Fluorocarbon

Alueen säännöt
Palsta heittokalastuksesta. Keskustelun aiheina heittokalastukseen soveltuvat kalapaikat, välineet, vieheet, kalastustavat jne.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Djippe
Viestit: 26
Liittynyt: 21:29:14 22.05.2015

Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja Djippe »

Onko fluorocarbonilla venymättömyyden lisäksi muita etuja monofiilisiimoihin nähden? Esim. hankauskestävyys.

Ostin Sufixin Invisiline 100% 0.37mm fluoroperukkeeksi, mutta on niin jäykkä että kuljetuksessa ja solmujenteossa tulleet mutkat jäävät pysyvästi ja ainaki pienet vaaput tuntuis uivan huonosti kun siima ei mene suoraksi edes vedossa. Ja unisolmun tekeminen (kaksi kertaa pienen lukon/leikarin renkaan läpi) on melekosta vääntämistä. Vai onko tuo merkkinä vain huono ja turhan jäykkä fluorocarbon?
Pilkkikone
Viestit: 558
Liittynyt: 08:47:07 05.04.2006
Paikkakunta: Lohja

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja Pilkkikone »

Juuri hankauskestävyys on se halutuin ominaisuus, sen on tarkoitus kestää jossain määrin myös hampaita. Ei-toivottuina ominaisuuksina on sitten jäykkyys ja muisti, joka saa aikaan tuon mutkien pysyvyyden.

Ja kannattaa jostain katsoa unisolmu uusiksi, ei siinä kahta pujotusta leikarin läpi tehdä. Jos sen tekee kahdella pujotuksella, niin en ihmettele solmunteossa tulevaa kiharaa...

Toisaalta tuo jäykkyys on osittain myös toivottua, koska jäykkä monoperuke "kantaa" vedessä viehettä enemmän kuin pelkkä kuitusiima.
Joskus onnistuu, toisinaan myös paremmin.
gösberg
Viestit: 2
Liittynyt: 15:28:03 23.07.2015

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja gösberg »

Kokeilkaapa sellaista solmua kuin FG-knot. Helppo tehdä ja taisipa voittaa tässä taannoin jonkun isomman testinkin vetolujuudessa. Helppo tehdä ja mukavasti menee vaparenkaitten läpi. Eikä tarvii joka reissu olla uusimassa. Ite käyttäny n.4vuotta kyseistä solmua ja ikinä ei oo pettäny. Ainut ongelma solmujen kanssa on ollut tällä hetkellä käytössä olevan paksun(0,6mm) fluoron solmuttaminen leikariin.. .
lordofgreed
Viestit: 138
Liittynyt: 23:22:13 03.09.2011

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja lordofgreed »

Eikös tuon fluoron pitäisi myös olla "näkymätöntä" vedessä. Itse olen ainakin ollut pirun tyytyväinen Trilenen fluoroihin, pari-kolme vuotta lie kestänyt rulla 0,4mm ja nyt hommasin 0,45:sta rullan. Vähän hupaa vetohommissa tuo nollanelonen, hauet napsii helposti poikki mutta kyllä tuo aika paljon kestää nirhaumaa jos normimonoon vertaa.

Aika paljon tulee käytettyä lenkkisolmua myös lukkojen kiinnityksessä. Hitto kun ei muista solmujen nimiä, mutta leikarit menee tyylillä: kaksi pyöräytystä lenkistä, pari-kolme kertaa siiman ympäri ja sitten lenkeistä läpi (liian monta pyöräytystä niin ei kiristy/jää vinoon).
(EDIT: Kyseessä siis Trilene-knot kahdella tai kolmella pyöräytyksellä)

Lenkkisolmu taas yksinkertaisin mahdollinen, vähän rapala-solmun tyylinen mutta ei viedä yksinkertaisesta solmusta läpi vaan pyöräytetään kerran yläpuolelta ympäri ja sitten läpi. Liika pyörittely missä hyvänsä solmussa ei tunnu toimivan fluorolla. Kannattaa siis testata ja jättää nuo pyörittelyt minimiin.

Samaten tuota FG-knottia kokeilin muutaman kerran ja totesin sen niin vaikeaksi että pysynpä tupla-unissa tai sen variaatioissa, kyllä solmu pitää pystyä tekemään vaikka silmät kiinni. En sano ettei tuota pystyisi, ei vaan hermot kestänyt opetella...

Eli alkuperäiseen kysymykseen, kuulostaa liian jäykältä tai sitten solmut on liian monimutkaisia. Ei noin paksulla enää pitäisi olla tarvetta kikkailla...
vonKALETON
Viestit: 286
Liittynyt: 08:37:49 14.10.2011

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja vonKALETON »

Eihän fluoro venymätöntä oo. Hyvinhän se toimii esim. pilkkiessä samalla vaimentimena, jos isot ahvenet hakkaa siimanpäässä... Toiseks toi näkymättömyys vedessä. Ilman suuria tieteellisiä tutkimuksia sanoisin, et kyl mä sen siel vedessä nään oikeen hyvin, vaik silmistä paras teho on hiipunut jo vuosikymmeniä... Ja kolmanneks: Sanokaa ny mullekki joku solmu millä tollasen 0,5 saa oikeesti helposti ja pitävästi solmittua. Tai jos ny vaik etin FaGin solmun jostain.
Avatar
sursill
Pirkan pilaaja
Viestit: 1990
Liittynyt: 15:24:19 23.03.2006
Paikkakunta: Loviisa

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja sursill »

Tuossa on kaksi tapaa tehdä FG-solmu. :wink:



vonKALETON
Viestit: 286
Liittynyt: 08:37:49 14.10.2011

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja vonKALETON »

Kiitos vaan sursillille. Tohon kuituliitokseen mul on hyvä ja helppo solmu, mut tonne leikarinpäähän ei. Täytyy kyl sanoo, et noita videoita ei jaksanu ees kattoo loppuun. Tohon solmun tekoon, jota ite käytän kuidun kans menee noin 12 sekuntia.
lordofgreed
Viestit: 138
Liittynyt: 23:22:13 03.09.2011

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja lordofgreed »

vonKALETON kirjoitti:Kiitos vaan sursillille. Tohon kuituliitokseen mul on hyvä ja helppo solmu, mut tonne leikarinpäähän ei. Täytyy kyl sanoo, et noita videoita ei jaksanu ees kattoo loppuun. Tohon solmun tekoon, jota ite käytän kuidun kans menee noin 12 sekuntia.
Oletko kokeillut/ on onko joku ongelma tuon aikaisemmin mainitsemani Trilene-knotin kanssa. Menee muutamassa sekunnissa ja pystyy tekemään pimeässä/silmät kiinni. Solmujen vetolujuuksista en tiedä helvettiäkään muttei ole koskaan solmusta pettänyt jos on kasteltu tehdessä/kiristäessä kunnolla. Puolimilliseen riittänee kaksi pyöräytystä siiman ympäri. Samalla solmulla menee kaikki monot kiinni leikareihin...
jth83
Viestit: 8
Liittynyt: 11:29:36 21.05.2015

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja jth83 »

Palomarilla solmin fluoron lukkoon. Kiristelee sen solmun varovasti pikkuhiljaa pienemmäksi ja tiukemmaksi ja vasta aivan lopuksi tiukaksi siimanpäistä vetämällä niin ei kipristele se fluoro. Jos solmut vetää suoraan siiman päistä tiukaksi ilman tuota alkutiukentelua niin kippuralle se fluoro kitkasta menee kun senttitolkulla luistaa se siima solmun sisällä.
Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki »

Mä taas käytän leikariin sitomisessa clinch-solmua, mutta teen siihen vaan kolme kierrosta kun ainakin toi Kinetic 0,35 on aika jäykkää. Solmu pitää silti hyvin ja on helppo.
http://www.netknots.com/fishing_knots/i ... inch-knot/
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+
kalaneuvos
Viestit: 100
Liittynyt: 16:58:48 28.09.2016

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja kalaneuvos »

Kun jotkut käyttää fluorocarbonia ihan pääsiimanakin, niin käyttääkö ne ihan normaalia 100% fluorocarbonia vai onko olemassa jotain vielä paremmin heittämiseen soveltuvaa tavaraa?
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Totesin tuossa, että tupla Uni ei mene Daiwan TWS ohjaimesta läpi, ja jos joutuu heitossa tai väystyksessä pohjasiimalle, niin se on soronoo siimanohjaimella. Katselin noi sursillin linkkaamat videot, ja ajattelin että mitähän tästä tulee. Mutta ei toi FG solmu mikään vaikea olekaan tehdä. Hieman työläs vaan. Että varmaan jatkossakaan vesillä tuota ei varmaan tule yritettyä, vesillä tarvii varmaan edelleen liittää fluorocarboni kuituun tupla Unilla. Mutta tuohon pohjasiiman liitossolmuksi tuo FG kyllä tuntui pätevältä, niin solmulla on edes mahdollisuus mennä TWS ohjaimesta läpi.
- Jukka
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4438
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja Fuso »

kalaneuvos kirjoitti:Kun jotkut käyttää fluorocarbonia ihan pääsiimanakin, niin käyttääkö ne ihan normaalia 100% fluorocarbonia vai onko olemassa jotain vielä paremmin heittämiseen soveltuvaa tavaraa?

Peruke- ja pääsiimafluorocarbon on kuulemma ihan omat tuotteensa, näin on viisaammat antaneet minun itseni ymmärtää, :?
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8464
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

jvelth74 kirjoitti:Totesin tuossa, että tupla Uni ei mene Daiwan TWS ohjaimesta läpi, ja jos joutuu heitossa tai väystyksessä pohjasiimalle, niin se on soronoo siimanohjaimella. Katselin noi sursillin linkkaamat videot, ja ajattelin että mitähän tästä tulee. Mutta ei toi FG solmu mikään vaikea olekaan tehdä. Hieman työläs vaan. Että varmaan jatkossakaan vesillä tuota ei varmaan tule yritettyä, vesillä tarvii varmaan edelleen liittää fluorocarboni kuituun tupla Unilla. Mutta tuohon pohjasiiman liitossolmuksi tuo FG kyllä tuntui pätevältä, niin solmulla on edes mahdollisuus mennä TWS ohjaimesta läpi.
Kokeile Paavola-solmua, ohjeet löytyy youtubesta.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Sostakovits da Silva kirjoitti:Kokeile Paavola-solmua, ohjeet löytyy youtubesta.


Kieltämättä vaikuttaa toimivalta ja riittävän simppeliltä kalavesillä tehtäväksikin.
- Jukka
Avatar
rambo3
Viestit: 223
Liittynyt: 18:53:03 18.03.2013
Paikkakunta: Joen suu

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja rambo3 »

^eikös tuossa Paavolan videolla näytetä ihan perus albright-solmu
Avatar
Braven
Viestit: 826
Liittynyt: 06:37:28 30.03.2009
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja Braven »

jvelth74 kirjoitti:Totesin tuossa, että tupla Uni ei mene Daiwan TWS ohjaimesta läpi, ja jos joutuu heitossa tai väystyksessä pohjasiimalle, niin se on soronoo siimanohjaimella. Katselin noi sursillin linkkaamat videot, ja ajattelin että mitähän tästä tulee. Mutta ei toi FG solmu mikään vaikea olekaan tehdä. Hieman työläs vaan. Että varmaan jatkossakaan vesillä tuota ei varmaan tule yritettyä, vesillä tarvii varmaan edelleen liittää fluorocarboni kuituun tupla Unilla. Mutta tuohon pohjasiiman liitossolmuksi tuo FG kyllä tuntui pätevältä, niin solmulla on edes mahdollisuus mennä TWS ohjaimesta läpi.
FG-solmu on kaikkein "pienin". Vähän hankala alkuun tehdä, mutta kun sen oppii...
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8464
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
kalaneuvos
Viestit: 100
Liittynyt: 16:58:48 28.09.2016

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja kalaneuvos »

Mikäs olisi hyvä helppo perussolmu flurocarbonin kanssa (siis kun laitetaan viehe/lukko kiinni tapsin päähän)? Palomaria olen käyttänyt ja menee aina poikki vähän solmun yläpuolelta eikä kauheasti tunnu kestävän. Ilmeisesti siima heikkenee kiristäessä vaikka olen koittanut oikein huolellisesti solmun väkertää.
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

kun laitetaan viehe/lukko kiinni tapsin päähän
Itse olen käyttänyt Unia, niin fluorocarbonilla, kuin monolla, kuon kuitusiimallakin. Kaikilla on aina toiminut siinä kuin solmun kuuluu.
Viimeksi muokannut jvelth74, 18:29:17 29.05.2018. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
- Jukka
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Fluorocarbon

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Pari jännää videota eri solmuilla monon liittämisestä kuituun:



- Jukka
Vastaa Viestiin