Etusivu » Keloja ja vapoja ahvenenpyyntiin
Abu-Revo
Ajankohtaista Kalalajit Kalastusvälineet Kelat ja vavat

Keloja ja vapoja ahvenenpyyntiin

Testasimme ahvenjuttua varten toimitettuja keloja ja -vapoja eri puolilla maata monien eri kalalajien parissa. Saimme testivälineillä ainakin seuraavat lajit: hauki, kuha, ahven, järvitaimen, kirjolohi, harjus ja turpa, joten käsitys tuotteista on varsin kattava.

Abu Revo SX 10 ja Mitchell MX9 2500

Revo SX 10 on ns. 1000-koon haspeli, joka soveltuu jigaamiseen ja muuhun kevyeen kalastukseen. Muutamaankin kertaan kalapäivän lopuksi todettiin, että Revo SX on erinomainen kela, kun missään vaiheessa päivää mikään ei ärsytä vähääkään. Kela sopii käteen, sillä heittää hyvin, se ei sotke siimaa ja jarru toimii konstailematta. Hintalappua on 249 euroa. Vaikka voisi luulla, että siihen hintaan kaiken kuuluukin toimia, niin ei todellakaan ole aina. Mutta tämä kela sopii siis käteen kuin hanska. Vahva suositus hankinnalle.

Mitchell MX9 on oudosta kokomerkinnästään huolimatta 1000-koon kelojen kokoinen.

Mitchell MX9 on yhtäältä todella jämäkkä, käteen sopiva, laadukkaan tuntuinen ja kauniskin. Ja jollain lailla mystinen kela. Kaikki muu on kammennuppia myöden suunniteltu viimeisen päälle, mutta puola on tavallista matalampi.

Mikaa vaivasi se haspelien kasvava trendi, ettei takasalpaa saa kytkettyä vapaaksi. 2500-merkintä kelan mallissa hämää, kun koko on kuitenkin 1000-luokan haspelia vastaava. Jos ei haittaa, ettei kelaa saa pyörimään takaperin, 179 eurolla saa paljon jämäkkyyttä ja laatua kompaktissa koossa.

Abu Revo SX10 on 1000-kokoluokan laatuhaspeli.

Abu Mass Beat II 742L ja Greys GR50 7’4″

”Abulta” eli Pure Fishingiltä saimme testiin myös kaksi vapaa. Abu-brändiä edustaa Mass Beat II, 7 jalan ja 4 tuuman eli 223 cm varrellaan. 5-20 gramman vieheille tarkoitettu maila on klassinen keskitoiminen ja aika herkkä instrumentti. 20 gramman suosituskatto onkin ehkä hiukan yläkantissa.

Greys on joukon kokotoimisin. Hauen tartuttaminen on vähän vaikeampaa, mutta väsytys hauskaa.

Mass Beat on paitsi miellyttävä, pitkäheittoinen ja äänetön myös todella kauniisti viimeistelty vapa. Hintalappua on 219 euroa. Se ei ole ihan vähän, mutta rahoilleen saa kyllä paljon vastinetta. Revo SX:n kanssa paketti kestää käyttöä ja katseita. Mass Beat nousi ryhmästä omaksi vapasuosikikseni.

Toinen Pure Fishingin vavoista edustaa perhokalastajille tuttua Greys-brändiä. Greys on joukon kokotoimisin vapa. Siinä on perhovapamaista notkeutta, mikä saa kalan tuntumaan takakahvassa asti.

Vaikka Greys tuli ahvenvapatestiin, se on tästä joukosta selvästi eniten taimenvapa. Se ei ole napakka ahvenen tartuttaja, mutta myötäilee mukavasti kalan liikkeitä ja tarjoaa joukon parhaan väsytysnautinnon. Näin hitaalla vavalla heittäminen vaatii totuttelua nopeisiin kärkitoimisiin tottuneelta kalastajalta.

Vasemmalta Streeto, Mass Beat ja Dynamix. Rahalla saa enemmän laatua ja tyyliä. Kaikissa on sentään asiallinen viehelenkki.

Konger Streeto L2202 ja L2002

Puolalainen Konger tarjoaa edustajansa Kalastuskolmion välityksellä monenlaisia keveitä vapoja eri tarkoituksiin. Konger Streeto L2002 ja L2022 ovat erittäin keveitä ja erittäin asiallisesti viimeisteltyjä melko kärkitoimisia vapoja. Streeto L2002 on tarkoitettu 4-16 g viehepainoille. Ja sellaisille painoille se myös oikeasti sopii. Siis jigeille ja pienehköille uistimille. L2002:lla on pituutta on kaksi metriä ja painoa 115 grammaa, joten kalastus on miellyttävän kevyttä. Streeto L2022 on 20 senttiä pidempi ja viehepainosuositus on inan isompi, 5-18 g. Vavan omapaino kasvaa samalla yhdeksän grammaa.

L2022 oli Mikan testivapasuosikki. Pikkuriikkisenä huomiona on, että kelakiinnikeruuvin takareuna oli hiukan kulmikas kämmensyrjää vasten. Hintalappua molemmilla katuvavoilla on 195 euroa, mutta kyllä ovat työkalutkin hienoja. Mukava yksityiskohta on värillinen kärki. Miksei näitä voisi olla useammissakin vavoissa?

Konger Streetot ovat tyylikkäitä ja herkkiä nautiskeluvapoja.

Konger Dynamix Jig L (L1982) ja UL (L2122)

Dynamixit ovat superohuella kärjellä varustettuja keveitä jigivapoja. UL-version viehesuositus on 1-8 grammaa ja pituutta on 212 cm, eli kyseessä on todellinen ahvenruoska. Dynamixeilla on hauskaa kalastaa pieniä ahvenia pikkuvieheitä heittäen. Vavat ovat erittäin kärkitoimisia, kuten monet vastaavat vavat.

Nakkelimme Dynamixeilla myös lippoja ja pikkuvaappuja. L-malli hoiteli kilon kirjolohen varsin vaivatta.

L-version viehepainosuositus on hieman enemmän, 3-14 grammaa ja silti tämäkin vapa on hyvin ohutkärkinen. Painoa vavoilla on sadan gramman kahta puolta, joten hyvin keveistä nautiskelukepeistä on kyse. Hintaa vavoilla on 79 euroa, mikä on mielestämme edullinen suhteessa ominaisuuksiin ja laatuvaikutelmaan. Ainoa selkeä miinus tulee kovaäänisyydestä. Varsinkin kovapintaisen testisiiman kanssa vapa-aihio pitää aikamoista kahinaa.

Välillä hauetkin pääsivät Konger Streeton kesyteltäviksi.

Konger Spirado Jig

Spirado Jig on komposiittiaihioinen halpa (45 euroa) jigivapa. 5-24 gramman suosituksellaan se on jonkin verran edellisiä järeämpi. 198 cm vapa painaa vain 110 grammaa, mikä on yllättävän vähän, kun kyse on kuitenkin halvemmista ja yleensä siten painavammista materiaaleista tehty.

Materiaalista johtuen Spirado on tämän joukon tunnottomin, mutta myös hiljaisin, eikä sekään ole huono vaihtoehto varsinkaan jigikalastusta aloittelevalle kokeilijalle.

Teksti NIKO SATTO
Kuvat NIKO & VEIKKO SATTO
Testiryhmässä MIKA NUMMISTO & VEIKKO SATTO