Paavon pervoreissut ja muita tarinoita

Pintaperhokalastusta tunturissa ja jos pintaperhokalaan ei tunturiin pääse, niin hauen ja toutaimen perhokalastusta aina kun mahdollista. Jokunen perhokin tulee sidottua silloin tällöin. Kesän pääkalareissuista syntyy aina reissuraportti osoitteeseen Kalamies.com -> Reissuraportit. Tämä blogi kertoo näiden reissujen valmisteluista, muista kalareissuista, ädläyksestä sekä savuisten viskien maisteluista. Oluttakin juodaan. Ja kaverille ei jätetä.

Koskinen, Pääkkönen, Lehtonen, lohi, Markku Aro ja muuta musiikkia

Kirjoitti kirjoittaja päiväyksellä kategoriassa Kalastuksenhoito, kalatalous, sää- ja ympäristöasiat
  • Fontin koko: Suurempi Pienempi
  • Osumia: 20072
  • Seuraa tätä artikkelia
  • Tulosta

No johan se nyt lohisopan lykkäs!

Pilkkireissulle perjantaina päästyäni, illalla vuokramökin töllöttimestä katsoin, myönnettäköön, hieman olutpäissäni, kuinka Jasper Pääkkönen osallistui etänä Ylen A-stream lähetykseen, vastassaan kalastusneuvos Markku Aro ja "omalla puolellaan" tutkija Hannu Lehtonen. Lähetyksessä lähtökohtaisesti oli tarkoitus pohtia kalastuspolitiikkaa ja pohtia esitettyjä syytöksiä siitä kuinka Maa- ja Metsätalousministeriö (MMM) olisi toistuvasti jättänyt tutkijoiden raportit huomioimatta tekemissään kalastukseen liittyviä päätöksissä.

Jasper Pääkköstä oli aiemmin pyydetty pitämään suutaan soukemmalla sen jälkeen kun hän oli julkaissut internetissä (mm. twitterissä) allaolevan kuolinilmoituksen ja puhunut MMM:n hyväksymiä ja tutkijoiden ehdotukset ylittäviä kalastuskiintiöitä vastaan kriittisellä äänenpainolla. "Pyytäjänä" oli MMM:n ministeriö.

Armas Lohi

Kuolinilmoitus

Itse A-stream keskustelu meni siten, että Jasper Pääkkönen esitti ensin asiansa ja Markku Aro puputti (onpas muuten harvinaisen osuva sana juuri tähän väliin!) jotakin, kiistäen kaiken. Sitten Pääkkönen mainitsi 'aloittelijana' nauhoittaneensa kyseisen tilanteen, jossa Pääkköstä oli "pyydetty" olemaan hissukseen. En tiedä oliko Aro hidas heräämään tilanteeseen, jossa hänet paljastettiin valehtelijaksi yhdellä lauseella, vai onko hänellä yksinkertaisesti kalastuskunnan paras pokerinaama. Mutta rysän päältä jäi kalastusneuvos kiinni. Suuri narahdus kävi.

Toinen asia, joka iski korvaan hieman myöhemmässä vaiheessa oli Aron selitys silmät pyöreinä siitä, kuinka tonnikala voi hyvin ja että sen kannat kyllä kestävät kalastuksen. Oliko kyseessä Aron nopea mutta hätäinen keino saada kaikkien mielenkiinto pois omasta nolosta paljastumisestaan valehtelijaksi Pääkkösen tapauksessa, sitä en tiedä, mutta Aron kommentti oli jotain täysin käsittämätöntä. Siis aivan järjetöntä. Kuinka MMM:n arvostettu tutkija ja oikein kalastusneuvos voi päästää tuollaisia sammakoita suustaan? Oliko kyseessä em. mielenkiinnon siirto vai oliko Aro niin näppärä, että "ajatteli omilla aivollaan", kuten maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) oli kommentoinut tutkijoiden suositusten sivuuttamista Hesarin artikkelissa? Joka tapauksessa, kyseinen lausunto oli niin järjetön, että omassa pienessä oluen turvottamassa mielessäni asetin Aron kalastusneuvos-tittelin kyseenalaiseksi saman tien. Liekö hankittu Uppsalan yliopistosta kirjekurssilla se titteli? Ja jos Aro itse uskoi omaan sanomaansa, niin huolestuttaa todellakin ministeriön "omilla aivoilla ajattelu" ja tutkijoiden suositusten ohittelu.

Jos nyt jotakuta kiinnostaa, niin tonnikalalla ei mene hyvin. Markku Arolle voisi joku kertoa tuon tosiasian.

Itseäni ihmetyttää MMM:n toiminnassa vielä sekin, että meritaimen, joka on erittäin, ellei virallisesti jopa äärimmäisen uhanalainen kala, se ei ole saanut MMM:ltä käytännössä mitään turvaa. Huhupuheiden mukaan toreilla on myynnissä meritaimenta kolmenkympin kilohintaan. Onhan se aika hyvin, äärimmäisen uhanalaisen eläinlajin osalta. Kuinkahan paljon saimaannorppakilosta saisi Lappeenrannan torilla? Jaa että siitä saa linnaa? Miks meritaimenen myynnistä sitten ei saa? Kertokaa se mulle!

Ohjelman jälkeen internet täyttyi Ville Niinistön (vihr.) kiitoksista Jasper Pääkköselle, Niinistön vaatimuksesta siirtää kalastus ympäristöministeriön alaisuuteen ja Koskisen vastakommenteista. Yksi parhaista Koskisen aivopieruista oli se, että ihmisillä on liikaa aikaa. Jaa vapaa-aikaa liikaa? Vapa-aikakin on kortilla. Ylimielisyys paistaa tuollaisesta kommentista. Katsottuani em. A-streamia edeltäneeltä ajalta eduskunnan kyselytunnin, jossa pari kansanedustajaa kysyi Koskiselta "miksi tutkijoiden suositukset ylenkatsotaan MMM:ssä?", Koskisen vastaukset olivat hyökkääviä, eivät vastanneet esitettyihin kysymyksiin ja muutenkin yleisilme Koskisen vastauksissa oli erittäin ylimielinen. Jos Koskinen olisi antanut tuollaiset vastaukset minun esittämiini kysymyksiin, olisin taatusti tuntenut sanoinkuvaamatonta halua näyttää hänelle kansanvälistä sormimerkkiä. En tunne kyseistä ministeriä tuon tarkemmin, mutta minun ääneni ei kokoomukselle mene, ellei ääni kellossa muutu. Mielestäni Koskisen vastaukset esitettyihin kysymyksiin olivat ala-arvoiset ja kysyjiä halventavat.

Ihmisillä on liikaa aikaa

Eräs ministeri Koskisen internetissä näkynyt kommentti, joka liittyy Pääkkösen vaientamisyrityssyytöksiin, osoittaa ministerin puhuvan toisella suupielellä sitä ja toisella tätä: "Ei [maa- ja metsätalousministeriöllä] ole oikeutta eikä halua puuttua kenenkään mielipiteeseen. Totta kai kaikesta saa keskustella, mutta siihen kuluu hirveästi aikaa". Eikös hän juuri sanonut, että ihmisillä on liikaa aikaa? Johonkinhan se liika aika on kulutettava. Ja jos se jokin on kalaston hyväksi toimimista, niin se ei ole huonoa sijoitusta.

Siellä kerrottiin, että asiaa ei tulisi liikaa politisoida, koska lohi ei äänestä.

Ville Niinistö, kuten kuka tahansa poliitikko vastaavassa tapauksessa, vaatii "laajaa keskustelua" asiasta. Ville Niinistöllä on liikaa aikaa. Voisiko joku järjestää Koskiselle vähän aikaa, jotta hän voisi osallistua keskusteluun?

Keskustelua internetissä seurattuani olen vahvasti sitä mieltä, että Koskisen tulee kuunnella näitä liialla ajalla esitettyjä ei-toivottuja soraääniä ja järjestää itselleen aikaa niitä kuunnellakseen. Ei tuollaisella ylimielisellä asenteella se, joka on tärkein, kala, saa sitä mitä se ansaitsisi... eikä kokoomus saa ainakaan minulta koskaan ääntä vaaliuurnilla.

Kyä näin o.

 

Lohi ei äänestä (c) Sakke Yrjölä

Lohi ei äänestä

(kuva: Sakke Yrjölä)

 

0
Kirjoittaja on perhokalastaja, joka käyttää sukkahousuja kahluuhousujen alla (koska niitä on vaan niin mukava käyttää) sekä makuupussissa (koska niitä on vaan niin mukava käyttää). Kirjoittaja on myös tunnettu siitä, että hän kävelee tunturissa kilometrikaupalla raudun, siian, taimenen ja harjuksen perässä perhovapa toisessa kädessä ja oluttölkki toisessa kädessä, notkuen. Kelluntarenkaassa vietetyt tunnit ovat lukuisat ja hyttysiä kirjoittaja syö tuhansittain. Kirjoittaja harrastaa myös vaellusta mutta vain päästäkseen kalapaikoille. Jos haluat paremmin tutustua kirjoittajaan, se käy helpoiten tarjoamalla tälle lasillinen savuisaa elämän vettä.
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt