Etusivu » 1,2 megahertsin Raymarine Element on optimoitu kalastukseen
Nelinydinprosessori tekee käytössä jouhevaa myös vaativassa kaikuluotainkäytössä.
Ajankohtaista Varusteet Veneet ja perämoottorit

1,2 megahertsin Raymarine Element on optimoitu kalastukseen

Ruthless Fishingin Joonas Väntti tunnetaan innokkaana jigimiehenä, jonka kaikuluotaintuntemus ja osaaminen on korkealla tasolla. Hän tutustutti minua uuden Element-sarjan ominaisuuksiin.

Raymarine esitteli viime kaudelle mallistonsa huipulle Axiom ja Axiom Pro –laitteet, joista löytyvät kaikki mahdolliset ominaisuudet tutkaliitäntöjä, autopilottia ja jopa dronen hallintaa myöten. Axiomit ovat kiistattomia malliston kunkkuja. (Lue lisää Kalastus-lehti 1/18).

Suurimmalle osalle heittokalastajista on kuitenkin merkityksetöntä, millaisen tutkan laitteeseen saa liitettyä. Olennaisinta on laadukas kaikuluotain ja jouhevasti toimivat navigointiominaisuudet, johon pystyy liittämään vielä omien karttojen teon. Juuri näihin osa-alueisiin Raymarine on keskittynyt uutuudessaan.

”Element on kalastajan laite”

Näin Joonas Väntti totesi kun laittoi 12-tuumaisen Elementinsä tulille. Mallistoon kuuluvat myös pienemmät 7- ja 9-tuumaiset mallit. Heti aluksi huomio kiinnittyy näytön terävyyteen ja kirkkauteen, jonka kirkkaus on komeat 1500 nits. Tässä isoimmassa mallissa näytön resoluutio on 1280 x 800 pikseliä kun muissa se on 800 x 480.

Elementiä hallitaan näppäimistä, sillä kosketusnäyttöä ei ole. Valmistaja on tehnyt tässä selkeän linjanvedon ja rakentanut Lighthouse Sport -käyttöjärjestelmän niin helpoksi, ettei näytön tökkimistä edes osaa kaivata. Kaikki valikot ja niiden muokkaukset sujuvat nopeasti nuolinäppäimen ja muun näppäimistön kautta.

Korkean tason kaikuluotausominaisuudet

Elementiin ei tarvitse kuin yhden anturin, joka tukee kaikkia kaikkia kaikuteknologioita.

Elementissä on mahdollista käyttää 1,2 mHz teholla DownVision-, SideVision- ja RealVision 3D –kaikuluotausteknologioita joko itsenäisesti tai rinnakkain. Laitteen neliydinprosessori tekee käytöstä nopeaa. Tämä on tärkeää, sillä kalastustilanteessa ja kalan etsinnässä kokeillaan usein eri kaikuteknologiaa sekä taajuuksia nopeasti vaihtaen.

All-in-one-anturi

Elementissä käytettävät HV-100 (peräpeilianturi) ja HV-300 (rungon läpiasennus) -anturit yhdistävät DownVision-, SideVision-, RealVision- ja perinteiset CHIRP-kaikuluotainkanavat yhdeksi, jolloin eri antureiden asentaminen ei ole tarpeellista.

Jotain Elementin tehosta ja tarkkuudesta kertoo se, että laitteella pystyttiin tunnistamaan hauki suoraan sen muodosta päätellen SideVision-teknologialla noin neljän metrin päässä veneen sivulla. Tämä oli muutama vuosi sitten vielä lähes mahdoton tehtävä.

DownVision–teknologialla taas pystytään mainiosti tarkistamaan esimerkiksi vesikasvillisuuden laatu pohjasta. Ennen näitä kasveja on voitu helposti luulla kalaparviksi. RealVision 3D –teknologia tuo kalastajalle kolmiulotteisen näkymän pohjaan ja tästä on apua esimerkiksi jonkun kalapaikan luonteen selvittämisessä.

Omien karttojen teko

Räätälöityjen karttojen teko yleistyy kaikilla ja sen tarjoaa myös Raymarine. Elementillä on mahdollisuus tuottaa reaaliaikaisia syvyyskäyräkarttoja käyttämällä Raymarinen uutta reaaliaikaista RealBathy-karttageneraatiota tai

Navionics SonarChart Liveä.

Raymarine Element on tervetullut lisä vaihtoehdoksi kalastajien veneisiin. Ominaisuuksia ja huippulaatua saa nyt kohtuullisella investoinnilla.

Raymarine Element

 • Näyttö: optinen LCD (ei kosketus) 7, 9 tai 12 tuumaa
 • Näytön resoluutio: 800 x 480 (12” 1280 x 800)
 • Kirkkaus: 1500 nits
 • Kuvakulmat: ylhäältä 50° / alhaalta 60° / vasemmalta 70° / oikealta 70°
 • Vedenkestävyys: IPx6 ja IPx7
 • Virta: 12 V
 • Virrankulutus: 20 W
 • Kaikuluotain: sisäänrakennettu CHIRP DownVision (Standard ja Hyper), SideVision (Standard ja Hyper), RealVision 3D (Standard ja Hyper)
 • Liitettävyys: NMEA2000, SeaTalk (vaatii adapterikaapelin), WiFi, Bluetooth 4.0
 • Kartat: Navionics, C-Map
 • Hinnat alkaen 737,80 euroa (pelkkä 7” laite), 1109,80 euroa (7”) HV-100 anturilla ja Navionics Silver Europe –kartalla.
 • Kevään kampanjahinta Element 9” + HV-100 anturi 1090 euroa.
 • Lisätietoa www.raymarine.fi