Erälehti

Alueen säännöt
Tänne kaikenlainen lehdistöä, tv:tä, radiota tai muita medioita koskeva keskustelu, sekä keskustelut niissä olleista jutuista, testeistä ym. Huom ei mainoksia tänne.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
TommiT
Viestit: 343
Liittynyt: 17:52:09 25.04.2005

Viesti Kirjoittaja TommiT » 09:31:43 19.03.2009

Hyvä ja asiallinen vastaus Jormalta. Niin hyvä, että taidan kaivaa lehden jostain ja lukea kirjoittamasi artikkelin. Hienoa, että kalastusavustajilta löytyy kykyä käsitellä palautetta, kun päätoimittajan taholta sitä ei tunnu löytyvän.

Mitä tulee noihin lahjauistimiin tai rihkamanjakoon, niin onhan se selvää, että kilpailu tälläkin alalla kovenee ja bisnestä on tehtävä. Tuolla oletetulla uistimen 34 sentin hinnalla ja 17000€ yhteissummalla sain yhtälöksi, että erä-lehdellä olisi ~51000 kestotilaajaa. 17000€ kuulostaa summana suurelta, kun asian esittää noin. Toisaalta, kun/jos lehdellä on 51000 kestotilaajaa ja kestotilauksen hinta on 90.40€, on tuo 17000 summa ~0.35% kestotilauksista saaduista tuloista. Ei kuulosta enää järin suurelta panostukselta, johon tarvitsisi valtiontukia :)

Lahjuksien jakaminenhan on sinäällään ihan ok ja esimerkiksi kuusamon lusikkaa pidin hyvänä sellaisena. Minun mielestä vaan tommosella rihkamavaappuja tai keloja jakamalla ei paljoa luoda hyvää imagoa lehdestä. Vai mitä lie ajattelee se Sauli 12v, joka sai "loistavana" tilaajalahjana sen banaxin muovikelan, joka sitten hajosi ensimmäisellä reissulla. Noissa asioissa minun mielestä menee markkinointi jo hieman pieleen. Hieman myös moni sanoma hukkuu, vaikka päätoimittaja kovasti puhuu esim. nuorten innostamisen ja suomalaisen käsityön puolesta.

Lisäksi voisin kommentoida tuota lehden mainontaa ja sortumista tuolle äärettömälle lahjuksien tielle. "Nyt kun tilaat 90.40€ lehden saat tilaajaetuna 94.60€ arvoiset edut". Etuna siis mm. muovivaappua (ovh 12€) ja täysin mainostuloilla kustannettu seinäkalenteri (ovh 19€). Menee oikeasti aika pahasti TV-shop linjalle tai eräiden rättikauppiaiden tasolle, jossa myydään 299€ hanskoja 19€:lla ja saa vielä 199€ taskulampun kaupan päälle. Mun korvaan ei kuulosta vakavasti otettavan ja laatutietoisen lehden markkinointiohjelmalta... Mut nämä onkin vain yksittäisen entisen asiakkaan mielipiteitä. Ja vaikka tässä annan yhden näkökulman ja ehkä jopa ilmaisia vinkkejä mahdolliseen kehitykseen, en todellakaan odota, että niitä otetaan vakavasti saati niitä kuunneltaisiin ainakaan päätoimituksen puolelta. Onneksi "kehitys etenee" monissa muissa lehdissä&medioissa ja minä pieni yksittäinen asiakas saan lompakollani äänestää.

Avatar
P.J.H
Viestit: 2081
Liittynyt: 19:18:08 17.11.2005
Paikkakunta: Joroinen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja P.J.H » 10:32:10 19.03.2009

Trolli kirjoitti:Juttujen tasosta.
Esimerkkinä edellisessä lehdessä kirjoittamani kokonaisuus vaelluslohen uistelusta sisältää kokemusta ja oppia 15 vuoden ajalta, tuhansia tunteja kalastusta ja ajatustyötä. Kaikille se ei kolahda, mutta asiasta kiinnostuneille siinä saattaa olla jotain joka auttaa lohen tavoittamisessa, aloittelijasta puhumattakaan. Onko juttu todellakin niin huono, että sitä ei kukaan lukenut tai siitä kiinnostunut. Toivottavasti ei....

Merellisin Terveisin
Jorma Koivuniemi, Erän kalastusavustaja
No ei tosiaankaan..
Minusta tuo juttu oli lehden parasta antia. Lähinnä tuli semmoinen fiilis, että pääsispä joskus itsekin kokeilemaan sitä suurta lohta mereltä. Tämmöiselle sisämaan asukille se on vielä kokeilematon kalastuksen laji. Merellä on uisteltu ja ja lohia on saatu joesta ja järvestä. Vetouisteltu lohi mereltä on vielä saamatta.
Miksi tehdä samanlainen vaappu, kun muilla? Semmoisenhan voi ostaa kaupasta!

Avatar
Mokia
Operan Killisilmä
Viestit: 4335
Liittynyt: 11:01:14 22.04.2005

Viesti Kirjoittaja Mokia » 10:32:12 19.03.2009

Täytyy tuota Tommia kompata tuossa "lahjus-skandaalissa" sen verran, että tosiaan nuo utopistiset arvot noille (mainos)tavaroille ovat kyllä todella säälittäviä. Ei kai hyvää lehteä tarvitse oikeasti myydä kaiken maailman rihkaman kera (joka kaiken lisäksi arvotettu taivaisiin)? Kuinka moni oikeasti maksaisi esim. Erän seinäkalenterista? Sehän on "korruptio-tavaraa", eli mainosta, jos sitä seinällä pidetään. Tarjouksesta tuli itselle mieleen nämä dinosaurus-hirviö -kortti yms. kerhot, jossa tilatessasi saat kaupanpäälle kaikkea herätyskellon ja pumpattavan barb... krokotiilin väliltä. Kun oikeasti tuotteen tulisi olla se kiinnostava tekijä ja tilaukseen johtava impulssi. Toki näitä romppeita tarjotaan muidenkin julkaisujen kaupantekijäisiksi, mutta tuo paketin ilmoitettu "arvo" pisti itsellä tosi pahasti silmään, eikä ainakaan parantanut ko. lehden imagoa markkinoinnillisesti.

Kaikesta huolimatta itse pistin läpyskän tilaukseen. Saas nähdä että kaduttaako. Toivon hartaasti että ei. :pliis:
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!

Avatar
Renfors
Turha jätkä, Suomen Kommunistinen Puolue
Viestit: 5701
Liittynyt: 18:52:54 21.04.2005
Paikkakunta: Nousiainen 854 Vuotta.
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Renfors » 13:56:04 19.03.2009

Trollille pointsit erittäin asiallisesta kommentista.

Ei minuakaan itse läpyskä ota pattiin, vaan vain pari tyyppiä koko paletissa. Kukin voi pähkäillä, keitä näillä "tyypeillä" tarkoitan. Yleensä asiat riitelevät - ei ukkelit. Senverran on tullut näiltä "tyypeiltä" ylimielisiä kommentteja, että eihän tällainen poika niitä niele.

P.S. Olen hyvinniin monen läpyskään kirjoittaneen kanssa hyvä tuttava, eikä meillä ole ollut sen suurempia erimielisyyksiä. Mukaanluettuna edesmenneet läpyskään kirjoittaneet. :wink:
Paskaviestejä lähes 10 000 kpl Kalamies.comiin vuodesta 2005...........

VPR
Viestit: 599
Liittynyt: 11:39:30 25.09.2007

Viesti Kirjoittaja VPR » 15:18:47 19.03.2009

"Onko juttu todellakin niin huono, että sitä ei kukaan lukenut tai siitä kiinnostunut. Toivottavasti ei...."

Vaikka en itse lohenuistelua harrastakaan niin jutun luin suurella mielenkiinnolla ja hyvä sellainen olikin :juu: Akon jutut on itselleni yleensä kaikkein mielenkiintoisimpia johtuen juuri merikalastus/haukijutuista ja ne myöskin erottuvat joukosta.

Itse olen pitkäaikaisena kestotilaajana samoilla linjoilla että noi kestotilaajien edut joita näkyvästi on mainostettu ovat ihan tollasta peruskrääsää joiden rahallinen todellinen arvo on oikeasti aivan olematon. Jokin kotimainen viehe vaikkapa se räsänen tuntuu ihan erilaiselta kuin joku kiinalainen halpis. Noita miestenmaailma lehtiäkin tulee useita jo muiden lehtien kylkiäisinä. Viehevuosikirjaa pidän parhaimpana bonuksena viime vuodesta vaikka sekin koostui aivan liikaa rapaloista (eihän niillä muutenkaan saa kalaa :lol: )

Avatar
Sup78
Vorsan vitjamuna
Viestit: 2742
Liittynyt: 17:17:31 22.04.2005
Paikkakunta: Tammela
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sup78 » 17:16:19 19.03.2009

Viitaten Tuiskusen marina artikkeliin erässä 4-2009 Venezuelan retkeä koskien. Millä nopeudella siellä uistellaan? Tämä siksi että Tuiskunen kirjoittaa että muutamassa sekunnissa kelalta hävisi useita satoja metrejä siimaa. Olettaen että muutama sekuntti on 3 ja useampi sata vaikka 300 sataa metriä. Nopeasti laskettuna se on sekuntti/sata metriä. Eli 360 kmh. Purjekala ui max 110 kmh joten uistelunopeus on tällä laskutoimituksella 250 kmh. Tosin artikkelissa todettiin että tropiikissa vedetää hieman eri nopeudella kuin härmässä. Tai sit siinä oli sitä ns lapin lisää. Muutenkin artikkelista huokui ikävästi se että nihkeä saalis saa kaiken muunkin tuntumaan paskalta. Eli Seppo Rätyä mukaillen . Venezuela on paska maa.
Ei riemulla rajaa kun Veradolla ajaa.

Avatar
Trolli
Leffatähti
Viestit: 778
Liittynyt: 08:19:15 12.03.2006
Paikkakunta: Larsmo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Trolli » 17:39:20 19.03.2009

Mokia kirjoitti:Täytyy tuota Tommia kompata tuossa "lahjus-skandaalissa" sen verran, että tosiaan nuo utopistiset arvot noille (mainos)tavaroille ovat kyllä todella säälittäviä. Ei kai hyvää lehteä tarvitse oikeasti myydä kaiken maailman rihkaman kera (joka kaiken lisäksi arvotettu taivaisiin)? Kuinka moni oikeasti maksaisi esim. Erän seinäkalenterista? Sehän on "korruptio-tavaraa", eli mainosta, jos sitä seinällä pidetään. Tarjouksesta tuli itselle mieleen nämä dinosaurus-hirviö -kortti yms. kerhot, jossa tilatessasi saat kaupanpäälle kaikkea herätyskellon ja pumpattavan barb... krokotiilin väliltä. Kun oikeasti tuotteen tulisi olla se kiinnostava tekijä ja tilaukseen johtava impulssi. Toki näitä romppeita tarjotaan muidenkin julkaisujen kaupantekijäisiksi, mutta tuo paketin ilmoitettu "arvo" pisti itsellä tosi pahasti silmään, eikä ainakaan parantanut ko. lehden imagoa markkinoinnillisesti.

Kaikesta huolimatta itse pistin läpyskän tilaukseen. Saas nähdä että kaduttaako. Toivon hartaasti että ei. :pliis:
Uskoisin, että tämäkin palaute noteerataan kun seuraavan vuoden lukijalahjoja toimitus miettii ja päättää. Toivotaan että seuraava sopimus syntyy jonkin kotimaisen valmistajan kanssa. Harvassa vain ovat valmistajat jotka pystyvät riittäviin määriin ja tulemaan samalla hinnassa niin paljon vastaan että homma onnistuu. Olisikohan mahdollisuuksia jonkinmoisella valmistajien yhteenliittymällä?

Avatar
ako
Gäddajournalist
Viestit: 245
Liittynyt: 14:13:20 13.10.2005
Paikkakunta: Kemiönsaari

Viesti Kirjoittaja ako » 18:06:13 19.03.2009

Ottamatta kantaa tämän vuotiseen ERÄ kylkiäisvieheeseen (kun en itse ole ensimmäistäkään sellaista vielä nähnytkään), totean kuitenkin aiheeseen liittyen seuraavaa:

Kun ostan itse viisi uistinta, niin pääsääntöisesti vähintään kolmeen niistä en ole itsekään myöhemmin tyytyväinen. Ei voine siis olettaa, että jonkun muun valitsemiin viiteen vieheeseen olisin yhtään sen tyytyväisempi. Ainahan näitä voi jakaa vaikka sukulaispojille, jos kalastavuus ei olekaan hyvä, ja varsinkin silloin, jos se onkin hyvä.

Mikäli olen oikein ymmärtänyt, tämänvuotiseen vieheeseen päädyttiin etupäässä siksi, että eräs kotimainen voisi jo sanoa SUURvalmistaja ilmoitti, ettei pysty millään toimittamaan 50,000 uistinta. Liian iso määrä. Sopimuskin oli tuossa vaiheessa tietääkseni jo tehtynä.

--ako

Avatar
kitkaton
Viestit: 3581
Liittynyt: 18:32:39 18.12.2007
Paikkakunta: Kota-kylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kitkaton » 21:07:10 19.03.2009

Toi lehden Levikkihän näyttäis olevan 48 000 ja eihän taira kaikki olla kestotilaajia ? :wink:
Pyytävä kalan saapi ja nukkuva unen näkee.
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.

http://www.aneenloma.fi/

Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7221
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Viesti Kirjoittaja Emppai » 21:10:34 19.03.2009

kitkaton kirjoitti:Toi lehden Levikkihän näyttäis olevan 48 000 ja eihän taira kaikki olla kestotilaajia ? :wink:
Ei ole ei, eikä edes tilaajia. Levikkiin lasketaan myös irtonumerot ja ilmaislehdet.

Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7221
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Viesti Kirjoittaja Emppai » 21:18:37 19.03.2009

Emppai kirjoitti:
kitkaton kirjoitti:Toi lehden Levikkihän näyttäis olevan 48 000 ja eihän taira kaikki olla kestotilaajia ? :wink:
Ei ole ei, eikä edes tilaajia. Levikkiin lasketaan myös irtonumerot ja ilmaislehdet.
Mistä ihmeestä muuten tulee tuo lukijamäärä yli 300 000? Jokaisen lehden lukee kuusi ihmistä? Ilmaislehtiä erän levikistä on 2 prossaa ja se lienee kirjastoihin menevät vajaat tuhat lehteä. Mistä toi luku tulee?

Avatar
spande
Valtakunnansovittelija
Viestit: 1221
Liittynyt: 21:16:39 19.11.2005

Viesti Kirjoittaja spande » 22:02:21 19.03.2009

300000 vuosittain . Kuukausittainen levikki eli jaetut lehdet Tuo noin 48k ( tilatut ja kiskat ) ja sitten kuukausittainen palautusprosentti kiskoilta takaisin ( ilmoitetaan kait ) eli rodeen käytännös.Vois olla aika lähellä siis 300 000 helposti vuodessa. Kuussa ei missään nimessä ja on fuulaa jos joku niin ilmoittaa. Tuossa yksi näkemys ja arvaus laskukaavasta.

Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7221
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Viesti Kirjoittaja Emppai » 06:18:28 20.03.2009

Jep, eiköhän se jotenkin näin mene. Kattelin tossa tota Erän levikkiä tarkemmin ja ei se 2 prossaa mene kirjastoihin vaan ne jaetaan ilmaiseksi eri firmoille yhtyneitten kautta. Näin se mullekkin tulee, vaikka olen pariin kertaan sen jo perunnut. :lol:

Avatar
turisti
Paha valkoinen ihminen, joka matkustaa
Viestit: 171
Liittynyt: 20:29:57 30.03.2006
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja turisti » 09:44:08 22.03.2009

Tuo tilaajalahja on aivan loistava markkinointi yritykselle, joka myy noita vaappuja. En usko, että tuota mainittua 17 000 euroa on edes maksettu, jos lukemat pitää paikkansa mitä aikaisemmin mainittiin.

Lehden mainoksesta tuskin on tarvinnut maksaa ja vaappu oli saanut aivan loistavan puffin eli lehtiartikkelin, missä käytiin vaappua vielä läpi. Sen lehti on lienee arvottanut ja tuo väliraha on vieläkin pienempi. Samalla jos mainoksia on esim. liki joka lehdessä raha ei ole ollut välttämättä merkittävässä roolissa laisinkaan.

Nämä kaikki pienen ihmisen arvailua mutta mielestäni tuossa voittaa kaikki. Tilaaja saa lahjan, lehti palkitsee lukijoita ja vaappu saa hyvää mainosta ja kauppa käy.

Avatar
spande
Valtakunnansovittelija
Viestit: 1221
Liittynyt: 21:16:39 19.11.2005

Viesti Kirjoittaja spande » 20:23:24 24.03.2009

Tuli muuten mieleen, kun on hiukka "Hot" nää keskustelut, että olenko teilauslistalla, jos joku päivä kirjoittaisin erään jutun, joka ei ihan aktiiville uppoiskaan :twisted: :twisted: Pari on meinaan mielessä ja tiedän jo nyt, että missä ne tuleekin esiin, ei anna varmaan 24\7 kalamiehelle juurikaan uutta, muille kylläkin...

Avatar
Tyrä
Raksiteline
Viestit: 4555
Liittynyt: 07:11:01 28.05.2005
Paikkakunta: Maameri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tyrä » 20:32:56 24.03.2009

Älä perhana Spande uhkaile, sillä sen numeron minäkin joutuisin ostamaan, samoin kuin tuhat muutakin ko. julkaisua nyt "boikotoivaa" kalamiestä :lol:
Nuorten kalakerho etsii lahjoituksina käyttökelpoista tai korjauskelpoista kalastustavaraa. Yksäriä minulle, niin kerron lisää.

Avatar
spande
Valtakunnansovittelija
Viestit: 1221
Liittynyt: 21:16:39 19.11.2005

Viesti Kirjoittaja spande » 16:59:09 25.03.2009

Ääh Tyrä, kunhan visioin. Mieli tosin on avoin ja kokeiluja sen verta meneillään, että ei nyt kokonaan poissuljettua. Tietty kandee näin huudella, ennenkuin on edes juttua ollut siihen suuntaan :lol: :lol: .

Avatar
abboreman
Viestit: 2758
Liittynyt: 16:45:03 21.04.2006

Re: Erälehti

Viesti Kirjoittaja abboreman » 17:46:53 27.05.2009

Erä-lehden kannessa on iso kuva nirhoista ja iskulause...missä päin lehteä tämä juttu on? En löydä sitten millään vaikka kuinka selailen.

Avatar
ahex
Viestit: 197
Liittynyt: 18:25:36 09.07.2006
Paikkakunta: Joutseno

Re: Erälehti

Viesti Kirjoittaja ahex » 00:54:02 28.05.2009

Juu valitettavasti toimittajat ja markkinointi ovat aivan eri sakkia. Ja se markkinointi, hyvässä lykyssä täysin kalastusta tietämätöntä sakkia, päättää mainokset ja kylkiäiset sun muut bonukset. Se minuakin harmittaa, että en tavallaan enää tilaa lehteä kalastuksesta, vaan se on hömppälehti, jossa on joitakin juttuja kalastuksesta. Lehteä ei enää myydä juuri sillä kalastus(erästys/ammunta) juttujen laadulla ja asiantuntemuksella, vaan tavoitteena on tehdä rahaa. Siksi näitä kylkiäisiä, kansipuffauksia asioista, joista ei ole kunnon juttua ja täytetarinaa.

Ei sillä, etteikö juttujen taso ole parempi ja laadukkaammin kirjoitettu, kuin kilpailevissa lehdissä, mutta aika kapea on avustajajoukko ja toimittajiahan ei ole käytännössä ollenkaan. Freelancerit koittavat saada ruokaa pöytään ja silloin on myös maksimointi kyseessä. Toisaalta, kun jutuissa on myös deadlinet ja yleensä yksi freelancer per juttu, niin ne junnaavat samalla kaavalla. Harva juttu enää saa innostumaan, kun melkein tietää jo kirjoittajasta millainen juttu on tulossa.

Sama tosin koskee monia muitakin lehtiä. TM ja sen rakennusmaailma ovat vielä jotenkin mukavaa luettavaa ja jutuista saa uutta näkökulmaa.

En halua kylkiäisiä ihmeemmin ja varsinkin nämä bonuslehdet, kuten miesten maailma sun muut ovat tarjolla useammastakin lehdestä, niin en halua lähetellä lippusia ja lappusia saadakseni jonkun lehden, jota en välttämättä lue.

Toivoisinkin, että tämän palstan osallistujat tekisivät myös juttuja erälehteen kuten muihinkin suomen kalastusaiheisiin lehtiin ja jakaisivat sitä osaamistaan ja tietoaan.

Nirhoista odotin itsekin juttua, mutta olikin vain nilsulla tullut uudelleen markkinoille? uusilla väreillä. Pari vuotta sitten ostin itse nilsun nirhan, joten en tiennyt miten ne nyt olisivat markkinoilta olleetkaan poissa. Varsinkin kun täälläkin nirhoja on markkinoitu aktiivisemmin muutamia vuosia.

Toivoisin Erän palaavan lukijan asialle ja suhtautuvan kunnioittavasti kalastajakuntaan ja unohtavan sen akkojen lukulehtimäisen ja mainosvetoisen hömpän. Ja toivoisin myös Erän toimituksen olevan kunnioittavampi näitä nettiyhteisöjä kohtaan, sillä me niitä lehtiä ostamme ja tilaamme. Palstoja seuraamalla saa paremmin selville mikä on porukan mielestä nyt In ja mistä kaivataan lisää tietoa.

Tekniikkaa saa olla enemmän, joka on vähentynyt minimiin. Mäskäys, onginta yleensä, välinehuolto, erot halvassa ja kalliissa kelassa jne paremmin juttuihin mukaan. paluuta enemmän sinne tekniikan maailman linjalle.
Viskiä tutuille ja tuskia vi*uille. Kumpaakaan en harrasta

Avatar
Jiibee
Viestit: 676
Liittynyt: 09:54:29 14.08.2007
Paikkakunta: Päijänteen ja Keurusselän välissä.

Re: Erälehti

Viesti Kirjoittaja Jiibee » 08:43:14 28.05.2009

Tuosta erälehden kylkiäisvaapusta vielä. Olkaatten onnellisia että edes jotain saatte; itse olen ollut kestotilaajana 80-luvun puolivälistä asti ja kerran olen saanut tuon uistimen lehden mukana. Sekin oli viime- tai toissavuonna ja tapahtui vasta sitten kun soitin toimitukseen ja valitin asiasta.
Aina välillä hetken vaikuttaa siltä että asiat sujuisivat mutta kyllä se aina sitten nopeasti helpottaa.

omnis festinatio ex parte diaboli est

Avatar
Hyttinen_T
Viestit: 103
Liittynyt: 17:30:26 16.12.2005
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Erälehti

Viesti Kirjoittaja Hyttinen_T » 18:27:08 07.06.2009

Heh, miepä sain eilen kalan sillä lahjavaapulla :shock:

Avatar
Koivisto
Viestit: 1516
Liittynyt: 17:38:00 26.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Re: Erälehti

Viesti Kirjoittaja Koivisto » 06:12:09 08.06.2009

Jormanaiselta hyvä juttu Kengiksestä!
koivistojanne.kuvat.fi

Avatar
Mokia
Operan Killisilmä
Viestit: 4335
Liittynyt: 11:01:14 22.04.2005

Re: Erälehti

Viesti Kirjoittaja Mokia » 16:04:59 06.07.2009

Erän uusimmassa (8-2009) oli loistava Arto Kojon Suomen pahin vaellusmaasto -juttu. Näin vaelluksesta mitään tietämättömänä juttu oli erittäin viihdyttävä ja mielenkiintoinen. Epätoivon tunnelma oli lukijan käsinkosketeltava. :D
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!

Avatar
JiiHoo
HaggiMatti tahtoo naista, heh
Viestit: 3299
Liittynyt: 19:08:14 21.04.2005
Paikkakunta: Tsadi

Re: Erälehti

Viesti Kirjoittaja JiiHoo » 18:34:52 16.07.2009

Pari pientä vinkkiä seuraavaan aurinkolasi juttuun.

-Jos lasit saa muotoiltua nenälle, se on paha juttu, ei hyvä. Kaarevien lasien kulma ja hionta on tarkkaa, jotta ei tulisi hajataittoa(josta seuraa päänsärkyä, kun silmän lihakset joutuu korjaa sitä). Hyvät lasit palautuu muotoonsa, jos ne taittuu.

-Lähes joka polarisoidussa lasissa on 100% UV suojaus ja polarisointi. Ongelma on siinä kulmassa, jossa ne tehdään. Suurimmassa osassa se polarisoinnin kulma on 5-10°. Hyvissä laseissa se on 0°. Kun polarisointikin on vaakatasossa, se vähentää heijastuksia tehokkaammin, kuin pienessä kulmassa olevat. Saatika pään heiluessa.

-Polykarbonaateissa ei juurikaan ole eroja, minkään valmistajan kesken. Kirkkaudet on välillä 1,63-1,67. Sitä ei juurikaan huomaa. Niiden tasainen hiontakaan ei ole ongelma. Ongelma on juuri siinä, kuinka ne hiotut lasit saadaan siihen oikeaan kulmaan ja pysymään siinä. Toinen juttu on polarisointi. Eli polarisointi artikkelin laseissa toteutetaan silleen, että joko kalvo asetetaan pinnalle tai sitten kahden linssin väliin. Silloin ero on lähennä astettamisen huolellisuudessa ja liimasta, millä kaksi ohutta linssiä on kiinni siinä kalvossa ja toisissaan. Hyvissä laseissa ei ole tuota väli tai pintakalvoa, vaan polarisointi on moldattu polykarbonaattiin.

Ja ei kun jatketaan tästä.
Mun YV ei toimi, käytä sähköpostia.

Avatar
Braven
Viestit: 815
Liittynyt: 06:37:28 30.03.2009
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

Re: Erälehti

Viesti Kirjoittaja Braven » 09:58:11 27.07.2009

OT, mut hyvin se vuosiuistin tuntui kuhalle kelpaavan. Painosyvääjän perässä antoi kolme kuhaa. Sehän vielä loistaa pimeessäkin!

Vastaa Viestiin