takilankuulan valaminen

Alueen säännöt
Kaikkea vaapunrakentelusta veneiden maalailuun.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt - Uittovideot
maderaattori
Viestit: 98
Liittynyt: 14:15:07 29.01.2014

takilankuulan valaminen

Viesti Kirjoittaja maderaattori »

Tervehdys.

Nyt tartteis kommenttia kokeneemmilta, miten tämä homma kannatttaa hoitaa :)

Ajattelin aloittaa helposta eli valaa ihan alumiiniseen juomatölkkiin rengaspainoista sulattamalla takilaan painon. Ajatus toteuttaa projekti seuraavanlaisesti. Juomatölkistä kansi pois. Mitata ja vääntää painoon tuleva kiinnituslenkki. Laittaa juomatölkkiin (kumpi on sopiva 0.25 vai 0.33) rengaspainoja sisään. Sulatella toholla painot juoksevaksi. Lyijy sulaa noin 330 astetta ja alumiini 660 joten ymmärtääkseni sulatuksen voi tehdä suoraan tuossa tölkissä? Poimia mahdollisesti rautaa pois sulan pinnalta. (ei luulis haittaavan vaikka hiukan jäis) ja lisätä plumpsauttaa lisää painoja aina astiaan, kun on saanut edelliset sulatettua..... Lopuksi tökätä kiinnityslenkki sulaan lyijyyn ja antaa paketin jähmettyä....

Yhtenä vaihtoehtona sulattamiseen mietein trangiaa kaasupolttimella varustettuna... Mahtaako riittää puhti kattilan pohjanläpi lämmitettynä??? Kattilasta ei luonnollisesti enään tämän jälkeen viitti syödä, ettei tule lyijymyrkytystä...
mäne
Viestit: 113
Liittynyt: 19:35:27 29.06.2011
Paikkakunta: Äänekoivisto
Viesti:

Re: takilankuulan valaminen

Viesti Kirjoittaja mäne »

Moro
kyllä kaasuvehkeillä saat lyijyt sulamaan kattilassa,ja ei muuta kuin pesu kattilalle ja takas kaappiin;)mutta elä kerro muille. :soo soo:
Lyhyenläntä hoikkapoika hirpparilta..
Avatar
Juhis2
Viestit: 491
Liittynyt: 08:24:42 05.05.2007
Paikkakunta: Valkeakoski

Re: takilankuulan valaminen

Viesti Kirjoittaja Juhis2 »

Ehdottomasti valaminen kattilassa tai vastaavassa, eikä missään uudelleen käyttöön otettavassa kattilassa vaan sellasessa joka jää tohon valu hommaan lopullisesti. Kirpparilta löytää vanhoja pohjaan palaneita alumiinikattiloita HALVALLA. Teräskattila tietty parempi. Unohda tuollaiset suoraan muottiin (tölkkiin) valamiset. Rengaspainoja saat lisätä ainakin kymmenen kertaa että muotti tulee täyteen. Muista että kun lisäät sulaan lyijyyn sulamatonta lyijyä niin keitto rupeaa usein kiehumaan/roiskimaan ympäriinsä varsinkin jos lisättävässä lyijyssä on kosteutta tai epäpuhtauksia. Helpoiten ja turvallisimmin onnistut kun täytät kattilaan kerralla riittävästi rengaspainoja ja sulattelet sen, kuorit raudan pinnalta ja kaadat sulan lyijyn muottiin jossa takilankuulan kiinnityslenkki on valmiina kiinni. Ei mitään sulaan lyijyun tökättäviä virityksiä. Ja jos tölkkiin valat, niin ripustuslenkkihän tulee tölkin kylkeen, jolloin kuulasta tulee torpeedon mallinen, joten eihän jälkeenpäin lenkin lisääminen edes onnistuisi. Noista tölkeistä valitsisin 0.33l tölkin, sillä saat n.4kg takilankuulan.

Ja piti vielä loppuun lisätä että takilalle löydät vaihtoehdot osoitteesta www.mollukka.com ;-)
MOLLUKKAA pintaan ja pohjaan niin kalaa tulee.
www.mollukka.com
vetorauta
Uunikauppias
Viestit: 573
Liittynyt: 22:27:07 12.08.2011

Re: takilankuulan valaminen

Viesti Kirjoittaja vetorauta »

Alumiinikattilassa tai -tölkissä ei oikein voi sulattaa, koska tohon liekki sulattaa alumiinin samalla kun lyijyä yrittää saada sulamaan. 1200-asteisella liekillä on hankala saada reilusti lämpöä siirtymään niin, että astia pysyy kaikilta osin alle sulamislämmössä. Tuossa täytyy muistaa, että alumiinin lujuus pettää jo paljon alle sulamislämpötilan, mikä ei ole mukavaa jos kattilassa on kilokaupalla sulaa lyijyä. Eli teräsastiassa nuo sulatukset. Sulan lyijyn pinnalle voi murustella c-vitamiinitabletteja (askorbiinihappoa), joka minimoi oksidikuonan muodostumisen.
Avatar
Juhis2
Viestit: 491
Liittynyt: 08:24:42 05.05.2007
Paikkakunta: Valkeakoski

Re: takilankuulan valaminen

Viesti Kirjoittaja Juhis2 »

Meillä ainakin kesti vanha alumiinikattila, vaikka oli jotkut keraamiset kädensijatkin joiden ajattelin ensimmäisenä häipyvän savuna ilmaan. 4 valukertaa sulatimme paskalyijyn alumiinikattilassa ulkotiloissa ja pahimmalla kerralla oli yli 6 tuntia kosan liekki kattilan alla yhtäsoittoa, välillä kattila tyhjennettiin varsinaiseen valuastiaan ja täytettiin uudella lyijyllä. Jos meidän kattila kesti tämän, luulen että kyllä sillä yhden takilankuulankin valaa. Mutta sitä en väitä etteikö teräskattila olisi tähän paras vaihtoehto ja mieluiten mahdollisimman paksupohjainen ja seinäinen.
MOLLUKKAA pintaan ja pohjaan niin kalaa tulee.
www.mollukka.com
maderaattori
Viestit: 98
Liittynyt: 14:15:07 29.01.2014

Re: takilankuulan valaminen

Viesti Kirjoittaja maderaattori »

Kiitoksia vinkeistä. Tässä kun eri vaihtoehdot pyörii mielessä, niin onko kukaan koittanut vääntää ruuvia valettuun kuulaan. Eli mielessä siis, jos ei taarvis muottiin kyhätä lenkkiä, vaan valmiiseen kuulaan parin millin terällä reikä ja siihen puu kierteellä oleva silmukka ruuvi... Kestääkö kuula tämän vai mureneeko?
vetorauta
Uunikauppias
Viestit: 573
Liittynyt: 22:27:07 12.08.2011

Re: takilankuulan valaminen

Viesti Kirjoittaja vetorauta »

Jos lyijy on kuranttia tavaraa, niin ei varmasti murene, mutta voi olla hieman työlästä vääntää pulttia siihen. Pehmeään lyijyyn varmaan uppoaa helpoiten, mutta jos se on seostettua (kovempaa) tavaraa, niin vaatii jo reilumman vipuvarren vääntämiseen ja lenkki voi mennä sököksi. Helpommalla siitä pääsee kun pistää lenkin valmiiksi muottiin. Tuolloin se jää myös paremmin kiinni lyijyyn ja ei itsekseen pyöri käytön aikana irralleen. Lyijyssä ei ole kimmoisuutta yhtään, eli kun siihen jonkin ruuvin kiertää kiinni, niin se ei jää mitenkään tiukasti paikalleen.
Vastaa Viestiin