon raatia ja ammattilaisia kiinnostaa meikäläisen jorinat ja pohdinnat.. Hö :evil:

Oliko liian itsestäänselvyyksiä vai ihan vitun tyhmiä kysymyksiä? Vai huono kuva ettei saanut selvää että mitä uistimia kuvassa on?

Kokeillaas sitten tällaista:

Mites sitten sellaiset asiat, että miten meritaimenen kalastuksessa toimitaan, noin niinkuin yleisesti ottaen?
- kun tullaan ottipaikkaa, esim saarta kohden, niin onko lähestymissuunnalla merkitystä? Tuulenpuolelta/tyyne puolelta vai aina vaan suoraan oletetulle parhaalle ottipaikalle ja homma rokkaamaan?
- laitatteko ankkuriin vai annatteko ajelehti tuulen sopivasti vieden? Moottori käynnissä? Miksi teette niin kuin teette?
- kuinka pitkän etäisyyden pidätte rantaan, vai onko sillä merkitystä jos tanet kerran on rannassa ja jo 10m päässä rannasta on syvää 20m?
- oletteko yrittäneet pitää kiinni jostain "hyvästä käyttäytymismallista" ettei mennä samalle ottipaikalle liian lähelle jo paikoilla olevaa toista venekuntaa tai jotain vastaavaa?

Löytyisiköhän joku joka vois omia ajatuksiaan heitellä ilmoille :D
...toki saa ottaa kantaa myös noihin uistinpakin saloihinkin..

Tänks

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 22:58:37 01.08.2013
Kirjoittaja Aavikkosammakko
Ootappa rauhassa, porukka on lomilla, ja taimenkauteen vielä aikaa. Eiköhän vastauksia ala löytymään vielä. Sivuilla varmasti kyllä keskusteluakin aiheesta, joten etsi-toiminto käyttöön vain. Reissurapsapuolella on ainakin Meritaimenta heittämällä 20xx nimisiä topikkeja, ei kuin kahlaamaan.

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 23:28:29 01.08.2013
Kirjoittaja tilli15
Aavikkosammakko kirjoitti:Ootappa rauhassa, porukka on lomilla, ja taimenkauteen vielä aikaa. Eiköhän vastauksia ala löytymään vielä. Sivuilla varmasti kyllä keskusteluakin aiheesta, joten etsi-toiminto käyttöön vain. Reissurapsapuolella on ainakin Meritaimenta heittämällä 20xx nimisiä topikkeja, ei kuin kahlaamaan.

Kiitti vastauksesta :D

Juu, ETSI-toimintoa ja tanen kalastustopicceja kulutettu jo niin helkutisti, että tuo vaimokekin jo huomauttelee asiasta, HAHAAA!! Mutta minkäs sille voi jos nyt jo toivoo, että kesä sais loppua että vedet sais kylmenemään.. Hemmetti että puras kovaa tuo taimen-kuume :oops:

Nämä oli sellaisia asioita joita en sieltä löytänyt, muistilistalle on tarttunut ottipaikkoja ja erilaisia vieheitä varmaan parisataa, hieman väritettynä, tosin tuosta ottipaikalle saapumisesta oli jossain juttua jota en löytänyt enään uudelleen...

Haen tällä vaan sitä, että ettei tulisi heti alkuun tehtyä kaikki mahdollisia aloittelijan virheitä niin pääsisi mukavammin alkuun.

Odotellaan rauhassa, nostella ketjua tarttee varmaan vaan jossain vaiheessa jossei vastauksia ala kuulumaan.. Nyt goisaamaan, aamulla saa kuulla taas mammalta "kuinka myöhään sä niitä taimensivuja taas tuijotit autsz " HAHAHAHAA!! On se niin hienoo :bigboss:

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 01:22:08 02.08.2013
Kirjoittaja sakkeus
No eipä tainnut arvon raatia ja ammattilaisia kiinnostaa meikäläisen jorinat ja pohdinnat.. Hö :evil:
No kyllä tää sun topikki on noteerattu ja vastailempa nyt sitten jotain mieleen tulevaa, kun iniönaukolla olen kalastellut jo toistakymmentä vuotta meritaimenta ja paikka on tuttu.
Oliko liian itsestäänselvyyksiä vai ihan vitun tyhmiä kysymyksiä? Vai huono kuva ettei saanut selvää että mitä uistimia kuvassa on
Taimenen kalastuksessa oppii aina jotain uutta ja yhtä ja ainoaa kysymystä /vastausta ei olekkaan. Kuvca on hyvä mutta hieman pieni. Toki siitä selvän saa ja kuvaan valitsemasi uistimet soveltuvat kyllä meritaimenen heittokalastukseen kyllä. Itse heitän nykyään miltei pelkästään kevennettyjä taimen lusikoita niiden uinnin monipuolisuuden takia. Niillä voi kalastaa hitaasti ja tarkasti sekä niiden etu tulee esiin huonolla syönnillä jolloin tarvitaan myös ajoittain pitkiäkin pysäytyksiä. Kevennetty kalastaa myös pysäytyksen aikana koska vajotessaan se värisee/leijailee houkuttelevasti. Yleisesti toimiva tyyli uittaa kaikkea mahdollista lusikkakalustoa on uittaa niitä epäsäännöllisesti. Nopeaa kelausta tauotettuina eri pituisina taukoina tuottaa yleensä tulosta. Hidasta uittoa ajoittain ja taas kiihdytä yms... Seuraa jokainen heitto loppuun asti!! Yleensä kala seuraa viehettä aivan veneen viereen...jos et tätä nää katoaa kala nopeasti veneen luota syvyyksiin. Jos näät kalan seraavan tee veneen vieressä muutaman metrin siimalla pitkä pudotus ja vaikkapa "pilkki" veto jolloin yleensä kala iskee. Näitä kannattaa ajoittain tehdä vaikka et kalaa perässä näekkään. Itsellä toimivia värejä Iniönaukolla on ollut Fuorikeltainen/FluoriPunainen/Hopea, PUMU, Perus silakka väri FluoriPunaisilla pisteillä, GFR ja perus Sini/Hop, Vihreä/Hop Yms. perus luonnon värit.
- kun tullaan ottipaikkaa, esim saarta kohden, niin onko lähestymissuunnalla merkitystä? Tuulenpuolelta/tyyne puolelta vai aina vaan suoraan oletetulle parhaalle ottipaikalle ja homma rokkaamaan?
Älä käytä ankkuria!!!

Jos tuulee ja pinta on rikki niin silloin anna veneen rekata tuulen puolelta alaspäin. Annat koneen käydä ja välillä ohjaat rekaus suuntaa koneella. Pienet pakilla korjaukset kannattaa opetella. Trimmaa kone sopivaksi ettei lavat jää matkan varrelle.... Aloita varoiksi heittely kauempaa, jos matala ulottuu kauas rannasta. Yleensä kalaa löytyy jo aika kaukaakin rannasta. Tyynellä kelillä rantaan saapuminen voidaan tehdä miten se itselle luonnikkaammalta tuntuu. Tyynellä kalastus aloitetaan myös kauempaa jolloin voidaan kalastaa tarkasti kalapaikka ilman että veneellä mennään kalapaikan päälle. Yleisesti kala ei nyt ihan hirveästi venettä pelkää kunhan ei tosiaankaan kalan päälle aja. Jos ranta on kovikkoista niin kannattaa myös heitellä lyhyillä ja tarkoilla heitoilla mahdolliset kiven takuset ja etuset. Myös selvät rakkolevä vyöhykkeet kannattaa kalastella tarkasti. Jos näet seurimoja ja kala ei ota tarjottuun vieheeseen vaihda nopeasti vaikkapa pinempään versioon tai jopa suoraan ihan erilaiseen uistimeen. Yleensä tämä auttaa saattamaan seurimot tärpeiksi. Yleisesti kannattaa kalastaa sellaisella etäisyydellä rannasta minkä pystyy heittämällä haravoimaan helposti ilman super pitkiä heittoja. Monta lyhyttä ja tarkkaa heittoa tuottaa paremman tuloksen kuin vähän pitkiä ja hitaita epätarkkoja /tunnottomia heittoja.

Yleensä Iniönaukolla on tilaa kalastella ja jos joku on saman kivikon reunassa mihin itse olet menossa niin turhaa änkeät paikalle. Mene seuraavan saaren/ kivikon reunaan. Palaa paikalle tunnin kahden päästä uudestaan kun paikka on rauhoittunut. Yleensä kalapaikalla ei ruuhka auta kalan tuloon ainakaan parantavasti....

Ja vielä....Vaihda lusikoihisi Kemiallisesti teroitetut koukut heti ennen vesille lähtöä! Normi 4 koon koukku menee aika moneen lusikka malliin hyvin ja on taimen suuhun sopiva koko. Siimaksi valitse monofiili 0.30-0.35 paksuutena sekä väriltään kirkkaana. Vapa 10-40g 8-9 jakaa on sopiva perus keppi jolla pärjää kyllä.

Yleisesti kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja mennä vesille nauttimaan. Turhaan sinne itseään on kiusaamaan mennä. Jos tuulee liikaa niin sauno ja juo olutta kyllä yleensä seuraavana päivänä taas vesille pääsee turvallisesti. Ja huomaa, että kovan tuulen jälkeen kannattaa kalastella tarkkaan ne rannat mihin tuuli edellisenä päivänä on kovaa löynyt....
Löytyisiköhän joku joka vois omia ajatuksiaan heitellä ilmoille :D
...toki saa ottaa kantaa myös noihin uistinpakin saloihinkin..
Eiköhän tänne joku muukin pian ala tarinaa iskemään.....

Tuossa alhaalla muuten tomivia väriyhdistelmiä meritaimenelle.....

Kuva

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 11:07:57 02.08.2013
Kirjoittaja tilli15
No kyllä tää sun topikki on noteerattu ja vastailempa nyt sitten jotain mieleen tulevaa, kun iniönaukolla olen kalastellut jo toistakymmentä vuotta meritaimenta ja paikka on tuttu.

Taimenen kalastuksessa oppii aina jotain uutta ja yhtä ja ainoaa kysymystä /vastausta ei olekkaan. Kuvca on hyvä mutta hieman pieni. Toki siitä selvän saa ja kuvaan valitsemasi uistimet soveltuvat kyllä meritaimenen heittokalastukseen kyllä. Itse heitän nykyään miltei pelkästään kevennettyjä taimen lusikoita niiden uinnin monipuolisuuden takia. Niillä voi kalastaa hitaasti ja tarkasti sekä niiden etu tulee esiin huonolla syönnillä jolloin tarvitaan myös ajoittain pitkiäkin pysäytyksiä. Kevennetty kalastaa myös pysäytyksen aikana koska vajotessaan se värisee/leijailee houkuttelevasti.
Tuossa mun kuvassa vasemmalla, 4. ylhäältä, on ilmeisesti tuollainen kevennetty? Kokeilin eilen sen uintia ja muuten tekee mainitsemallasi tavalla, mutta kun liikkeen pysäyttää niin se vaan vajoaa ilman mitään ihmeempiä värinöitä, ainakaan silmällä huomattavaa -> tuleeko tuo mainitsemasi uinti kevennettyihin vain tietynlaisilla uistimilla tai uistinmerkeillä? Tuossa mun kevennetyssä ei ole mitään merkintää valmistajasta tai mallista.. Vaikuttaako lukkoleikarin/perukkeen käyttö, vai voiko niitä käyttää olleenkaan ja mikä muuten on oikea tapa kiinnittää viehe monofiiliin?
Älä käytä ankkuria!!!

Jos tuulee ja pinta on rikki niin silloin anna veneen rekata tuulen puolelta alaspäin. Annat koneen käydä ja välillä ohjaat rekaus suuntaa koneella. Pienet pakilla korjaukset kannattaa opetella. Trimmaa kone sopivaksi ettei lavat jää matkan varrelle....


Uskaltaisikohan tähän kysyä, että miksi ei saa käyttää ankkuria? Ankkurinaru on riski, ankkurin pohjakoluaminen karkuuttaa, joku muu syy??
Ja vielä....Vaihda lusikoihisi Kemiallisesti teroitetut koukut heti ennen vesille lähtöä! Normi 4 koon koukku menee aika moneen lusikka malliin hyvin ja on taimen suuhun sopiva koko. Siimaksi valitse monofiili 0.30-0.35 paksuutena sekä väriltään kirkkaana. Vapa 10-40g 8-9 jakaa on sopiva perus keppi jolla pärjää kyllä.
Tuo koukkukoko ilmeisesti vähän jakaa mielipiteitä, kun joku tuolla kirjoitteli, että 2 koon kuokut on kalastavimpia :D vai onko se riippuvainen siitä, että mihin vieheeseen nuo koukut laitetaan ja että kevennetyt toimii hyvin tuolla 4 koolla?

Saakutti, kun on tottunut nyt tuohon punottuun siimaan ja sen tarkkuuteen.. Ilmeisesti monofiili antaa kumminkin enemmän anteeksi joustavuutensa ansiosta ja onhan monofiilillä tullut kumminkin koko nuoruus kalasteltua.. Mites se versio, jos laittais punotun päähän monofiiliperukkeen, onko ollut sellaisia kokemuksia, että karkuutukset kasvaa?

Mulla on nyt vapana Kinetic Rafter 8' 10-30g ja tuosta olen kyllä tykännyt, kela on Abun 309/vastaava ja se on tiessä päässä ja ajattelin sen vaihtaa ennen syksyä. Tosin voi olla että tuo vapakin päivitetään samalla.. Ajatuksissa oli Okuma Trio 30, kun sen hintalaatu- suhdetta on kehuskeltu. Täytyy vielä viestiketjuja vähän ihmetellä ja käydä kalaliikkeessä ihmettelemässä.
Yleisesti kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja mennä vesille nauttimaan. Turhaan sinne itseään on kiusaamaan mennä. Jos tuulee liikaa niin sauno ja juo olutta kyllä yleensä seuraavana päivänä taas vesille pääsee turvallisesti. Ja huomaa, että kovan tuulen jälkeen kannattaa kalastella tarkkaan ne rannat mihin tuuli edellisenä päivänä on kovaa löynyt....
Tuossa alhaalla muuten tomivia väriyhdistelmiä meritaimenelle.....
Hieno pointti, sauna ja pilsneri aina hyvä vaihtoehto :shock:
Onkos nuo kuvan ottivieheet niitä maankuuluja Hummeleita?

Kiitos Sakkeus vastauksista!

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 20:00:25 02.08.2013
Kirjoittaja Samtheman
Kyllä moni kuitua käyttää, minäkin. Löysä ja kohtuu kokotoiminen vapa, niin kyllä ne kiinni pysyy. Itse en kuidun tuntumaa vaihda pois...

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 22:23:00 02.08.2013
Kirjoittaja arousi
Sakkeukselta erittäin ansiokas ja tyhjentävä vastaus!

En jaksa lainailla kommenttejanne iPadilla, joten vastaan tuoreimpiin kysymyksiisi osaltani näin:

4. ylin näyttää kevennetyltä. Kevennetyt eivät kuitenkaan mielestäni "värise" vaan pikemminkin "vaappuvat", "leijuvat" tai suoraviivaisesti "vajoavat"; riippuen enimmäkseen keventeen määrästä ja vieheen rakenteesta. Okei, mitä väliä? Stopit ja vieheen uitto kuitenkin merkitsevät riippumatta terminologiasta. Tähän kuitenkin huomautus: on olemassa ns. "käsialavieheitä", joiden uittamiseen joutuu tekemään töitä vavalla ja kelalla. Niiden uinti olisi siis elotonta, suorassa putkessa uintia, jollei kelausrytmin muutoksilla ja vavan kärjellä ohjaamalla niihin saisi poukkoilevaa uintia. Käsialavieheet eivät kuitenkaan kalasta, jos niitä ei osaa uittaa. Foorumilla on todella taitavia viehevalmistajia, jotka voinevat tarjota vieheen konstruktiosta yksityiskohtaisemman vastauksen ja jopa erinomaisiksi todettuja kaupallisia tuotteitaan!

Perukkeen käyttö on mielestäni turhaa. Jos intoa riittää, voi kunkin vieheen solmia suoraan siimaan. Jos ottiviehettä pitää (kuten pitääkin) hakea päivänmittaan, tulee tapa turhan työlääksi. Itse suosin Kuusamon solmutonta viehelukkoa ja siihen liitettyä pientä ja herkkää, kuulalaakeroitua, viehelukkoa. Kombinaatio ei tapa uintia, on nopea käyttää ja tuntuu riittävän herkältä. Fluoro- tai monoperukkeen puolustajiakin löytyy, mutta itse en näe niiden käytössä taimenen kalastuksessa mitään muuta kuin kohtuutonta lisävaivaa.

Mielestäni voit käyttää makusi mukaan kuitua tai monoa. Itse olen poukkoillut molempien välillä ja molemmissa on puolensa. Viime kausi meni monolla, mutta vaihdoin tälle kaudelle koko setin ja kuidun sen myötä takaisin. Käytössäni tartutuksissa kuitu pesee monon, mutta lähes kaikessa muussa häviää. Miten arvotat nämä ominaisuudet?

Ankkuria ei mielestäni tule käyttää, koska se vähentää kalastuksen tehoa ja mielekkyyttä. Sakkeuksen mainitsema tuulen yläpuolelta spotin kalastus rekaamalla on ylivoimaisesti tehokkainta ja miellyttävintä olettaen, ettei kalastajalla ole taivasankkuria tai muuta nykyajan humputinta. Rekaaminen säästää ankkurointiin verrattuna ennen kaikkea aikaa ja hermoja. Toiseksi, ankkurointi vaatisi aina sopivan pohjan, jota taimenpaikoilla ei usein ole. Kovalla kelillä ankkurointikaan ei kuitenkaan ole poissuljettu. Koluaminen ei juurikaan haittaa, eikä ankkuriköysikään kulmansa takia juuri riskiä kasvata.

Koukun koon valinnassa voi mielestäni pitää nyrkkisääntönä sitä, että koukun "kita" on likimain yhtäsuuri tai hieman isompi kuin vieheen suurin leveys. Vieheen uintiin voi kuitenkin vaikuttaa koukun koolla: isompi koukku mahdollisesti toisella uistinrenkaalla rauhoittaa vieheen uintia ja mahdollistaa nopeamman kelauksen ja vavalla uitot. Esimerkiksi kapeisiin tuulenkala -malleihin, kuten Sakkeuksen ansiokkaisiin Hummeleihin, menevät ehdottomasti nelosen koukut. Kuten Sakkeus jo mainitsikin, vaihda kaikkiin vieheisiin heti laatukoukut!

Mertsarikalastajan etiketti voisi mielestäni kuulua seuraavasti: jos näet ilman kiikareita toisesta veneestä tai veneilijöistä tunnistettavia merkkejä, olet liian lähellä. Pk-seudulla etiketin noudattaminen vaikuttaa olevan haastavaa.

Kuten huomannet, olet jo nyt omaksunut lukemaasi tietoa niin paljon, että vastaukseni ja kaikki jatkossa saamasi vastaukset ovat subjektiivisia ja kalastajan omista mieltymyksistä riippuvia. Olet jo nyt valmis tanejahtiin; omaksut sitten omat nyanssisi kokemuksen karttuessa. Loput ovat omia mieltymyksiäsi ja tottumuksiasi, jotka muotoutuvat ajan myötä, tehostavat kalastusta (mielestäsi) ja ennen kaikkea tekevät harrastuksestasi lukemalla omaksuttua perustasoa hieman mielekkäämpää.

Paras oppimiskeino on päästä jonkun kokeneemman mertsarioppaan kyytiin. Maksoi se tai ei. Itse olen satunnaisesti ja perustellusti vienyt hyväntahtoisesti joitain kokemattomia Espoon taimenpaikoille. Tietääkseni turkulaiset ovat vielä auliimpia ja suvaitsevaisempia! :wink:

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 21:50:07 03.08.2013
Kirjoittaja Sostakovits da Silva
Meritaimenkalastusta en harrasta ja kyseisestä lajista en mitää tiedä, mutta toimisko touhussa kuidun ja monon tai fluorocarbonin yhdistelmäm niinkuin jigauksessa.
0,12-0,18 mm kuitu ja siihen monoa tai fluorocarbonia 1-2 metrin pätkä vaikka tuplaunilla solmittuna 0,28-0,35 mm paksuudessa.

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 22:07:32 03.08.2013
Kirjoittaja sakkeus
...jep ja kun toi 0.12-0.18 menee heittojumissa tai jossain muussa syherössä sopivasti pureutuen puolan pohjille niin saapi siinä sitten puukkoa heilutella.;)

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 00:45:29 04.08.2013
Kirjoittaja Sostakovits da Silva
Luulisin, että tarkoitat tarkoitat hyrräkalastuksessa tulevia heittojumeja. Avokelalla on tullut kuidulla harakanpesiä, varsinkin tuffilla, mutta ei mitään mullistavia puukonheilutuksia. Mutta aika lailla tullut viskeltyä avokelalla ja kuidulla. Pariin otteeseen kunnon riuhtaisussa katkesi kuitu kesken heiton ja semmoinen 30-40 metriä kuitua meni hukkaan.
Jotain merkitystä on miten siiman laittaa puolalle, jos sitä on liian paljon tai siimapakka liian löysähti puolattu, voidaan olettaa että varmasti ongelmia on tiedossa.
Ja siima kuluu/rispaantuu muutenkin jigihommissa, joten sitä puukkoa sopiikin heilutella aika ajoin. :wink:

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 12:52:29 05.08.2013
Kirjoittaja tilli15
En jaksa lainailla kommenttejanne iPadilla, joten vastaan tuoreimpiin kysymyksiisi osaltani näin:
Kiitoksia vastauksesta!

Kyllähän tämä tietenkin nyt sen osoittaa, että ei omat ajatukseni tuon taiteenlajin aloittamisesta poikkea kovastikaan muiden jo lajia harrastavan ajatuksista. Nämä siimat ja perukkeet -osio on hyvää tietoa, koska ei sellaista ole juurikaan tullut haukikalastuksessa mietittyä, sen sijaan vieheen uittamista ja "käsialaa" on tullut harrastettua aina joten sekään ei varsinaisesti ole uusi asia.

Tuon monon ja kuidun välinen arpominen kääntyy varmaan kuidun puolelle, ainakin aluksi. Sen jälkeen, kun hauen kalastuksessa siirtyi pinnalla/lähellä pintaa uiviin vieheisiin niin sen iskuhetken huuma on noussut ja siitä saatavan adren määrä ohittanut sen, että se kala pitäisi aina saada ylös tai veneen viereen.. minä ainakin kalastan odottaen sitä iskua, väsyttämistä ja taistelua :D

Ankkurista, jonkun näin käyttävän sellaista perässä raahautuvaa "purjeankkuria" tai vastaavaa.. perusteli sen käytön juurikin niin, että saa sen etenemisen jarrutettua ja veneen parempaan asentoon ajatellen perässä olevaa kuskia.. mites sitten, kun täytyy moottorilla korjata johonkin tai nopeasti siirtyä lähestyvän kiven tieltä, mahtaako toimia??

Luulempa, että ei siinä muu auta kuin odotella vielä muutama kuukausi ja aloittaa sitten intoa täynnä tuon ensimmäisen tärpin jahtaaminen :D

Vai jokohan esim Isokarin alueella voisi käydä kokeilemassa, meiltä kun tuntuu olevan yhtä pitkä matka Lehmänkurkun kautta Isokarin suuntaan tai Iniön aukolle, taitaa mennä vielä hauen heittelyks..

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 15:54:43 08.08.2013
Kirjoittaja sakkeus
Tuon monon ja kuidun välinen arpominen kääntyy varmaan kuidun puolelle, ainakin aluksi. Sen jälkeen, kun hauen kalastuksessa siirtyi pinnalla/lähellä pintaa uiviin vieheisiin niin sen iskuhetken huuma on noussut ja siitä saatavan adren määrä ohittanut sen, että se kala pitäisi aina saada ylös tai veneen viereen.. minä ainakin kalastan odottaen sitä iskua, väsyttämistä ja taistelua :D
Kuidulla mertsaria kalastavat saavat yleensä paljon tärppejä ja tapahtumia mutta karkuutuksia on monokalastajaa enemmän. (tämä on oma mielipiteeni)
Ankkurista, jonkun näin käyttävän sellaista perässä raahautuvaa "purjeankkuria" tai vastaavaa.. perusteli sen käytön juurikin niin, että saa sen etenemisen jarrutettua ja veneen parempaan asentoon ajatellen perässä olevaa kuskia.. mites sitten, kun täytyy moottorilla korjata johonkin tai nopeasti siirtyä lähestyvän kiven tieltä, mahtaako toimia??
Unohda laahaankkurit ja pussit. Jos vene rekaa liian lujaa on keli silloin liian kova! Toinen vaihtoehto on sitten se että kovemmala kelillä joku sitten ajaa venettä kokoajan. Ja yleensä keulamiehen tehtävänä on seurata kivitilannetta ja ilmoitella kuskille milloin on pakiteltava taikka otettava koneesta veto pois......Ajoittan pohja kolisee se on varma.....

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 20:40:01 08.08.2013
Kirjoittaja tilli15
Kuidulla mertsaria kalastavat saavat yleensä paljon tärppejä ja tapahtumia mutta karkuutuksia on monokalastajaa enemmän. (tämä on oma mielipiteeni)
Mites muuten tuon vastaiskun kanssa, kun rajuun sellaiseen tuon luupän kalastuksessa on tottunut, onko se tyyliä hemmetin kova niin että koukut pureutuu oikein kunnolla vai hillitympi vai ei ollenkaan? Niin kuin jo kirjoitin niin minulla tuo siimapuoli taitaa kääntyä kuidun puolelle, niin pääsee nopeammin tärppejä jännittämään :D
Jos alkaa huomaamaan että saa vain tärppejä niin voihan sitä varapuolalla kokeilla monoa. Siis jos saa yhtään mitään.. heheh.. optimistisesti liikkeelle :bigboss:
Unohda laahaankkurit ja pussit. Jos vene rekaa liian lujaa on keli silloin liian kova! Toinen vaihtoehto on sitten se että kovemmala kelillä joku sitten ajaa venettä kokoajan. Ja yleensä keulamiehen tehtävänä on seurata kivitilannetta ja ilmoitella kuskille milloin on pakiteltava taikka otettava koneesta veto pois......Ajoittan pohja kolisee se on varma.....
OK, niin ajattelinkin että kaikki turhuudet pois niin voi keskittyä olennaiseen. Kyllähän tuo alupaatti noita pohjakosketuksia kestää, muistaa vaan trimmata potkurin pintaan :D

Kiitoksia taas vastauksesta Sakkeus!

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 11:03:01 12.08.2013
Kirjoittaja roze88
Kuidulla tuo kalan tartuttaminen onnistuu mielestäni paremmin kuin monolla. Siihen kun lisää vielä uudet kemialliset koukut (nr.4) niin ainakaani itselleni ei karkuutuksia kovinkaan paljon tule. Arviolta ehkä vain joka neljäs tai viides kala on irronnut. Tuntuma vieheeseen pysyy kuidulla niin paljon parempana ja vastaiskun nopeus aivan eri luokkaa kuin monolla varsinkin tuulisessa säässä. Vastaiskun teen aina, kun tunnen vieheessä jotain tärpille haiskahtavaa. (Nopea vavan nosto) Juuri vastaiskun nopeus no mielestäni avainasemassa taimenen kanssa, ja sen tuleekin lähteä täysin selkäytimestä. Voimasta en tiedä mutta kun jarru on säädetty oikein, antaa se sopivasti periksi. Tämä on myös hyvä jos "tärppi" paljastuukin kiveksi tai muuksi kiinteäksi kohteeksi.

Kuvasi lusikoilla pärjää alkuun oikein hyvin.
Erityisesti nostaisin esille kuvasi vasemmanpuoleisen rivin viidennen vieheen, joka näyttää Aave-lusikalta ja on ollut ehdoton suosikkini. Tuo keltainen "noutaja" väri on vielä erinomainen yleisväri, jolla kaloja on tullut lähes kelillä kuin kelillä. Monet ovat ne kerrat, kun tällä on vedetty kalat Truttien ym. kevennettyjen edestä... Toki kevennettyjäkin tulee ajoittain käytettyä mutta oma kokemukseni ei puolla niiden "ylivoimaisuutta" pelteihin verrattuna. Vasta aivan kylmimmillä loppusyksyn vesillä kevennettyjen hidas upotus nousee mielestäni niiden eduksi.

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 12:34:19 12.08.2013
Kirjoittaja arousi
roze88 kirjoitti:...Monet ovat ne kerrat, kun tällä on vedetty kalat Truttien ym. kevennettyjen edestä...
Touché! :lol:

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 13:19:06 12.08.2013
Kirjoittaja roze88
arousi kirjoitti:
roze88 kirjoitti:...Monet ovat ne kerrat, kun tällä on vedetty kalat Truttien ym. kevennettyjen edestä...
Touché! :lol:
Tätä odotinkin. ;)

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 22:02:50 12.08.2013
Kirjoittaja tilli15
Kuidulla tuo kalan tartuttaminen onnistuu mielestäni paremmin kuin monolla. Siihen kun lisää vielä uudet kemialliset koukut (nr.4) niin ainakaani itselleni ei karkuutuksia kovinkaan paljon tule. Arviolta ehkä vain joka neljäs tai viides kala on irronnut. Tuntuma vieheeseen pysyy kuidulla niin paljon parempana ja vastaiskun nopeus aivan eri luokkaa kuin monolla varsinkin tuulisessa säässä. Vastaiskun teen aina, kun tunnen vieheessä jotain tärpille haiskahtavaa. (Nopea vavan nosto) Juuri vastaiskun nopeus no mielestäni avainasemassa taimenen kanssa, ja sen tuleekin lähteä täysin selkäytimestä. Voimasta en tiedä mutta kun jarru on säädetty oikein, antaa se sopivasti periksi. Tämä on myös hyvä jos "tärppi" paljastuukin kiveksi tai muuksi kiinteäksi kohteeksi.
No tämähän vaan vahvistaa omiakin ajatuksiani tuo tiimoilta, eli kuunnon iskua vaan sopivalla jarrulla ja kuitua puolalle.
Kuvasi lusikoilla pärjää alkuun oikein hyvin.
Erityisesti nostaisin esille kuvasi vasemmanpuoleisen rivin viidennen vieheen, joka näyttää Aave-lusikalta ja on ollut ehdoton suosikkini. Tuo keltainen "noutaja" väri on vielä erinomainen yleisväri, jolla kaloja on tullut lähes kelillä kuin kelillä. Monet ovat ne kerrat, kun tällä on vedetty kalat Truttien ym. kevennettyjen edestä... Toki kevennettyjäkin tulee ajoittain käytettyä mutta oma kokemukseni ei puolla niiden "ylivoimaisuutta" pelteihin verrattuna. Vasta aivan kylmimmillä loppusyksyn vesillä kevennettyjen hidas upotus nousee mielestäni niiden eduksi.
Aavehan se... kun niitä tuossa harjoitusuittelin niin miellyin kans uintiin, käsialaan ja siihen pysäytysleijumiseen. Hiton hieno heittääkin vielä :D

Nää ottiviehetiedot on ihan hyvää infoa, ainakin jollain on joku saanut jotain ja jostain, eli toivoa on eikä avaa heti jollain toivottomalla jolla kukaan ei ikinä mitään ole mistään saanut :shock:

Kiitoksia tyypeille vastauksista!!

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 08:26:42 13.08.2013
Kirjoittaja roze88
Jep, Aaveen jos sidot siiman päähän niin ei ainakaan pahasti mene vikaan vieheen valinta. Sitä kun vielä ryydittää sopivan vaihtelevalla kelauksella ja ajoittaisilla vajotuksilla, niin kyllä taimenet napsii kiinni kohdalle sattuessaan. Ylipäätään vieheen saaminen kalan eteen on tässä, kuten muussakin kalastuksessa se ykkösasia. Taimen on syksyllä talvea varten tankatessaan aktiivinen ja ahnas saalistaja, joka varmasti iskee monenlaiseen houkuttimeen. Todennaköisimmin toki siihen joka roikkuu siiman jatkeena...

Jos näihin muihin kysymyksiin vielä jotain raapustaa niin:

Mites sitten sellaiset asiat, että miten meritaimenen kalastuksessa toimitaan, noin niinkuin yleisesti ottaen?
- kun tullaan ottipaikkaa, esim saarta kohden, niin onko lähestymissuunnalla merkitystä? Tuulenpuolelta/tyyne puolelta vai aina vaan suoraan oletetulle parhaalle ottipaikalle ja homma rokkaamaan?

Lähestyn ottipaikkaa niin, että sen kalastaminen on kaikkein luontevinta ja tehokkainta. Tämä tarkoittaa yleensä ottipaikan sivuamista tuulen mukana rekaten, kuten ylempänäkin oli mainittu.

- laitatteko ankkuriin vai annatteko ajelehti tuulen sopivasti vieden? Moottori käynnissä? Miksi teette niin kuin teette?
Sama kuin edellinen.

- kuinka pitkän etäisyyden pidätte rantaan, vai onko sillä merkitystä jos tanet kerran on rannassa ja jo 10m päässä rannasta on syvää 20m?

Taimenvehkeillä ja lusikoilla heittopituudet ovat hyviä, joten etäisyyttä rantaan voi jättää. Sellainen sopivan rennon heiton pituus on mielestäni hyvä. Pyrin kalastamaan karikoita, niemenkärkiä ja kivikkoisia rantoja, eli vaihtelevia pohjanmuotoja. Noin nopeasti syvenevä rantapenkka on mielestäni paremmin kalastettavissa vetouistelemalla eri syvyyksiä. Jos kyseessä on syvän veden ympäröimä luoto/matalikko, niin pyrin heittämään sen yli ja kelaamaan matalikon päältä tai luodon sivuitse.

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 18:50:17 15.08.2013
Kirjoittaja Masamainio
Laitetaan vielä oma mielipide siimasoppaan :D

Vietin joku vuosi sitten Ruotsissa 7kk, josta koko avovesikauden kalastin meritaimenta rannalta vähintään 4 kertaa viikossa. Kalastin lähes yksinomaan hummeleilla ja alkuun kala oli tiukassa. Seurimoita ja tärppejä tuli paljon alkuun ennen kuin yksikään kunnon jölli jäi kiinni, tämä lienee vakio joka paikassa ennen kuin paikallisen kalan metkut tulee tutuksi. Alkuun käytin 0,25mm kuitua ja tärpit oli harvassa, seurimoita kyllä tuli. Tämän jälkeen siirryin ohuempaan 0,17mm valkoiseen kuituun, ja tuli muutama kala ylös asti. Juttelin paljon paikallisten patujen kanssa, kunnes paikallisen kalakaupan pitäjä, 60-v herrasmies, kertoi kalastaneensa alueella koko ikänsä ja painineen samojen ongelmien kanssa kun kuitusiimat tulivat markkinoille. Hänen vinkkinsä oli että laittaa 50cm 0,35mm fluorocarbon-tapsin joka joustaa jo jonkin verran kalan kanssa, mutta ennen kaikkea on lähes näkymätön vedessä. Paikalliset kalat olivat superkirkkaan veden vuoksi hyvin arkoja, ja siiman näkyminen sai ne ilmeisen epäluuloisiksi.

Tämän jälkeen tärppien määrä kasvoi rajusti, lisäksi yhtään kalaa ei päässyt karkuun, mikäli se ravistusta kauemmin siiman päässä viipyi. Enpä ole uskaltanut kokeilla muita comboja tuon jälkeen, vaikka täällä tanet ei ihan noin arkoja tunnu olevankaan.

Iniön aukkoa kalastellessa viime syksynä olin kaksi reissua kaverin veneessä vieraana, molemmilla kerroilla sain selkeästi eniten tapahtumia vaikka muilla veneessä oli samat uistimet samoissa väreissä. Itsehän en paikkoja tuolla tuntenut, ja muut olivat kalastaneet tanttua kauemmin kuin minä, joten ei voi taitojenkaan piikkiin laittaa.

/M

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 21:07:09 22.08.2013
Kirjoittaja Dee
Kai minunkin on kommentoitava vaikka pääsääntöisesti vaikutankin merenkurkussa:
Pohdiskelit josko vois jo mennä yrittämään tähän aikaan jo,ehdottomasti kannattaa jos vaan pääsee paikoille,elo-syyskuussa haasteena on löytää se keli mikä sopii sekä taimenelle että kalastajalle :-)
Mielstäni momofili antaa jonkin verran anteeksi(jota arvostan kun kalastan jonkin verran yksin)
Henkisesti kannatta varautua sihen että joka syksy menee vähintään yks potkuri,ja osta se jo etukäteen ettei päivä lopu siihen. Ankkuria ei kannata mun mielestä käyttää siksi että jos ne aallot on vähänkään isompia niin kivastihan se ankkuri on kivenkolossa :-) ja myös keinuminen on aika miehekästä jos olet ankkurissa. Eli heti vaan treenaamaan koneella veneen pitämistä paikalla.
Uistimet näytti ihan toimivilta,monet toki vannoo kalliisiin kevennettyihin (EV-truttaa,tuulenkala ja muita käsintehtyjä)
Itselläkin on puolipakillista edellä mainittuja,jos ei halua vaimon kanssa keskustella siitä paljonko rahaa taas meni uistimiin niin kokeile ostaa muutamat Great-heronit 22g ja jos nyt yks väri pitäis mainita niin pattegrisen. Ja sit loppukaudeksi pari erillaista kynää (sea-trout,kongetobis,sandgrävlingen)

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 11:53:12 31.08.2013
Kirjoittaja tilli15
Kiitoksia kaikista vastauksista! Näiden rohkaisemina ja ajatellen että vedenlämpötila on aivan varmasti laskenut jo 15 asteeseen ulompana, lähdinkin kokeilemaan onneani:)

Täällä ollaan, Isokarin majakka näkyy suoraan pohjoisessa, puolipilvistä, ilma 18, ja vesi 16,9 SAATANUUS:) eli lämmintä on vielä, mutta silti ihan jumalattoman hauskaa! HamskeriRouskeriTyömies- akselilla nauttinut päivästä aamusta alkaen, ei tärpin tärppiä, ei haukea eikä jiggaamalla affentakaan.. Mitäs tuosta, polttelen vielä pari sypäkäärylettä ja naatin yhden jäisen oluen tässä ankkurissa killuessani ja jatkan harjoittelua:)

Totta törisitte tuosta rekaamisen ihanuudesta ja potkuri kiveen-kontakteista, huh huh:) muutama sellainen tuossa koetettu ja osuuhan se kun oikein matalaan päästää!

Jatketaan kokeilua ja odotellaan että vedet viilenee!

Over und out!

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 13:41:05 31.08.2013
Kirjoittaja Jani
Tähän aikaan vuodesta homma on kuin lottoais eli ei kannata. Heittokalastajalla on ilta- tai aamuhämärässä kaloihin jonkinlaiset mahdollisuudet mut muuten reissut Kustavin suunnassa on raittiista meri-ilmasta nauttimista ja luonnon ihailua. Uistelemalla ehkä paremmat tsäänsit mut kyl sekin aika arpapeliä taitaa olla.

Se että pääkaupunkiseudulla tai Oulun korkeudella joku on saanut muutaman sattumakalan ei tarkoita mitään Saaristomerellä. Noilla suunnilla kausi pyörähtää käyntiin reilusti aikasemmin kuin Kustavin suuunnalla. Yleensä paremmat ajat alkaa vast lokakuun loppupuolella. Joskus kausi saattaa kännistyä jo lokakuun alkupuolella mut kyl loppukuu on yleensä se alotusaika. Siihen asti mun mielestä taimenen heittokalastus on melko turhaa bensan polttamista jollei muuten veneilystä ja ulkoilusta nauti. Sattumakalan voi koska tahansa saada mut pelkästään taimenen takia en kyl viittis ajella mailiakaan tähän aikaan vuodesta Kustavin ja Uudenkapungin seudulla.

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 20:46:31 01.09.2013
Kirjoittaja sakkeus
Jeps. Yleensä me aloitetaan Kustavissa/Inönaukolla kausi vasta marraskuun ekana viikonloppuna. Joskus noihin aikoihin on vesi ollu vielä yli kymmenen asteista.....

Re: Aloittelemassa meritanen kalastusta Kustavissa syksy 201

Lähetetty: 10:43:56 02.09.2013
Kirjoittaja Dee
Meillä kausi käynnistyi ryminällä eileen,Kaloja tuli ylös asti useita isoin oli noin 2,6kg
Veden lämmöt oli noin 16,2-16,5 astetta