Kalamiehen kalastusblogi

Kalamiesten omat kalastusblogit kalastuslajista toiseen.

Rinkkareissu 2014 - keittokamat

Kuvan jakoi kirjoittaja päiväyksellä kategoriassa Yleistä kalastuksesta
  • Fontin koko: Suurempi Pienempi
  • Osumia: 34174
  • Tulosta

b2ap3_thumbnail_WP_20140708_005.jpg

Edellisestä ruokapostauksesta päästään sujuvasti lyhyeen katsaukseen keittovälineistä.
 
 
Reissulle lähtee ei-niin-kevyt 25-sarjan Trangia. Trangia on minulla reilun kymmenen vuoden takaa, ja alunperin se tuli täysin alumiinisena perusversiona, sprii-keittimellä. Matkan varrella siihen on vaihtunut toinen kattila sekä paistinpannu tummiin non-stick-versioihin, sekä spriikeittimen sijasta käytetään kaasupoltinta. Lisäksi siihen on hommattu myös kahvipannu, joten melko eri kuosissa tuo on nykyään kuin alkuperäisenä. Siltikin perus-Trangia; ei kevyt eikä mikään hifi-peli, mutta kerrassaan toimiva kokonaisuus.
 
Trangian osathan pakkautuu sisäkkäin, ja nipussa kulkee nuo kaikki edellä mainitut (pelkkä kaasu, ei sprii-keitintä), ja lisäksi myös;
 
- Trangian omat "papukaijapihdit" kattiloiden ja pannun nosteluun
- ohut pyöreäksi leikattu leikkuulauta joka myös suojaa non-stick-paistinpannua hankautumiselta kuljetuksessa
- tulitikut vedenpitävässä pussissa
- pieni sieni kattiloiden puhdistusta varten
- puinen lasta
- lusikka-haarukka
- irtohihnalla koko paketti nippuun
 
Punnasin tuon kokonaisuuden painoksi ~1460g. Se on paljon se, mutta Trangia on näinkin pitkällä reissulla kyllä aika ehdoton leirikeitin kahdelle hengelle. Toki joku muukin keitin kävisi, tai pienempikin Trangia, mutta tämä minulla nyt on. Kahvipannu erityisesti on kätevä vedenkeittoastia, kun nokasta on näppärä kaataa aamupuuroihin sun muihin vedet, ja tietty pannukahvit tuolla keittää. Niinpä se tulee mukaan, mutta välttämättä kahta kattilaa en ota. Tosin toinen kattila on usein hyvä ruuan valmisteluastia, joten pitää vielä harkita. Kun erillinen isompi leikkuulauta todennäköisesti lähtee mukaan, niin jätän tuon pikkuleikkuulaudan varmaan pois. Toisen kattilan ja pikkuleikkuulaudan poisjättö keventäisi kokonaisuutta ~215g.
 
Kaveri ottaa mukaan päiväreissuja varten kaasupulloon ruuvattavan pienen kaasupolttimen, ja siihen käypäisen pikkukattilan. Tuohon pikkukattilaan menee näppärästi pienin kaasupullo ja tuo poltin sisään, joten kyseessä on todella kompakti kokonaisuus. Sopii mainiosti päiväreissuille, kyllä tuolla vedet keittää pussiruokiin, mutta pidemmän päälle leirissä menisi vedenkeitto kyllä aika työlääksi - joten tehokas Trangia puoltaa paikkaansa siellä. Noita pikkukeittimiä on moneen lähtöön, itsellä on ollut ajatuksena hommata ehkä tälläinen Primus jossain kohtaa. Mutta vaihtoehtoja tosiaan noissa piisaa.
 
Kaasua molemmat ottaa mukaansa 230g + 100g. Tuo 100g pullo on se pienin, ja niitä kannetaan päiväreissuilla. 230g keskikoon pullot on sitten leirikäyttöä varten. Nuo riittävät kyllä pari viikkoa, ja jos vaikka jokin pullo olisikin epäkuntoinen tms. niin määrällä varmaan vielä pärjäisi hieman kaasua säästellen. Lisäksi alue ei ole puutonta, joten nuotiotakin saadaan aikaiseksi.
 
 
Kaasut 230g+100g, trangian pannulle aseteltu keittimen tilpehöörit, kahvipannu, ja Trangian ala- & yläosa sekä kattila.
 
 
Nuotiolle kalanpaistoon kannetaan mukaan painavahko paistinpannu, mutta se kyllä kannattaa mukaan ottaa. Trangian pannu kun ei aikuisten oikeasti paistamiseen sovellu, vaikka kyllä silläkin jotain tekee tarpeen vaatiessa. Puulasta löytyy molemmilta ruuanlaittohommiin, ja itsellä on vielä syömispuuhiin parikin lusikkahaarukkaa; alumiininen lu-ha sekä muovinen Spork. Kaksi siltä varalta, että toinen hukkuu tai Spork muovisena katkeaa. Spork kuitenkin painaa vain kymmenisen grammaa, joten kyllä se varalla kulkee.
 
Ruokailuastiana minulla on Savotan setti, jossa pyöreä parin desin kuppi on loistava puurokuppi, ja se toimii myös kauhana mm. kalakeittoa jaettaessa. Savotta-setin kannet toimivat molemmat ruokailuastiana / ruuan valmisteluastiana. Saman setin taittuva pikkukuksa minulla on chestbagissä kiinni, jotta saan kalassa hörpätä vettä joesta / järvestä. Lisäksi settiin mahtuu ujuttamaan tuon edellä mainitun Sporkin, sekä pienet putkilot suolaa ja chilijauhetta. Tosin suolaa pitää ottaa muutenkin mukaan enemmän, niin tälle reissulle toinen putkilo täyttynee jostain muusta mausteesta. Setin mukana tuleva maustepurkki tuskin mukaan lähtee, enkä ole pikkuleikkuulaudalle juuri käyttöä keksinyt, joten tässäkin on (hyvin pientä) keventämisen paikkaa. Setti sulkeutuu kuoriinsa, mutta olen pitänyt tuossa vielä irtohihnaa päällä kiristimenä - sen saa siitä tarvittaessa parempaan käyttöön. Juomaa juodaan leirissä sitten 0,5l peltimukista sekä pienehköstä kuksasta. Peltimukista hörpitään vedet ja mahdolliset valkoviinit, sekä kaakaot (näppärä sekoittaa isossa mukissa) - kahvi ja väkevämmät juomat nautitaan sitten kuksasta.
 
Leikkuulauta on yllättävän kätevä keksintö etenkin maasto-olosuhteissa. Kalojen perkuu / fileointi sekä muu ruuan valmistus onnistuu mukavasti leikkuulaudan päällä. Yleensä laudat on turhan pieniä, mutta suhteessa painoon ja laudan kokoon, ei Ikean taipuisa lauta ole hullumpi vaihtoehto. Painoa tuolla on noin varttikilon verran, ja koko on mukavahko 37x29cm. Jos vastaavan paksuisesta (painoa silmällä pitäen) mutta isommasta leikkuulaudasta on jollain tietoa, niin mielelläni tutkailisin moista!
 
b2ap3_thumbnail_WP_20140708_007.jpg
 
Ruokailuvälinettä Ikean näppärän leikkuulaudan päällä. Vihreä setti on monessa kaupassa myytävä Savotan setti, johon tuo Spork on ostettu erikseen. Kuvan ulkopuolelta settiin kuuluu vielä pieni muovikuksa (roikkuu chestbagissä) ja maustepurkki.
 
 
Alumiiniluhan haarukka tai puukko saa toimia kalapiikkinä, ja filetti pitää tietty ottaa matkaan myös. Ajattelin ottaa mukaan hyvin palvelleen Swibon, mutta jos grammoja alkaa laskemaan, niin minulta löytyy joku hyvin kevyt Savotan matka-filettikin (ei yhtä laadukas). Ja kuten muissakin tarvikkeissa, katsotaan kaverin kanssa kummalta otetaan mitäkin yhteistä kamaa mukaan. Samoin mukaan otetaan voille sopiva rasia, sillä maajääkaappiin "haudatun" voin pitäminen puhtaana on rasian kanssa huomattavasti helpompaa. Graavikalakin laitetaan folioon, ja pitkämäiseen rasiaan suolaantumaan. Näihin rasioihin tottakai pakataan rinkkaan muuta tavaraa, jotta ei tarvitse "ilmaa kantaa", ja leirissä sitten puretaan. Pelkällä foliolla pärjännee, mutta mukaan voi ottaa halutessaan myös voipaperia. Foliot, kuten muutkin polttamattomat roskat, pitää muistaa kantaa sitten takaisin maastosta!
 

Juomapulloksi riittänee tyhjä puolen litran limsapullo, joka toimii päiväreissuilla energiajuoman kuljetusastiana, sekä juomapullona teltassa. Vettähän on ainakin lähestulkoon koko ajan saatavilla, joten sen suuremmin ei veden kantamista tarvitse miettiä tällä reissulla. Tietty matkalle saattaa tarvita enemmänkin juomaa, pitääpä tarkistaa vielä reitti, että löytyykö matkalta tarpeeksi tankkauspaikkoja. Korkeintaan otan limsapullon kaveriksi sitten urheilujuomapullon 0,7l.

Kunhan pääsen lopputulemaan kaikista kamoista, niin pitää tehdä jonkinlainen summaus painosta, niin pääsee vähän jyvälle eri tavarakokonaisuuksien kilomääristä. Tässä nyt karkeasti Trangia + kaasut on ~2 kiloa, ja noista muistakin kertynee aika lähelle kilon verran.

0
Paluuviite URL tälle artikkelille.
Olen kalastuksen sekakäyttäjä, eli melko kaikkiruokainen kalastuskohteiden ja lajien suhteen. Se on hienoa, että hankalaa, sillä mitään osa-aluetta ei voi kehittää huippuunsa - toisaalta aina on joku sesonki päällä! Tosiasiassa ei nyt ihan kaikkea ehdi kokeillakaan joka vuosi, mutta niin ahvenen pilkintä talvella kuin kesäkuhan uistelu, sekä tunturissa harjuksen jallittaminen, että meritaimenen soutu-uistelu kuuluu repertuaariini. Tuo soutuhomma sekä etenkin syksyinen taimenen/järvärin uistelu on viime aikoina noussut pintaan, samoin kuin perhokalastuksen herätteleminen lapin reissujen myötä.

Ikää löytyy jo Frederikin kuuluisan biisin verran, ja majailen Tampereella tyttöystävän ja koiran kera. Kalavesillä meininki on sellaista, että hyvät eväät melkein kruunaa reissun kun reissun, ei sitä kalaa onneks nälkäänsä tarvitse pyytää. Eli rennolla meiningillä uutta opetellen!
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt