Etusivu » Koulut ovat tärkeässä asemassa taistelussa meriemme uhkia vastaan
Ajankohtaista

Koulut ovat tärkeässä asemassa taistelussa meriemme uhkia vastaan


”Meri on paras puskurimme ilmastonmuutosta vastaan ja kalastus tuottaa kuudenneksen kaikesta kuluttamastamme eläinproteiinista. Samanaikaisesti maailman meret eivät ole koskaan olleet näin suuren paineen alla. Suomalaisilla opettajilla ja kouluilla on tärkeä tehtävä aikamme suuren kohtalonkysymyksen ratkaisemisessa”, kirjoittaa Linnéa Engström Marine Stewardship Councililista (MSC).

MSC on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio, joka tunnistaa ja palkitsee merien ja merenelävien suojeluun liittyviä ponnistuksia.


Kala on vaihdetuin elintarvike maailmassa

Kalalla käydään kauppaa paljon enemmän kuin esimerkiksi banaaneilla, kahvilla tai sokerilla. Joka kymmenes maailman ihmisistä on myös riippuvainen kalastuksesta ja kalateollisuudesta elinkeinona ja merenelävät muodostavat 17% maailman eläinproteiinista.

Kalakantojen ylikalastus on maailmanlaajuinen ongelma.

Meret eivät ole ainoastaan ihmiskunnan tärkeimpiä ruoan lähteitä. Ne ovat myös paras puskurimme ilmastonmuutosta vastaan, koska ne käyttävät hiilidioksidia ja tuottavat happea, jota hengitämme. Happi joka toiseen sisäänhengitykseemme tulee meristä. Meremme ovat siis maanpäällisen elämän edellytys.

Ihmisen vaikutus merten ruokaketjuun niin ylikalastuksen kuin saasteidenkin muodossa on merkittävä.

Meritietous eli ymmärrys siitä, miten meri vaikuttaa meihin ja me siihen, on yksi suurimmista aiheista nyt alkavalla YK:n Merien Vuosikymmenellä (UN Ocean Decade). Projektin tavoitteena on estää meriemme kunnon huonontuminen ja edistää kestävää kehitystä sekä merissämme että rannikkoalueillamme. Meritietous on yksi avaimista näiden tavoitteiden saavuttamiseen.

Sushin suosion nousun myötä niin ravintolat kuin kuluttajatkin ovat ymmärtäneet vastuullisesti kalastettujen kalojen merkityksen ruokapöydässä.


Työskentelemällä kestävän kalastuksen eteen me MSC:llä pyrimme tekemään kaikkemme säilyttääksemme pinnanalaisen elämän merissämme. Sininen ympäristömerkkimme auttaa kuluttajia löytämään vastuullisesti pyydetyn kalan ja äyriäiset kaupassa ja ravintolassa helposti ja vaivattomasti. Lihan vaihtaminen kalaan on myös konkreettinen tapa vähentää kasvihuonepäästöjä.

Tästä merkistä tunnistat vastuullisesti pyydetyn kalan.

Koulut avainasemassa

Olemme vakuuttuneita siitä, että koulut ovat avainasemassa lisäämään tietoutta meriemme merkityksestä ihmisten tulevaisuudelle. Olemme myös sitä mieltä, että suomalaisilla opettajilla ja kouluilla on todellinen mahdollisuus vaikuttaa.

Mitä on kestävä kalastus – opetusvideo.

Suurista haasteista kertomisen lisäksi meidän tulee antaa koululaisille myös toivoa – ja työkaluja paremman tulevaisuuden luomiseen. Juuri tästä syystä olemme MSC:llä luoneet meri- ja kalastusaiheisia opetusmateriaaleja ala- ja yläkoululaisille. Materiaalit on suunniteltu sopimaan sekä luonnontieteiden että kotitalouden opetusohjelmiin.


Ympäristön kannalta kestävä kalastus on välttämätöntä, jotta voimme torjua ilmastonmuutoksen vaikutuksia meren elämään, turvata biologisen monimuotoisuuden ja varmistaa tulevaisuuden ruokaturvan.

Ymmärtämällä meriämme paremmin ja kunnioittamalla niitä myös tulevaisuuden sukupolvet voivat saada mahansa täyteen näitä uskomattomia herkkuja vahingoittamatta elämää ja resursseja meren pinnan alla.

Lisätietoa www.msc.org