Haulikko bornholmissa

Alueen säännöt
Kalapaikkoja, reissuraportteja ja kuvia kalareissuilta ympäri maailmaa. Kalastusmuoto vapaa...
Lasten pönöt - Lasten kanssa kalaan! - Kalamies.com foorumin yleissäännöt
haulikko
Muotiguru
Viestit: 427
Liittynyt: 17:38:37 06.06.2006
Paikkakunta: lihakylä

Haulikko bornholmissa

Viesti Kirjoittaja haulikko »

8 päivän bornholmin reissu alkoi kalastuksen osalta tänään. Vetoa saaren eteläkärjen tuntumassa vitunmoisen myrskyn jälkeen, tuulta edellisenä päivänä parhaillaan 24 metriä aikayksikön sisään. Tuuli sitten sekoitti vettä huolella ja vanha maininki asetti hieman rajoitteita kalapaikat valinnan suhteen ja suojan puolelta löyty säädyllistä keliä. Sekavetoa, laitahyökkäjina ketjulliset Ismoja ja kuulien lomaan uitettiin raatoja muutamalla levyllä ja yksi pelti. Siimoja vedossa 15 ja odottelu pitkän talven jälkeen saattoi alkaa. No odottelu otti aikansa ja justeraattiin hieman settiä, tiedettiin kuitenkin olevamme paikalla, jossa kalaa on, kaikukin sen todisti. 2min vasemman laitahyökkääjistön vaihdon jälkeen narahti plaanarista. Komeet pintarallit kala otti, kepin kun sain kouraan, kala poistui 70m yhdellä iskulla. Vajaa 20 minuuttia vääntöä ja komea, nousureissulle valmis hopeaharkko kävi näytillä ja vaa'alla, päästäkseen kosiomatkan loppuosalle. Tuleville päiville lupailee kuoppaista keliä, mutta kiulu on trailerilla, toivottavasti päästään suojan puolella naaraamaan.
Kala imaisi popcorni magnum Ismon ja 50gr painoa uitti appeen kohdilleen. Kuvia myöhemmin.
Liitteet
loska.jpg
Siikahan se siellä!!!
haulikko
Muotiguru
Viestit: 427
Liittynyt: 17:38:37 06.06.2006
Paikkakunta: lihakylä

Re: Haulikko bornholmissa

Viesti Kirjoittaja haulikko »

Tuulipäivä rannassa takana. Saaren kalavälinepuodit tsekattu ja tutustuttu saareen. Saarelta laskee mereen 26 ojaa/puroa/jokea, ja jokaikisessä oma, luontainen kantansa. Helvetisti täällä on toukohousuja ja peltoa. Toivottavasti huomenna myös Lohta. Suomalaisten trollingskola painelee huomenna kotiin, pääsivät kolmen päivän "koulun" aikana kerran ulos. Kaloja eilen saivat neljään veneeseen 6, isoin 7,5kg. Pientä huojennusta vielä tuuliennusteisiin, niin huomenna on kiva päivä.
Siikahan se siellä!!!
haulikko
Muotiguru
Viestit: 427
Liittynyt: 17:38:37 06.06.2006
Paikkakunta: lihakylä

Re: Haulikko bornholmissa

Viesti Kirjoittaja haulikko »

Tänään vesille klo 10.00 nurkilla. Tuuliennusteen mukaan tiedossa kalastuskelpoista keliä, joskaan ei huippupaikoille päästäisi vetämään. Vene alas Årsdalen satamasta, josta lyhyehkö siirtymä toissapäivän ottipisteen nurkille. Satamassa vielä näytti siltä, että tuuliennuste pitää kutinsa. Lyhyehkön ajon jälkeen tuli selväksi, että edellisen päivän blosis jätti jälkeensä suurehkon maininkin, joka keikutti lännestä päin. Tuuli oli aavistuksen vaihtanut suuntaa ja sai aikaan perin vittumaisen ristiaallokon, kooltansa 1-2m. Setti saatiin vetoon aika nopeasti, kolme ukkoa kun puuhailee, saa 15 keppiä aika nopeasti ulos. Pyrkiminen autopilotilla kohti ottipistettä osoittautui sitten lähes mahdottomaksi, tuulen painaessa sitten pari metriä kovempaa kuin startissa. Autopilotilla ei pystynyt ajamaan ollenkaan, tuli kalustotappiotakin yhden vavan pään verran. Nopea tsekkaus tuuliennusteesta ja kamat pakettiin.

Kotimatkalla käytiin tutustumassa Wildwaterin Larsin botskiin, linkki Lassen blogiin: http://wildwaterlars.blogspot.dk/. Äärettömän mukava ukko ja avulias. Rodman 11.2 on aikamoinen laitos, 10000kg painoa, 2x260 hv dieselpentoja pellin alla, Garminin navioniikalla varustettuna. Lasse lähti parin päivän lomille 3 viikon yhtäjaksoisen vesillä olon jälkeen ja antoi meille muutamat tärppipelit tulevaa ajatellen. Bornholmissa toimivat oppaat,Wildwaterin Lasse ja Per Lundberg,Blidö fishingin Anreas Ander ja Veronan (hotla, jossa yövymme) omistaja Per Sjöström, ovat auttaneet meitä paikkatietojen kanssa paljon, ovat olleet kuitenkin jo monta viikkoa vetämässä. Kuten jo mainitsin, väljiä herrasmiehiä kaikki. Muutama viikko sitten Veronan Per vei kolme eläkeläistä ensimmäistä kertaa ulos, ensimmäistä kertaa kalastamaan lohta. 15 keppiä vetoon, vähän zufeeta ja eläkeläiset ihmettelee, että mistä tässä maksetaan. Lohet vastasi oppaan puolesta, kaikki 15 keppiä lähti laakista. 10 lohta kävi veneessä. Tätä se on silloin kun jalka osuu lankulle...

Peltiä pintaan ja raatoja alas, syvälle ja levyjen kera, tuntuu olevan suosittu ja toimivakin kombo. Ismot tuntuu olevan erittäin kovassa huudossa, Huppuina tuntuu olevan Salsaa ja Rhinoa.

Lohta Tanskan salmessa tuntuu olevan, ja paljon. Aikasempina vuosina Köpiksen seudulta ei ole juurikaan tullut kalaa talvikaudella, nyt tilanne on toinen. Eilen juttelin erään hotelliasukin kanssa, joka kertoi saaliiden olevan samaa luokkaa kuin Tanskan salmessa.

Huomiselle ennusteet lupaa keliä, jolla meidän pitäisi päästä "paremmalle" puolelle vetämään & kiikkumaan. Hotellin Per vei tänään norskeja erittäin kuoppaiseen keliin samoille seutuville ja he saivat 3 lohta ja muutaman norskeista erittäin merisairaiksi. Eilisen myrskyn jäljiltä maininki ainakin pienenee ja tuuli rauhoittunee jonkin verran, joten toivoa on. Huomenna lisää...
Liitteet
takila.jpg
satama.jpg
rodman.jpg
Siikahan se siellä!!!
Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7219
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Re: Haulikko bornholmissa

Viesti Kirjoittaja Emppai »

Räikät pärisemään huomenna! Hyvää rapsaa!
Avatar
Samtheman
Pippelsman
Viestit: 7989
Liittynyt: 19:28:05 21.04.2005
Paikkakunta: Korso

Re: Haulikko bornholmissa

Viesti Kirjoittaja Samtheman »

Jep! 4 viikkoa ja sit aletaan lähtemään noille vesille päin! Kuumottaa vähän,,,
ISO uisteluvene kaupan! Nettivene 735003

Tsekkaa mun blogi: https://www.facebook.com/ruodollarokotettu/?fref=ts
karimansu
Viestit: 287
Liittynyt: 08:57:04 21.04.2008
Viesti:

Re: Haulikko bornholmissa

Viesti Kirjoittaja karimansu »

Suopeampia tuulia Haulikko teidän porukalle, meille tuli Bornholmin saaren maisemat vähän turhankin tutuiksi sieltä rannalta käsin mutta minkäs teet kun luonto pistää vastaan :)

Kerroppas kipparille terveiset että järjestelyt on aloitettu ensi vuoden Trolling Masterssin suhteen :)
haulikko
Muotiguru
Viestit: 427
Liittynyt: 17:38:37 06.06.2006
Paikkakunta: lihakylä

Re: Haulikko bornholmissa

Viesti Kirjoittaja haulikko »

Perille menee.
Siikahan se siellä!!!
haulikko
Muotiguru
Viestit: 427
Liittynyt: 17:38:37 06.06.2006
Paikkakunta: lihakylä

Re: Haulikko bornholmissa

Viesti Kirjoittaja haulikko »

Päivä vesillä takana. Varaslähtö aamuun, kelin takia Veronan väki aikaisti brekkaria ja mehän oltiin tikkana paikalla. Aamupala naamioon ja eväät kasaan, traileri kiinni autoon. Ja heti kohta 3 minuutin ajon jälkeen ulos autosta, perillä oltiin. Hammerhavnenista pulkka alas, paketti kasaan ja ajo ulos, kalapaikoille. Keli oli, kuten ennuste aavisteli, ihan kohtuullinen. Maininki oli runsasta ja isoa, tuuli pyöri 6-8 m/s, siis uisteltava keli, joskaan ei mikään paraatisää. Noin 20 minuuttia vasta-aaltoon, käännös myötäseen ja setti ulos. Kaiussa kalaa ihan kohtuullisen paljon ja aika luottavaisin mielin jatkettiin hinailua. Vesillä siis setti ulkona klo 8.30, noin.
Ensimmäinen kala kontakti naksahti takilasta, 40 jalkaa, salsaan, betsyn levyllä. 10 min jälkeen kyytiin noin 7,5 kg. Kala oli istutettua kantaa, rasvapatti oli jäänyt synnytyslaitokselle. Setti uudelleen vetoon ja kurvi ottipisteeseen, nyt lähti plaanarista. Ismoa vietiin, painoa 50 gr. Noin 4-5 kg kala sai myös pappia, oli ottanut hieman osumaa tärpistä, joten pappi sai jäädä loppupäiväksi vetelemään liturgiota laatikkojen sekaan. Samoilta seutuvilta naksahti vielä uloin plaanari, painoa 20 gr. Kolmosen ja nelosen väliin oleva lohi c&r:iin.
Aikaa startista oli kulunut muutama tunti ja ruvettiin tsiikailemaan tuuliennusteita. http://www.dmi.dk kertoi tuulen nousevan puolenpäivän seutuun, joka tarkoittaa, että muutaman tunnin kestävä aaltojen nousu lopettaa päivän puoleen. Lähdettiin valumaan satamaa kohti kivassa myötäaallossa ja ihailtiin ohittavaa ruostekasaa, joku tankkeri esitteli meille ruosteisia kylkiään. Reilu maili ennen satamaa kamat nippuun ja luovimaan kohti autoa ja traikkua. Tässä kohtaa keli oli aika rapsakka, myötäaaltoon tullessa ei vetokonetta enää pystynyt käyttämään, aallot löi koneesta yli. Maininki ja siihen kyytipojaksi 1-2m aalto keikutti meitä aika lahjakkaasti. Verona lopetti kalastuksen samoihin aikoihin ja odotteli meiltä tietoa, milloin lähdetään rantaan. Kun sitten ilmoitimme aikeemme painella lähtösatamaan, lähti veronakin jyskyttämään kohti kotisatamaa, Tejniä.
Sataman suu aukolle löi ihan miehekäs maininki, ja rantapenkkahan nostatti sitä entisestään. Oli kyllä komeetta tulla satama-altaaseen sisään surffaamalla. En olisi reissuun lähtiessä uskonut, että tulee kokeiltua surffaamistakin ja vielä laudalla joka painaa pitkälti toista tonnia...No päästiin loppujen lopuksi satamaan ihan hyvin, eikä hetkeäkään liian myöhään :soo soo: .

Veronakin sai pari lohta, 7:n ja 8:n kalat. Käytiin perkaamassa kalat Tejnissä ja satamakapteeni kertoi paikallisen saaneen eilen, kovassa kelissä, 15kg, 14 kg, 12kg, 11kg ja 8 kg lohet. Eli rouheampaakin elukkaa löytyy alueelta.

Nyt illalla laitetaan hieman vehkeitä kasaan, kamoja laskiessa toinen takila lakkasi toimimasta. Syy löytyi irroneesta piuhasta ja me merellä laitettiin sitten piuha väärään kohtaan kiinni, jolloinka luultiin, että takila sitten 15 vuoden palvelun jälkeen tuli tiensä päähän. No, onneksi selvittiin näin vähällä.

Huomenna vesille pääsy mennee puolen päivän jälkeen, tuuli pauhaa vielä jonkin asteisena aamupäivän ja hiljennee puolen päivän seutuvilla. Eli tiedossa siis pikapisto ottimestoille, suht iisissä kelissä, tosin onhan sielä maininkia. Sää ennuste muutenkin lupailee loppuredulle aika kivaa keliä, perjantaina superkeliä ja lauantainakin pitäs olla aika kivaa keliä.
Liitteet
kala.jpg
maisema.jpg
Siikahan se siellä!!!
haulikko
Muotiguru
Viestit: 427
Liittynyt: 17:38:37 06.06.2006
Paikkakunta: lihakylä

Re: Haulikko bornholmissa

Viesti Kirjoittaja haulikko »

Eilen oli taas perkule tuulinen päivä, ja meni makaamiseksi.

Tänään taas päästiin vesille, ja tällä kertaa kunnolla, täysi päivä ja paraatipaikoille.
Kaloja kävi veneessä 8, isoin karvan alta 12kg. Lohitapahtumia 11. Kolmet tuplat ja yksi tripla. Kummasti hampaat kaipasi valohoitoa. Lisää ja tarkemmin kun päästään maanantaina kotisuomeen. Huomenna edessä viimeinen ja myöskin hyvässä kelissä. Tänään keli oli jo lähes tuuleton, tosin maininkia oli aika runsaasti. 6 kpl lohista, jotka kävi veneessä, oli rasvaevättömiä. Näistä otettiin 2 kpl mukaan.
Siikahan se siellä!!!
haulikko
Muotiguru
Viestit: 427
Liittynyt: 17:38:37 06.06.2006
Paikkakunta: lihakylä

Re: Haulikko bornholmissa

Viesti Kirjoittaja haulikko »

Viimeinen kalastuspäivä rupeaa olemaan ehtoo puolella ja edessä siintää jo kotimatka, joka alkaa klo 05.30, suuntana lauttaranta. Tosin se on helpompi, koska venee jää saarelle Bornholmin uistelukisaa ajatellen.

Tänään vesille aikaistetun aikataulun mukaisesti, koska tiedossa oli olevan hyvää uistelukeliä ja muutaman tuulipäivän jälkeen yritettiin hieman ottaa takaisin menetettyä aikaa. No sehän sitten onnistui varsin hyvin. Tapahtumia riitti joka lähtöön. Tuplaa, triplaa ja yhet nelosetkin näki päivän valon. Kalat löytyi varsin pieneltä, jo aikaisemmin löytyneeltä alueelta. Plaanarit oli päivän sana, painotuksien huidellessa 30-60 gr.Päivän isoin venytti digitaalit 11kg:n tuntumaan. Tapahtumia kaikkiiaan 14, 10 kalaa kävi veneessä. Tuliaiskalojen jo nauttiessa viileämpiä kelejä pakastimessa, päätimme yksissä tuumin palauttaa kaikki kalat, mikäli ne eivät siipeensä saaneet väsytyksessä. No onneksi kaikki pystyttiin palauttamaan ilman turhia osuma/verenvuotoja. Nyt unta kasettiin, kotimatka alkaa siis aamulla. Kuvia etc myöhemmin.
Siikahan se siellä!!!
Prinssi
El Reino
Viestit: 5872
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Re: Haulikko bornholmissa

Viesti Kirjoittaja Prinssi »

ARRGGH!
Tapahtumia on ollu kuin kotosuomessa, jos vaan hyvän haukipaikan löytää :lol:

Kyllähän tuonne ois kiva lähtee joskus lillumaan.
Ei vaa perkele rahkeet riitä joka paikkaan.

Konkratulaitions reissussta.
Vielä kun sais valita kelit tuonne ennen reissua :?
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari
haulikko
Muotiguru
Viestit: 427
Liittynyt: 17:38:37 06.06.2006
Paikkakunta: lihakylä

Re: Haulikko bornholmissa

Viesti Kirjoittaja haulikko »

Niinhän se menee, työt haittaa harrastuksia. Vihdoin ja viimein on hieman aikaa käydä reissua läpi, varsinkkin muutaman viimeisen vetopäivän osalta.

21.03.2014

Kalastus alkoi ysin nurkilla, tiedossa oli muutama ensimmäinen tunti kohtuullisen rajoilla olevaa kiikkumista ja iltäpäivän ensitunneista lähtien ihanne keliä, tuuli nääs tulisi laantumaan melkein kokonaan. Aamupala käkättimeen Hotelli Veronan muiden vieraiden kanssa ja eväiden teko kalastuspäivää varten. Hotellipakettiimme siis kuului koko reissun ajan kohtuullista kotibrekkaria vastaavat herkut ja illallinen. Helpottaa kummasti, kun ei tarvitse pitkän päivän kylkeen raapia päivän ateriaa kokoon, vaan pääsee valmiille. Illalliset oli kyllä aika tymäkkää settiä. No yhtäkaikki, Eagle trailerilta saaren länsireunalle ja lyhyehkö ajo ottipisteille. Keli oli alkuun tuhnu, joskin aurinko kovasti heitteli välillä säteitään, joskin myös vettä satoi melkein koko päivän.

Kamoja laskiessa vhf huuteli mukavasti, sveduilla tuplat ja triplat, ei kuitenkaan isomuksia seassa. Me ajeltiin tiedossa olevaa lokaatiota ristiin ja rastiin. Meillä alkun hieman hiljaisempaa, ensitärppiä saatin odotella reippaan tunnin verran. Rauhallinen lähtö plaanarista, hidas peruutus ja väsytys käyntiin. Pää auki tällekin päivälle. Kala veteli rauhalliseen tahtiin piuhaa ulos ja pysähtyi noin 100 metrin päähän veneestä. 15 minuuttia kalaa yritettiin hivutella lähemmäs venettä, vauhtia hiljennettiin ja tehtiin oikeastaan kaikki, mitä tuossa vaiheessa pystyy tekemään. Siimaa saatiin rullalle alle metri, kun kala sitten irtosi. Mikälie ollut.


Plaanareissa jo normaaliin tapaan Ismoa ja takilaan 4 raatoa ja yhdet ismot.
Muutama tuokio tuosta USOsta (Unidentified swimming object) lähti plaanarit stereona, ja vartin päästä molemmat veneessä. Toinen 11,7-11,9kg ja toinen 11kg. Isompi päätyi fileointipöydälle ja oli vielä sopivasti eväleikattu tapaus. Tämänkin kalan vatsa oli lähes tyhjä, niinkuin kaikilla perkaamillamme kaloilla.
Päivä jatkui sitten varsin iloisesti, parit tuplat ja yhet triplat meillekin siunaantui. Päivän yhdestätoista lohesta 4 oli kooltansa 10+ ja 5 väliin 6-9kg ja pari sitten alamittaista. Muutama turrekin ilostutti sätkimisellänsä, kuulemma aika harvassa ovat nykyään.

Vene rantaan, on muuten sähkövinssillä ihan juhlaa nostella ja laskea. Illallisella Hotellin isäntä Per vetää oman ohjelmanumeronsa, alkuun kyökin puolella loihtien sikäläistä kotiherkkua, joka on erinomaisen maistuvaa. Jossain kohtaa ruokailua sitten käydään kaikkien hotellin vieraiden kalastuspäivä läpi, kuka sai ja mitä ja jne. Lopuksi sitten päivän "suoritus" palkitaan, kriteerit on varsin vaihtelevia. Palkintona saa pitää päivän karjuvaa, karvaista päätä. Tässä vaiheessa pakkasemme oli jo ylikuormitettu, muutaman kalan olimme pakotettuja ottamaan väsytyksessä tulleiden verenvuotojen jne vuoksi, joten viimeiselle päivälle toiveissa oli pystyä palauttamaan kaikki kalat elementtiinsä. Onneksi nuo taisteluvammoja saaneet kalatkin olivat eväleikattuja, joita muuten oli koko reissun saaliistaamme karkeasti arvioiden 60%.
Siikahan se siellä!!!
haulikko
Muotiguru
Viestit: 427
Liittynyt: 17:38:37 06.06.2006
Paikkakunta: lihakylä

Re: Haulikko bornholmissa

Viesti Kirjoittaja haulikko »

Viimeinen uistelupäivä 22.3

Keli het aamusta aivan loistava, yöllä hieman oli rankempaa hiivaria, joka jätti jälkeensä jonkinverran maininkia, mutta selkeästi viikon paras keli kalastaa, ja ennusteiden valossa keli tulisi vain paranemaan päivän kuluessa ja näinhän siinä kävikin. Hammerhusin satamasta pulkaa liitoon ja vartin ajo ulos. Vertailun vuoksi toiselta puolelta saarta, Tejnin satamasta operoivat oppaat, joutuvat ajamaan saaren pohjoiskärjen ympäri. Ajallisesti tämä tarkoittaa vähintään puolentunnin siirtymää ja kohtuullista polttoainekulutusta, tai oikeastaan helvetillistä polttoaineen kulutusta. Kun koneina on 2 kipaletta neljännestonnin veradoa ja alustalla painoa se 8000kg, kulutus on mahtava. Veronan kippari Per sanoi kysyttäessä kulutusta:" Dont wanna know". Kuitenkin pyörinnee 3-6 ltr / merimaili.

Loivassa myötämaininkissa siis setti pihalle. Keli oli hieman aikaisempiä päiviä kirkkaampi ja hieman justeerattiin ulos menevän pellin värikarttaa. Erilaisia muunnoksia aikaisempien päivien tärppiväreistä, holoa, hilettä, teippiä ja selkäpuolen värin valintaa. Kupari muuten tausta värinä on nousussa isosti, jopa kokonaaan kuparinen pelti, oli kapine, johonka monet tuntuivat vannovan. Näyttöjen perusteella helppo uskoa. Aloituksesta ei digitaalit kauaa vanhenneet, kun Pennin räikkä ilmoitti työvuoron alkaneen veneen kipparille. Hieman alta kympin kala kävi näytillä 10 min väännön jälkeen. Tämä valioyksilö vapautettiin. Kauaan ei muuten tarvinnut seuraavan väsyttäjän odotella vuoroaan, kun taas räikkä pörähti, ja heti perään toinen. Väsytysvuoron odottelua ei muuten reissulla tarvinnut odotella kovinkan pitkään, taisi ottaa aikaa luokkaa 2 h /vuoronvaihto...
Sen enempää päivän lopputapahtumiin menemättä, olihan siellä triplat ja neljäkin samaan aikaan, voi helposti todeta että kaikki tuulipäivät, joita viikolla karmean vitutuksen vallassa vietettiin pitkin saaren liikkeitä ja nähtävyyksiä, oli näiden kahden viimeisen päivän jälkeen täysin unohtunut. Tätä se lienee lohen uistelu parhaillaan, paljon tapahtumia, kaikki vesillä olevat saa kalaa ja kyllähän maisematkin olivat varsin hienot, seurasta puhumattakaan.

Mitä tälläinen reissu kustantaa:

Kustannus reissulle / lärvi oli karvan päälle 800€. tämä sisälsi siis lautat, majoitukset, polttoaineet ( auto 1500km ja vene), kalastusluvat ja muutamat kalustotappiot. Matkaseuran hyvillä kontakteilla tosin saatiin hieman huojennusta pariin kustannusosaan. Hypoteettisesti laskimme arvioperusteisesti, josko olisimme papittaneet kaikki kalat, noin 210 kg kalaa, olisi kalalle tullut kilohintaa 8-9 € / kilo.



Monet kiitokset Ville ja Henkka, reissu kanssanne oli sangen mukava ja antoisa. Lähden milloin vaan uusiksi mukaan uudelleenkin, kunhan vaan se nainen, joka meillä asuu, antaa siunauksensa.


-Haulikko-
Siikahan se siellä!!!
Vastaa Viestiin