Etusivu » Herkuilla viimeistelty – uusi Shimano Nasci FC -avokela
Ajankohtaista Uncategorized Varusteet

Herkuilla viimeistelty – uusi Shimano Nasci FC -avokela

Noin sadan euron hintaluokassa oleva Nasci kuuluu Shimanon kelamalliston edullisemman keskiluokan keloihin. Olen nähnyt edellistä mallia usein eri oppailla käytössä asiakaskeloina, joten hinta-laatusuhde on kohdillaan. Uusi Nasci FC tuo edeltäjäänsä verrattuna vielä hieman lisäterveisiä kalliimmista keloista.

Nasci FC on olemukseltaan ja materiaaleiltaan kalliimman oloinen kuin mitä satasen hintalappu antaa ymmärtää. Muotoilu on erittäin modernia ja miellyttää silmää. Kelan sisällä on Shimanon maineikas X-Ship-koneisto kylmätaotuilla Hagane-rattailla ja jäykkä runko on valmistettu Shimanon omasta C14+ -materiaalista. Puola on alumiinia. Kokonaisuuden viimeistelee vesitiivis jarru sekä siimanohjain.

Nascin design on yksinkertaista ja tyylikästä.

Mallistossa 12 erilaista kelaa

Shimano on tunnettu siitä, että kelakohtaisia malleja löytyy useita. Näin on myös Nascin kohdalla: kokoluokkien lisäksi löytyy eri välityksillä sekä matalammilla puolilla olevia versioita. Meillä oli kokeessa keskikoon kela 2500-luokassa ja 5,0:1-välityksellä. Samassa kokoluokassa on saatavilla myös 6,2:1-välityksellä oleva nopeampi kela.

Laakerointi on kokoluokissa 1000–5000 järjestetty viidellä ruostumattomalla kuulalaakerilla sekä yhdellä rullalaakerilla. Pienimmässä 500-koon kelassa kuulalaakereita on neljä.

Käyttökokemuksia

Nascia käytettiin yhdessä Nasci-sarjan 6’8”-vavan kanssa, jonka viehesuositus on 7–21 g. Vapa olisi mielestäni sopinut paremmin 1000-luokkaisen kanssa, sillä kevyt ja tunnokas vapa on hieman liian herkkä 2500-sarjan kelalle, jonka kanssa olisin itse ottanut 7’8″ 7–35 g mallin.

Kelan toimivuus ja käytön sujuvuus ovat taattua Shimanoa – ergonomiaan on selkeästi panostettu ja asiat löytyvät oikeilta paikoilta. Painopiste on sopivan lähellä vapaa, mutta kuten aiemmin mainitsin, tämä kela on parhaimmillaan hieman kookkaamman vavan kanssa.

Tämä hieman kookkaampi 7’8″ -vapa sopisi paremmin 2500:n pariksi kuin 6’8″.

Hyvästä viimeistelystä kertoo se, että puolan reuna on viistetty mahdollisimman pitkien heittojen varmistamiseksi. Tässä kelassa ei myöskään ole mitään ylimääräisiä vipstaakeja häiritsemässä käyttämistä – yksinkertainen on kaunista.

Jokapaikanhöylä

Kela sopii moneen käteen ja käyttötarkoitukseen ja hyvän suojauksen sekä kohtuullisen hinnan johdosta. Mikäli kalastaa vähänkään enemmän, kannattaa suosiolla jättää halvimmat vatkaimet hyllyyn.

Ymmärrän hyvin, että yli 200 euron sijoitus kelaan on monelle liikaa, mutta satasen verran kannattaa sijoittaa ja Nascin kohdalla sijoitus ei jätä kylmäksi. Nasci on mainio jokapaikanhöylä. Lisätietoa: fish.shimano-eu.com