Kalamiehen kalastusblogi

Kalamiesten omat kalastusblogit kalastuslajista toiseen.

Tenon Lohirannan uutisia

Kirjoitti kirjoittaja päiväyksellä kategoriassa Soutu- ja vetouistelu
  • Fontin koko: Suurempi Pienempi
  • Osumia: 17959
  • Seuraa tätä artikkelia
  • Tulosta

31.8. Veneet ovat rannalla, joka tarkoittaa sitä, että kausi on auttamattomasti ohi.

Mitään maata mullistavaa ei loppukaudesta enää tapahtunut, vaan homma eteni tuttuun malliin. Auringonpaistetta - sadetta - veden nousu - kaloja - ja sama alusta.

Veljeskunta Kari "Kosto" Raatesalmi ja Pentti Arponen järjestivät loppukauden naurut, kun haukilogolla varustettu lakki laitettiin päähän ja lähdettiin joelle. Mitäpä siitä muuta seurasi kuin puolen metrin sopulikala. Ja syöty on. Kauden viime metreillä ukkojen hymy leveni ankaran päänsäryn jälkeen. Hymyn syynä oli Kosto-vaapulla saatu kympin kala.


Viimeisen päivän puhelintiedustelu keskeytti Rantasen Tuuren kalan pakastuksen. Kohteena oli reilu kympin kala, keskiviikkona oli veneeseen noussut 7 kg:n lohi.

Eli siinäpä ne tärkeimmät. Nyt jäädään odottamaan riekonmetsästyskauden avausta ja toivotaan, että sopulit muuttaisivat viimeistään ensi kesänä jäämerelle. Tähän saakka muuttoliike on ollut kylläkin sen suuntaista, että natosopulit uivat Norjan puolelta Suomeen.
Palataan asiaan ensi vuonna!

Köökin ja Arposen sopulikalalle voi nauraa osoitteessa www.tenojoki.net

10.8.
Vettä, hikeä ja onnenkyyneleitä!

Siinä kuluneen viikon sanoma. Hikeä on vuodatettu 30 asteen helteiden takia ja jos ei nyt ihan onnenkyyneliä, niin ainakin aurinkoisia ilmeitä on tavattu lohestajien kasvoilta.

Säiden puolesta viikko oli mainio. Päivällä hellettä, illalla sadetta ja ukkosta, ja sitten kaloja. Useampi ilta meni samaan malliin, mutta torstai-perjantaiyön rankkasade karkotti urheimmatkin pois joelta. Nopeimmalle aloittajalle kopsahti kuitenkin kympin kala heti iltayhdeksän jälkeen, jolloin ehti vielä hurjimman kelin alta pois. Vettä tulikin yöllä sitten sitä tahtia, että kaksi ihmistä venessä oli välttämättömyys - toinen souti ja toinen äyskäröi.

Junioriliigan jäsenet kävivät myös kuluvalla viikolla ottamassa tuntumaa lohenkalastukseen. Esa "Tiki" Tikkanen laittoi muille lohen kurkkuun jo ensimmäisessä erässä, ottamalla heti alkuvihellyksen jälkeen kotirannasta vajaa viiden kilon lohijalan. Ammattimies on ammattimies - laji kuin laji.

3.8. Edellisen päivityksen jälkeen koitti oikein superaamu sateen hellittäessä. Lähes kaikki saivat kalaa, ja Kauppilan Eero kolme samalle luvalle. Myös kuluvan viikon torstai-aamu muodostui hyväksi hetkeksi. Kalaa oli ilmassa pitkin ja poikin - tummaa ja kirkasta. Kalastajia vähän, mutta joelle lähteneet kantoivat metrin pölkkyjä rantaan. Tänään vesi on noussut edelleen, ja pintakäynnit hiljentyneet. 25.7. Kiireistä aikaa joella ja mökkikylässä, mutta kalamiehet saavat kirkasta ja tummempaa kalaa tasaisin väliajoin. Lohirannan reviirin kokoluokka on ollut noin viidestätoista kilosta alaspäin. Sotkamon miehet Mikko Huttu ja Taisto Levänaho esittelevät tiistai-illan saalistansa 9,5 kg osoitteessa Lohirannan sivuilla osoiteessa tenojoki.net.

12.7. Soudut ovat jatkuneet hyvään malliin Lohirannassa. Kalaa on saatu jokseenkin tasaiseen tahtiin ja järjestään hyvän kokoista. Suuntaa antavat Kauppilan Eeron kuusi kalaa, joiden keskipaino meni yli kympin puolelle.

8.7. Viikko on kulunut, ja rupesihan se kala Lohirannassakin puremaan, kun oikea aika koitti. Vieläkään ei olla normaali kesävedellä, mutta väliäkö sillä, koska jääkellari on peitetty fisuilla. On isoa, on pienempää, ja kyttyrälohtakin on ihmetelty Riipisen Pekan ja Torkkolan Matin toimesta. Tosin ukot saivat perinteisiäkin kaloja kiitettävästi, suurimman painaessa 18,5 kg. Joskus se vaan kaikki napsahtaa kohdalleen :-) Jame Helander laittoi samalle päivälle vielä paremmaksi, lohen painaessa 22,6 kg. 1.7. Venemiehet kiskovat mukavasti kalaa Könkään alapuolisilta alueilta, ja perhomiehilläkin nykii aina silloin tällöin. Myös itse Köngäs antaa kalaa tasaiseen tahtiin.
Vesi nousi melko reippaasti kuluneen viikon aikana, joten lohet suihkivat ylöspäin vauhdikkaasti. Lohirannan suvannoista on kannettu kala silloin, toinen tällöin, mutta koska tulevalle viikolle lupaillaan lämmintä, niin eiköhän se vesikin ala laskemaan ja lohi paremmin pysähtelemään.

27.6. Niinhän siinä kävi, että 24 asteen juhannushelteiden myötä lumi suli ja santa laski, eli vesi nousi jonkun verran. Maanantaina palattiin arkeen kahdeksassa asteessa vesisateen piiskatessa vaakasuoraan. Kalaa kuitenkin tuli yöllä ja päivällä Lohirannan jääkellariin, suurimman ollessa 13,5 kg.
Välimaan suvannosta nostettiin kuitenkin myös vauraamman kokoinen yli 20 kg:n lohi - edellinen lähisuvantojen yli kaksikymppinen tuli Palokoskelta.

23.6. Hyvää Jussia! Kalaa on Lohirantaan kannettu välillä enemmän ja välillä vähemmän. Alkukausi meni siihen malliin, että jokainen joelle kykenevä kantoi kalaa jääkellariin roppakaupalla.
Heikki Salon porukka koukutti kahdella luvalla 11 kalaa, eikä Lämsän Matti & co jääneet  Pekkaa (tai tässä tapauksessa Heikkiä) pahemmaksi, vaan kahden vuorokauden saldo oli samaa luokkaa.
Göteborgiin puolestaan matkaa alempana kuvassa oleva 10,5 kg:n lohi - ensikertalaisten saamana. Ei hassumpaa.
Tämän hetkiset huhut kertovat lohta olevan vuonossa enemmän kuin "valovuosiin", joten tulevina viikkoina on odotettavissa kipeytyneitä ranteita.

9.6. Kalaa tuntuu könkään suunnasta tulevan enemmän kuin "lääkäri määrää". Koko on kohtuullisen isoa, ja tuleva viikonloppu/viikko tullee olemaan huhujen mukaan todella hyvä (lähde: Tenojoen tietotoimisto).
Myös kotirannasta on ensimäiset kalat saatu ja kalastajien olo on toiveikas. Merkit viittaavat todella SUPERHYVÄÄN KESÄÄN, toivottavasti ei
Vesitilanne on hyvä, jos mittapuuna pitää runsasta liemimäärää. Tunturissa on vielä runsaasti lunta, ja viileät säät ovat pitäneet huolta siitä, että runsaita sulamisvesiä ei jokilaaksoon ole kerralla tullut.

24.5. Uusi kausi lähti käyntiin, ja 22.5. pätkähti ensimmäinen lohi kiinni Rytingin Matin könkäässä heittämään puukalaan. Painoa nousukkaalle kertyi kunnioitettavat 12 kg, eli kaiken kaikkiaan mukava aloitus.
Meritaimenia on tullut joesta enemmänkin, ja nelikiloinen yksilö pitää tällä hetkellä kuulopuheiden mukaan kärkisijaa.

Lisäinfoa: www.tenojoki.net

0
Tunnisteella: lohi tenojoki
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt