Kalapienokaiset laitostuvat ilman virikkeitä

Alueen säännöt
Täällä keskustellaan kaikesta säähän, kalastonhoitoon, kalojen suojeluun, kalatalouteen, kalastuslakiin ja kalastusasetuksiin, ympäristöön ja luonnonsuojeluun jne liittyvistä asioista.
Kunnostus-uutiset - Kalamies.com foorumin yleissäännöt
jämpti_on
Viestit: 406
Liittynyt: 15:45:09 06.10.2010

Kalapienokaiset laitostuvat ilman virikkeitä

Viesti Kirjoittaja jämpti_on »

Taimenistutusten tulosten heikkeneminen huolestuttaa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitosta ja kalastajia. Ongelmia on sekä sisävesien että merialueiden istutuksissa.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos myöntää, että muun muassa Päijänteen taimenistutusten tulokset ovat huonontuneet aiemmista vuosista.

Päijänteeseen istutetaan vuosittain noin 20 000 taimenen poikasta ja iso osa niistä katoaa teille tietymättömille. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos vastaa istukkaiden mädin tuottamisesta.

Kalastajat epäilevät, että pitkään laitoksissa olleiden poikasten laatu on heikentynyt syystä tai toisesta.

- Kyllä meillä vankka epäilys on, että kalojen laatu on heikentynyt. Kalan pitäisi olla sellaista, että se pärjää järvessä. Jos kalat ovat pitkän aikaa useita sukupolvia laitoksessa, niin ilman muuta niiden elinvoima heikkenee, kuvailee Pohjois-Päijänteen kalastusalueen puheenjohtaja Ari Seppälä.

Poikasille räätälöidään virikkeitä

Taimenistukkaiden laitostuminen yritetään estää virikekasvatuksella. Siitä on saatu hyviä tuloksia.

- Pyritään simuloimaan luonnon poikastuotantoa myös muovisissa altaissa lisäämällä niihin erilaisia suojapaikkoja tai vaihtelemalla virtaamia, vedenkorkeuksia ja tarjoamalla ruokaa vähän eri tavalla, selittää RKTL:n Laukaan kalanviljelylaitoksen tuotantopäällikkö Risto Kannel.

Kalabiologi Seppälä korostaa erityisesi emokalojen laatua.

- Maissa missä näitä asioita seurataan enemmän kuin täällä, niin tavoite on aina, että emokalat otetaan sellaisista mätimunista tai kaloista, jotka ovat tehneet luonnollisen syönnösvaelluksen ja eläneet villinä ja vapaana, eikä niistä kaloista, jotka ovat syntyneet laitoksessa, sanoo Seppälä.

RKTL myöntää, että luonnonvaraisia emokaloja on vaikea saada.

- Vain yksittäisiä emokaloja on saatu ja ehkä joissakin Keski-Suomen suurimpien reittivesien koskissa on myöskin pyydetty, mutta sielläkin on aika nollatulosta näyttänyt, kertoo Kannel.

Seppälän mukaan asiaan pitäisi panostaa nykyistä enemmän.

- Kysymys on siitä, paljonko siihen panostetaan. Näiden poikasistutusten arvo on suuri ja niiden tuottamiseen laitetaan paljon rahaa. Laitetaanko edes viittä prosenttia panoksesta siihen, että hankittaisiin geneettinen perimä mikä pitäisi ollakin?, kysyy Seppälä.

Pohdinnan paikka

Kannel toteaa, että asiaa olisi nyt syytä pohtia eri tahojen kanssa yhteistyössä.

- Minun mielestä ihan selkeästi pitää istua pöydän ääreen ja miettiä keinoja ja määritellä poikasille yhteistyössä laatumääreet. Onko se sitten tämä virikepoikanen, mitä nyt suunnitellaan kasvatettavaksi vai jotakin muuta. Se on yhteisesti päätettävissä ja varmasti tässä on myös viranomaisilla sanansa sanottavana.

http://yle.fi/uutiset/kalapienokaiset_l ... ta/6557621