Kalamiehen parhaat pataruoat

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
Royal Trude
Koko Kansan Tenaleidi
Viestit: 15175
Liittynyt: 20:17:16 06.11.2005
Paikkakunta: Espoo, Tuusula, Keminmaa
Viesti:

Kalamiehen parhaat pataruoat

Viesti Kirjoittaja Royal Trude »

Piti taas kerran kaivaa se yks burgundinpata -resepti esiin ja sehän oli hävinnyt bittiavaruuteen. Siispä kasaamme sen tänne ja muita pataruokareseptejä perään.

Ollaan hyvää pataa Burgundilaiseen tapaan. Paistoaika 1.5 - 2 tuntia, 175 astetta (nesteen määrästä riippuen loppuvaiheessa voi alentaa 150 asteeseen)

- naudanpaistia kilon pötikkä (ulkopaisti, kulmapaisti tai sisäpaisti, paahtopaisti tms)
- pekonia paketin verran
- sipulia, vähintään yks iso
- hillosipuleita maun mukaan
- kaupasta herkkusieniä tai omasta varastosta suppilovahveroita
- 4 dl punaviiniä, pullo kannattaa ottaa alimmalta Alkon hyllyltä. Jotain, jossa on pyöreyttä. Jäljellejäävä osuus on kokin ruoanlaittojuomaa.
- 4 dl lihalientä
- porkkanaa
- laakerinlehti
- pippuria
- suolaa (huomaa lihaliemen suolapitoisuus)
- pikkupurkki tomaattipyrettä


- veistele pekoni siivuiksi ja paista ne mutta älä liikaa. Viskaa ne paiston jälkeen pataan, jätä paistinpannuun pekoninrasvat.
- veistä lihat paloiksi ja sipuli isoiksi siivuiksi tai kuutioiksi.
- ruskista lihat ja sipulikuutiot pekoninrasvassa ja viskaa kaikki pataan ja sekota kaikki sekaisin.
- kuullota porkkanat ja muut juurekset ja sienet ja viskaa nekin pataan.
- huuhtele lopuksi paistinpannu vedellä ja viskaa vesi pataan.
- roiskase tomaattipyre, hillosipulit, mausteet sekaan pataan
- voit viskata vähän suurustusjauhoja lihojen päälle jos lystäät.
- lisää lihaliemi ja viini. Nestettä maksimissaan niin paljon, että lihat peittyvät.
- viskaa laakerinlehti tai pari pataan.
- tyrkkää pata uuniin ja jatka nestekorkeuden vähentämistä tarkkaillen, sekä padassa, että siinä punkkupullossa :lipilipi: Jos padassa nestettä on vähän liikaa tunnin muhimisen jälkeen niin suurustusjauholla vähän sitä voi kompensoida. Jos punkkupullossa on liikaa nestettä niin se on kokin oma vika.
Piiloteksti
Suomi on suuri sukkahousumaa
Tom : P
Viestit: 442
Liittynyt: 10:10:12 29.08.2010
Paikkakunta: pusinessity

Re: Kalamiehen parhaat pataruoat ahvenpata

Viesti Kirjoittaja Tom : P »

Keskiyön ahvenpata:
-2 kiloo appuroita,10-30 grammasia
-1/2 kiloo sian kylkee
-muutama pikku sipuli
-1/2 ltr kermaa
-vodaa
-salt & pepper
-voita
Pataan ja uuniin liki yöksi,välillä voi vähän kääntää..
Toimii eritoten jätkäpilkkimökkiviikonloppuna,kun kukaa ei ees nuku..
olen daivaassa
Einari se ei narise..
Avatar
eshoo
Viestit: 259
Liittynyt: 23:20:15 03.01.2009

Re: Kalamiehen parhaat pataruoat

Viesti Kirjoittaja eshoo »

Karjalan"pata"

-n. 0,5 kg naudan paistia reiluiksi kuutioiksi paloiteltuna
-n. 0,5 kg possun lihaa myös reiluina kuutioina
-pari isohkoa sipulia ronskisti pilkottuina
-kilo pottuja reilun kokoisina paloina
-puolisen kiloa porkkanaa pilkottuna
-1,5-2 tl suolaa
-kymmenkunta maustepippuria
-pari laakerinlehteä
-vettä

Kaikki aineet uunipataan. Vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Uunissa 1,5-2 tuntia 200 asteessa (kunnes pinta saa väriä). Sit kansi päälle ja uunin lämpö 150 asteeseen. Anna hautua tunti tai pari (tai pitempäänkin). Mitä pitempään malttaa, sitä parempaa tulee. Täytyy vaan tarkkailla, ettei vesi käy liian vähiin...

Me tehtiin edellisessä talossa, jossa oli leivinuuni, sillai, että illalla tehtiin eväs valmiiksi pataan ja aamulla töihin lähtiessä heitettiin pata edellisenä päivänä lämmitettyyn leivinuuniin. Töistä tullessa (n. 10 tuntia matkoineen) oli eväs valmiina uunissa odottamassa...
Avatar
lapamato
Mr. KePu
Viestit: 1174
Liittynyt: 18:44:43 11.01.2006
Paikkakunta: Monaco

Re: Kalamiehen parhaat pataruoat

Viesti Kirjoittaja lapamato »

Karjalanpaistia salmen kylän tapaan

- possun lapaa (on rasvaista)
- naudan esim. Ulko- tai kulmapaistia (kestää pitkän haudutuksen)
- luullista lammasta
- lanttu, porkkanaa, juuriselleriä ja iso sipuli
- kokonaisia maustepippureita ja rouhittua mustapippuria
- ripaus rakuuna
- suolaa
- laakerinlehtiä
- lihalientä niin, ettei liha kuivu padassa

Paista lihat, lisää lihaliemi ja mausteet. Hauduta lihoja 4-tuntia, lisää juurekset, tarkista nesteen määrä ja pata takaisin uuniin hautumaan vähintään yön yli.


Perämiespata :heiluri:

Ainekset

•800 g naudanpaistia
•3 rkl voita
•1 kg pottuja ja muutama porkkana
•5 isoa sipulia
•merisuolaa ja sokeria
•5 dl tummaa olutta / paistolientä
•rouhittua mustapippuria, valkopippuria ja 8 kpl maustepippuria
•4 kpl llaakerinlehtiä ripaus timjamia ja rakunaa
•tuoretta persiljaa

Valmistus:
Leikkaa paistista 1 cm paksuisia viipaleita ja leivitä viipaleet jauhossa jonka olet maustanut suolalla ja musta / valkopippurilla ja yrteillä.
viipaloi sipulit, ruskista ne rasvassa, ripottele teelusikallinen sokeria sipulin joukkoon paistonaikana ja ota sipulit pannusta sivuun odottelemaan. viipaloi perunat ja ruskista potut myös kevyesti pannulla.
Seuraavaksi ruskista leivitetyt lihaviipaleet kevyesti pannulla molemmin puolin, ota lihat pannulta pojes, huuhdo pannu kuumalla vedellä ja ota liemi talteen.
Lado pataan kerroksittain perunaviipaleita, sipulia, lihaviipaleita ja loput mausteista.
Lopuksi kaada pataan olutta ja paistolientä niin ettei lihat sekä potut pääse kuivumaan haudutuksen aikana ja hauduta pataa uunissa 120 asteessa n. 3-4 tuntia.


Stadilainen muikkukukko

- tönkkösuolattuja muikkuja
- paksua läskiä
- ruistaikinaa

Voitele pata ja muotoilee ruistaikina padan pohjalle. Lado muikut sekä läski vuorotellen pataan ja lopuksi muotoilee ruiskansi kukon päälle. Lopuksi voitele ruiskansi ja patakukko uuniin hautumaan muutamaksi tunniksi tai kun ruistaikinan koostumus on mieleisesi. Tätä on hyvä varioida esim. Ylikypsää savukylkeä läskin tilalle ja pataan voi lisätä muutakin muikun ja läskiä lisäksi.
Viimeksi muokannut lapamato, 18:58:47 05.01.2013. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
-Nälkä lähtee syömällä ja nainen juomalla-

Matti Nykäsen sanoin: "Jos mies on lomalla, naiset pitää turpansa kiinni"
Avatar
Haukkivesku
Viikonloppusavolainen
Viestit: 4968
Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
Paikkakunta: hellsinki
Viesti:

Re: Kalamiehen parhaat pataruoat

Viesti Kirjoittaja Haukkivesku »

Haukea ja savupekonia punaviinissä (neljälle)

600 g suomustettua, ruodotonta* haukea
(rypsi-)öljyä ja voita paistamiseen

suolaliemi:
1 dl merisuolaa
9 dl vettä
1 tl hienonnettua, tuoretta timjamia
1 murskattu valkosipulin kynsi

pata:
4 isoa salottisipulia
4 pientä valkosipulin kynttä
2 keskikokoista palsternakkaa
neljännesruukku timjamia
30 g voita
1 laakerinlehti
120 g viipaloitua kylmäsavustettua pekonia
0,5 tl mustapippuria myllystä
1 plo kevyttä punaviiniä (suositukset olivat esim. gamay, pinoit noir tai barbera; me käytimme erittäin sopuhintaista italialaista Pasqua Merlot -viiniä mielestämme onnistuneesti)
0,5 dl hunajaa
7,5 dl kanalientä

Lisäksi:
persiljaa, rakuunaa ja ruohosipulia, puoli ruukkua kutakin

Valmista suolaliemi kiehauttamalla ainekset. Jäähdytä kunnes liemi on kädenlämpöistä tai viileämpää. 

Sillä välin kuori sipulit, valkosipulinkynnet ja palsternakat. Pilko salottisipulit kapeiksi lohkoiksi, murskaa valkosipulin kynnet ja pilko palsternakat sopiviksi suupaloiksi - ei liian pieneksi, etteivät kiehu muhjuksi. (Ohjeessa palsternakan "sitkeä" sisus poistetaan, mutta en ole koskaan huomannut sen olevan erityisen sitkeä, enkä nähnyt mitään järkeä heittää syömäkelpoista ruokaa pois.) Hienonna timjami. 

Kuumenna voi padassa keskilämmöllä. Kuullota sipulit, palsternakka, tmjami ja laakerinlehti pehmeiksi (n. 10 min). Lisää pekoniviipaleet ja kuullota vielä 5 min. Lisää sitten punaviini ja hunaja. Keitä n. 15-20 min kunnes viinistä on jäljellä viidennes (tämä vei kyllä pidempään). Maistele! Jos viiniä ei ole keitetty tarpeeksi kasaan, lopputulos voi maistua väljähtyneeltä viiniltä.

Viinin kiehuessa kokoon laita kala maustumaan suolaliemeen. Leikkaa file tai fileet annospaloiksi ja laita kala 10 minuutiksi jäähtyneeseen suolaliemeen (huom! jos liemi on liian kuumaa, kala kypsyy, ja sehän ei ole tarkoitus!). Valuta ja anna kuivua talouspyyhkeen päällä huoneenlämmössä (ainakin) 5 min jotta pinta rapeutuu paistettaessa. 

Kun viini on kiehunut riittävästi kokoon, lisää kanaliemi ja keitä taas noin 20 min kunnes siitä on jäljellä noin puolet (tähänkin kului enemmän aikaa vaikka pata kiehui kaasuhellalla täydellä höngällä). 

Kun ruoka alkaa näyttä patamaiselta, ruskista kalapalat voi-öljyseoksessa molemmin puolin. Valele samalla paistorasvalla. Lisää ruskistetut  kalapalat pataan ja anna hautua kannen alla midolla lämmöllä noin 5 min tai kunnes kala on juuri kypsää (kypsä hauki on läpikotaisin valkeaa, kun raa'assa on hennon vaaleanpunerva sävy).

Hienonna yrtit ja sekoita ne pataan (sekoitimme osan jo ennen kuin lisäsimme kalapalat, koska kalojen lisäämisen jälkeen sekoittaminen on hankalaa). Tarkista maku.
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."
Sami.A
Viestit: 45
Liittynyt: 17:27:29 15.12.2006
Paikkakunta: Satakunta
Viesti:

Re: Kalamiehen parhaat pataruoat

Viesti Kirjoittaja Sami.A »

Mustapekkapata

- Naudansisäpaistia tai paahtopaistia n.1,5kg
- Mustapekkajuustoa 2 pakettia
- Valkosipulinkynsiä 2-4kpl
- Kermaa niin että pinta tulee samalle tasolle lihojen kanssa


Leikkaa lihasta n.5mm vahvuisia siivuja ja pienennä ne n. röökiaskin kokoisiksi paloiksi.
Käytä nopeasti kuumalla pannulla, niin että lihat ottavan hieman väriä.
Ota kannellinen pata ja lado kerroksittain lihaa-juustonökäreita-valkosipulinpaloja-kevyesti suolaa-lihaa-...
Lopuksi kaada kermaa niin että pinta tulee lihojen tasolle.
Suolaa saa laittaa kevyesti koska juustosta sitä löytyy.

Laita pata uuniin, sataan asteeseen neljäksi tunniksi. (leivinuunissa tai takanpesässä onnistuu mainiosti)

Keitetetyt perunat padalle kaveriksi.
Vastaa Viestiin