Kalaston suojelusta tulee vesivoimayhtiöiden arkipäivää

Alueen säännöt
Täällä keskustellaan kaikesta säähän, kalastonhoitoon, kalojen suojeluun, kalatalouteen, kalastuslakiin ja kalastusasetuksiin, ympäristöön ja luonnonsuojeluun jne liittyvistä asioista.
Kunnostus-uutiset - Kalamies.com foorumin yleissäännöt
jämpti_on
Viestit: 406
Liittynyt: 15:45:09 06.10.2010

Kalaston suojelusta tulee vesivoimayhtiöiden arkipäivää

Viesti Kirjoittaja jämpti_on »

Kalaston suojelusta tulee vesivoimayhtiöiden arkipäivää

Vesivoimayhtiöt velvoitetaan tästä lähin osallistumaan kalaston vaalimiseen. Korkein hallinto-oikeus on tehnyt nipun päätöksiä, joissa vesivoimaloilta edellytetään vesistöjen moninaiskäytön turvaamista. Yhtiöille tämä merkitsee taloudellisia menetyksiä, mutta esimerkiksi äärimmäisen uhanalaiselle järvilohelle hengissä selviytymistä.

uohuvat maisemat jäivät menneisyyteen, kun Ilomantsin ja Joensuun halki virtaava Alakoitajoki valjastettiin 1950-luvulla sähköntuotantoon. Samalla vietiin luontainen elinympäristö Saimaan järvilohelta.

- Nykytilassaan Saimaan järvilohi on määritelty äärimmäisen uhanalaiseksi. Sekin kertoo jo sen, että tilanne ei ole mitenkään hyvä tällä hetkellä. Voisi sanoa, että oikeastaan suorastaan kriittinen, sanoo kalatalouspäällikkö Veli-Matti Kaijomaa Pohjois-Karjalan ely-keskuksesta.

Nykytilassaan Saimaan järvilohi on määritelty äärimmäisen uhanalaiseksi.
- Veli-Matti Kaijomaa
Kituuttelevaa järvilohikantaa joudutaan pitämään keinotekoisesti elossa massiivisilla poikasistutuksilla. Nyt korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen järvilohen tulevaisuus näyttää huomattavasti valoisammallta.

- Tässä on tarkoitus saada koskipinta-alat vähintään kaksinkertaisiksi. Samoin virtausnopeudet kasvavat. Sitä kautta alapuolella kuohuva Alakoitajoki saadaan tuottamaan aiempaa enemmän järvilohenpoikasia, toteaa kalatalouspäällikkö Veli-Matti Kaijomaa.

Korkein hallinto-oikeus on nyt tehnyt useampiakin päätöksiä, joissa vesivoimayhtiöt velvoitetaan ottamaan vesistöjen monimuotoisuus huomioon. Yksi esimerkkitapaus tulee Laatokkaan laskevasta Hiitolanjoesta, jonka voimaloihin pitää rakentaa omat reitit kaloille. Vesivoimayhtiöt saavat siis tästä lähin varautua siihen, että vihreät arvot syövät niiden tulosta.

- Investointien kustannuslaskelmiin täytyy sisällyttää mahdollisuus siitä, että toiminnan reunaehdot luvan velvoitteiden osalta voivat muuttua, jos tulee esimerkiksi uutta selvitystä jostain kalatalousintresseistä tai mahdollisista muista intresseistä vesistöjen moninaiskäytön näkökulmasta, sanoo ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä Itä-Suomen yliopistosta.

http://yle.fi/uutiset/kalaston_suojelus ... aa/6481568
pohjoinenjoki
Viestit: 63
Liittynyt: 09:34:28 20.01.2013

Re: Kalaston suojelusta tulee vesivoimayhtiöiden arkipäivää

Viesti Kirjoittaja pohjoinenjoki »

Noniin!
Edelleen hyviä uutisia jatkuu...
Pääpiirteissään voi todeta että jotain on tapahtunut jossain. Nämä korkeimman hallinto-oikeuden selkeät määräykset viestivät että jossain on ohjeistettu asioita uudelleen.
Hyvin mielenkiintoista olisi tietää mikä se taho on joka korkeintahallinto-oikeuttakin käskyttää. Käsittääkseni sekään ei ihan täysin itsenäisesti tee tai muuta aikaisempia päätöksiä.
Samaten tuossa uutisessa oli äärimmäisen kiinnostava lause "toiminnan reunaehdot luvan velvoitteiden osalta voivat muuttua, jos tulee esimerkiksi uutta selvitystä jostain kalatalousintresseistä tai mahdollisista muista intresseistä vesistöjen moninaiskäytön näkökulmasta
Tuli mieleen tuohon lauseeseen vedoten että mikä voisi olla se taho joka toisi kalatalousintressejä lupien ehtojen tarkistamiseksi? Kenties urheilu- tai vapaa-ajankalastajien järjestöt tai jopa aivan yksityiset henkilöt.
Ja löytyihän tuon lauseen lopusta se mustia pilviä keräävä sanamuoto "muista vesistöjen moninaiskäytön näkökulmista"...toivottavasti tässä ei vaan jätetä myös lisää pelivaraa voimayhtiöiden intresseillä. Jos siis asiaa voi tulkita myös tällaisesta nurinkurisesta näkökulmasta.
Avatar
vlasek
Provoileva muskelipökiö
Viestit: 13103
Liittynyt: 00:09:58 02.09.2007
Paikkakunta: Träshscandal

Re: Kalaston suojelusta tulee vesivoimayhtiöiden arkipäivää

Viesti Kirjoittaja vlasek »

Eiköhän nuo tappiot kuitata kuluttajilla? Toisaalta, jos se tarkoittaa jotain ihan konkreettisia tekoja ympäristön hyväks, ni so be it.
"Jävla skogsfinnar, flytta tillbaka till mongoliet
kitkaton
Viestit: 3577
Liittynyt: 18:32:39 18.12.2007
Paikkakunta: Kota-kylä

Re: Kalaston suojelusta tulee vesivoimayhtiöiden arkipäivää

Viesti Kirjoittaja kitkaton »

Tuo taho voisi olla kukaties kalatalousintressejä tarkistava: Kalastusalue / osakaskunta /nat
Joihinkin ns säännösteltyihin vesistöihin on määrätty hoitovelvoite , esim 1000 000 kesän vanhaa
siian poikasta , joka on aiheuttanut ylitiheän kannan , josta johtuen kanta on sairastunut esim voimakkaaseen haukimato epidemiaan. Tällöin on osapuolten välillä sovittu jotta osa istutus velvoitteesta vaihdetaan esim järvitaimeneksi , tmv.

http://www.ely-keskus.fi/fi/ELYkeskukse ... eineen.pdf
Pyytävä kalan saapi ja nukkuva unen näkee.
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.

http://www.aneenloma.fi/
Vastaa Viestiin