Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Alueen säännöt
Täällä keskustellaan kaikesta yleisestä kalastukseen liittyvästä.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt - Kalastus-uutisia - Etusivu uusiks!
Jip
Viestit: 395
Liittynyt: 10:35:25 13.02.2009

Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Jip »

Tapahtui viime viikonloppuna sen verran erikoinen kokemus, että kyselen onko muille tullut eteen. Itselläni oli ensimmäinen kerta noin 30 vuoden kalastuskokemuksella.

Eli oltiin viikonloppuna jigireissulla ahvenen ja kuhan perässä Turun lähisaaristossa. Tämä sattui perjantaina, jolloin lunta tuli välillä kovan tuulen kanssa kuurottain. Ajoittain oli ihan kiva ilma, ja sitten taas tuli hetkellinen rankka lumikuuro.

Yhden lumikuuron aikana kävi niin, että heitin jigin ja luulin siiman katkenneen, koska heiton jälkeen siima jäi sojottamaan kohti taivasta noin 30 asteen kulmassa. Ajattelin, että tuulenpuuska nosti siiman ylöspäin ja kiroilin samalla menetettyä jigiä. No, kelaillessani siimaa takaisin huomasin, että onhan se jigi siellä. Samalla kelaillessani tunsin sormissani pienen nipistyksen. En kiinnittänyt asiaan sen kummempaa huomiota - ajattelin, että johtuu siitä kun oli aika kylmä ilma.

Jigi tuli vedestä ihan normaalisti, mutta sitten tunsin jonkinasteisen nipistyksen myös varpaissa. Sen jälkeen aloin tutkailemaan vapaa tarkemmin ja huomasin koskettaessani vavan aihioon, että sain sen verran kovan tällin, että sormissa jo tuntui ikävälle. Tämän jälkeen vapa-kelasysteemistä alkoi kuulua selvää ritinää ja rätinää, ja kun kosketin vapaan, sain aikamoisen sähköiskun. Laitoin vavan nojaamaan veneen kaidetta vasten enkä koskenut mokomaan. Siinä se sihisi yksinään kuin kiukkuinen kyy.

Tuli jotenkin absurdi olo keskellä aavaa merta karikon reunalla. Näinkö niitä ihmisiä ufojen toimesta viedään ;)

Kun tuo myräkkä meni ohi, vapakin rauhoittui, niin että antoi vielä muutaman ahvenen.

Myöhemmin selvisi, että ilmassa oli ilmeisesti ollut ukkosta/sähköä vaikka mitään jyrinää tai salamoita ei näkynyt. Hiilikuituvapa tietysti johtaa sähköä, kuten korkkikahvakin sen jälkeen, kun on sateesta märkä. Siiman käytös tuntui erikoiselta. Onko jollakin tietoa kuitusiimojen sähkönjohtavuudesta? Tuon heittoni jälkeen kävi niin, että kaikki löysä siima heiton jälkeen sojotti suoraan ylöspäin, vähän kuin tukka, kun on saanut kunnon tällin.

Olenkohan onnekas, kun olen tätä ylipäätään kertomassa...
Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7219
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Emppai »

Melkostta :shock: :shock: :shock:
Avatar
Jussijii
Sisävesiswedu
Viestit: 1559
Liittynyt: 12:20:17 24.07.2007
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Jussijii »

No nyt ollaan jännän äärellä!
Avatar
pike
J. Edgar Hoover
Viestit: 5110
Liittynyt: 18:58:45 21.04.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja pike »

Vähän saman tyyppinen tilanne sattui itselleni muutama vuosi sitten. Olin uistelemassa ja ukkonen kiersi selkää kahdelta puolelta. Ukkonen näytti pysyvän mantereiden päällä ja itse selällä oli vielä uisteltava keli. Yhtäkkiä targassa olevat vavat kävivät sihisemään juurikin kuvailemallasi tavalla. Pitihän noihin myös koskea niin näpeille tuli mukava tälli. Meinasi pelko hiipia persuksiin, kun mitään ei ollut tehtävissä. Sihinää kesti muutaman minuutin ja sen jälkeen tilanne normalisoitui.
Avatar
catch_a_fish
Väärin kalastaja
Viestit: 1947
Liittynyt: 06:55:35 22.04.2005
Paikkakunta: Aura

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja catch_a_fish »

Jip kirjoitti: Yhden lumikuuron aikana kävi niin, että heitin jigin ja luulin siiman katkenneen, koska heiton jälkeen siima jäi sojottamaan kohti taivasta noin 30 asteen kulmassa.
Tuota samaa ilmiötä mekin ihmeteltiin perjantaina. Oli muuten aika koomisen näköistä kun siima lähtee ylöspäin. Mitään sähköpurkauksia tai muuta extremeä ei kyllä havaittu.
Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää!
Coregonus
Viestit: 358
Liittynyt: 15:39:09 19.08.2010
Paikkakunta: Kaarina

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Coregonus »

Viime heinäkuussa oli myös sähköä ilmassa, jyrinää tai salamoita ei kuulunut eikä näkynyt, sadekuuro kyllä tuli ja aiemmin oli ukkosta ollut kauempana. Yhtäkkiä vaan alkoi jigaillessa kuitusiima nousemaan taivaalle. Päätin lopettaa kalastuksen siltä kerralta siihen.
Avatar
Suurkalastaja
Viestit: 1198
Liittynyt: 01:43:06 21.02.2009
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Suurkalastaja »

Nyt kuulostaa jännältä! :shock: En ole nimittäin tuollaisesta aiemmin kuullut. Itellä jos kävis noin niin menisi kyllä 100varmasti kalsarit vaihtoon. :D
Avatar
Lohi
Tatin hakkaaja
Viestit: 1303
Liittynyt: 10:25:58 26.04.2005
Paikkakunta: 97
Viesti:

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Lohi »

Yhdellä isän kaverilla oli merellä ollut vastaava tilanne. Olivat olleet selällä ja ja yhtäkkiä kipparin hiukset oli noussut pystyyn ja kaikki elektroniika oli kyykänny. Toinen heppu oli kyselly, että mikä hätänä, niin kippari ei ollut saanut sanaa suusta. Änkytti/kouristeli vain jotain.

Eikös se salama "valitse" useamman vaihtoehdon mihin se saattaa iskeä. Varmasti aika orpo olo keskellä merta kun tuollainen tilanne sattuu päälle. Itsellä on muutaman kerran monofiilit lähteny leijaamaan.

Muutama vuos sitten oli pirullinen ukonilma Helsingissä ja menin sitä sitte kuvaamaan ku emäntä pyyteli. Jokusen ajan olin kuvannu ku yhtäkkiä kamera alko särisemään ja silmässä näky kirkasvalo, niin kirkas että simmusta meni näkö hetkeksi. Nyt kun nauhaa katsoo jälkikäteen, niin siinä näkyy tuo särinä ja sen jälkeen kuva katoaa sekunniksi :shock:

Joskus lukenut jenkkilästä tapauksesta jossa vaeltaja oli saanut salaman iskun. Taivas oli tässä tapauksessa ollut täysin pilvetön ja lähin ukkosrintama oli sillä hetkellä ollut 50km päässä. Rinkan alumiiniseen runkoputkeen oli salaman tuikkassu.

Jip:n tilanteessa itsellä olis tullu varmaan kuset, paskat housuun ja oksentanutkin olisin kaupanpäälle. :ohno:
Satunnaiskalastaja
Viestit: 486
Liittynyt: 23:24:00 10.12.2009

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Satunnaiskalastaja »

Tuossa tilanteessa heittäisin vavan veneen toiseen päähän ja kävisin makuulle veneen pohjalle. Saattaa muuten salaman isku olla hilkulla.
vetorauta
Uunikauppias
Viestit: 573
Liittynyt: 22:27:07 12.08.2011

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja vetorauta »

Jep, salama lähtee aina liikkeelle molemmista päistään. Pilvessä oleva negatiivinen varaus lähtee omalta taholtaan purkautumaan alaspäin. Pilven alla maanpinnalla/vedessä tulee positiivinen varaus, joka lähtee ylöspäin. Kun nuo eri varaukset kohtaavat, tulee salamanisku. Niitä positiivisia salaman alkuja tulee maan pinnalla varmasti laajemmallakin alueella ja niistä ehkä vain yksi purkautuu salamana pilveen asti. Siinä tilanteessa ei paljoa auta tehdä muuta kuin vapa äkkiä alas ja itse veneen pohjalle matalaksi, jotta mitään ei ole pystyssä ukkosenjohdattimena.

Märkä kuitusiima johtaa varmasti sähköä. Kun jännitettä on tarpeeksi, niin melkein mikä vain aine johtaa sähköä, kun sähkö luikertaa aineen pintaa pitkin ja siinä matkalla ilma ionisoituu ja muodostaa hyvin johtavan purkauskanavan. Itse olen joskus kokeillut, että ruutikuiva puhelinluettelokin johtaa sähköä kun jännitettä on jotain 300000 voltin luokkaa. Iski se myös kynsille, mutta jännitehän ei tapa, vaan virta...
Avatar
Jussijii
Sisävesiswedu
Viestit: 1559
Liittynyt: 12:20:17 24.07.2007
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Jussijii »

Meneekös se nyt niin että jos tällainen tilanne tulee niin potentiaaliero kannattaa pitää mahdollisimman pienenä? Eli jalat vierekkäin eikä mitään haara-asentoa, ja ei missää nimessä saa pitää kiinni mistään veneen laidasta sitä korkeammasta kohdasta puhumattakaan? Tiukka pönö jalat yhdessä ja saattaisiko alupaatti toimia jopa faradayn häkkinä ja kalamiehet turvassa sen sisällä?
Korjatkaa ihmeessä ken asioista tietää, itse olen pysynyt sähköasioilla vakaasti linjalla "sähkö on sinistä ja sattuu".
vetorauta
Uunikauppias
Viestit: 573
Liittynyt: 22:27:07 12.08.2011

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja vetorauta »

Jos veneessä tulee tuollainen "sähköinen" tilanne, niin potentiaaliero on pystysuunnassa, ei vaakasuunnassa. Eli kaikki mahdollisimman matalaksi, vavat ja kalamiehet vaakasuoraan veneen pohjalle, niin silloin salama ei niin todennäköisesti iske kohdalle.

Faradayn häkki toimii vain jos paatti on jollain metallisella katteella varustettu ja sinne katteen alle pääsee suojaan. Avoimessa alupaatissa käy kyllä huonosti, jos salama iskee veneeseen.

Jalat täytyy pitää yhdessä ja liikkua vain jalat yhdessä hyppimällä jos käy niin, että voimalinjan johdot sattuvat tipahtamaan lähistölle ja maassa kulkee sähkövirta. Silloin jo askeleen mitan matkalla voi olla niin paljon jännite-eroa, että se grillaa ihmisen siihen paikkaan. Jos on akuutti salamaniskun vaara, niin vastaavat varotoimenpiteet kannattaa tehdä, mutta pystysuuntaan, eli kaiken tulee olla mahdollisimman lähellä maan/veden pintaa.
Avatar
ClassicC
Viestit: 356
Liittynyt: 18:42:49 08.03.2012
Paikkakunta: Länsi

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja ClassicC »

Oh hoh.. Kuulostaa aika jämerältä. :oops: Toivottavasti ei ikinä ite joudu moiseen.. Eipä siihen ukkoseen oo aina niin vakavasti tullu suhtauduttua :mulko:
Avatar
J_P1
Viestit: 272
Liittynyt: 20:35:35 07.03.2010
Paikkakunta: Lieksa
Viesti:

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja J_P1 »

Kieltämättä olis aika jännä ja pelottava tilanne :roll:
Onhan niitä samantyylisiä juttuja jo sota-ajoilta, kun ukot on istunu kiväärit pystyssä veneessä ja yht´äkkiä piippujen päät on ruvennu kipinöimään. Ei vaan varmasti kovin usein satu tuommosta tapahtumaan.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Elmon_tuli
Kylmä karaistaa, Siperia opettaa
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8464
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Joskus pari äijää oli venepilkillä,(80-luku) siimat lähti veneen pohjalta nousemaan ylöspäin. Soutelivat rantaan takaisin päät painuksissa.
Kuopion säyneensalossa (90-luku) salama iski purjeveneeseen ja mastoon, paloi kuin soihtu, Palokunnan antman-vene(katamaraani) oli reilun 5 kilometrin päässä. Eipä kerinnyt muuta kuin loppusammutukseen.

Joskus olin tuulastamassa syksyllä honkalahdessa, olikohan 2003 ja näin punaisen hätäraketin lentävän jostain saarijärveltä, en viitsinyt hätäkeskukseen soittaa, kun tiesin, että siellä on varmasti tullut puheluja..., Tästä ehkä 2 tuntia, että mikä helvetti sieltä honkalahteen pirttiniemen aallonmurtajan vierestä puskee honkalahteen, 20 metrinen antman katamaraani. Siinä veneessä seisoin ja menossa rantaan, mitä mää olen tehnyt. Kysyivät, että onko näkynyt hätärakettia...
Joo, tuolta saarijärven suunnasta lenti metsiköstä, en viitsinyt soittaa, kun luulin että on hätäkeskus ruuhkautunut. Mahtoi vituttaa, ku turhaan etsivät. Veneeltä kun menin pyörällä kotiin, niin poliisiautoja pyöri vielä 03.00 jälkeenkin. Turhia hälytyksiä.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
AriSalo
Viestit: 382
Liittynyt: 21:34:41 27.12.2010
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja AriSalo »

Iäkäs pilkkikaverini kertoi tarinan, joka oli tapahtunut merellä talvella. Olivat olleet kolmeen mieheen pilkillä, kun oli alkanut siimat kevenemään, karvahatun korvukset nousemaan ylöspäin ja kairojen varsien yläpäästä sinistä kipinää lyömään.
Itse olin Saimaalla pari talvea sitten. Keli oli suht aurinkoinen, kunnes paksu pilvirintama peitti taivaan ja sankka lumisade saapui kohdalleni. Näkyvyys heikkeni niin paljon, että varmuuden vuoksi katsoin paluusuunnan valmiiksi, eksymisen estämiseksi.
Paikassa oli noin 15m vettä ja 14g:n tasuri 0,25mm:n keltaisessa Unylissa. Ykskaks havaitsin siimassa nostoja, ikäänkuin isompi ahven olis alapuolelta nostellut. Eipä tarttunut kala ja tartutusvedon jälkeen tuntuma pilkkiin huononi niin paljon, että päätin nostaa pilkin tarkastukseen.
No, helikopterityylillä nostelin siimaa jäälle ja totesin kaiken olevan ok. Pilkki takaisin avantoon ja siimaa perään. Mut perkele, kun pilkki ei meinaa painua alaspäin, kuin pari metriä ja pysähtyy. Samassa huomaan, että koko siima on ilmassa hienolla pussilla ja leijuen elää hissukseen sivusuunnassakin. Otin pari kuvaakin puhelimen kameralla, mutta eihän ne tuollaisessa kelissä onnistuneet. Muutaman minuutin tuota ilmiötä kesti, tupakin verran ainakin.
Eipä tullut mieleenkään ottaa kairaa jäästä ja alkaa paikkaa vaihtamaan muitaessani tuon kaverin kertoman jutun.
Täytyy lopuksi todeta vanha sanonta:"Mälkiän mies ei usko, ennenkuin näkee, sen on päästävä koittamaan".
Lukkovalikoima hintoineen: https://photos.app.goo.gl/Qv2L5zH14TM4ZU3y5 (klikkaa hiiren oikealla ja avaa omaan välilehteen ni, johan aukeaa)
Avatar
ClassicC
Viestit: 356
Liittynyt: 18:42:49 08.03.2012
Paikkakunta: Länsi

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja ClassicC »

Näinhä se tahtoo olla.. Ei sitä opi ennenku kantapään kautta :mulko:
Prinssi
El Reino
Viestit: 5872
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Prinssi »

Ukkospesäkkeestä siin on kai kyse, jossa luontoäiti varaa sähköö.

Kaverilla kävi juuri tuo kelan surina ja kipinöinti targassa.
Aina antoi kynsille kun vapaan yritti koskee. Vain 1 vapa teki tuota?
Ja surina vaan kasvoi..
Lopuks otti vavan targasta sandaalit käsissä ja heitti vavan lattialle.
Siihen loppui surina, myös kuulemma uistelu...

Saman ilmiön oon kuullu myös toiselta uistinmieheltä.
Sininen kipinärinki oli kiertäny targaa ympäri.
Häntä itseään ei kuulemma pelottanu, kaveria kylläkin. Naurun säestyksellä tosin..

Sähköö on oppinu hieman kunnioittamaan.
Kerran anto vanhan ajan sähkötaulu kynsille kun pääsulaketta "asentelin".
Vintti pimeex saman tien (kai?).
3:een yöhön ei tullu uni, sekä hiki valu loronaan nuo 3 päivää.
Joka paikka oli niin kipee, ettei mihinkään voinu ees koskee.
Amppeereita tuossa taulussa kulkee hieman enemmän kuin nykyisissä "kotimalleissa".
Sillo ois kai kannattanu lekurissa käydä?

Pistorasiasta saadut tällit vaan kutittelee hieman...
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari
vetorauta
Uunikauppias
Viestit: 573
Liittynyt: 22:27:07 12.08.2011

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja vetorauta »

Prinssi kirjoitti: Sähköö on oppinu hieman kunnioittamaan.
Kerran anto vanhan ajan sähkötaulu kynsille kun pääsulaketta "asentelin".
Vintti pimeex saman tien (kai?).
3:een yöhön ei tullu uni, sekä hiki valu loronaan nuo 3 päivää.
Joka paikka oli niin kipee, ettei mihinkään voinu ees koskee.
Amppeereita tuossa taulussa kulkee hieman enemmän kuin nykyisissä "kotimalleissa".
Sillo ois kai kannattanu lekurissa käydä?

Pistorasiasta saadut tällit vaan kutittelee hieman...
Sähköiskusta saa aika helposti eteisvärinän sydämeen, jonka oireet ovat juurikin tuollaiset ja heikompikuntoinen saa helposti siivet selkäänsä. Aina kannattaa mennä lääkäriin mittauttamaan EKG jos on saanut verkkosähköstä sormille.
Prinssi
El Reino
Viestit: 5872
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Prinssi »

Kammiovärinästä tms. yx sähkömieski jälkeenpäin diagnosoi.
Lekuris ois kuulemma kannattqnu käywä

Ei aina kerkii..
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari
Touniks
Viestit: 154
Liittynyt: 17:53:06 22.07.2010
Paikkakunta: Pirkkala

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Touniks »

Kuumottavia tarinoita.
Ei pitäs vaa levitellä, kohta nousee kalastajilla vakuutukset kun joku kokoomusnuori tän bongaa.. :)
Jyri
Viestit: 83
Liittynyt: 11:34:56 20.07.2006
Paikkakunta: Tampere

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Jyri »

Meinas kyllä tulla kakkendaali housuun, kun oltiin uistelemassa kuhaa pinnasta viimeyönä. Yhdestä ongesta sojotti siima varmaan vartin ajan suoraan kohti taivasta.. szeko
Avatar
Kuulapää
Melkein sai naista...
Viestit: 1773
Liittynyt: 21:05:08 27.10.2007
Paikkakunta: Susirajan Paasikoski

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Kuulapää »

Tässä juuri yksi luotettava taho kertoi samasta ilmiöstä itsensä ja kaverinsa kohdalla. Olivat olleet rannikolla jigaamassa muutama vuosi sitten, ja olivat siinä ihmetelleet kun olivat heittäneet jigit veteen, niin siimat oli jääny helvetin isolle luupille ilmaan. Sano et päälakea kihelmöi ihan niin kuin olisi joku olisi kaatanut kourallisen muurahaisia päähän. Kyllä siimat olivat alaskin laskeutuneet, mutta ero tuollaisen sähköisen ja normaalin tilanteen välillä oli ollut huomattava. Alueella oli ollut isoja ukkosrintamia liikenteessä, joten niiden maininkeja varmasti tuo. Tuumi kaveri, että vaikka on hänkin merillä viihtynyt muutamia kymmeniä vuosia, niin tuo reissu on ollut yksi kuumottavimpia tilanteita, mitä on ikinä kohdille sattunut.
- Ranger Smith -
Herring
Viestit: 190
Liittynyt: 22:27:48 17.09.2011
Paikkakunta: Kehä Ykkösen sisältä
Viesti:

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Herring »

Ukonilmaan kannattaa suhtautua vakavasti jos on vesillä. Tai ainakin sen jälkeen suhtautuu kun saa ensiksi tällit käsille.

Pari kertaa on hiilikuituvapa antanut sähköä käsille vaikka ukkosrintama on ollut kilometrien päässä.
Ja siten että kipinät on näkynyt. Molemmilla kerroilla on ollut alustana alumiini Busteri merivedessä. Teoriassa tuo alumiinivene + merivesi yhdistelmä voisi toimia jonkinlaisena kondensaatorina, johon kertyy vastakkaismerkkinen varaus kuin ukonilman pilvessä on.
Papu
Viestit: 399
Liittynyt: 19:51:50 20.04.2006

Re: Salaiset kansiot meininkiä vai mitä?

Viesti Kirjoittaja Papu »

Täälläpäin kuhaa jigatessa ollu muutaman kerran sama tilanne. Tapahtuu aina sade- tai ukkosrintaman jälkeen. Useimmiten sillon kun kova sade on just pyyhkässy veneen yli ja ilmassa on reilusti kosteutta.
Vastaa Viestiin