Kalakukko

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
ArtoL
Kansikuvatyttö
Viestit: 1837
Liittynyt: 22:25:42 21.04.2005
Paikkakunta: Heinävesi

Viesti Kirjoittaja ArtoL »

Haukkivesku kirjoitti:
Mutta onneksi teilleppäin muutti savolaisia niin saitte kukkonnekin suljettua...:)
:hihihii: Niinpä niin... Onneksi on SAVOLAISIA, niin tämäkin maailma on hieman parempi paikka elää :!:




Olipa kalakukon kuoreen sotkettu vehnäjauhoja tai ei, niin tärkein asia on kukon täyte. Ehdottomasti paras on ahven. Siihen kun lisätään kunnolla läskiä ja sopivasti riisiä, niin hyvä tulee. Tietysti tärkeää on, että kalakukko tehdää huolella olen daivaassa

Itse ole maistanut (kalakukoista): ahvenkukkoa, lohikukkoa, madekukkoa, siikakukkoa, muikkukukkoa ja kuorekukkoa. Ehdoton ykkönen on AHVEN ja kukko kun syödään vielä oikea VOIN kera niin olen daivaassa
Kun synnyit, itkit ja muut ympärilläsi hymyilivät.

Elä elämäsi niin, että kun kuolet hymyilet ja muut ympärilläsi itkevät.
Jyffe
Viestit: 1082
Liittynyt: 21:56:36 30.08.2006

Viesti Kirjoittaja Jyffe »

Haukkivesku kirjoitti:Muistaakseni tuo vehnäjauhon lisäys ruistaikinaan liittyi jotenkin taikinan koossa pysymiseen ja sen käsittelemisen helpottamiseen. Mutta ei niissä maullisia eroja ole tekee sitten kummin vain.
Niinhän se on. Nisupullaa tekevät huonot leipurit.
Kun katson vihreitä, näen punaista.
Avatar
Haukkivesku
Viikonloppusavolainen
Viestit: 4968
Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
Paikkakunta: hellsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Haukkivesku »

Jyffe kirjoitti:
Haukkivesku kirjoitti:Muistaakseni tuo vehnäjauhon lisäys ruistaikinaan liittyi jotenkin taikinan koossa pysymiseen ja sen käsittelemisen helpottamiseen. Mutta ei niissä maullisia eroja ole tekee sitten kummin vain.
Niinhän se on. Nisupullaa tekevät huonot leipurit.
Tai vaan hiukan laiskemmat....:)
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."
Avatar
P.J.H
Viestit: 2078
Liittynyt: 19:18:08 17.11.2005
Paikkakunta: Joroinen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja P.J.H »

Haukkivesku kirjoitti:
Jyffe kirjoitti:
Haukkivesku kirjoitti:Muistaakseni tuo vehnäjauhon lisäys ruistaikinaan liittyi jotenkin taikinan koossa pysymiseen ja sen käsittelemisen helpottamiseen. Mutta ei niissä maullisia eroja ole tekee sitten kummin vain.
Niinhän se on. Nisupullaa tekevät huonot leipurit.
Tai vaan hiukan laiskemmat....:)
Ei kun ne on mukaavuudenhaluisempia. Tekevät parempaa helpommalla. :D

Täytteistä puheenollen. Minä tein kerran kalakukokon niin, että laitoin täytteeksi kuhafileitä ja tietysti sian kylkee. Saattaa olla paras tekemäni kalakukko. (kuoreen tuli vehnäjauhoja sekaan)
Miksi tehdä samanlainen vaappu, kun muilla? Semmoisenhan voi ostaa kaupasta!
Jyffe
Viestit: 1082
Liittynyt: 21:56:36 30.08.2006

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja Jyffe »

Tulipa tehtyä pöljyys ja ostettua Porokylän leipomon lihakukko. Valmistusaineina mm. hiivaleipävehnäjauho ja hiiva.
Olisi ollut aivan sama ostaa pullapitko sekä grillikylkeä ja syödä niitä yhtäaikaa.

Minkä helvetin takia nurmeslaiset eivät älyä tehdä kukkojaan siihen hiivattomaan taikinaan, jota käyttävät 100% ruisleivässä? mulko mulko mulko
Kun katson vihreitä, näen punaista.
Emäntä
Naisautoilija
Viestit: 140
Liittynyt: 13:45:13 02.07.2009
Paikkakunta: Nurmes

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja Emäntä »

Jyffe kirjoitti: Minkä helvetin takia nurmeslaiset eivät älyä tehdä kukkojaan siihen hiivattomaan taikinaan, jota käyttävät 100% ruisleivässä? mulko mulko mulko
Jos vaekka sen tautta jotta on kaenuulaesillahi jottain äemäelyn ja purpatuksen aehetta?

Kukkoja alan tehdä kun saapuu syys ja leivinuunia taas lämmitellään. En tiedä onko tästä muille hyötyä mutta kerronpa kuitenkin vinkin nimeltä kukkopyyhkeet. Eli kun saat kukkosi uunivalmiiksi niin hellästi laittelet sen pellillä uuniin sopivaksi ajaksi ensin tujakampaan lämpöön siksi aikaa että kuoritaikina paistuu päältä mukavan väriseksi. Sen jälkeen kukko pois uunista, kukon pintanahka voidellaan voilla ja kääritään kukko kasteltuun leivinpaperiin (toiset taitavat käyttää voipaperiakin tässä hommassa). Sitten etukäteen puolisolta ruinatut puhtaat (ja joutilaat, niitä ei nimittäin tämän operaation jälkeen käytetä muina kuin kukkopyyhkeinä) keittiöpyyhkeet (1-2kpl) kastellaan kädenlämpöisellä vedellä ja väännetään suhtkohtkuivaksi ja mutjautetaan nämäkin sen kukon ympärille voipaperin päälle. (minä teen yleensä koko pellin kokoisen kukon joten en ujuttele näitä koko kukon alle vaan päälle ja pikkuisen reunojen alle) Näitten päälle vielä foliota ja koko komeus takaisin uuniin muhimaan matalampaan lämpöön. Noin tunnin kuluttua kukko pois uunista ja voitelu/leivinpaperin ja pyyhkeiden kastelu ja takaisinkäärintä -foliota unohtamatta ja takaisin uuniin. Reilu tunti ja syömämiehet (ja -naiset) voi kasata pöydän ääreen odottamaan haarukat ja veitset tanassa sillä kukko syömäkunnossa heti uunista otettua. Kuori on pehmeää eikä tarvitse erikseen haudutella.

Kuullostaa työläältä -ainakin näin kirjoitettuna mutta ei oikeasti vaadi kummoistakaan näpräämistä. Ja syömään tosiaan pääsee heti, ei tarvitse suolet kurnien käydä koputtelemassa kukkoa jotta joko oisi kuori niin pehmeä että siihen hammas pystyy.. :lol:
Avatar
sampukka
Mr. Valkosipulipuristin
Viestit: 3521
Liittynyt: 21:54:25 13.11.2005

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja sampukka »

Jyffe kirjoitti:Tulipa tehtyä pöljyys ja ostettua Porokylän leipomon lihakukko. Valmistusaineina mm. hiivaleipävehnäjauho ja hiiva.
Olisi ollut aivan sama ostaa pullapitko sekä grillikylkeä ja syödä niitä yhtäaikaa.

Minkä helvetin takia nurmeslaiset eivät älyä tehdä kukkojaan siihen hiivattomaan taikinaan, jota käyttävät 100% ruisleivässä? mulko mulko mulko

No tuota tuohon hiivan määrään tuossa taikinassa!
Taikinaan tulee noin 100 kiloo jauhoja ja hiivaa tuohon määrään tulee noin 100 grammaa.

Esimerkiksi aavistuksen pienempään leipätaikinaan tulee hiivaa n. 3 kiloo...


T: Sami
Devonit ja niihin liittyvä kirjallisuus kiinnostaa.

Tuolta löytyy tekeleitäni.
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtop ... 17&t=53652
Avatar
lokki
Viestit: 64
Liittynyt: 22:45:52 24.04.2008
Paikkakunta: lappeenranta

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja lokki »

tunti sitten lähti kukko uuniin.

pääsee aamulla korkkaamaan,jam
Avatar
Holmes
Asfalttiviidakon Vaeltava Aave
Viestit: 2205
Liittynyt: 19:32:43 10.11.2006
Paikkakunta: Hellsingfors

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja Holmes »

lokki kirjoitti:tunti sitten lähti kukko uuniin.

pääsee aamulla korkkaamaan,jam
Joo, haista vaan! Onneksi pääsee aattona mutsin duunaaman affenkukon kimppuun. Vieroitusoireisssahan tässä ollaan..
Avatar
J.a.M
Viestit: 1734
Liittynyt: 13:09:11 11.07.2005
Paikkakunta: Kempton
Viesti:

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja J.a.M »

taas lähti pari n 2 kg muikkukukkoa uunin lämpöön muhimaan muutamaksi tunniski , iltasella saa nauttia uunituoretta, punasen voin kanssa höystettynä ja piiitkä lasi kylmää maitoa kyytipoijaksi kyllä kelpaa
Paino on voimaa ja Ylipaino on Ylivoimaa
Avatar
J.a.M
Viestit: 1734
Liittynyt: 13:09:11 11.07.2005
Paikkakunta: Kempton
Viesti:

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja J.a.M »

jokohan on jo 3 kukko tämän syksysille muikuille menossa . vaikeinta on löytää hyvää lihapitoista kylkeä kukkoihin .
Paino on voimaa ja Ylipaino on Ylivoimaa
Avatar
abboreman
Viestit: 2758
Liittynyt: 16:45:03 21.04.2006

Re:

Viesti Kirjoittaja abboreman »

Jyffe kirjoitti:Itse pidän kainuulaisesta tavasta, jossa kukko tehdään juurella hapatettuun 100% ruistaikinaan.
Täyteisiin sen kummemmin kommentoimatta.

Monella leipomolla on nykyään valikoimissaan 100% ruisjauholeipä. Äkkiä mieleen tulee Porokylän leipomo ja Luomuhonen. Tuo Luomuhosen leipä oli älyttömän hyvää, kun satuttiin ottamaan sitä evääksi Puruveden Lohikuninkuuteen...

Kyllä, paras ruisleipä Suomessa kunnes maistat Kuopiossa Petosen leipomon ruisleipää :wink:
En itsekään uskonut löytäväni mistään Luomuhosta parempaa, mutta kyllä se löytyi. Muhosella tosin paremmat pakkaukset olen daivaassa
Jami-
Viestit: 109
Liittynyt: 18:40:57 25.06.2012

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja Jami- »

Avatar
peto
Viestit: 196
Liittynyt: 16:13:33 08.03.2012
Paikkakunta: Onkivesi
Viesti:

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja peto »

Ahvenhan se on "oikea" kala kukkoon,mutta on sitä tehty hauki fileestäkin eikä huonoa sekään
perttilee
Viestit: 235
Liittynyt: 08:02:32 01.08.2010
Paikkakunta: Pirkkala

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja perttilee »

Tänään tuli väännettyä kalakukko ahvenista, tein sen tuon "savolainen kalakukko" videon mukaan.
En ole koskaan leiponut tai tehnyt minkäänlaista taikinaa, mutta tuolla ohjeella taikinakin onnistui!

Onneksi vaimo ei ollut kotona, sillä tapani mukaan siivo oli melkoinen, vaimo kun olisi nähnyt, niin ääntä olis lähtenyt falsettiin saakka, pitkään ja hartaasti!
Kerkisinpä siivoamaan ennenkuin hän tulee töistä kotiin, eli ei mitään hätää!!! herää pahvi

Tuossa viiden- puolikuuden aikaan saa sitä sitten maistaa, toivottavasti onnistuu, kuitenkin odotukset on korkealla, nam! :wink:
Avatar
Jäpäkyörä
Vanhempi savolainen hauen pamputtaja
Viestit: 7406
Liittynyt: 16:06:19 22.04.2005
Paikkakunta: Pieksämäki

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja Jäpäkyörä »

perttilee kirjoitti:Tänään tuli väännettyä kalakukko ahvenista, tein sen tuon "savolainen kalakukko" videon mukaan.

Tuossa viiden- puolikuuden aikaan saa sitä sitten maistaa, toivottavasti onnistuu, kuitenkin odotukset on korkealla, nam! :wink:
Mä pidän peukkua, että onnistuu. :juu: :juu: :juu: =D>
On sev verta töitä, että haju housussa pyssyy.
Kielj-kiärylöitä/Unto Eskelinen
Avatar
DC
Vertikaali Jigaaja
Viestit: 6416
Liittynyt: 19:43:17 20.04.2005
Paikkakunta: ääpnaaknaK

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja DC »

Teimpä tuossa viime viikolla patakukon, johon dumppasim reilum kilon Reposaaren rannasta pilkittyjä norsseja :shock: ja paketin raitalihaa! 8-)
En ota sitä riskiä, että yrittäisin taas tehdä "oikean" kalakukon, koska aina ne on jotenkin "laulanu"..

Siis vuokaan ainekset kerroksittain ja ropaus suolaa joka väliin ja ruis/vehnätaikinakansi vuuan päälle.
Pitkä ja harras kypsytys n. 120 °C ja jäähdytys ja evästä riittää taas joksikin aikaa.

Ja mädit otin erikseen talteen, pidin niitä pari päivää pakkasessa ja nyt suolaa reilusti ja pippuria(vähän) ja kaviaarina leivälle huomenissa... olen daivaassa

- eero -
perttilee
Viestit: 235
Liittynyt: 08:02:32 01.08.2010
Paikkakunta: Pirkkala

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja perttilee »

Perkules, kukko onnistui hyvin, suolat ja kaikki, sain onneksi hyvänmakuista raitapossua, joka osaltaan myös vaikutti makuun! olen daivaassa
Met syötiin mamman kanssa 1/2 kukkoa laakista ja emäntä tituleerasi sitä parhaaksi mitä on syönyt???
Kala oli ihan pientä ahvenen sinttiä, ottivat mokomat kuitenkin tasapainoon, tuollainen sintti on kyllä tosi maukasta kalaa.

Pitää mennä sunnuntaina kokeilemaan josko taas saisi sinttejä! :wink:
säkki
Viestit: 72
Liittynyt: 10:46:53 29.01.2012

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja säkki »

Käykö pekoni tuohon kalojen päälle?
Avatar
Jäpäkyörä
Vanhempi savolainen hauen pamputtaja
Viestit: 7406
Liittynyt: 16:06:19 22.04.2005
Paikkakunta: Pieksämäki

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja Jäpäkyörä »

säkki kirjoitti:Käykö pekoni tuohon kalojen päälle?
Tottakai, laita reilusti.
On sev verta töitä, että haju housussa pyssyy.
Kielj-kiärylöitä/Unto Eskelinen
säkki
Viestit: 72
Liittynyt: 10:46:53 29.01.2012

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja säkki »

Ei varmaan tarvi suolata sitä pekonia sitten enää. Melko suolastahan se on.
Avatar
Jäpäkyörä
Vanhempi savolainen hauen pamputtaja
Viestit: 7406
Liittynyt: 16:06:19 22.04.2005
Paikkakunta: Pieksämäki

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja Jäpäkyörä »

Kaloihin voit vähän ripsauttaa lisää. Kohtuudella. Kala ei maistu miltään ilman suolaa.
On sev verta töitä, että haju housussa pyssyy.
Kielj-kiärylöitä/Unto Eskelinen
säkki
Viestit: 72
Liittynyt: 10:46:53 29.01.2012

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja säkki »

Päivä merellä takana, keli oli komia ja ahvenkukko on nyt uunissa :D
säkki
Viestit: 72
Liittynyt: 10:46:53 29.01.2012

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja säkki »

Ei ollut muuten viimenen kerta kun teen tuon kukon. Ensi kerralla pikkusen enempi sikaa ja suolaa niin avot. Vois myös kokeilla jotain sulatejuustoa sinne kalalle.
Avatar
eshoo
Viestit: 259
Liittynyt: 23:20:15 03.01.2009

Re: Kalakukko

Viesti Kirjoittaja eshoo »

säkki kirjoitti:Ei ollut muuten viimenen kerta kun teen tuon kukon. Ensi kerralla pikkusen enempi sikaa ja suolaa niin avot. Vois myös kokeilla jotain sulatejuustoa sinne kalalle.
Älä sinä sinne juustoloita pane - piilottaapi koko kukon maun! Perusmaku ja yksinkertasuus tekkee kuokosta kukon!

Ja se nisujauho. Jossei sitä liikoo, niin ei peitä rukkiin makkuu eekä valamiin kuoren koostumusta pilloo, mutta antaa sitkoo - ei kukko laala liika herkästi.

T: Sutettisavolainen...
Vastaa Viestiin