Tasuriahvenia

Alueen säännöt
Kaikki onginnasta sekä talvi- ja kesäpilkinnästä.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt - Pilkkivaatteet, pilkkikengät
muikero
Viestit: 179
Liittynyt: 18:14:08 22.01.2010

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja muikero »

Carassiukselta erittiäin hyvä ja rakentava avaus keskusteluun kiloahventen pilkkimisestä, joka näyttää mukavasti aihettuavan monensuuntaista keskustelua, hyvä niin. Se on kovin suhteellista, että miten paljon vaivaa kukin näkee, että ruokapöydässä on ahvenfileeateria tai vaihtoehtoisesti elämyksellinen pitkä pilkkipäivä jäällä cr/ruoka-metodilla, jos ymmärrättä, mitä tarkoitan. Sehän on selvä, että kun pilkkikausi ilmastonmuutoksen myötä on lyhentynyt, niin ongelle lähdetään aina kun ansiotyöt antavat siihen mahdollisuudeen, eli viikonloppuisin. Mutta silloin mennäänkin sitten perse punasena, voi olla että kaikki emännät ei ole niin tyytyväisiä, ei voi mitään. Eikä se Sillin kevennetty ole tosiaan avainasemassa kiloahvenen saantiin, on vaan legenda suomalaisessa kevennetyssä tasurionginnassa ja muutenkin esteettisesti vieläkin ykkönen tasureissa, mutta yhtä hyvin, ellei paremmin pyytää muutaman euron vastaavat kuvat. Omassa porukassa täällä P-Karjalassa Ässät ja Rasmuksen vastaavat kuitenkin pilkkikavereilla ensimmäisenä tuntuvat siiman päässä heiluvan, ei miulla.
HallaMaster
Viestit: 121
Liittynyt: 20:46:29 21.01.2013
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja HallaMaster »

Joo kyllä se itsellänikin pilkkiminen on lähinnä sitä, että haluaa päästä pois kotoa ja olla ulkona raikkaassa ulkoilmassa. Tottakai ruokakalaa sinne lähdetään hakemaan, mutta ei reissu ole "pilalla" vaikka tyhjin säkein kotiin lähdetäänkin :D Se on hyötyliikuntaa parhaimmillaan kun raahaa huonosti voideltua pulkkaa 30cm lumihangessa.. prkl..
Jäällä se mieli lepää, vaikka kalaa ei tulisikaan. On tää niin hienoa!
Avatar
jallu44
Viestit: 113
Liittynyt: 23:34:43 22.01.2011
Paikkakunta: kerimäki

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja jallu44 »

Lucky Johnilla hyvin kattava lista avuista joilla pääsee isoihin ahveniin kiinni. Noiden lisäksi varustepakki, uittotyyli, liikehdintä, ambitio, kokemus ym. ja tuuri määrää lopputuloksen. Monesti isommalla porukalla ollaan oltu kalassa samalla mestalla ja ehkä harvaa poikkeusta lukuun ottamatta tuo viimeinen on ollut määräävä tekijä.

Tärkein on ehkä paikkatieto ja verkosto jolta saa vanhaa ja ajankohtaista infoa. Jos isolta järveltä lähtee yksin hakemaan syvyyskäyrien perusteella isojen ahventen pesiä niin ei oo ihan helppoa. Yli 40 v oon puruvedellä kalastanut ja muutama vuosi sitten tasuroinnin aloittanut ihan tämän palstan ansiosta. Nyt on muutama kymmentä ison ahvenen tasurointipaikkaa tiedossa mutta yhtäkään en ole löytänyt pelkkien syvyyskäyrien perusteella.

Rysillä nykysin pyytäävät Puruvedellä pannukarkeeta ahventa parhaimillaan satasia kiloja per reissu. Samaan saa yksinäinen tasurimies tehä hommia tosissaan useammankin talven. Kyllä tieto on valtaa ja sitä kannatta jakaa sopivasti.

Ja eihän se kalan määrä tässä hommassa ole tärkeintä vaan net lieveilmiöt joista aiemmat ovat jo listannee olennaisimmat. Minulle kolahtaa etupäässä; löytää uusia paikkoja, liikkua luonnossa yksinään, liikkua luonnossa porukalla, mökkeillä, miettiä mihin helvettiin tuo paksu viiva ottais jos ei kerta tähän ja Saada Isoja Ahvenia.
Avatar
Suurkalastaja
Viestit: 1198
Liittynyt: 01:43:06 21.02.2009
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Suurkalastaja »

Alkukausi on ollut meidän porukalla vähän vaikea ja normireissulla onkin tullut yleensä muutama pieni ahven ja haukia. Kalaa on kyllä näkynyt kaiussa hyvin mutta taidot on loppuneet kesken.
Viime sunnuntaina oli isoja tarjolla, omalla kohdalla homma jäi nousujen asteelle mut kaveri onnistui ronkkimaan vertsulla nätin 830 grammaisen joka oli vaikeena päivänä pirun hieno kala.

Kuva

Tänään kerkesimme lyhyelle iltapäiväpistolle joka kannatti tällä kertaa. Heti toisella reiällä lähti tosi hyvä viiva nousemaan pohjasta kohti välivedessä uitettua tasuria ja raskas tärppi tuli samantien kun kala ehti tasurille. Muutaman sekunnin siimahissi ja jäälle pyörähti omalta osalta talven ensimmäinen yli 200 g ahven. Kädet täristen kala vesipaljuun, nopeat mitat, pari kuvaa ja takaisin. 1150 g/43 cm, tästä on erittäin hyvä jatkaa. olen daivaassa

Alla olevan linkin takaa löytyy enemmän tarinaa meidän porukan reissuista. :down:

http://www.teamhazardi1.blogspot.fi/201 ... rikki.html

Kuva

Kuva
hfm
Viestit: 21
Liittynyt: 17:35:51 04.02.2012
Paikkakunta: Oulu

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja hfm »

:D kyllä on hyviä juttuja ja hyvin kerrottuja tarinoita täällä , ihan kateeksi käy kun on niin intohimoista ja suurta sinnikkyyttä tähän lajiin ja viitti vielä jakaa sen muitten kanssa olen daivaassa .... :lol: kyllä taas hinku tuli jäälle ku luki suurkalastajan jutut... :bigboss:
Avatar
ClassicC
Viestit: 356
Liittynyt: 18:42:49 08.03.2012
Paikkakunta: Länsi

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja ClassicC »

Komia ahven suurkalastajalla onneks olkoon hienosta kalasta!!
tttumppi
Viestit: 3
Liittynyt: 16:39:12 31.01.2015

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja tttumppi »

Ensimmäinen reissu Puruveden selille tehty 12.1, meinasi hieman kylmä olla, kun mittarissa -15 ja 8m/s tuuli. Saalis jäi yhteen kalaan pitkän kyttäyksen jälkeen, oli sentään vähän paremman kokoinen, 650g. Pari 200-400g appuraa karkuutin jään laitaan. Kalaa oli kyllä alla monellakin reiällä ja paikoittain paljonkin ja mukavan paksuja viivoja, mutta todella todella passiivista.. Todella hienoja nousuja kyllä tuli ajoittain, mutta vain tuo yksi erehtyi haukkaamaan PP-Luresin uutta kevennettyä, kuvassa eri tasuri kiinni. Sais nuo paukkupakkaset pikkuhiljaa loppua niin ois vähän mielekkäämpää tuo pilkkiminen.

Kuva
Avatar
rambo3
Viestit: 223
Liittynyt: 18:53:03 18.03.2013
Paikkakunta: Joen suu

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja rambo3 »

Viikot kun on töissä niin sitä pitää viikonloppuisin yrittää jäälle olosuhteista huolimatta. Tosin tänään aamulla kun heräsin ja katsoin että mittari näyttää tasan -30 meinasin luovuttaa....makailin sängyssä jonkun puol tuntii ja soitin kaverille että ei kai myö tuonne helvetin pakkaseen lähetä mut kaveri oli sitä mieltä että ei muuta kun haalarit päälle että hän tulee puolen tunnin päästä hakemaan. :D

Ihan täysi pilkkipäivä oltiin Kuoringalla. Kylmä ei ollut kun ei kastellut käsiä, loppiaisena paleltunutta peukaloa piti vähän suojella ja siitä johtuen muutamia hyviä nousuja tasurille tuli tyrittyä. Perus filekokoa nousi joitain kappaleita ja yksi bonuskala 840g. Viikko sitten pudotin samalla paikalla kaksi tuommoista vähän raskaampaa kun yli 15m syvyydestä niitä hanskat kädessä yritin kiskoa ylös.

Kuva
Avatar
viliperi
Viestit: 133
Liittynyt: 19:11:15 27.11.2011
Paikkakunta: P-Savo, Kuopio

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja viliperi »

Rapsakka oli keli aamulla, -26 mittarissa. Suuntasin kohti uutta paikkaa joka on ollut jo viime talvesta asti mielessä ja monesti sitä olen kartalta tiiraillut sillä silmällä. Paikkana semmonen pitkähkö harjanne joka on kahden syvänteen välissä. Lähellä on myös muutama saari ja matalikko.

Selällä tuuli oli kasannut viikolla sataneet lumet dyyneiksi ja väliin jäi miltei paljaita kohtia. Rupesin kairailemaan noita paljaita kohtia ja ahvenia tuntui olevan miltei joka reiällä. Otti oli vaan melko kehnon puoleista. Hissiuitto tuntui pelaavan parhaiten tänään ja tasureista Sillin 8.1:n ja Pahakuikan muikun värinen kevennetty pelasivat parhaiten.
Jotain kertyi kumminkin pakkiin vaikkei kalat mitään hirveän isoja olleet.
N. 7km lenkki tuli käveltyä ja jalat päivän päätteeksi aika hapoilla.

Kuva
Avatar
Lucky John
Viestit: 175
Liittynyt: 22:11:40 05.03.2009

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Lucky John »

Hienoja reissuja ja kaloja on näemmä ollut palstalaisilla.

Itse olin tänään lapsuudenystävän kanssa lyhyehkön pilkkipäivän tutulla järvellä. Aurinkoinen pakkaskeli ei tälläkään kertaa hirmusaaliita tarjonnut, mutta hengenruokaa senkin edestä. Kolmen tunnin pilkkimisen saldona oli vajoamista transsinomaiseen tilaan järven aavalla selällä, pari hienoa nousua luotaimen näytöllä, kaksi komeaa fileahventa sekä rentouttava makkaranpaistohetki jäällä. On se vaan hieno laji!
Liitteet
image.jpg
image.jpg (26.68 KiB) Katsottu 7940 kertaa
image.jpg
image.jpg (26.57 KiB) Katsottu 7940 kertaa
Tyhjän saa pyytämättäkin, mutta MP:n eteen pitää tehdä töitä.
Avatar
pahakuikka
Viestit: 426
Liittynyt: 14:13:35 01.07.2009
Paikkakunta: Tampere

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja pahakuikka »

Muutama onkipäivä on itsellä tätä kautta takana. Ei ole savupönttöä tarvinnut vielä ahvenen takia lämmittää.
Muutamia pieniä ahvenia ja haukia osunut.

Hyvin pystyin samaistumaan Lucky Johnin makkaranpaisto valokuvan tunnelmaan.
Tämän kauden teemana on, että tulet tehdään mahdollisimman monella reissulla. Istutaan hetki rauhassa ja nautitaan lämpöiset eväät. Kyllä sitä kaikua ehtii tauosta huolimatta vahtaamaan päivän aikana riittävästi.

Komeita ruokakaloja ja suurahveniakin on hienosti taas onnistuttu narraamaan.
Onnittelut osallisille näistä!
apjl
Viestit: 11
Liittynyt: 08:31:06 28.03.2011
Paikkakunta: Pirkanmaa
Viesti:

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja apjl »

Aika vaikeita ovat reissut Pirkanmaalla olleet tänä vuonna. Kolme reissua tehty ja vain kerran on hetkelliseen pannuahvenen syöntiin osuttu. Kymmenkunta paistikasta siitä ehdin saada ennen uuden pitkän hiljaisuuden lankeamista.

Kun kerran omilta "varmoilta" vesiltä ja paikoilta ei tule kuin muutamia kaloja, miksei sitten lähtisi etsimään kokonaan uusia paikkoja. Jos niiltä tutuilta paikoilta tulee päivässä vain muutama ahven, sitä vaan optimistisesti ajattelelee että kyllä niitä siellä on, eivät vaan tänään ottaneet. Huomenna uudestaan. Jos uudelta mestalta tulee sama määrä, sitä taas herkästi ajattelee että turha paikka, en tule enää uudestaan.
Pilkkikone
Viestit: 558
Liittynyt: 08:47:07 05.04.2006
Paikkakunta: Lohja

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Pilkkikone »

Sunnuntaina tuli taas kerran kokeiltua tasuripilkintää. Valitettavasti tulos oli taas kerran sama, pikkukalaa kyllä saa, mutta satagrammaista ei vieläkään ole saatu. Koneina olivat Sillít, yksi kepeä ja pari muuta. On se kumma, miten pieni ahven ottaa kepeään Silliin, jossa ei ole edes värikoukkua alla. Ja kaiku on kyllä hankittu, mutta vielä kokeilematta. Ehkä sitten sen avulla...
Joskus onnistuu, toisinaan myös paremmin.
Avatar
Paccio
Viestit: 409
Liittynyt: 08:48:33 29.04.2005
Paikkakunta: Lahti

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Paccio »

Viime talvena meni vissiin liian lujaa, taisi kuu ja tähdet olla sopivassa asennossa. Tänä talvena ekalla reissulla meni pilkkihaukiennätys uusiksi, muuten ollutkin hiljaista. Viime vuoden paikat eivät ole ainakaan vielä alkaneet toimimaan mitenkään ja ruokakalat eli 300-500g tapaukset pääosin hukassa... Ei siinä, ens vkl uusille jäille ja josko nyt nappais :roll:
Liitteet
ahven.jpg
ahven.jpg (39.24 KiB) Katsottu 5963 kertaa
"Pitkän aikaa vintillä palanut valo on sammutettu kustannussyistä"

Ostan/vaihdan H. Renforsin uistimia.
Prinssi
El Reino
Viestit: 5872
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Prinssi »

Hyvinhän tuo on näköjään napannu :shock:
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari
juzzi5
Viestit: 150
Liittynyt: 17:56:02 11.02.2010
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja juzzi5 »

Tänään oli noin kahden tärpin päivä. Toisesta kävi reiällä möllöttämässä n. 5-6kg hauki ja toisesta ihan mukava appura 884g/40 cm. :D
Sais niitä vähän useamminkin osua. autsz
kalajorma
Viestit: 132
Liittynyt: 15:55:30 14.01.2010

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja kalajorma »

Juzzi5 nähty tänään urvantajärvellä morria heiluttamassa :mulko: :mulko: :mulko: :soo soo:
juzzi5
Viestit: 150
Liittynyt: 17:56:02 11.02.2010
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja juzzi5 »

Se oli kevennetty wolframimorri :shock: jos tarkkoja ollaan ja näinhän ne salapaikat paloi jälleen kerran :evil:
Avatar
oykka
Viestit: 466
Liittynyt: 11:37:17 10.07.2011

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja oykka »

Pilkkikone kirjoitti:Sunnuntaina tuli taas kerran kokeiltua tasuripilkintää. Valitettavasti tulos oli taas kerran sama, pikkukalaa kyllä saa, mutta satagrammaista ei vieläkään ole saatu. Koneina olivat Sillít, yksi kepeä ja pari muuta. On se kumma, miten pieni ahven ottaa kepeään Silliin, jossa ei ole edes värikoukkua alla. Ja kaiku on kyllä hankittu, mutta vielä kokeilematta. Ehkä sitten sen avulla...
Onko paikat semmosia mistä on isoja saatukin vai samoja mistä pilkit pystyillä kukkoahventa? Ei se tasuri kalojen kokoa muuta, kiinnostaa vain enemmän isoakin kalaa. Suosittelen opettelemaan sen kaiun käyttöä ja kokeilemaan rohkeasti pienempiäkin tasureita että alkaa tuntumaa ja luottoa ylipäätään tasureihin tulla.
Tyhjää saa pyytämättäkin, mutta kokemusta ei!
Avatar
tex1
Viestit: 26
Liittynyt: 14:28:12 29.01.2015
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja tex1 »

oykka kirjoitti:
Pilkkikone kirjoitti:Sunnuntaina tuli taas kerran kokeiltua tasuripilkintää. Valitettavasti tulos oli taas kerran sama, pikkukalaa kyllä saa, mutta satagrammaista ei vieläkään ole saatu. Koneina olivat Sillít, yksi kepeä ja pari muuta. On se kumma, miten pieni ahven ottaa kepeään Silliin, jossa ei ole edes värikoukkua alla. Ja kaiku on kyllä hankittu, mutta vielä kokeilematta. Ehkä sitten sen avulla...
Onko paikat semmosia mistä on isoja saatukin vai samoja mistä pilkit pystyillä kukkoahventa? Ei se tasuri kalojen kokoa muuta, kiinnostaa vain enemmän isoakin kalaa. Suosittelen opettelemaan sen kaiun käyttöä ja kokeilemaan rohkeasti pienempiäkin tasureita että alkaa tuntumaa ja luottoa ylipäätään tasureihin tulla.
Ei se oikeesti oo niin helppoo, kun kuvista ja jutuista luulis.
Itellä n. Kolme viikkoa=n. 20 reissua takana. Ja ei isoja, tutut mestat. Nättejä kaloja muutama, alta puolikilosia kaikki. Nelisatasia korkeintaan, muutamia kuhia. Paikkoja joista kesällä nostettiin kilon ja kahden väliin apporoita. Ei se aina osu, vaikka kuinka yrittäis... :D
Pilkkikone
Viestit: 558
Liittynyt: 08:47:07 05.04.2006
Paikkakunta: Lohja

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Pilkkikone »

Tasureita olen silloin tällöin heilutellut jo 40 vuotta ja kalaakin olen niillä saanut, ei se ole siitä kiinni. Mereltä olen saanut tasurilla jonkun kasisatasen. Lohjanjärvi vaan on paikkana hivenen haastava, kun joka paikka on täynnä pikkuahventa. Ehkä kaiku tosiaan antaisi uutta potkua, kun Isollaselällä näkisi valtavan (sulkava)parven ja siitä yrittäisi tasurilla. Tuo on sitten se toinen ongelma ko. järvellä, isoa särkikalaa riittää myös, joten opeteltavaa riittää kyllä kaiunkin käytössä. Onneksi on ikää ja kokemusta kertynyt sen verran, ettei polte ole enää hirmuinen, rennolla asenteella mennään. Iso tulee jos on tullakseen.
Joskus onnistuu, toisinaan myös paremmin.
juzzi5
Viestit: 150
Liittynyt: 17:56:02 11.02.2010
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja juzzi5 »

Ei kehannu aamusta lähtee, kun huiteli pakkanen kolmeakymppiä.
Puolen päivän aikaan pelipaikoilla, mutta auttamatta myöhässä :)
Ekasta reiästä kymmenen paistikalaa, joista viisi keräsin matkaan filekaloiks. n. kolmisatasia,
sen jälkeen kolme tuntia yksittäisiä sinttejä sieltä täältä ja takasin kotio murjottaan :mrgreen:
Mitähän tästäkin oppi:
Seuraavalla kerralla ylimääräset kalsarit jalkaan ja heti aamusta pelipaikoille szeko
Avatar
Perkaaja
Viestit: 33
Liittynyt: 18:03:47 17.02.2012
Paikkakunta: Hml/Rymättylä
Viesti:

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Perkaaja »

Vähän huonosti päässyt jäälle kun virkavalta vei ajolisenssin liikojen sakkojen takia. Pari reissua sentään takana ja saaliina yhtä monta filekalaa kuin viime talvena, siis yksi. No muutaman viikon päästä riemu ratkeaa.
Aikainen mato kalan nappaa.
Avatar
naukja2
Viestit: 27
Liittynyt: 17:39:12 13.01.2016
Paikkakunta: Punkaharju

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja naukja2 »

Lupaili jo vaihteeksi lauhempaa huomisesta alkaen ja olisi nyt reilu viikko aikaa metästää sitä MÖYKKYÄ, mutta mutta.
On tuoĺla pelipaikoilla niin paljon lunta jäällä kinoksissa, että voi jäädä menemättä. Ne parhaat paikat on kuitenkin aina siellä toisella puolen kaukana... -vai onko joku saanu millo lähtörannasta kalat?
Pitää huomenissa pyörähtää mönkkärillä tutustumassa, että kuin kulkee ja miltä muuten vaikuttaa tilanne jäällä. Johan tässä onkin menny pari viimeistä viikkoa töitten ja tuvan lämmityksen merkeissä.
Kalaan huvituksen ja sään mukaan.
hauki000
Viestit: 173
Liittynyt: 18:11:32 02.01.2014

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja hauki000 »

Ei tänään ainakaan tullut lähtörannasta kaloja, toiseen päähän järveä sai kävellä. Jäällä klo 8.25-13, jonka aikana taas kolme ahventa, viimekertaisen 24g yhteispainon sijaan itselle jo mukavat 569g. Kunto kasvaa kovaa vauhtia kun on lunta jäällä niin paljon. Pienellä karvaperseellä kaikki kolme ahventa, lisäksi muutama tönäisy ja jokin raskaampi tärppi, varmaan hauki.
Vastaa Viestiin