Etusivu » Kalastusopas Jani Ollikainen kalastaa aina täydellä sydämellä
Ajankohtaista

Kalastusopas Jani Ollikainen kalastaa aina täydellä sydämellä

Jani Ollikainen on kalastanut jo yli 40 vuotta eikä innossa näy laantumisen merkkejä. Merimaskussa asuva ja Saaristomerellä opastava Jani onkin oiva esimerkki siitä, miten kalastusharrastus paranee kuin viini vanhetessaan.

”Mitä enemmän kalastaa, sitä hauskempaa se on”, kiteyttää Jani kalastuksen syvimmän olemuksen ja on varmasti siinä oikeassa. Ensimmäisillä reissuilta saadut opit jalostuvat pikkuhiljaa vuosien aikana varsinaiseksi osaamiseksi ja kalojen käyttäytymisen paremmaksi ymmärtämiseksi.

Mitä enemmän kalastuksesta ja välineistä ymmärtää, sitä paremmat mahdollisuudet on omia ennätyksiään parantaa. Onnistumisista syntyy mielihyvää, jolla on vaikutusta myös elämänlaatuun.

Kalastus on Janille niin merkittävässä roolissa, että vaikka päivä olisi muuten ollut vastoinkäymisiä täynnä, korvaavat onnistumiset niitä vesillä huomattavasti.

Kalastusopas Jani Ollikainen on kalastanut jo yli 40 vuotta ja edelleen on into piukassa!

”Jos päivä on alkanut huonosti vaikkapa parkkisakoilla tai muulla ärsyttävällä vastoinkäymisellä, ne pyyhkiytyvät nopeasti pois kun saat opastettua asiakkaalle ennätyskalan tai vietät omaa laatuaikaa hienoissa maisemissa”, Jani summaa.

Yli 100 päivää vesillä

Kalastusoppaan työhön kuuluu itse opastuksen ohella myös veneen ja varusteiden kunnossapitoa, eväiden järjestelyä, päivän ohjelman suunnittelua ja eri kalalajien kulloistenkin ottipaikkojen selvittelyä. Työhön liittyy vahvasti myös sosiaalinen puoli. Miten innostut aina uudestaan uusien asiakkaiden kanssa päivästä toiseen?

”Pidän oppaan työssä siitä, että siinä tapaa erilaisia ihmisiä ja saa olla ihmisten kanssa tekemisissä. On mukava tutustua ja löytää jokaiseen päivään oikea sävel. Jokainen päivä on todellakin tässä työssä erilainen jo senkin suhteen mitä kalalajeja pyydetään, sääolosuhteista puhumattakaan”, Jani toteaa.

Asiakastyö kuuluu vahvasti Janin arkeen oli se sitten uistimen tai perhon valitsemista asiakkaalle, veneen kuljettamista tai ruoanlaittoa.

Opaspäivien oheen Janin kalastukseen kuuluu myös oman ajan kalastus kaverien kanssa sekä yhteistyökumppaneiden tapahtumissa edustamista. Vuoden aikana tulee helposti yli 100 päivää vesillä ja kun mukaan lasketaan vielä ”kovan veden kalastus” eli talvikalastus, niin kalojen kanssa ollaan tekemisissä yli puolet vuodesta.

Itsensä voittaminen

Kuuluisa filosofi Platon on sanonut, että itsensä voittaminen on voitoista ensimmäinen ja paras. Kalastus onkin ajoittain todella vaikeaa ja vaikean päivän jälkeen onnistuminen on melkoista itsensä voittamista.

Joskus asioita joutuu tekemään täysin päinvastoin mitä alun perin on ajatellut, mutta kun palkinto sitten viimein tulee hyvän kalan muodossa, voi Platonin sanat helposti allekirjoittaa. Miten Jani suhtautuu tilanteeseen kun kala ei syö ja asiakkaat ihmettelevät?

”Kalassa on aina hauskaa, vaikka ei saalista tulisikaan!”, Jani Ollikainen sanoo.

”Kalastuksen suola on mielestäni juuri siinä, kun koskaan ei voi olla varma saalista. Vaikeat päivät ovat joskus todella haastavia ja silloin joutuu laittamaan kaiken asiantuntemuksen sekä paikkatuntemuksen peliin. Aina ei vaan onnistu löytämään kaloja, ja vaikka löytäisikin niin sitten ne pitää saada ottamaan. Viimeinen haaste on siinä, että ne pysyvät kiinni veneeseen saakka. Onnistunut päivä onkin monen asian summa”, Jani juttelee. 

Pitkään kalastusuraan mahtuu monta hyvää tarinaa

Janin yli 40-vuotinen kalastusura pitää sisällään huiman määrän tarinoita, mahtavia kaloja ja paljon tunnetta. Kerro joku hauska lyhyt tarina kalastusurasi varrelta, joka on jäänyt mieleen ja josta olet kenties oppinut?

”Sellainen on jäänyt ikuisesti mieleen, kun asiakas tuli lokakuussa kyytiin ja kehui ostaneensa reissua varten spinnerbaitin, koska hänen kaverinsa oli kesäkuussa nöyryyttänyt häntä spinnerillä. Totesin, että vesi on aivan liian kylmää kyseiselle vieheelle ja en itse sitä uittaisi”, Jani muistelee.

Jani kertoo, että he olivat pitkään heittäneet tyhjää, kunnes tultiin erääseen lahteen ja asiakas sanoi, että nyt hän laittaa sen spinnerin.

”Johan minä tokaisin itsevarmana, että saattaa olla aika turhaa uittaa sitä. No, ensimmäinen heitto ja PAM 94-senttinen hauki veneeseen. Tyhjä heitto ja kolmas heitto antoi sitten 98-senttisen hauen. Oppina oli se, että mikäli asiakas uskoo tiettyyn vieheeseen ei sitä kannata koskaan tuomita vaan antaa hänen yrittää. Loppupeleissä sillä saa millä pyytää”, Jani sanoo.

Kalastuskulttuuri ja kilpakalastus Suomessa

Kalastuskulttuuri on kehittynyt vauhdilla pyyntikulttuurista kohti vastuullista kalastuskulttuuria. Miten uskot, että kalastuskulttuuri maassamme kehittyy tulevina vuosina ja miten suhtaudut kilpakalastukseen?

”Uskon että vastuullinen ja valikoiva kalastus lisääntyy ja varsinkin venekalastus tulee jakautumaan jyrkästi ei-luotainkalastajiin ja luotainkalastajiin. Tarkoitan tällä erityisesti uusia liveluotaimia”, Jani tarkentaa.

Kilpakalastus on mukava kalastuksen osa-alue, joka kiinnostaa osaa kalastajista todella paljon. Nyt on selvästi nähtävissä, että huiput vievät lajin ja siihen keskittymisen niin sanotulle ammattitasolle, jolloin myös treenaaminen on isossa roolissa.

”Isoissa kisoissa ei todellakaan harjoittelematta pärjää ja muun muassa liveluotainten käyttö tulee tietyissä kisoissa ratkaisevaan rooliin. Myös Yamahan Power Pay -kisat toimivat hyvänä esimerkkinä kilpakalastuskulttuurin kehittymisestä, kun Yamaha-kuskeille on järjestetty olemassa olevien kilpakalastustapahtumien sisälle oma mittelö, joka tuo varmasti monelle hyvää lisämaustetta lähteä kisailemaan. Pääasia kuitenkin on, että vesille lähdetään viihtymään, eikä hampaat irvessä tulosta takomaan”, Jani kehottaa.

Yamaha Power Pay -ohjelma on tarkoitettu kalastuskisoihin osallistuville harrastajakalastajille, jotka kipparoivat Yamaha-perämoottorilla varustettua venettä ja osallistuvat kalastuskisoihin.

Lisätietoa ja ohjeita Yamaha Power Paysta:

https://www.yamaha-motor.eu/fi/fi/marine/PowerPay/#/

Jani Ollikaisen venekalustoon kuuluu myös Busterin pienemmän pään malleja.