Uusilla vaapuilla kohti uusia reissuja

Minulla on ollut jo muutaman vuoden tapana tehdä kalareissuille aina uudet palikat. Kalastan pääasiassa soutaen lohta sekä jonkin verran lohen/taimenen heittokalastusta sekä vetouistelua. Oma pakkini on täynnä mitä hurjemman näköisiä vaappuja sillä moni noista vaapuista on saatettu tehdä esimerkiksi tenojoen varrella vuoroa odottaen, tai korkeakoskella teltassa muutaman rommi lasillisen jälkeen. Uistimentekotarpeet kulkevat minulla aina mukana vähintään kahden päivän kalareissuilla.
Tämän blogin tarkoitus on esitellä erilaisia tapoja tehdä vaappuja kun olet kalareissulla sekä jakaa omia pohdiskelujani liittyen lohivaapun valintaan juuri hetkeen sopivaksi. Haluan siis korostaa että kirjoitukset ovat vain omaa pohdintaa eivätkä missään nimessä totuuksia.

Tenojoki vko 28

Kirjoitti kirjoittaja päiväyksellä kategoriassa Yleistä kalastuksesta
  • Fontin koko: Suurempi Pienempi
  • Osumia: 19311
  • Seuraa tätä artikkelia
  • Tulosta

Aloitetaan tämä blogi purkamalla hieman läpi viime viikon reissua Tenojoelle. Olin viidettä kertaa peräkkäin viikon 28 Tenolla ja täytyy sanoa että olosuhteet tekivät viikosta erittäin hankalan. Erittäin kova helle sekä jatkuva veden laskeminen sai aikaan asentokalojen passivoitumisen sekä isot nousukalat loistivat poissaoloillaan. Tittiä ja jalkaa nousi jokeen kohtuullisen hyvin mutta matalalla vedellä kala puski vauhdilla Peuran läpi eikä liiemmin jäänyt alueelle huilimaan. Perhon soutajille tapahtumia oli jonkin verran mutta isoja kaloja ei juurikaan noussut. Tein reissulla vajaan kymmenen vaappua lupien väleissä sekä kahvitauoilla. Otsikkokuvan vaaput saivat aikaan tapahtumia mutta veneeseen asti kaloja ei tälläkertaa näilläkään vaapuilla tullut. Alempi vaappu sai loppuviikosta kovan ravistelun todennäköisesti nousukalalta (ehkä jalkakoon kala) mutta hetken taistelun jälkeen kala irtosi koukuista. Kuvan ylempi eli tuo kommunisti väri sai viimeisellä luvalla hyvän tärskyn myös mutta irtosi lähes samantien.

 

Tämän vuotiselle tenonreissulle on siis vaikea keksiä happy ending:iä mutta jos ei muuta niin ainakin pakki sai taas lisää rumia vaappuja täytteeksi :)

Vaappuja tuli tehtyä niin nousu- kuin asentokalallekkin. En näin jälkikäteen lähde tarkemmin availemaan vaappujen syntyyn vaikuttaviin tekijöihin sen enempää mutta mainittakoon nyt ainakin tuosta greenbutt väristä, (jossa vihreä persus tehtiin perholangasta sillä tarpeeksi räikeää vihreetä ei olisi ollut mahdollista sekoittaa mukana olleista väreistä) että kyseinen väri oli toiminut koko alkukauden hyvin perhossa ja se innoitti kyseisen värin tekemiseen.

Lähes kaikki reissulla tehdyt vaaput on tehty balsasta epoxy pinnoituksella ja maalattu perinteisesti pensselillä.

b2ap3_thumbnail_Kuva-3.jpg

Tämä julkaisu toimikoon päänavauksena. Ei kovin kattava raportti mutta pyrin tuleville reissuille päivittämään hieman tarkemmin tekijöitä jotka ovat vaikuttaneet erilaisten vaappujen syntyyn.

0
Paluuviite URL tälle artikkelille.
Elämäntapakalstaja. Pääasiassa lohen ja taimenen viehekalastaja.
Author's recent posts
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt