RTM - Disco+

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 11:06:01 01.11.2014

RTM Disco+ on virtaviivainen päällä istuttava (SOT) kajakki, joka on kai eniten suunniteltu lämpimien valtamerien vesileikkeihin ja pienimuotoiseen retkeilyyn saarten rannoilla. Kiikkerä kuin mikä, mutta tarkoitus kokeilla, millaisen alustan siitä saa vertikaalijigin uitteluun.

Tajunnanvirtaa ensikokeilusta löytyy täältä:
http://kalamies.com/phpBB3/viewtopic.ph ... 0#p1137242
Ohessa muutama kuva kajakista neitseellisessä asussaan.
Liitteet
IMG_1225.JPG
Disco+ Edestä
IMG_1225.JPG (94.55 KiB) Katsottu 24170 kertaa
IMG_1227.JPG
Takaa
IMG_1227.JPG (93.09 KiB) Katsottu 24170 kertaa
IMG_1228.JPG
Päältä
IMG_1228.JPG (43.22 KiB) Katsottu 24170 kertaa
IMG_1229.JPG
Päältä
IMG_1229.JPG (95.89 KiB) Katsottu 24170 kertaa
IMG_1230.JPG
Alta
IMG_1230.JPG (79.2 KiB) Katsottu 24170 kertaa
Viimeksi muokannut jorkkiporkki, 00:09:30 15.09.2019. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 18:15:43 18.11.2014

Kävin tänään vähän Vantaanjoella fiilistelemässä ja katselin samalla vähän kaiulle ja kaikuanturille sopivia paikkoja.
Tuntui lähtiessä vähän kiikkerältä kun vesi oli ihan sileää. Meno tuntuu aallokossa melkein vakaammalta. Tämä alus selvästi rakastaa aaltoja. Äkkiä menoon kumminkin tottui taas.
Oikeastaan aika kiva meloa vehkeellä jossa on kiinteät kolot jaloille, saa vedoille oikein kunnon tuen.
Testailin lisäksi reisihihnoja, joilla itsensä voi ankkuroina kajakkiin vielä paremmin. Melontatekniikan kehittyessä niistä saa varmasti paljonkin irti kun oppii kallistamaan rohkeammin ja ohjaamaan vartalon liikkeillä.
Aika juoheasti kajakki liikkui sekä myötä- että vastavirtaan ja aika ketteräkin vielä. Kokeilin tarkoituksella etsiä sellaista matkavauhtia, jota pystyisi pitämään vaikka koko päivän. Reissun lopuksi GPS näytti 17,4 km ja aikaa meni vajaa kolme tuntia. Keskinopeus oli juoma- ja säätelytaukoineen tasan 6 km/h. Sellaiset 30-40 km päivämatkat siis hyvissä oloissa hyvinkin mahdollisia.
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 17:05:22 10.12.2014

Disco+:n perusmalli toimitetaan ilman rungon sisään avattuja luukkuja. Angler-mallissa on keuluukku ja pari vapatelinettä takana valmiina, mutta mulla on vaan toi perusmalli.

24 cm kumiselle keulaluukulle on valmis kaulus, reikä vain puuttuu.
Reiän teko onnistuu vaikka pistosahalla tai yläjyrsimellä ja sopivalla ohjurilla. Mä värkkäsin vanerista yläjyrsimeen ohjurin ja käytin sitä.
Muovissa kannattaa käyttää hyvin alhaista kierroslukua, ettei mene muovin sulatteluksi. Discon muovi on ainakin tossa kannessa yllättävänkin paksua, n. 6mm, joten reunoille täytyy jättää riittävä kaulus joka samalla tukevoittaa aukon reunaa. Sellainen 12mm tuntuisi olevan tossa hyvä.
Luukun sahauksesta jääneen muovin pistän jemmaan jos joskus tarttee kajakkia juottamalla korjailla.

Kotimaisen Kajaksportin kumiluukussa on narulenkki myös luukun sisäpuolella, joten jätin aukon reunaan pienen lipan, johon voi muitakin karkunaruja kiinnitellä estämään pikkutavaroiden karkailua rungon sisään.

Täytyy vielä käydä hommaamassa vaikka pari allasnuudelia rungon sisään kellukkeiksi, sillä umpirunkoisena toimitettavassa versiossa ei ole kellukkeita turhaan tehtaalla asennettu.
Liitteet
IMG_1243.JPG
Jyrsitty aukko ja työkalu
IMG_1246.JPG
Luukku asennettuna
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 17:40:24 12.12.2014

Seuraavana vuorossa oli keskiluukun asennus. Se on hieman työläämpi, sillä luukulle täytyy asentaa kehys. Welhonpesästä suosittelivat kumista luukkua tähänkin, koska kierrettävissä luukuissa tiivisteet kuulemma tuppaavat vanhemmiten väsähtämään.
ABS-muovinen kehys kiinnitetään liimaamalla ja sopivalla määrällä ruuveja. Tällaiselle 15cm aukolla olevalle luukulle riittää kuusi neljän millin ruuvia.
Tein taas jigin jolla sopivan aukon sai jyrsittyä, tällä kertaa keskipisteen ympäri.
Varsinainen ongelma polyeteeniin kiinnitettäessä on liimaus, sillä polyeteeni on hyvin öljymäistä ja siihen ei tartu oikein mikään kunnolla. Paras keino onkin polyeteenin juottaminen polyeteeniin sulattamalla, mutta se ei tässä tapauksessa tietenkään käy.
Welhonpesästä myivät luukkujen mukana Lexel-nimistä mönjää, joka kuulemma toimii kohtuullisesti jos liitettävät pinnat puhdistaa ja karhentaa hyvin hienolla hiekkapaperilla.
Tein vähän nettihakuja löysin erään liimavalmistajan tekemiä koetuloksia heidän liimallaan ja havainto oli, että paras tulos saavutettiin itse asiassa puhdistamalla pinnat mahdollisimman hyvin alkoholilla ja sen jälkeen liekittämällä ne. Tein sitten vähän kokeita eri liimoilla ja menetelmillä ja totta tosiaan isopropanolilla puhdistettuun ja liekitettyyn polyetyleeniin tavallinenkin Bison Silicone Universal tarttui kuin täi tervaan. Käsittelemättömästä pinnasta sen sai helposti rullattua sormella irti. Kokeilin myös alkoholilla puhdistamista ja hiontaa, mutta liekitys tuntui toimivan paremmin. Lexel tuntui tarttuvan myös, joten päätin käyttää sitä. Se ei ole silikonipohjainen, vaan tolueenia ja muita pahanhajuisia liuottimia sisältävä synteettinen kumivalmiste, jonka pitäisi tarttua silikonia paremmin ja säilyä joustavampana aikojen saatossa.
Muovin liekittäminen kuulosti aluksi pelottavalta, mutta onneksi pääsi kokeilemaan pois jyrsittyyn muovipalaan pienellä Clas Ohlsonin kaasupolttimella. Liekittäminen ei tosiaankaan ole mitään kärventämistä, vaan kunkin kohdan n. 2-3s liekitys tulta edes takaisin liikuttamalla. Sen pystyy hyvin suorittamaan suojausteippien jo ollessa paikallaan. Muovin pinnassa näkyy pieni kiillottuminen. Liekityksen vaikutus perustuu pinnan oksidoitumiseen, joka parantaa tartuntaa Vaikutus on ohimenevä, joten liimaus tulee suorittaa mahdollisimman pian liekityksen jälkeen. Myös ABS-muovi kannattaa käsitellä samalla tavalla vaikka siihen tartunta on muutenkin vähän parempi.
Suojauksessa kätevää oli erittäin taipuisa Tesa Flexible-maalarinteippi, jota löytyy ainakin joistain K-Raudoista.
Sitten vaan liima levitykseen ja ruuvit kiinni. Porasin 4mm metalliruuveille 3,5mm reiät, joten ruuvit vetävät muovissa hyvin jo ennen muttereiden asennusta ja reiät ovat tiiviit ilman liimaakin.
Ruuveja ei kannata kiristää hampaat irvessä ettei kehys hajoa tai muuta muotoaan, mutta toki kiristellä tasaisesti eri puolilta niin, että kehys asettuu tiiviisti kajakkia vasten.
Ylimääräiset liimat ja suojateipit kannattaa poistaa heti, sillä Lexelin pinta nahkeutuu hetkessä. Itse tärväsin hetken aikaa kuvan ottoon mikä näkyi heti. Tärpättiin kastetulla sormenpäällä yritin vähän tasoitella, mutta parempi vaan toimia nopeammin. Lexel saavuttaa lopullisen lujuutensa n. kolmessa viikossa joten katotaan sitten miltä vaikuttaa.
Ohessa muutama kuva työvaiheista.

Edit: Kajak Sportin sivuilla näkyy olevan työohjeita heidän tuotteilleen. He eivät suosittele ABS-muovisten kehysten liekittämistä, joten omalla vastuulla (kuten kaikki muukin tässä esitetty tietty).
Tein vielä vähän lisää polyeteenin liimauskokeita. Voi olla, että pelkkä alkoholilla jynssäys ei kunnolla poista muotistairrotusaineita muovista, joten tein vielä sellaisen koeliimauksen, jossa vertaan jynssättyä ja liekitettyä pintaa sellaiseen, joka on jynssätty, hiottu, jynssätty ja liekitetty. Rupesin tätä miettimään kun liekityksessä hiomaton pinta ikäänkuin vähän kastuu, mutta hiottu ei. Jospa kiilto tuleekin irrotusaineesta?
Palaan tuloksiin kun Lexel on kuivunut.
Liitteet
IMG_1247.JPG
Keskiluukun aukon jyrsintä
IMG_1249.JPG
Suojaustoimenpiteet joustavalla maalarinteipillä
IMG_1250.JPG
Ankara pintojen hinkkaus isopropanolilla
IMG_1251.JPG
Pinnat liekitetty ja työväline
IMG_1252.JPG
Liimat levitetty
IMG_1254.JPG
Valmis saalis kuivumassa
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 17:33:00 16.12.2014

Motonetistä löytyi kellukkeiksi sopivia allasnuudeleita. Sattui vielä värimaailmakin Discoon sopivaksi.
Nuudelin mitat ovat 64mm x 1590mm ja painoa kuivana sellaiset 95g.
Väisälän laskuopin mukaan sain kokoonpuristamattoman nuudelin antamaksi nosteeksi vähän reilu 3kg/m. Kajakin polyeteeni itsessään on aavistuksen vettä kevyempää, joten noste koituu kiinteästi lastatun kuorman hyödyksi. Kattelin, että noin neljä nuudelia saa rakosiin laitettua silleen, etteivät juurikaan vie hyötytilaa.
Tarttee vähän seurailla ottavatko noi kuinka kosteutta itseensä. Ulkomaisilla palstoilla olen törmännyt tarinoihin, joissa väki on ihmetellyt, että painaapa tää kajakki aika pirusti ja on selvinnut, että 'kellukkeet' ovatkin läpeensä vettyneet..ei hyvä.
Jos noi nuudelit nyt menettäisivät vaikka puolet kelluttavuudestaan, niin noilla saisi silti 10kg nostetta, joka on enemmän kuin riittävästi minun käyttööni. Tossa vaiheessa tosin olisivat jo lentäneet pihalle sillä kuka sitä nyt jaksaisi kymmentä ylimääräistä vesikiloa mukana raahata.
Liitteet
IMG_1255.JPG
Allasnuudeleita kellukkeiksi
IMG_1255.JPG (43.62 KiB) Katsottu 23768 kertaa
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 13:39:11 20.12.2014

jorkkiporkki kirjoitti: Edit: Kajak Sportin sivuilla näkyy olevan työohjeita heidän tuotteilleen. He eivät suosittele ABS-muovisten kehysten liekittämistä, joten omalla vastuulla (kuten kaikki muukin tässä esitetty tietty).
Tein vielä vähän lisää polyeteenin liimauskokeita. Voi olla, että pelkkä alkoholilla jynssäys ei kunnolla poista muotistairrotusaineita muovista, joten tein vielä sellaisen koeliimauksen, jossa vertaan jynssättyä ja liekitettyä pintaa sellaiseen, joka on jynssätty, hiottu, jynssätty ja liekitetty. Rupesin tätä miettimään kun liekityksessä hiomaton pinta ikäänkuin vähän kastuu, mutta hiottu ei. Jospa kiilto tuleekin irrotusaineesta?
Palaan tuloksiin kun Lexel on kuivunut.
Maltoin odottaa viikon. Lexel oli vielä viikon jälkeen hyvinkin pehmeää ja joustavaa. Mitään dramaattista eroa tartunnassa ei ollut, mutta havainto olisi, että Lexelille tärkeämpää olisi karhentaminen. Tuntuu, ettei se niinkään sitoudu polyeteeniin kuin pinnan epätasaisuuksiin. Karhennetustakin pinnasta sen saa kyllä pois tarvittaessa. Bisonin Silicone Universal sen sijaan tarttuu viinalla pyyhittyyn ja liekitettyyn pintaan yllättävänkin rajusti. Tuntuu, että sitä ei saa pois millään. Oma ohjeeni on, että kannattaa tehdä koeliimaus omilla materiaaleilla. Jos pelkkä viinalla hinkkaus ja nopsa liekitys toimii niin se on vaivattomin ja siistein tapa.
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 01:20:40 04.01.2015

Hommasin Discoa varten jo uuden Garmin Echomap 50dv luotaimen/plotterin.
Köykäiseen kajakkiin tarttee tietty saada myös köykäinen akku ja niinpä ajattelin kokeilla miten kauko-ohjattaviin harrastevälineisiin tarkoitetut akut taipuisivat tarkoitukseen.

Heti alkuun varoituksen sana. Nämä litiumpolymeeri eli LiPo-akut eivät ole huolettomaan käyttöön soveltuvia, vaan vaativat tarkkuutta sekä säilytyksessä, latauksessa, että käytössä. Neitissä on raportoituna useita satoja palaneita asuntoja vahinkojen seurauksena, joten aiheeseen täytyy perehtyä jos meinaa tällaisia käyttää. Porakoneiden akut ovat turvallisempaa tekniikkaa ja myös harrastuskäyttöön löytyy turvallisempia LiFePo4-akkuja. Ehkä vaihdan itsekin sellaisiin, mutta huomasin ne vähän myöhään. Hieman pienempi kapasiteetti, mutta n. kymmenkertainen latausmäärien kesto ja parempi turvallisuus.

No, miksi siis päätin kokeilla LiPo-akkua? Toisessa kajakissani on 7Ah lyijyakku, joka painaa n. 2.7 kg. Nelikennoinen 5000 mAh LiPo-akku painaa pikkasen yli 500g. Suuremmasta jännitteestä johtuen sen energiasisältö on vain n. 10% pienempi, kun ton lyijyakun. Painoon nähden siinä on yli 4 kertaa enempi potkua kuin lyijyakussa.

Ongelmana vaan on, että jos LiPo-akun ylilataa, se joskus syttyy ja palaa erittäin kuumalla liekillä..syttyminen saattaa joskus tapahtua tunteja lataamisen jälkeen..sama jos sen purkaa liian tyhjäksi, se saattaa kuumeta ja syttyä. Myöskään akkua ei saa säilyttää täyteen ladattuna eikä ladata liian kylmänä. Myöskin se vaatii oman spesiaalilaturinsa.

Tilasin pari tällaista halpisakkua:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html

Ensimmäiset kokeet työpöydällä olivat ihan lupaavat. Täyteen ladattu akku jaksoi pukata plotteria 80% kirkkaudella ja kaiku päällä 12 tuntia ja vielä jäi sellainen tunnin reservi. Akkua ei kannata purkaa liian tyhjäksi jos ei halua lyhentää sen käyttöikää. Garminin plottereissa on todella kirkas näyttö ja se vie suurimman osan sähköstä. Täydellä kirkkaudella se näkyy aurinkolasienkin kanssa tosi hyvin kirkkaassa auringonpaisteessa.
Vielä tarttee kehittaa akulle vesitiivis kotelo ja liittimet ja turvallinen säilytysastia. Tällä hetkellä säilytän autotallissa käärittynä sammutuspeitteeseen painon alla. Metallinen ammuslaatikko tuntuu olevan aika yleinen säilytyspaikka.
Tällainen akku on vähän turvallisempi valinta:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html
Ebayssä on myös myynnissä akkuja, joissa on latauselektroniikka ja suojapiirit sisäänrakennettuina, joten ne ovat selvästi huolettomampia, mutta tällainen kokeilu mulla siis tällä kertaa.
Liitteet
akku-001.JPG
Akun koekäyttö ja laturi
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 15:13:08 21.05.2015

Discon rakentelu on talven aikana pikkuhiljaa edennyt.

Koska kajakilla on paljon muutakin käyttöä kalastuksen lisäksi päädyin aika nopsaan sellaiseen ratkaisuun, että kaiken kalastuskäyttöön liittyvän on oltava mieluiten yhdessä konsolissa jonka saa helposti kiinni ja irti.

Ensimmäisessä kuvassa kajakki on ilman kalastusvarustusta, eli siinä näkyvät pelkät 5mm merialumiinista tehdyt konsolin kiinnikkeet. Ne on taitettu ulospäin siksi, että eivät haittaa pitkäjalkaistenkaan melomista.

Toisessa kuvassa konsoli on käyttökuntoon asennettuna.
Se on taivuteltu 4mm merialumiinista ja istuu tosi tukevasti vaikka on kiinni vain parilla tähtivääntimellisellä ruuvilla. Reunoissa on pienet pokkaukset ja etureuna nojaa jalkakolojen seinämää vasten. Näin toiseksi kauimmaisetkin jalkakolot ovat käytettävissä. Persjalkaisena tarvitsen niitä itse vain kun tarvitsee saada jalat suoraksi polvi/reisihihnoista vapautuakseen.
Kaikuanturin varsi on tuunattu siirrettävästä veneanturivarresta. Konsolin päälle vielä mietinnässä joku tarrakiinnitteinen toosa jigejä varten ja mahdollisesti vielä juomapulloteline. Tosin jigit pysyvät kivasti myös jalkojen välissä olevan luukun kannella ja luukku on helppo myös avata jos tarttee hakea lisää varusteita rungon sisältä.
Konsolin etureunassa on muutama D-lenkki joihin voi ripustaa työkaluja tms.

Seuraavassa kuvassa on näkymä komentosillalta.
RAM-varsi antaa luotaimelle aika hyvät säätövarat. Sen voi vetää matalalle jalkojen väliin tai jättää eteen pystymmäs fiiliksen mukaan. Tosin noi RAM-nikaleet ovat aika painavia, mutta käyttömukavuudella ja jämäkkyydellä on hintansa.

Kuvassa neljä konsoli on kuljetusasennossa.
Akkuineen kaikkineen se painaa karvan alle 5kg.

Kuvassa viisi näkyy konsolin mahapuoli akkupaketteineen.
En viitsinyt kaikuanturin piuhaa ainakaan vielä lyhentää, joten ylimääräiset on puolattu alumiinisten laatikonvetimien ympärille. Akkupaketissa on kaiulta tulevan piuhan lisäksi toinenkin liitin, joka on latausta varten. Siinäkin on nelikennoista litiumpolymeeriakkua varten 7-johdinta, joten ei ihan yhtä yksinkertaista kuin lyijyakun lataaminen.

Viimeisessä kuvassa on akkupaketin yläpuoli käännetty näkyviin.
Virittelin akkupakettiin pienen kotikutoisen elektronisen kompassin, jotta kajakin asento päivittyy välittömästi plotterin näytöllä. Akkuliittimien alla piilossa on myös pieni Bluetooth moduli, jolla NMEA-viestit saa halutessaan langattomasti siirrettyä jollekin tallentimelle.
Vaikka Garminissa on periaatteessa Wi-Fi-liitäntä, niin Garminin tunarit eivät ole saaneet sitä pelaamaan kuin Applen laitteiden kanssa ja sellaisia kun ei ole eikä mulle tule, niin täysin hyödytön liitäntä. Olisihan se kiva kun reitit ja reittipisteet saisi koneesta ilman ainaista muistikortin kanssa räpläämistä, mutta kun ei niin ei..
Liitteet
IMG_1303.JPG
Konsolin kiinnikkeet
IMG_1303.JPG (70.01 KiB) Katsottu 23284 kertaa
IMG_1295.JPG
Konsoli käyttövalmiina
IMG_1295.JPG (91.22 KiB) Katsottu 23284 kertaa
IMG_1298.JPG
Komentosiltanäkymä
IMG_1298.JPG (89.75 KiB) Katsottu 23284 kertaa
IMG_1290.JPG
Konsoli kuljetuskunnossa
IMG_1290.JPG (28.11 KiB) Katsottu 23284 kertaa
IMG_1291.JPG
Konsolin alapuoli
IMG_1291.JPG (29.39 KiB) Katsottu 23284 kertaa
IMG_1292.JPG
Kurkistus akkupakettiin
IMG_1292.JPG (79.39 KiB) Katsottu 23284 kertaa
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

kokovartalomies
Viestit: 9
Liittynyt: 12:38:47 09.03.2011

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja kokovartalomies » 06:56:54 22.05.2015

jorkkiporkki kirjoitti:Discon rakentelu on talven aikana pikkuhiljaa edennyt.

Koska kajakilla on paljon muutakin käyttöä kalastuksen lisäksi päädyin aika nopsaan sellaiseen ratkaisuun, että kaiken kalastuskäyttöön liittyvän on oltava mieluiten yhdessä konsolissa jonka saa helposti kiinni ja irti.

Ensimmäisessä kuvassa kajakki on ilman kalastusvarustusta, eli siinä näkyvät pelkät 5mm merialumiinista tehdyt konsolin kiinnikkeet. Ne on taitettu ulospäin siksi, että eivät haittaa pitkäjalkaistenkaan melomista.

Toisessa kuvassa konsoli on käyttökuntoon asennettuna.
Se on taivuteltu 4mm merialumiinista ja istuu tosi tukevasti vaikka on kiinni vain parilla tähtivääntimellisellä ruuvilla. Reunoissa on pienet pokkaukset ja etureuna nojaa jalkakolojen seinämää vasten. Näin toiseksi kauimmaisetkin jalkakolot ovat käytettävissä. Persjalkaisena tarvitsen niitä itse vain kun tarvitsee saada jalat suoraksi polvi/reisihihnoista vapautuakseen.
Kaikuanturin varsi on tuunattu siirrettävästä veneanturivarresta. Konsolin päälle vielä mietinnässä joku tarrakiinnitteinen toosa jigejä varten ja mahdollisesti vielä juomapulloteline. Tosin jigit pysyvät kivasti myös jalkojen välissä olevan luukun kannella ja luukku on helppo myös avata jos tarttee hakea lisää varusteita rungon sisältä.
Konsolin etureunassa on muutama D-lenkki joihin voi ripustaa työkaluja tms.

Seuraavassa kuvassa on näkymä komentosillalta.
RAM-varsi antaa luotaimelle aika hyvät säätövarat. Sen voi vetää matalalle jalkojen väliin tai jättää eteen pystymmäs fiiliksen mukaan. Tosin noi RAM-nikaleet ovat aika painavia, mutta käyttömukavuudella ja jämäkkyydellä on hintansa.

Kuvassa neljä konsoli on kuljetusasennossa.
Akkuineen kaikkineen se painaa karvan alle 5kg.

Kuvassa viisi näkyy konsolin mahapuoli akkupaketteineen.
En viitsinyt kaikuanturin piuhaa ainakaan vielä lyhentää, joten ylimääräiset on puolattu alumiinisten laatikonvetimien ympärille. Akkupaketissa on kaiulta tulevan piuhan lisäksi toinenkin liitin, joka on latausta varten. Siinäkin on nelikennoista litiumpolymeeriakkua varten 7-johdinta, joten ei ihan yhtä yksinkertaista kuin lyijyakun lataaminen.

Viimeisessä kuvassa on akkupaketin yläpuoli käännetty näkyviin.
Virittelin akkupakettiin pienen kotikutoisen elektronisen kompassin, jotta kajakin asento päivittyy välittömästi plotterin näytöllä. Akkuliittimien alla piilossa on myös pieni Bluetooth moduli, jolla NMEA-viestit saa halutessaan langattomasti siirrettyä jollekin tallentimelle.
Vaikka Garminissa on periaatteessa Wi-Fi-liitäntä, niin Garminin tunarit eivät ole saaneet sitä pelaamaan kuin Applen laitteiden kanssa ja sellaisia kun ei ole eikä mulle tule, niin täysin hyödytön liitäntä. Olisihan se kiva kun reitit ja reittipisteet saisi koneesta ilman ainaista muistikortin kanssa räpläämistä, mutta kun ei niin ei..
Hieno ja viimeistellyn näköinen systeemi :kultaa: Kerro mistä hommasit nuo kaiun anturin kiinnityspalikat, eli tuo varsi ja sitten tuo varren pidike? Olisi itselläkin tarvetta ja tuo näyttää kätevälle.

Avatar
catch_a_fish
Väärin kalastaja
Viestit: 1946
Liittynyt: 06:55:35 22.04.2005
Paikkakunta: Aura

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja catch_a_fish » 08:09:03 22.05.2015

kokovartalomies kirjoitti: Hieno ja viimeistellyn näköinen systeemi :kultaa: Kerro mistä hommasit nuo kaiun anturin kiinnityspalikat, eli tuo varsi ja sitten tuo varren pidike? Olisi itselläkin tarvetta ja tuo näyttää kätevälle.
Jorkkiporkin puolesta vastaten, tuosta yksityiskohdasta tarkemmin tuolla, http://www.kalamies.com/kalastus-keskus ... 3#p1143923

Itse haeskelin kevättalvella vastaavaa telinettä kingkongeista ja moponeteistä, mutta kaikki möi silloin ei oota. Toivottavasti saatavuus nyt parempi.
Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää!

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 08:18:51 22.05.2015

catch_a_fish kirjoitti: Jorkkiporkin puolesta vastaten..
On se nopee.. :juu: just kun olin ite kirjoittamassa. Kiitos !

Tohon eivät muuten ne meidän viimekertaisen reissun hauet mahdu, pitää ettiä pienempiä.
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

kokovartalomies
Viestit: 9
Liittynyt: 12:38:47 09.03.2011

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja kokovartalomies » 08:37:03 22.05.2015

Kiitti molemmille nopeasta vastauksesta. Näytti motarissa olevan tuotetta saatavilla, joten tänään käyn poistamassa tuollaisen.

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 23:39:18 29.05.2015

Nyt on jo muutama reissu Discolla takana ja joitakin huomioita on kertynyt.

Vaimonkin sain jo kyytiin ja vaikkei olekaan juurikaan melonut, niin ihan työstä kävi pysytellä perässä 12 km reisulla eli huomattavan herkkäliikkeinen on. Tosin hieman lohdutti rantautumisessa tapahtunut voltti kun jalka ei vielä ihan yltänytkään pohjaan. Tilanne kaatumisten suhteen siis toistaiseksi 1-1.

Muutaman kalastusreissunkin olen jo ehtinyt tehdä ja parannettavaakin on löytynyt.
Verikaalijigaillessa siima herkästi jumittaa kaikuanturin varteen kun kohteen yllä täytyy seikkailla edes taas. Täytynee kokeilla jigailua toiselta puolelta tai vaihtaa anturin puolta. Lisäksi toi nykyinen anturiteline aiheuttaa aikamoisen vedenvastuksen. Eli parempi teline tarttee viritellä ja miettiä miten siiman tarttumisen voi estää. Vavalle on löytynyt mukava asento kun linjaa RAM-putken niin, että vavan voi asettaa telineen hahloihin meloessa.

Kajakki on sen verran kiikkerä, että kehittää tasapainoaistia. Jalkojen nosto ulkopuolelle stabiloi menoa, mutta viilentää kyllä kevätvesillä varpaita. Toinen hyvä kikka tuntuu olevan melan siirto ihan toiselle puolelle ja lapa veteen. Vakauttaa oloa kummasti.

Kaikuluotain on osoittautunut hämmästyttävän tarkaksi. Piirtää veitsenterävää kuvaa, mutta 5" näyttö on mielestäni liian pieni yhdistelmälaitteen näytöksi. Mieluummin 7" tai kaksi erillistä laitetta jos haluaa samaan aikaan katsoa karttakuvaa. Oma kompassi toimii erinomaisesti vaikkei sitä ole edes kalibroitu. Vertikaaliigaillessa absoluuttinen suunta ei merkitse vaan se, että osaa palata samaan asentoon ja se, että suunta päivittyy näytöllä heti.
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

JarnoLaitinen
Viestit: 74
Liittynyt: 18:47:58 13.03.2010
Viesti:

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja JarnoLaitinen » 12:27:32 04.08.2015

Jorkki,
Miten sä vertaisit, listaisit Discoa, MidWay:tä ja Abacoa nopeudessa ja miellyttävyyttä/turvallisuutta aallokossa?
Otitko selvää, saisko welhonpesästä Tempon kuitenkin tilauksesta ostettua tänne?

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 16:10:31 04.08.2015

JarnoLaitinen kirjoitti:Jorkki,
Miten sä vertaisit, listaisit Discoa, MidWay:tä ja Abacoa nopeudessa ja miellyttävyyttä/turvallisuutta aallokossa?
Otitko selvää, saisko welhonpesästä Tempon kuitenkin tilauksesta ostettua tänne?
Pikkasen on epäreilu vertailu Abacon ja noiden kahden välillä kun ovat sen verran erityyppisiä aluksia.
Mä muistelen sun aiempaa viestiäsi, jossa kerrot hakevasi alusta merelle ahvenen ja kuhan jigaukseen sekä meritaimenen uistin- ja perhokalastukseen.
Kyllä noista Abaco on selvästi huolettomin kalastusalus ja helpoimmin myös siihen käyttöön varusteltavissa. Discon ja MidWayn kanssa täytyy olla vähän valppaana koko ajan varsinkin jos lilluu paikallaan mela pois kädestä ja haluaa keskittyä kalastukseen. Jalkojen nosto laidan yli tuo huomattavasti vakautta tähän tilanteeseen. Kylmillä keleillä tämä tuo tietty omat lisähaasteensa pukeutumiseen.
MidWay ja Disco eivät oikein siedä minkäänlaista korotettua istuinta, joten housujenkin tulee olla täysin vesitiiviit koleissa keleissä.

Sitten se kolikon toinen puoli. Sekä MidWay, että Disco ovat tosi hauskoja melottavia. Liikkuvat erittäin liukkaasti eikä Discolla huomaa oikeastaan minkäänlaista tuuleen hakeutumista (MidWay:tä kokeillessa ei tuullut niin paljoa, että olisin myöskään mitään huomannut). Abacolla peräsin on merellä tuulisissa keleissä paikallaan.

Nopeuksista sen verran, että pysyn Abacolla suunnilleen vaimon perässä kun hän on Discolla liikenteessä. Hän kyllä meloo lauleskellen ja minä joudun jo vähän käyttämään tehoja. Sanoisin, että vaivattomassa matkavauhdissa on noilla n. 1km/h eroa. Discolla 6-7km/h on kevyttä, Abacollakin pysyy vauhdissa, mutta se vaatii jo vähän keskittymistä.
Koemelonnassa MidWay tuntui vielä pikkasen nopeammalta joskaan ei ihan yhtä ketterältä kuin Disco.

Kun syksyllä Discon ostin, sanoin Welhonpesässä, että saatan palata keväällä asiaan joko Tempon tai Perception Triumphin tiimoilta jos vaimo ei tunne oloaan turvalliseksi Discossa. Tilasivat ihan siitä vinkistä yhden Tempon ja maaliskuussa soittivatkin, että nyt olisi maassa. Vesien pehmennyttyä ja vaimon totuttua nopeasti Discolla melomiseen ilmoitin, että ei ole Tempolle täällä nyt tarvetta. Tempo oli kuulemma löytänyt uuden kodin kun viimeksi käydessäni ohimennen kysyin. Palvelu siellä pelaa eli varmasti Tempon saat jos sellaisen haluat.
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

JarnoLaitinen
Viestit: 74
Liittynyt: 18:47:58 13.03.2010
Viesti:

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja JarnoLaitinen » 18:39:50 05.08.2015

Kiitos hyvästä vastauksesta. 1 km/h ei käytännössä ole mitään. Tempo käsittääkseni huomattavasti vakaampi kuin Disco+ ja Mid-Way

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 20:20:30 05.08.2015

JarnoLaitinen kirjoitti:Kiitos hyvästä vastauksesta. 1 km/h ei käytännössä ole mitään. Tempo käsittääkseni huomattavasti vakaampi kuin Disco+ ja Mid-Way
Kyllä se kilsankin ero käytännössä tuntuu jos kaveri on edennyt vaikka 35 kilsaa ja itse olet 5km jäljessä :roll: Mutta toisaalta Abacolla pisimmät päiväreissut olleet jonkun verran yli 20km ja olen aika rapakuntoinen vanha ukko ja ihan hyvin niistä selvinnyt, joten hyvin silläkin pääsee. Ero noilla etenemisen vaivattomuudessa on silti ilmeinen.
Huomasin muuten, että varsinkin Temposta ja MidWay:stä on aika paljon juttuja englantilaisten veijareiden sivuilla:
http://teamrtmuk.weebly.com/
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 23:28:41 14.08.2015

Tein kokeeksi vähän kevyemmän varren kaikuanturille, mutta ei se ongelmaa poistanut. Anturin tuoman melontavastuksen huomasi edelleen selvästi ja helposti sai siiman sotkuun vertikaalijigaillessa.
Vaihtoehtoja puntaroidessani tulin siihen johtopäätökseen, että paras seuraavaksi vaan kokeilla anturin asentamista kajakin sisään. Garminilla olisi valmis foamikehikko tähän tarkoitukseen, mutta halusin anturin aika eteen ja Discon pohja on siellä jo aika syvän V:n mallinen, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi kehikon muokkaaminen itse.
Tällä kertaa uhriksi joutui Clas Ohlsonin myymä polvisuojus joka oli sopivan paksua (32mm) foamia. Käyttö osoittaa imeekö se pahasti vettä. Ainakin sitä oli aika helppo sahata, veistää ja hioa.
Liekitin pinnat ja liimasin kiinni Bison Silicon Unversalilla.
Kaiku tuntui pelaavan ihan yhtä hyvin kuin ennenkin ja plussana sain anturin vähän edemmäs josta on etua vertikaalijigaillessa. Pieni miinuskin asennuspaikasta ehkä on kovassa tuulessa. Tänään nimittäin oli vaahtopääaallot ja keula tietty hyppii enemmän kuin kajakin keskiosa joten kaiun kuva on vähän rauhaton.
Vertikaalijigailu onnistui muuten kyllä aika kivasti vaikka olikin kova tuuli. Itse asiassa kalojen käsittelykin onnistui aivan hyvin nostelematta jalkoja ulos kajakkia vakauttamaan. Aika märkäähän meno oli kun aallot löivät kajakkiin, mutta sehän on just homman suola.
Hämmästyttävän tunteeton tuulen suunnalle meloessa, peräsintä ei todellakaan kaipaa. Toisaalta sitten kun antautuu tuulen vietäväksi niin kääntyy aina kylki edellä tuuleen, joten vastatuuleen vertikaalijigailu vaatii vähän aktiivisempaa otetta kuin esimerkiksi Abacolla.
Liitteet
2015-08-14-356.jpg
Kaikuanturin uusi majapaikka
2015-08-14-356.jpg (70.35 KiB) Katsottu 22706 kertaa
2015-08-14-355.jpg
2015-08-14-355.jpg (57.48 KiB) Katsottu 22706 kertaa
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

JarnoLaitinen
Viestit: 74
Liittynyt: 18:47:58 13.03.2010
Viesti:

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja JarnoLaitinen » 12:54:19 17.08.2015

Kun olet laittanut tuon fiksun keskiluukun, niin onko ko. "säilytystila" periaatteessa auki koko kajakille vai millainen viritys, ettei mah. tavarat ole pitkin matkaa?
Aika pakollinenhan tuollainen säilytystila mielestäni on Discoon ja Tempoon, joissa vähän heikosti kalastukseen soveltuva perätila ...

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 16:08:43 17.08.2015

JarnoLaitinen kirjoitti:Kun olet laittanut tuon fiksun keskiluukun, niin onko ko. "säilytystila" periaatteessa auki koko kajakille vai millainen viritys, ettei mah. tavarat ole pitkin matkaa?
Aika pakollinenhan tuollainen säilytystila mielestäni on Discoon ja Tempoon, joissa vähän heikosti kalastukseen soveltuva perätila ...
On se periaatteessa auki koko kajakin matkalta, mutta kajakin sisällä on kellukkeiksi asennettuna neljä allasnuudelia kuten aiemmassa viestissä oon maininnutkin. Nämä jo itsessään estävät isompia tavaroita kulkeutumasta.
Sekä keski- että etuluukun reunoihin on myös kiinnitetty narulenkit joihin kiinnitän kaikki pikkutavarat joihin tarttee päästä helposti käsiksi, vieherasiat jne.
Lisäksi keskiluukun kohdalla on pohjalla pala vanhaa kylpyhuonemattoa joka estää aika hyvin tavaroita liukumasta, mutta ennen kaikkea vähentää turhia kolinoita.
Oma kalastus on sen verran minimalistista, etten ole edes toista vapatelinettä jaksanut vielä asentaa. Takatilassa minulla on toistaiseksi ollut mukana vain vesipullo ja kankainen kylmälaukku mahdollista saalista varten. Kyllä sinnekin varmaan aika helposti voisi askarrella jonkun lootan vapatelineineen yms. kunhan vaan antaisi suojaverkolle kyytiä ja muotoilisi laatikon pohjaan vaikka foamista kajakin muotoa mukailevat pehmikkeet.
Olen nähnyt joidenkin myös asentaneen vielä kolmannen 10cm luukun tohon takatilan etuseinään. Näin saa kaikki sisätilat käyttöön ja tämä myös helpottaa jos haluaa asentaa upotettavat vapatelineet kuskin penkin taa. Ilman luukkua täytyy käyttää joko kaivomuttereita tai luottaa ruuvin pitoon polyeteenissä sellaisenaan.
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 21:40:59 03.10.2015

Discolla on tullut nyt taas vähän enempi kalasteltua kun ei olla oltu vaimon kanssa kahdestaan liikenteessä.
Selvästikin on tottumiskysymys toi vakaus kun asiaan ei ole tullut kiinnitettyä edes huomiota vaikka ihan reilunkokoisiakin kaloja on ilman haavia päässyt käsittelemään kohtalaisessakin tuulessa. Kalojen ylösotto ja suolistaminenkin ovat sujuneet vaikeuksitta.
Peräkontissa on nyt kulkenut Clas Ohlsonilta hankittu olkalaukkumallinen kylmäkassi, joka ainakin viilenevillä ilmoilla on hoitanut hommansa ihan mallikkaasti. Kylmävaaraajina 1-2kpl litran pakastettua muovista mehupulloa.
Kaikuanturin siirtäminen kajakin sisään on ollut tosi hyvä ratkaisu. Enää eivät siimat sotkeudu anturiin ja voi keskittyä itse asiaan.
Disco on niin kevyt melottava, että kilometrejä kertyy nopsaan jopa vastatuuleen. Tästä on etua uusia vesiä kolutessa.
Verikaalijigaus on just sopivan haastavaa kun Disco tosiaan ei laskeudu suoraan vastatuuleen, vaan pyrkii kääntymään kyljittäin tuulen suuntaa vastaan. Kompassista on apua, mutta edelleen eniten hyödyttää perässä laahaavan siiman seuraaminen eli jigipäähän ei kannatakaan laittaa liikaa painoa ettei se vajoa liian nopeasti.
Jigien vaihdossa tulen yhä laiskemmaksi, nykyisin yleensä kalastusreissun alusta loppuun siiman päässä roikkuu 4" Fin-S Fish Shore Minnow-värisenä. Sillä on tullut hyvin kuhia, hyvänkokoisia ahvenia ja jopa yllättävänkin isokokoisia haukia.
Joskus kun ei meinaa tarttua kiinni, vaihdan siiman päähän rikkiriepotellusta em. jigistä 1/0-jigipäähän leikatun pelkän pyrstöosan ja kohta saattaa olla ahvenateria kasassa.
Saatan olla vähemmistössä kalastajien joukossa, mutta en tavoittelekaan mitään koko- tai määräennätyksiä. Minulle kalastuspäivä on täydellinen jos muutaman tunnin aherruksen jälkeen on ateria kasassa.
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 22:32:44 20.12.2015

Olen nyt päivien lyhentyessä käynyt enemmän kalassa lähiseudun merialueilla. Ei oikein jaksa ajella kovin pitkälle kun valoisa aika on niin vähäinen ja järven rantakin on jo saattanut olla jäässä.
Meri on edelleen kovasti haasteellinen mulle kun paikkatuntemus puuttuu. Meressä on myöskin vaikka kuinka paljon elämää, joten kaikuhavainnot saavat usein turhaan yrittämään ties mitä kalalajeja. Valtavia syöttikalaparvia näkyy usein, mutta niiden ympärillä ei sitten kumminkaan saalistajia juurikaan.
Ahveniin olen nyt yrittänyt keskittyä ja olen huomannut, että nopeakulkuisesta kajakista on ollut hyötyä. Ahvenparvien etsintä tuntuu olevan kovaa työtä ja parvi ei suinkaan seuraavalla kerralla ole yleensä lähelläkään paikkaa mistä sen edellisellä kerralla löysi. Veneilijöillä on tässä kyllä selvä etu kun pystyy isonkin alueen kartoittamaan aika nopeasti, mutta eihän tätä siksi tehdäkään että helppoa olisi.
Kuhia on osunut luotaimeen myös, mutta melkein jätän ne merialueella nyt rauhaan kun koko on keskimäärin niin säälittävän pientä.
Reissut ovat nyt Discolla olleet sellaisia 4-6h ja matkaa on tullut katettua keskimäärin 15 km. Pelkästään vertikaalijigaten on kalastus tapahtunut ja siinä hommassa on Discosta paljastunut turhauttavakin piirre. Nimenomaa yksittäisiä kalahavaintoja jahdatessa.
Alus nimittäin tasapohjaisena sortaa helposti, eli liukuu tuulen mukana kuin munankuori. Jos on vähänkin sivutuulta niin tosi vaikea peruuttaa takaisin jos luotaimesta on saanut kalahavainnon.
Plotteri (echoMAP 50dv) omatekoisella kompassilla terästettynä on sinänsä tosi hyvä, sillä paikka päivittyy 10 kertaa sekunnissa ja näytön saa zoomattua silleen, että 5m liike vastaa noin senttiä ruudulla, mutta silti kalahavainnon hukkaa tosi helposti. Abaco on tässä suhteessa helpompi. Voimakkaasti uritettu pohja lienee syynä. Ehkä Discoon voisi jonkinlaista kölilistaa harkita tai laskettavaa köliä sivulle.
Kattelin tilastoja ja paristakymmenestä viimeisimmästä kalastusreissusta 15 on tapahtunut Discolla, joten ei uutuudenviehätys ole vielä mihinkään kadonnut. MP reissuja näistä on ollut kuusi, joten kalastuskin on vuodesta 2012 (jolloin harrastuksen aloitin) sentään jonkin verran kehittynyt. Ekana syksynä oli 14 kalastusreissua, kaikki MP :oops:
Ei ollenkaan niin, että Abaco olisi huono. Kalastuskäytössä selvästi monipuolisempi ja helpompi, mutta Discolla vaan on niin mukava päästellä menemään.

Edit: lisäsin pienen plotterikuvan josta näkee, kuinka sivutuulessa helposti käy kun meloo matkavauhtia ja huomaa kalan ja pistää pakin päälle. Kajakki liikkuu noin pari metriä sekunnissa ja siitä kun tekee stopin ja peruuttelee, niin kalan hukkaa tosi äkkiä.
Liitteet
sorto.png
sorto.png (21.15 KiB) Katsottu 20314 kertaa
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 22:12:25 04.04.2016

Mennyt talvi on ollut tuunailujen osalta tosi hiljainen kun aika on mennyt muiden harrasteiden parissa.

Toinen akkukotelo/kompassi tuli värkättyä kun oli ylimääräinen akku varastossa ja oli komponenttikaupasta muutakin tilattavaa, niin tilasin toiseen kompassiin osat. Nyt ei pitäisi sähkön loppua vähän pidemmälläkään ekspediitiolla.

Tosin nytkin yleensä lataan akun vain 16.4-volttiin (n. 80%) ja sähkö on syksyisillä reissuilla hyvin riittänyt niin, ettei ole tarvinnut alle 40-50% tason purkaa. Näin menetellen akusta pitäisi saada irti moninkertainen määrä lataus-purkaus-syklejä, vaikkakaan asialla ei akun alhainen hinta huomioiden ole oikein mitään merkitystä.

Toista Bluetooth-modulia ei nyt ollut, mutta ei sitä ole tullut tossa ekassakaan akussa muuten hyödynnettyä kuin koemielessä.
Garminin Quickdraw Contoursiin on jonkinlaiset odotukset. Sillä luultavimmin saa omat lempparipaikat hyvin kartoitettua suoraan plotterissa.
Liitteet
IMG_1701.JPG
akkuveljekset
IMG_1701.JPG (81.28 KiB) Katsottu 18303 kertaa
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 01:46:53 25.03.2017

Tää talvi on taas ollu kajakkien virittelyn suhteen tosi hiljainen, kun kaikki tuntuu toimivan aika lailla kuten haluankin. Ehkä paras parannus olisi jos Discon sortamiselle tuulessa osaisi jotain tehdä, mutta kun kalassa on pysynyt, niin sekään ei niin hirveästi ole jaksanut harmittaa. Jonkinlainen köliviritys saattaisi helpottaa.

Nyt melontakauden alkamisen kynnyksellä kumminkin heräsi vanha ajatus uuden kaikuanturin kiinikkeen suunnittelusta. Ei niin, että sille olisi minkäänlaista tarvetta kun anturin siirtäminen kajakin sisään ratkaisi kaikki ongelmat.
Veden lämpötilanäyttö nyt muuttui hitaaksi, mutta sitä en koe ongelmaksi. En myöskään sitä, että pikkasen tarttee juomapullosta vettä ruiskauttaa anturin alle vesille lähtiessä.
Idea lähti oikeastaan siitä, että piti keksiä jotain 3D-suunniteltavaa ja tulostettavaa ajankuluksi.
Aluksi kattelin anturimurikkaa ja sen mukana tulleita kiinnikkeitä josko niitä voisi jotenkin hyödyntää.

Tuolla 'Kaiku kajakkiin'-ketjussa oli myös esillä kaupallinen magneettikiinnike, mutta se ei yhtään vakuuttanut virtaviivaisuudellaan.
Toisaalta arveluttivat omat kyvyt suunnitella yhtään sen virtaviivaisempaa kun oma tietsikka lähenee kohta teini-ikää eikä tällä mitään kovin kummosia suunnitteluohjelmia pyöritellä eikä sellaisten käyttöön tarvittavia kykyjäkään olisi.
Jostain sitä oli kumminkin lähdettävä. Aika pian totesin, että anturin mukana tulevista kilkkeistä varmaan peräpeilikiinnikettä olisi voinut hyödyntää ja tehdä siihen jonkinlaisen saranallisen magneettilevyn kiinnikkeeksi. Jostain syystä päätin kumminkin, että yritän tehdä kiinnikkeen suoraan anturiin vaikka sen pinta onkin vähän haastavampi.

Ajattelin, että helpoiten pääsen kiinni anturin muotoon pistämällä anturin uistelumoottorikiinnikkeen skanneriin ja piirtämällä ääriviivat DraftSight-ohjelmalla (maksuttomasti saatavissa oleva Autocad-korvike).

Jatkokäsittelyn ajattelin tehdä OpenSCAD-ohjelmalla, jolla voi parametripohjaisesti tehdä yksinkertaisia geometrioita ynnäämällä ja vähentämällä peruselementtejä kuten palloja, kuutioita, lieriöitä jne. Aika hankala tolla on mitään kovin orgaanisia muotoja piirrellä. Sen lisäksi mitään takeita onnistumisesta ei ole kun tiedot hydrodynamiikasta ovat olemattomat ja mahdollisuuksia ja kykyjä minkään CFD-simulointiohjelman käyttämiseen ei ole. Termin CFD sentään tiedän eli Computational Fluid Dynamics/Numeerinen virtausdynamiikka eli virtausten käyttäytymisen simulointi tietokoneella. Voisi olla opettavainen harjoitus yrittää virtausvastusta optimoida.

Kun olin saanut kiinnikkeen ääriviivat ja kiinnitysreiät skannattua, aloin miettiä, että mihinkäs tästä.
Säädettävä kiinnike olisi tietty kiva kun kajakin pohjan kaarevuus vaihtelee kovasti eri kohdissa. Sarana olisi aika helppo laittaa. Kattelin kumminkin Discon pohjaa ja totesin, että haluan sen anturin kumminkin tietylle alueelle, joka on aika lähellä vavan kärkeä vertikaalijigaillessa. Pohjan kulma on niillä huudeilla suunnilleen 45-astetta, joten siinäkin voisi vähän vedenvastuksessa säästää jos jättäisi saranan pois.
Tässä vaiheessa rupesin miettimään, että millasilla magneeteilla toi oikein kyydissä pysyisi ja entäs mun kompassini? Sehän on ihan vieressä. Eivät taida hirmumagneetit ja kompassi olla oikein hyvä yhdistelmä.

Tarvitaan siis lisäselvityksiä.
Liitteet
IMG_1733.JPG
Kaikuanturin peräpeilikiinnike
IMG_1735.JPG
Kaikuanturin uistelumoottorikiinnike
IMG_1734.JPG
Kaikuanturin pinta
Capture.JPG
Skannattu uistelumoottorikiinnikkeen pohja
Capture.JPG (24.84 KiB) Katsottu 11594 kertaa
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: RTM - Disco+

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki » 00:43:25 26.03.2017

Tässä vähän jatkoa Discon kaikuanturin megneettikiinnikkeen pähkäilyille.
Keskityn tässä magneettien mitoitukseen ja optimaalisen konfiguraation löytämiseen jotta magneetit häiritsisivät lähellä olevaa kompassia mahdollisimman vähän. Itse asiassa hihasta vedettynä on vaikea sanoa, tuleeko kompassi edes järkevästi toimimaan, sillä anturin kiinnipito vaatii aika tuhdit magneetit.

Sen verran on aika helppo arvata, että jos vain liimailee paljaita magneetteja kiinnikkeeseen ja vastakappaleeseen niin hajakentät tulevat olemaan rajut. Vähän sama kuin pistäisi lampun palamaan ilman varjostinta, valo leviää joka suuntaan eikä ole kovin kirkas halutussa suunnassa. Magneettikenttiä voi ohjailla käyttämällä apuna helposti magnetoituvia aineita eli aineita, joilla on suuri permeabiliteetti. Lähinnä kyseeseen tulevat ferromagneettiset aineet eli rauta ja monet teräslaadut.

Magneetit ja raudat voi konfiguroida hyvinkin monella tapaa ja mutuna on hankala sanoa, mikä tapa on paras ja kuinka paljon mahdollisesti saa pitoa. Onneksi tässä kohtaa tiede rientää apuun ja vieläpä erinomaisella hinta/laatu-suhteella, sillä ilmaiseksi on saatavissa aivan mainio 2D simulointiohjelmisto nimeltään FEMM (FiniteElement Method Magnetics)

http://www.femm.info/wiki/HomePage

Reaalimaailmahan on 3D, mutta tähän tarkoitukseen ohjelma on vallan riittävä sillä sillä voi käsitellä myös aksisymmetrisiä tapauksia (rengas- ja nappimagneetit) ja kantikkaillekin magneeteille voi antaa kolmannen dimension esim. voimalaskelmia varten.

Demomielessä laitoin koneeseen ensin pöntöimmän tapauksen, eli anturiin vaan liimattuna kaksi kuutiomagneettia ja vastakappaleeseen samoin kaksi.
Simuloidussa tapauksessa on molemmin puolin kaksi 20x20x10 mm kuutiomagneettia suhteellisen tömäkästä N42-materiaalista. Magneettien keskipisteen väli on 50 mm ja magneettien etäisyys 6mm.
Analyysin tulos näyttää, että puristusvoimaa olisi n. 79N, eli anturi saattaisi pysyäkin paikoillaan. Karumpi tulos selviää kun katsotaan kentänvoimakkuutta 350mm säteisen ympyrän sisällä jossa kompassi sijaitsee. Tulos näyttää, että magneettien hajakenttä on reilusti yli kymmenkertainen maan magneettikenttään nähden kompassin etäisyydellä. Ei hyvä.

Tapaus jossa magneettien takana olisi 5mm yhdysraudat suunnilleen tuplaisi pitovoiman, mutta ei kumminkaan dramaattisesti alentaisi hajakenttää. Lisäksi tämän järjestelyn toteuttaminen olisi hankalaa printatussa rakenteessa kun rauta pitäisi ujuttaa koko matkalle magneettien taitse.

Analysoin myös tapauksen jossa magneetti olisi koostettu ns. Halbachin muodostelmaan, jolla kenttä saadaan keskitettyä vain toiselle puolelle ilman erillistä sulkurautaa. Tämä on järjestely, jota käytetään mm. jääkaappimagneeteissa.
Pito on hyvä, mutta hajakenttä on silti yli kymmenkertainen maan magneettikenttään nähden kompassin etäisyydellä (ulkoreunan sinivihreä alue).

Aika monen kierroksen jälkeen päädyin ratkaisuun jossa magneetit ovat kahdessa eri osassa taustaraudoin varustettuina. Tämä on helppo upottaa 3D-tulosteeseen ja tarjoaa hyvän pidon, n. 174N puolet ohuemmilla magneeteilla ja aika maltilliset hajakentät, n.1/20-1/100 maan magneettivuon tiheydestä (ulkoreunan sinivihreä alue).

Pistin magneetit tilaukseen ja niitä odotellessa suunnittelin ensimmäisen version kiinnikkeestä. Siitä seuraavassa viestissä.
Liitteet
magneetit1.jpg
Pöntöin konfiguraatio
magneetit1.jpg (15.06 KiB) Katsottu 11544 kertaa
magneetit1_pito.jpg
Pöntöimmän pito
magneetit1_hajakentta.jpg
Pöntöimmän hajakentät
magneetit1_hajakentta.jpg (27.89 KiB) Katsottu 11544 kertaa
Halbach_pito.JPG
Halbach konfiguraation pito
Halbach_hajakentta.JPG
Halbach konfiguraation hajakentät
Halbach_hajakentta.JPG (30.51 KiB) Katsottu 11544 kertaa
Magneetit10.JPG
Valittu konfiguraatio
Magneetit10_pito.JPG
Valitun konfiguraation pito
Magneetit10_hajakentta.JPG
Valitun konfiguraation hajakentät
Magneetit10_hajakentta.JPG (29.69 KiB) Katsottu 11544 kertaa
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+

Vastaa Viestiin