Savustimet ja savustusviritykset
Alueen säännöt
Kaikkea vaapunrakentelusta veneiden maalailuun.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt - Uittovideot
Kaikkea vaapunrakentelusta veneiden maalailuun.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt - Uittovideot
Savustimet ja savustusviritykset
Ei savustimille löytynyt sopivaa ketjua, niin laitetaas semmonen alulle. Varmasti jokaisella kalamiehellä on jonkinlainen savustuspönttö, jossa kelpaa kaupan kassilohta MP-reissun jälkeen savustella
Hieman tuli ruma muuraus, kun en löytänyt saumarautaa mistään, niin joutui vähän sormilla kikkailemaan. Lisäksi siihen vaikutti mm. budjetti ja vähäinen kokemus muuraamisesta Mutta ajanee asiansa... Luukun olen tehnyt tuohon vielä kuvan ottamisen jälkeen, joten ilmamäärän saa säädettyä tulelle juuri sopivaksi. Lisäksi kuvista uupuu ritilä ja rasvapelti sekä kiviä, joita jouduin vielä lisäämään savun viilentämiseksi. Ajatuksena olisi lisätä tuohon kylkeen vielä saranoilla alaskäännettävä pöytälevy, sillä laskutilaa tarvitsee aina. Olisi säästänyt jo monelta kirosanalta, kun tulikuumaan kalaritilän olisi saanut laskettua johonkin tasolle, eikä tiputettua nurmikolle
Hieman tuli ruma muuraus, kun en löytänyt saumarautaa mistään, niin joutui vähän sormilla kikkailemaan. Lisäksi siihen vaikutti mm. budjetti ja vähäinen kokemus muuraamisesta Mutta ajanee asiansa... Luukun olen tehnyt tuohon vielä kuvan ottamisen jälkeen, joten ilmamäärän saa säädettyä tulelle juuri sopivaksi. Lisäksi kuvista uupuu ritilä ja rasvapelti sekä kiviä, joita jouduin vielä lisäämään savun viilentämiseksi. Ajatuksena olisi lisätä tuohon kylkeen vielä saranoilla alaskäännettävä pöytälevy, sillä laskutilaa tarvitsee aina. Olisi säästänyt jo monelta kirosanalta, kun tulikuumaan kalaritilän olisi saanut laskettua johonkin tasolle, eikä tiputettua nurmikolle
Kylmä karaistaa, Siperia opettaa
- Aavikkosammakko
- PaMu "the Hand" Henry
- Viestit: 3524
- Liittynyt: 18:10:19 13.12.2005
- Paikkakunta: Mansesteri
- Viesti:
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Nätti on pönttö!
** Näsijärven Lohikalayhdistys **
http://www.nasijarvi.fi/
http://www.nasijarvi.fi/
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Hienon kaapin olet askaroinut. Tuo taittuva taso ois kyllä hyvä juttu, pitäs itekkin tehä.
Mulla on kans vastaava kaappi ja sillä saa turattua ihan kaikki ruuat mitä ikinä keksii.
Kylmäsavulle on sähkövastus tulipesässä, muuten mennään avotulella.
Itsellä jo toinen kaappi menossa, sain kipinän kun luin J.Särömaan kirjan savustuksen salat, siinä oli hyviä ohjeita tämmöisen saaristolaismallisen kaapin rakentamiseen.
Itsekkin suosittelen kyllä kaikille. Hienoja ovat vielä pihalla ja aina valmiina käyttöön.
Mulla on kans vastaava kaappi ja sillä saa turattua ihan kaikki ruuat mitä ikinä keksii.
Kylmäsavulle on sähkövastus tulipesässä, muuten mennään avotulella.
Itsellä jo toinen kaappi menossa, sain kipinän kun luin J.Särömaan kirjan savustuksen salat, siinä oli hyviä ohjeita tämmöisen saaristolaismallisen kaapin rakentamiseen.
Itsekkin suosittelen kyllä kaikille. Hienoja ovat vielä pihalla ja aina valmiina käyttöön.
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Todella hieno saaristolainen J_P1:llä! Tuota on myös mietitty!
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Kiitoksia Vaikka tuossa nyt useampi päivä menikin rakennellessa, niin on kyllä maksanut ittesä takaisin hyvän ruoan merkeissä. Varmaan hätäsempi kyhäisi tuommosen reilussa päivässä, mutta jos huolella tekee ja haluaa pitkäikäisen ratkaisun, niin sitten voi varata vähän enemmän aikaa.
Niin, ja jos joku haluaa tuollaista kokeilla tehdä, niin mie voin kyllä laitella tuon pömpelin lyijykynäpiirrustukset mallia .pdf tulemaan. Tässä(kin) projektissa tuli edettyä oikeaoppisesti; ensin rakennetaan ja vasta sitten tehdään piirrustukset
Pitääpä tutustua joskus tuohon kirjaanpäevää kirjoitti: Itsellä jo toinen kaappi menossa, sain kipinän kun luin J.Särömaan kirjan savustuksen salat, siinä oli hyviä ohjeita tämmöisen saaristolaismallisen kaapin rakentamiseen.
Niin, ja jos joku haluaa tuollaista kokeilla tehdä, niin mie voin kyllä laitella tuon pömpelin lyijykynäpiirrustukset mallia .pdf tulemaan. Tässä(kin) projektissa tuli edettyä oikeaoppisesti; ensin rakennetaan ja vasta sitten tehdään piirrustukset
Kylmä karaistaa, Siperia opettaa
-
- Viestit: 124
- Liittynyt: 23:02:16 12.02.2013
- Paikkakunta: Isomäki
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Pistin yv:tä..
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Vastailtu mm. siulle.Patalaiska kirjoitti:Pistin yv:tä..
Kylmä karaistaa, Siperia opettaa
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Tänksit J_P1 ,e
kannattaskohan tohon tulipesään rakentaa arina , niin vois tuhkat ja hiilet vetää nätisti poikkeen .
kannattaskohan tohon tulipesään rakentaa arina , niin vois tuhkat ja hiilet vetää nätisti poikkeen .
Pyytävä kalan saapi ja nukkuva unen näkee.
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.
http://www.aneenloma.fi/
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.
http://www.aneenloma.fi/
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Eipä mittään Se vois toimia. Jos laittaa jonkun tuhkaluukun sen alle, niin pitää muistaa tehdä siitäkin mahdollisimman tiivis, jottei se päästä tulelle liikaa ilmaa. Tuossa kuvassa ei näy se, että mie tein tulitiilestä tuohon yhtenäisen pohjan. Tuo hormitiili oli vain väliaikaisesti tuossa etualla korvaamassa yhtä puuttuvaa tulitiiltä.kitkaton kirjoitti:Tänksit J_P1 ,e
kannattaskohan tohon tulipesään rakentaa arina , niin vois tuhkat ja hiilet vetää nätisti poikkeen .
Kylmä karaistaa, Siperia opettaa
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Ite jätin tuhkaluukun ihan tarkotuksella kans pois just tuon ilman takia, liikaa vuotavia kohtia. Savustaessa ei saa saada mistään ilmaa. Tuhkalapio ajaa tämän asian. On yllättävää kyllä vaikka kuinka tiiviin koettaa tehdä, mutta jostain se vuotaa aina ja tässä on se tiiveys tärkeää.J_P1 kirjoitti:Eipä mittään Se vois toimia. Jos laittaa jonkun tuhkaluukun sen alle, niin pitää muistaa tehdä siitäkin mahdollisimman tiivis, jottei se päästä tulelle liikaa ilmaa. Tuossa kuvassa ei näy se, että mie tein tulitiilestä tuohon yhtenäisen pohjan. Tuo hormitiili oli vain väliaikaisesti tuossa etualla korvaamassa yhtä puuttuvaa tulitiiltä.kitkaton kirjoitti:Tänksit J_P1 ,e
kannattaskohan tohon tulipesään rakentaa arina , niin vois tuhkat ja hiilet vetää nätisti poikkeen .
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Niin ihgu nii ii in.
Tua on justaansa semmonen minkä mäkin haluaisin! Joskus tuollaisen rakennusohjeen jossain lehdesä vai netillä näin, mutta se jäi sitten tekemäti vaikka möksällä jo paikkaakin katteltiin.. Yh
Nyt olis kyllä mahdollista kyhätä omalle takikselle ku on tää tönön röttelö ja suht iso pihapiiri.
Tuolla oli savustamisesta paljon jutskaa: http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Tämmönen kierrätys hirviö löytyi netiltä
Tua on justaansa semmonen minkä mäkin haluaisin! Joskus tuollaisen rakennusohjeen jossain lehdesä vai netillä näin, mutta se jäi sitten tekemäti vaikka möksällä jo paikkaakin katteltiin.. Yh
Nyt olis kyllä mahdollista kyhätä omalle takikselle ku on tää tönön röttelö ja suht iso pihapiiri.
Tuolla oli savustamisesta paljon jutskaa: http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Tämmönen kierrätys hirviö löytyi netiltä
- Liitteet
-
- Savustus hirviö.jpg (11.12 KiB) Katsottu 26726 kertaa
vituiks män!
http://kajostus.blogspot.com/
http://kajostus.blogspot.com/
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Tässä oma järkeily tuosta savustuskaapin alaosasta josta niin vähän on tietoa tai ainakin selviä kuvia/piirrustuksia.
Tuon kaapin nyt tekee kukin mieltymysten (ulkonäkö) mukaan, mutta tuo alapää täytyis olla aika hyvä, että se sitten toimii (puut palaa) eikä heti pala koppi päältä.
Kopista sais komee ku tekis vajaakanttisesta jossa on reilusti kuorta ja naputtelis ne lomalauta tyyliin kiinni. Pintan ei mitään vaan antais harmaantua ku vanha ladonseinä.
Tuon kaapin nyt tekee kukin mieltymysten (ulkonäkö) mukaan, mutta tuo alapää täytyis olla aika hyvä, että se sitten toimii (puut palaa) eikä heti pala koppi päältä.
Kopista sais komee ku tekis vajaakanttisesta jossa on reilusti kuorta ja naputtelis ne lomalauta tyyliin kiinni. Pintan ei mitään vaan antais harmaantua ku vanha ladonseinä.
vituiks män!
http://kajostus.blogspot.com/
http://kajostus.blogspot.com/
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Semmosta vaan muljahti mieleen ,että vinkkinä :
Olen useinkin Fieleoinut isomman "rasvaisen " kalan lohi, taimen, siika , ja sitten se file alumiinikelmuun siten että yläpuali jää avonaiseksi , rasvat jää silloin siihen kalaan , eikä valu pitkin savustinta .
Olen useinkin Fieleoinut isomman "rasvaisen " kalan lohi, taimen, siika , ja sitten se file alumiinikelmuun siten että yläpuali jää avonaiseksi , rasvat jää silloin siihen kalaan , eikä valu pitkin savustinta .
Pyytävä kalan saapi ja nukkuva unen näkee.
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.
http://www.aneenloma.fi/
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.
http://www.aneenloma.fi/
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Hyvä vinkki ja ottaa savuakin mukavammin.kitkaton kirjoitti:Semmosta vaan muljahti mieleen ,että vinkkinä :
Olen useinkin Fieleoinut isomman "rasvaisen " kalan lohi, taimen, siika , ja sitten se file alumiinikelmuun siten että yläpuali jää avonaiseksi , rasvat jää silloin siihen kalaan , eikä valu pitkin savustinta .
Vielä tuosta kaapin rakentelusta, että sitä arinaa ei kannata tehdä, koska sen pois saaminen on sitten vaikeaa kun se alkaa saamaan sieltä liikaa ilmaa.
Savustus tuossa kaapissa perustuu kytemiseen, jolloin pienikin ilma antaa aihetta tulelle.
Ja toisekseen, tuossa ei kovin kummosia tulia tule koskaan pidettyä niin niitä tuhkiakaan ei kovasti tule, ei tarvii ees joka savustuskerralla tyhjennellä, ei oo mikään saunan kiuas vaikka sille näyttääkin.
Hienoin koppi varmaan tulis ihan hirrestä jos nyt itse lähtis uutta tekemään.
Samoin tärkein on se että vähintään 40 senttiä on kiviä tulipesän yläpuolella, ja tiiviisti ladottuna. Pienillä kivillä hyvä tilkitä, mitä tiukempi, sen paremmin tasaa lämpöä ja viimeinen, että tuhdit rauat kivikasan alle. 12mm harjateräs on yllättävän lyhytikäinen.
Kopin mitat kannattaa mitoittaa jonkin uunin mittoihin, jolloin on saatavilla valmista ritilää ja rasvapeltiä mukavasti.
Laitetta käytetään ihan pienillä tikkutulilla ja varotaan liian nopeita lämpötilan nostoja, rauhallisuus on tässä kova juttu.
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Muuraus taidottomana tein tulipesän/kivipesän kolmesta lega hormiharkosta, jotka asettelin 50X50 betoniharkon päälle. Betoni/raudan pätkät kiinnitykseen.
Tulipesän luukun sahasin suoraan harkkoon ja saranoin sen.
Muutama pyörö teräs läpi ja päälle ladoin kiuaskivet.
Sitten väsäsin filmi/normi vanerista pöntön.
Helppo tehdä ja aika siistikin.
Käytön jälkeen kokemukset: Vanerin sijaan kannattanee tehdä laudasta pönttö, vaikka vaneri toimii niin näyttää ovi taipuvan lämmönvaihtelun johdosta. Tulipesän luukuksi rautalevy. Harkko luukku liian horo. Ja kannattaa slammata harkko koska kosteus ja lämpö halkovat hieman läpi poratuja harkkoja.
Tulipesän luukun sahasin suoraan harkkoon ja saranoin sen.
Muutama pyörö teräs läpi ja päälle ladoin kiuaskivet.
Sitten väsäsin filmi/normi vanerista pöntön.
Helppo tehdä ja aika siistikin.
Käytön jälkeen kokemukset: Vanerin sijaan kannattanee tehdä laudasta pönttö, vaikka vaneri toimii niin näyttää ovi taipuvan lämmönvaihtelun johdosta. Tulipesän luukuksi rautalevy. Harkko luukku liian horo. Ja kannattaa slammata harkko koska kosteus ja lämpö halkovat hieman läpi poratuja harkkoja.
so many assholes so few bullets.
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Mitenhän vanha kamiina toimisi tuossa tulisijana? Olisi yksi sellainen mökillä jouten. Siitähän saisi ainakin kaikki luukut yms jos purkamaan joutuu. Sitäkin itsekseni tuumailin että tuo kivikasan latominenkin helpottuisi kun kestäähän se kaminakin painoa jonkun verran. Sissikamiinan muotoinen, rälläkällä ajaisi yläosan pois jotta savu nousisi suoraan ylöspäin eikä piipun kautta. Voisi tehdä ehkä sitten koko pöntön puusta jos eristäisi vaikka palovillalla kamiinan ympäri. Saisi ehkä paremmin maisemaan istuvan...
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Oletteko tehneet tulipesän tulitiilistä vai jättäneet ilman? Itsellä on muuraus kohta valmis ja vielä ehtisi tulitiiletkin heittää helposti pesään. Entäpä millä olette kiinnittäneet puukehikon muuraukseen vai jättäneet vain oman painon varaan siihen päälle?
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Mie en ainakaan tulitiiliä laitellut, kun tuossa on kuitenkin sen verran pieni hiillos kerrallaan. Ehkä korkeintaan pohjana käyttäisin. Ja puuhökkeli makaa omalla painollaan muurauksen päällä, ja ei ainakaan vielä ole tuulen mukaan lähtenytperska kirjoitti:Oletteko tehneet tulipesän tulitiilistä vai jättäneet ilman? Itsellä on muuraus kohta valmis ja vielä ehtisi tulitiiletkin heittää helposti pesään. Entäpä millä olette kiinnittäneet puukehikon muuraukseen vai jättäneet vain oman painon varaan siihen päälle?
Kylmä karaistaa, Siperia opettaa
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Tämmönen saaristolais savustuskaappi valmistui tänään. Viikonloppuna olisi tarkoitus ottaa ensimmäiset savut ulos kaapista
Seinät on tehty kakkosvitosesta, kun sitä taapelista ylimääräistä löytyy. Tulipesän vuorasin tulitiilillä. Ohjeet pääsääntöisesti otettu Särömaan Kalansavustuksen Salat kirjasta.
Tuohon oikealle puolelle tulee (joskus) vielä Noitakan Herculeksen tapainen pöytä + avotuligrilli (http://www.noitakka.fi/tuotteet.html?id=0/2). Ja tiilet jää rapauksen alle sitten, kun koko kompleksi on valmis.
Seinät on tehty kakkosvitosesta, kun sitä taapelista ylimääräistä löytyy. Tulipesän vuorasin tulitiilillä. Ohjeet pääsääntöisesti otettu Särömaan Kalansavustuksen Salat kirjasta.
Tuohon oikealle puolelle tulee (joskus) vielä Noitakan Herculeksen tapainen pöytä + avotuligrilli (http://www.noitakka.fi/tuotteet.html?id=0/2). Ja tiilet jää rapauksen alle sitten, kun koko kompleksi on valmis.
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Hymm...? Taidankin askarrella tän tyyppisen mökille hirrestä? Tarviikin hommata jostain ohje jota muokkaa hirsimenetelmiin.
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Komeita on kaapit ja varmaan toimiviakin, jos itellä olis mahdollisuus tollainen rakentaa, tekisin viereen vielä toisen lihalle,ja kolmannen Anopille.
Paljonko tuo puusta tehty kaappi osa painaa? Lähinnä siksi kysyn ku tuntuu että jos se siinä omalla painolla lepää niin muutaman vuoden välein kunnon myräkkä heittäs sen huitsin vittuun.
Sijoitus paikalla tieten vaikutusta siihenki.
Paljonko tuo puusta tehty kaappi osa painaa? Lähinnä siksi kysyn ku tuntuu että jos se siinä omalla painolla lepää niin muutaman vuoden välein kunnon myräkkä heittäs sen huitsin vittuun.
Sijoitus paikalla tieten vaikutusta siihenki.
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Pyytävä kalan saapi ja nukkuva unen näkee.
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.
http://www.aneenloma.fi/
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.
http://www.aneenloma.fi/
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Kyllä tuo puupömpeli useamman kymmenen kiloa painaa. Kakkosvitosta siinä taitaa olla noin 40 metriä. Laitoin ylimmäisen tiilikerroksen tiilien reikiin harjateräksen pätkät pystyyn, jotka estävät ainakin pöntön liikkumisen sivusuunnassa. Toki iso myräkkä voi tuon tuosta liipasta nurinkin.
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Mulla on tuollaisia hirsiä odottamassa aikaa rakentaa savupönttö tähän pihalle.
Hirret hommasin aikoinaan Finnsaunasta, ennen kuin pulju kippasi.
Tulipesä tulee viereen ja sieltä johdetaan Ø 400 mm putkella huurut pönttöön.
Valan sokkelin n. 70 x 130 cm ja sen päälle tulee nuo hirret, toinen kylki melkein kokonaan tulee oviaukoksi. 2-3 ritilä paikkaa ja koukut lihan savustukseen johonkin poikki hirteen, ylös ja alas tulee räppänät lämmönsäätöä varten.
Pitää vaan väkerrellä kiireisemmät hommat alta ensin pois.
Re: Savustimet ja savustusviritykset
Pelliuunien ja pönttöjen kanssa aina pelannut (pl kylmäsavustuskokeilut kanavineen ja kaappeineen) niin ei sitä muuta osaa.
Nyt piti saada sähköllä toimiva malli urbaanimpaan ympäristöön niin tuli systeemit päivitettyä.
Uuni kanttailtu rosterista ja välissä 25mm villaa eristeenä. Lämmönlähteenä toimii halpis sähkögrillin vastus ja lämmön pitää tasaisempana yläosaan sijoitettu termstatti joka ohjaa vastuksen virtaa.
Helpointa savustamista kuin koskaan aikaisemmin, purut kippoon ja virrat päälle. Savustellaan 45min noin 90-100 asteen lämmöllä, puruja voi välissä tarvittaessa lisätä, mutta oikealla määrällä tulee kertatäytöllä hyvä väri ja maku
Nyt piti saada sähköllä toimiva malli urbaanimpaan ympäristöön niin tuli systeemit päivitettyä.
Uuni kanttailtu rosterista ja välissä 25mm villaa eristeenä. Lämmönlähteenä toimii halpis sähkögrillin vastus ja lämmön pitää tasaisempana yläosaan sijoitettu termstatti joka ohjaa vastuksen virtaa.
Helpointa savustamista kuin koskaan aikaisemmin, purut kippoon ja virrat päälle. Savustellaan 45min noin 90-100 asteen lämmöllä, puruja voi välissä tarvittaessa lisätä, mutta oikealla määrällä tulee kertatäytöllä hyvä väri ja maku