Tasuriahvenia

Alueen säännöt
Kaikki onginnasta sekä talvi- ja kesäpilkinnästä.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt - Pilkkivaatteet, pilkkikengät
SLN
sinttivintturi
Viestit: 1246
Liittynyt: 17:53:17 08.01.2008
Paikkakunta: Puumala
Viesti:

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja SLN »

Meninpä sanomaan laihoista, eilinen ei ollu vielä mitään :shock:

Tänään paikan vaihto ja korkkaamaan viime kevään jos ei nyt ihan pajatso, ni olkoon sit vaikka hedelmäjasso :mrgreen: (8 reissua, "huonoimmillaankin" isoin 866g...)

Ahven on aina miellyttäny omaan silmään ulkonäöltään kaikkein kauneimpana kalana.
Tästä huolimatta omiin pyytöihin tuntuu aina eksyvän ne kaikista rupisimmat yksilöt :lol:

Aamulla suunnistus suoraan gepsin vanhalle kilolipulle, vajaa 5min ja viimein kolmannella tärpillä onnistuu ahven jäämään koukkuun.
Tais mamma vasta herätä, tukkakin harotti miten sattuu.
Ihan ok avaus kuitenkin, 41cm/913g.

Kuva

Varsinainen kaunotar ja malliyksilö tulikin sitten vasta iltapäivän puolella.
Ei millään jääny omaan tuotokseen kiinni vaikka kerran uitin tasurin kalan kylkeenkin.
Kerkesin tuomitsemaan kalan jo hauen tumpiksi ja sorruin ensimmäistä kertaa päivän aikana tarjoamaan pientä sillin monsteria.
Heti osui koukku suupieleen, tuloksena oikein kaunis, isopäinen, mikä lie maho sukutuotteeton tapaus.
Mittaa ihan mukavat 45cm ja painoa naurettavat 1037g :mulko:

Kuva

Hyvin riitti tänäänkin yhden käden sormet kappaleiden laskuun.
Yhteensä huimat 4 ahventa, kasvattaen talven potin jo hurjaan 12 ahveneen!

Loppuun parit komeat sommitelmat.

Kuva

Kuva
Perkele, täällähän on lunta muniin asti ja välillä polviinkin.
- vitjamunaisten savolaisten sananlasku
Avatar
silli
Multimediatäkyonkija
Viestit: 2711
Liittynyt: 21:17:10 21.04.2005
Paikkakunta: Tikkala, Jyväskylä
Viesti:

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja silli »

Muistathan SLN merkata avannot ettei kukaan tipu niihin. :lol:
Ne on ilosia ne alle kiloset.
juzzi5
Viestit: 150
Liittynyt: 17:56:02 11.02.2010
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja juzzi5 »

Tuollaisessa vanhassa (kasituuman reiässä) uhkulävessä tuli lauantaina käytyä uimassa, tosin vaan toinen jalka reittä myöten. Ainekset olis ollu ihan kunnonkin mulimiseen :(
Ajatuksen kanssa kannattaa jäillä nyt liikkua, ainakin täällä etelämmässä. Houkuttelevat laikkupaikat saattavat sisältää ikäviä ylläreitä pienen sohjokannen alla. autsz
Prinssi
El Reino
Viestit: 5872
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Prinssi »

Siksipä puottelin autolla madepaikoille selkiä pitkin jossa ei silpun nyplääjät viihy.

Eräässä paljon pilkityssä paikassa noit uveikkoja oli ollu kuulema siihen malliin etteivät kaverit enää tänä talvena jäälle luvannu mennä ees jalkasin :lol:
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari
Avatar
jallu44
Viestit: 113
Liittynyt: 23:34:43 22.01.2011
Paikkakunta: kerimäki

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja jallu44 »

Viikonloppuna kahten mieheen 12 kg panukarkeita, ei mitään mahottoman kokosia, n. 800 g isoin ja morrila lähes kaikki piti narrata.
Avatar
Pro-Rapala
Viestit: 82
Liittynyt: 22:01:48 16.09.2013
Paikkakunta: Leppävirta

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Pro-Rapala »

Viikonloppu oli aika kaksijakoinen. Lauantaina hämärästä hämärään vanhojen paikkojen kiertelyä, loppusaldona muutama paistikas. Ei sitä mitä lähdin hakemaan.. =P~

Uusi päivä, uudet paikat. Tai ei nyt ihan, aamun ekan tunteroisen kyttäilin muutamalla reiällä tutulla montulla, mutta ei edes luotain piirtänyt siinä mitään elämää. Eikun karttaa tutkimaan ja päätin lähteä kohtuullisen pitkälle kävelytaipaleelle asenteella kaikki tai ei mitään. Oma alkutalvi ollut ihan p###a eli ei väliä mitä repussa päivän päätteksi on...
Eka reikä uudelle paikalle. Syvyyden puolesta osu reikä ihan siihen mihin olin suunnitellut. No, toinen reikä 10m päähän ja käteen sattui Sillin 8.1. Pudotus väliveteen ja ei montaa sekunttia mennyt kun ampasee neljä kaveria pohjasta tasurille... :ohno:
Eka lyönti meni ahvenella vähän huti, värisytin hieman tasuria nostaen samalla ja kiinni. Nopea vinssaus ylös ja päätykoukku irti leuasta, että ehtii tasuri vielä muiden kiusaksi veteen. Tasurin ollessa vedessä kaikki muut kalat hävisivät eikä niitä loppupäivänä löytynyt ahkerasta työn teosta huolimatta.
Mutta mieltä piristi oma enkka, joka kirjataan lukemiin 1394g ja 45cm! :love:

Kuva


Kuva
Prinssi
El Reino
Viestit: 5872
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Prinssi »

Nice :hattu:
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari
Avatar
Sami552
Viestit: 269
Liittynyt: 19:32:30 16.02.2008
Paikkakunta: Tampere, Hallila

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Sami552 »

Onnittelut! On nuo possuonkurit vaa eriksee täytyy myöntää huh huh!
Tatuneando
Viestit: 68
Liittynyt: 02:59:07 04.02.2013

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Tatuneando »

Uskomattomia kaloja ihmiset saaneet! Mikäs kaira sulla SLN on? Näyttää Moralta, mutta 10" käsiveivillä ei ole vissiin kovin yleinen?
Match the Hatch
Avatar
MiPo
säkylän jonglööri
Viestit: 332
Liittynyt: 00:46:04 22.04.2007
Paikkakunta: Tampere

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja MiPo »

Jäille lähdettään monista syistä. Jotkut lähtevät pyytämään mahdollisimman isoja kaloja, jotkut keittokaloja, jotkut taas lähtevät paetakseen arkea tai muuten vain ulkoillakseen. Monille reissun kohokohta on myös kalakavereiden kanssa vietetty laatuaika. Kaikki syyt, mitkä jäälle johtavat, ovat hyviä. Omalla kohdalla pilkkiharrastus on jalostunut viimevuosina yhä voimakkaammin siten, että saaliin määrällä ei ole niin isoa väliä. Aiemmin oli tavoitteena löytää isoja pannuahvenparvia ja päästä harventamaan niitä. Toki on yhä mukavaa, että tapahtumia tulee, mutta se ei ole se tärkein seikka. Suurin viehätys tulee nykyään uusien isomman ahvenen paikkojen etsimisestä ja näiden kohdekalojen jallituksesta. Juuri siinä haluan kehittyä ja onnistua. On hieno tunne olla isojen ahventen olinsijoilla, vaikkei niitä saisikaan koukutettua. Jokin erityinen viehätys siinä ison ahvenen kalastuksessa vain on, vaikka tärppien väli saattaakin joskus venähtää suhteellisen pitkäksi, jopa päivien mittaiseksi. Vai onko verkkaisempaan rytmiin mieltyminen alkavaa keski-ikäistymistä, tiedä häntä.. :wink:

Nämä pohdinnat mielessäni aloitin taannoin odotetun reissun, osana tärkeää vakioporukkaamme. Kyseessä oli isojen vesien kaudenavaus, johon kuuluu aina paljon suunnitelmia ja intoa sekä haaveita kiloahvenista... Sääkin vaikutti oikein otolliselta, pitkään jatkunut pohjois-itävirtaus oli kääntynyt leudoksi etelätuuleksi. Josko kelin muutos laittaisi possuahveniin liikettä. Aloitin hämärissä matalasta, erään vedenalaisen kielekkeen päältä. Olin siitä ennenkin aamusella hyviä kaloja saanut.

Olin hädin tuskin ehtinyt istahtaa aloilleni ja tiputtaa sillin kevennetyn väliveteen killumaan, kun näin luotaimen näytöllä useamman paksun viivan. Nämä viivat eivät jääneet arpomaan, vaan nousivat kilvan kohti reilun kolmen metrin siiman päässä värisevää kevennettyä. Ensimmäisenä ehtinyt aiheutti tiukan tärpin. Kala tuli suoraan putkeen ja siististi ylös. Reissun ensimmäinen kala hätyytteli heti kilon rajaa! Onnellisuus valtasi mielen. Tipautin tasurini nopeasti takaisin väliveteen. Tätä seurasi jälleen vauhdikas nousu ja kova niitti. Nyt oli painoa edellistä enemmän. Kala jäi epäonneksi reiän alareunaan jumiin tasurin koukun otettua siihen kiinni. Tällä tavalla on moni hyvä kala mennyt menojaan. Mutta eipä mennyt tällä kertaa. Sain otuksen jäälle ja irroittelin sen. Mieli teki jo päästä punnitsemaan ja kuvailemaan upeita kaloja, koska aikomuksenani oli laskea näitä mahdollisia isomuksia myös takaisin. Päätin kuitenkin koittaa vielä nopeasti, koska mahtiahvenia oli nyt tarjolla... Pariin kertaan koettu näytelmä toistui jälleen. Pian jäällä sätki vierekkäin kolme mahtavaa ahventa. Olo oli epätodellinen ja myös hivenen ristiriitainen. Pitkin syksyä olin haaveillut näistä hetkistä ja sitten, kuin varkain, kaikki haaveilu oli käynyt toteen. Luotaimella näkyi vielä pari paksua viivaa, mutta tajusin, etten pystyisi tässä pakkasessa jatkaa onkimista, jos haluaisin vapauttaa näitä kaloja. Tilanne oli erikoinen. Siinä alla niitä nyt olisi, mutta jokin esti jatkamasta. Siinä kun muutaman sekunnin arvoin, kalat katosivat. No, nyt olisi ainakin helpompi keskittyä saatuihin kaloihin. Vaaka näytti ahventen painoiksi 1000, 1080 ja 1100g. Huomasin, että pystyisin vapauttamaan enää yhden kaloista, sen verran oli pakkanen tehnyt tehtäväänsä. Silmistään jäätyneitä kaloja en tietenkään vapauttaisi. Laskin nopeasti yhden possuista pois ja otin pari muuta ruokakaloiksi. Olihan hämmentävä aloitus.

Kuva

Päivä jatkui kyttäillessä hyväksi havaitulla alueella. Aina välillä alle osui aktiivisia ahvenia, jotka olivat selvästi ajollaan. Mieleenpainuva hetki sattui puolillepäivin, kun vierekkäisiltä reiltä nousi hilemuikkukevennetyllä peräkkäin 1300 ja 1250-grammaiset possuahvenet. Nämä ja muut ylöstulleet saivat pitää vapautensa, mikä oli myös helpompi toteuttaa ilman hieman lämmettyä. Pari hyvää ruokakalaa oli jo tullut, joten totesin näillä isomusahvenilla olevan enemmän arvoa järvessä kuin lautasella.

1300g
Kuva

Kuva

Lopulta oli aika paketoida todella erityinen päivä: peräti viisi yli kilon ahventa ja kymmenen isoimman ahvenen yhteispaino 8,6 kiloa. Kavereille oli myös osunut hienoja kaloja, mikä lämmitti mieltä. :)
Pilkittäessä ison ahvenen ja hauen erottaa toisistaan siten, että ylös asti tulleet ovat haukia.
/Mikko Pohls
Prinssi
El Reino
Viestit: 5872
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Prinssi »

Taidan lopettaa pilkkimisen.
Masentaa..

Onp ollu nappi reissu :)
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari
Avatar
Sami552
Viestit: 269
Liittynyt: 19:32:30 16.02.2008
Paikkakunta: Tampere, Hallila

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Sami552 »

Mipolla jäätävää settiä, ollaan me kuolevaiset vie erikseen. :lol: Aivan mahtavaa omistautumista puntariongintaan.
SLN
sinttivintturi
Viestit: 1246
Liittynyt: 17:53:17 08.01.2008
Paikkakunta: Puumala
Viesti:

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja SLN »

*Tirsk*, onpa ne pieniä :hihihii:

Tasuria ja avantoa meinaan :lol:
Perkele, täällähän on lunta muniin asti ja välillä polviinkin.
- vitjamunaisten savolaisten sananlasku
Tom : P
Viestit: 442
Liittynyt: 10:10:12 29.08.2010
Paikkakunta: pusinessity

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Tom : P »

Huhhuh nuita nuoria ja nuitten saaliita :shock:
Ite rampannu pilkillä liki n.30v ja ei o kilon aapo osunu,ei ..tosin hyvin käy/riittää ruokakaloiks nua 200-700g avenet mut luulis notta vahingoissa ees ..
Einari se ei narise..
vonKALETON
Viestit: 286
Liittynyt: 08:37:49 14.10.2011

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja vonKALETON »

MiPolla on täytyny kyl olla ranne jo syntymästään oikeessa asennossa.
Prinssi
El Reino
Viestit: 5872
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Prinssi »

Tai liike :wink: :runk:
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari
vonKALETON
Viestit: 286
Liittynyt: 08:37:49 14.10.2011

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja vonKALETON »

Hyihyi. Mikäs se Prinssin vonkale oli, joka hautuun meni? Otsikko kyl ainaki velvottaa. Täytyy ol ahve
Avatar
Dasse1986
Viestit: 379
Liittynyt: 18:43:08 06.08.2012
Paikkakunta: Varkaus

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Dasse1986 »

Onnittelut Mipolle komeista ahvenista.. =D>
Avatar
Pro-Rapala
Viestit: 82
Liittynyt: 22:01:48 16.09.2013
Paikkakunta: Leppävirta

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Pro-Rapala »

Mipolla ollut hieno reissu. Ja tuo on aivat totta, kun sanoit että on hienoa istua uusilla ison ahvenen paikoilla. Ikinä ei tiedä millon se tärähtää... :bigboss:
Avatar
naukja2
Viestit: 27
Liittynyt: 17:39:12 13.01.2016
Paikkakunta: Punkaharju

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja naukja2 »

Tuttu tunne, Mipo.
Kun homma menee ns varmaksi jollain avannolla tai paikalla, niin minulle käy samoin. Tulee tunne, että voisi lopettaa koko pilkkimisen ja istua vaan repulla katselemassa.
Viimeksi jokunen aika sitten kaverin kanssa pilkkireissulla isomusten löytyessä ja homman mentyä liian helpoksi, aloin työntämään kaloja takaisin, sitämukaa kun niitä tuli.
Kaveri sitten sanoi, että ota hänelle kaksi savukalaksi, eläkä kaikkia päästä pois. Sanoin vaan, että siellä ne kasvaa, säilyy tuoreena ja ovat lajinsa parhaita edustajia geeneiltään kevään kutukarkeloissa.
Otin kaverille sitten kuitenkin 1050 ja reilu 1300 kalat.
Ei nääs purassu iso appore silloin tapsipilkkiin.
Kalaan huvituksen ja sään mukaan.
kelkku
Viestit: 435
Liittynyt: 08:04:50 22.10.2010

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja kelkku »

Mä tiedän että jotain rapsaa on tulossa ponsalta :juunääs:
Hota
Ota Hota - Ei pakota
Viestit: 498
Liittynyt: 19:32:30 16.03.2006
Paikkakunta: Porvoo

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Hota »

Porvoon appurat ymmärrä mitään tasurien perään. Kaikenlaisia uitat ja ympärillä vaan pyörivät. Toukkakoneen kun lykkäät reikää ni maistuu mut nirkosesti nekin :)
Prinssi
El Reino
Viestit: 5872
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Prinssi »

Kyllä vain, myös sisäveen kalat :(

Alennuin jopa pimplaamaan pelkällä morrilla tänään :oops:

Ehkä fifti sixti men kalat, siis ottikokoset, puntarin ja lirppapelin kanssa.
Muutamat yksittäiset syönnöskalat kyl sit imas tasurin persiiseen asti..

Sopivasti, ehkä hiukka liia vähä tul sellasta miinus- filekalaa, pauttiarallaa 150-250g.
Isomuksista ei havaintookaan.

Huamen taas mutikkaa koittaan.
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari
juhatapio
Viestit: 105
Liittynyt: 19:59:32 29.01.2013

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja juhatapio »

File kalat ny juuri ja juuri tuli mereltä, pussilla painoa vajaa 7 kiloa ja suurin paino 670 grammaa, kala oli tosi hakusassa tänään!
vonKALETON
Viestit: 286
Liittynyt: 08:37:49 14.10.2011

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja vonKALETON »

Kehtaa mitää, jos Naukja2 tönänny possuja takas järveen.. Joo Kelkku mitään tiä. Paikkakin meni jo väärin. Olin oikeella Länkyllä, enkä missään Ponsassa.
Tuttua taaperrusta ollu viimerapsasta asti. MP:t sieltä, pari sinttiä tuolta. Kaloja etsiessä. Vähän rennomilla mielillä ku ennen possuja.. Mietin tos, et vähän liiankin rennoilla, kun selkeesti kaira on pyörinyt hitaammin. Aaro-kisoistakin tulos 75g. Toiset löysi sentään seiskan kaloja puolet matalammasta, kun mun pilkkini.
Tulin pari päivää sit taas järkiini, kun yks Aaro-mies vetas puolkiloo isomman eliön, kun oma aiempi mukaisopossu. Jotain on tehtävä, ku ukko pisti heti tällasen klopin ojennukseen parin onnenkantamoisen jälkeen. Eiku järvelle ja kovaa vääntöö 8h eilen. Tulos 2 ahventa 200g.Tana. Huomiseks en kysele kyl kyytiläisiä, et saa nukkua, jos ei huvita.. noo kummasti taas neljäntunnin unet latas ukkoo ja taas sama järvi, eri lähestymissuunta. Meinaan ihan fyysisesti. Painoin toispuol järvee ja päätin mennä reikiä väännellen entisen hyvän paikan kautta possumestalle päin.
Juu eka reiällä jotai sinttejä, jotka jätin rauhaan. Sen jälkeen ei mitään missään. Kaiusta sen verran näki et yhen pikselin pullistumia oli pohjassa. Puoleltapäivin aattelin, et jos nään vilauksenkin kalasta, niin siihen jään eväitä lutkuttaan ja kaikua tiiraan.
No jostain välistä pamahti ajoparvi paikalle. Minuutti härnäystä. Kalat jatko matkaa ja mä jäin ihmetteleen päivän ekaa nyppyä. Ruisleipä huulessa sit kyttäsin kaikua ja oottelin... Juujuu. lisää reikää vaan. Vanha paikka tos lähel. Sinne.
Eka reikä 4m liian syvään. Toka reikä oikeeseen pilkki alas. Ja samalla alko tuleen lunta vaaterissa ihan yllättäen. Ja yhtä yllättäen rupes viivaa nouseen. Ranteet lukkoon ja kalaa ylös. Samal ku taivas pimeni, ni ukkokin pimeni. Ei mitää hajua menikö minuutti vai kymmenen, mut just samanaikaa kesti lumipyry ja syönti. Eka varovasti, seuraavia sai vedellä raivovedoilla ja heti perään rupes syönti lantuun. Viimeset tuli väristelemällä melkeen pohjassa. Rupesin siin sivusilmällä katton et montakohan niitä tuli ja ihan ku joku ois ollu vähän reilumpi, kun ei meinannu saada oikeen otetta irrotellessa. Ei ehtiny sivuprofiilia ees näkeen. Mut reikä oli jotenkin naheen kokonen. Vertakin lensi ku yritin saada pienemmiltä vattakoukkua nopeesti irti. Tiänny tuliko kaloilta vai itteltä.
Ei niitä sit ollu ku 12. Aikaa meni kyl jonkun verran, kun ei tarttunut millään. Siima heitti lenkkiä välillä, mut ei pysyny vaikka kädet heilu ku hullulla vastavetoja vedellessä.
No kyl siitä mun topkymppi parani 4,9 kiloon. Kymmenen apoista jäi motin ja vähän reilu neljänsadan väliin. Mut yks sit isompi 810g.
Silmil siin taas arvuuttelin isointa. Näytti vähän pienemmältä, ku edellis enkka. No mitta sit pari milliä pitempi, mut millin pari jäi 47sentistä vajaaks. No taas heitti silmäpuntari. Nyt meni se puoltoistakiloo rikki ja reilusti, eli 30g oli viel varanttia.
Seuraava tavote sit se Aaromiehen possu. Eikä rentoilla, ku ei ne kalat siel ainiaan oo. Apuja tarvii aina jostai. Jos ei kelkulta, niin sit sääherralta. Ukkohan ei o muuttanut muuta kun kalapaikka. Se lohduttakoon kilottomia. Ei o miehestä kii, vaan kalapaikasta. Ja vähän myös UR: rouhivuudesta.
Pitäiskö kirjottaa sit seuraavaks rapsa lauantain kisoista, niin tiedätte mikä on totuus mun onkuritaidoista. Siel ei meinaa ainaka aina pärjää pelkällä säkällä, ku on ukot sitä tasoo. Terkut vaan Sameille ja Repoille.
Vastaa Viestiin