Ootto-onki ja tuulivoima

Alueen säännöt
Kaikkea vaapunrakentelusta veneiden maalailuun.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt - Uittovideot
Veljmies
Viestit: 57
Liittynyt: 15:22:54 02.01.2006
Paikkakunta: Savo

Ootto-onki ja tuulivoima

Viesti Kirjoittaja Veljmies » 08:51:09 04.01.2020

Tarkoitukseni on viritellä ootto-onki, jossa tuuli heiluttelisi morria tai kevyttä syöttiä jään alla. Kohdekalana olisi iso harjus keväisellä Inarilla 1 - 2 metrin vedessä.

Moni on tällaisen virityksen varmasti jo tehnytkin. Miksi siis keksimään ruutia uudestaan?
Pilvien yläpuolella paistaa aina aurinko!

Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8104
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Ootto-onki ja tuulivoima

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva » 19:30:29 04.01.2020

Ruuti kannattaa keksiä uudestaan, jos viritys toimii paremmin.
Kuvia ootto-ongista ja ootto-ongen teko-ohjeet kalastus.com noilla pääsee jo pitkälle. Jos tuohon tarkoitukseen pitäisi tehdä, jos kevyt morri tai syötti alla, kärjeksi riittävän pitkä ohutta metallista tms. taipuista materiaalia kärjeksi ja siihen fluorimaalattu tärppipallo. Delfin vapa tms. rungoksi. Kiinni johonkin vaneriseen levyyn tai rosteri-levyyn tms. Muoviputkea kiinni levyssä, johin tökätään vavan kädensija noin 45 asteen kulmassa. Tuuli heiluttelee kärkeä sopivasti. Ja kun on painoa levyssä niin ei lähde ihan pienen tuulen mukana ja delfin tms. vapa pysyy muoviputken sisällä.
Delfinin tms. puolan liipaisemen läpi porattu reikä ja kädensijan läpi (ontto) johon tulee 2-3 mm pultti kierteellä liipaismien läpi ja rungon läpi, iiinni liimalla ja tai varmistuksena pieni mutteri, joka kiristää pultin runkoa vasten. Puolan liipaisimen läpi tuleva pultti tulee ulos noin 5-6 mm ja siihen siipimutteri. Voihan virityksen tehdä tietysti myös ei onttoon varteen.
Kun siipumutteria kiristetään, niin puolan liipaisin painuu alas ja puolan kynsi nousee ylöspäin, tulee jarru, joka on säädeltävissä tai täysin vapaa. Tämmöiisen viritelmän ostin joskus 90-luvun alussa eräältä pienvalmistajalta Kuopiossa. Yritin etisiä sitä pilkkivapakasseista, olen ilmeisesti heittänyt roskiiin, kun ei ole valovuoteen tullut talvista ootto-ongintaa tullut harrastettua, joten kuvaa ei ole laittaa. Kärkenä oi noin 50-60 cm pitkä jostain ohuesta metallista tehty "liuska", jonka päässä iso tärppipallo. Metallinen liuska Kiinni holkissa, joka sopi juuri delfinin runkoon, niinkuin delfinin tms kärkiosat. Joten kärkiosan pystyi kuljettamaan erikseen.

Ja ei tarvitse porata mitään pulttia puolan liipaiseminen lävitse' saadaksen "vapaan jarrun", kun laittaa puolan liipaimen alas ja tyäntää sopivaan muoviputkeen, niin puolan liipaisin jää auki asentoon tai viriittää kuminauhan puolan liipaisimen päälle, joka kiristää puolan kynnen sopivasti ylös.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.

Avatar
Jäpäkyörä
Vanhempi savolainen hauen pamputtaja
Viestit: 7114
Liittynyt: 16:06:19 22.04.2005
Paikkakunta: Pieksämäki

Re: Ootto-onki ja tuulivoima

Viesti Kirjoittaja Jäpäkyörä » 21:00:10 04.01.2020

Tuulilasin pyyhkijän sulasta saa sen ohuen metalliliuskan. Päähän pöytätennispallo, tai säilyketölkistä leikattu puolipuoree pala,. johon tuuli ottaa hyvin.
On sev verta töitä, että haju housussa pyssyy.
Kielj-kiärylöitä/Unto Eskelinen

Veljmies
Viestit: 57
Liittynyt: 15:22:54 02.01.2006
Paikkakunta: Savo

Re: Ootto-onki ja tuulivoima

Viesti Kirjoittaja Veljmies » 07:11:10 06.01.2020

Kiitos perusteellisesta vastauksista. Pääsin käymään suurkaupungissa Rovaniemellä ja löysin sieltä sopivia tarvikkeita. Prismassa oli valmiita ootto-ongen ilmaisinkärkiä, sellaisia puolimetrisiä jousia, joiden kärjessä on punainen pallo ja kulkunen. Sieltä sain myös jarrullisia pilkkikeloja ja Motonetistä löysin niihin vavat. Nyt pitää vain asentaa ne johonkin vanerilevyyn. Kyllä tästä hyvä tulee.
Pilvien yläpuolella paistaa aina aurinko!

Vastaa Viestiin