Etusivu » Maritim venevarusteet 2019 | osa 3 Mente Marine ACS R –trimmiautomatiikka
Ajankohtaista

Maritim venevarusteet 2019 | osa 3 Mente Marine ACS R –trimmiautomatiikka

Trimmitasot auttavat säätämään veneen kulkuasentoa optimaaliseksi ja oikeassa asennossa niin turvallisuus kuin taloudellisuuskin ovat parhaimmillaan. Trimmien käyttö käsin ajon aikana ja varsinkin kovemmassa kelissä tuo ajamiseen turhaa lisähaastetta, mutta vaasalaisen Mente Marinen ACS R –trimmiautomatiikka vapauttaa kädet keskittymään ajamiseen ja säätää trimmejä aina optimaaliseen asentoon.

Trimmiautomatiikan asennus manuaalisiin trimmitasoihin

Helsinkiläinen kalamies Esko Lahtinen tuskaili pitkään manuaalitrimmiensä säätöjen kanssa. Trimmien säätimiä vaivasi toimintahäiriö, joka aiheutti sen, että trimmit rupesivat kalapaikalla pitämään ääntä, jolloin surina kuului kaloja häiritsevästi veden alle.

Lencon trimmitasot olivat kunnossa, mutta ohjausjärjestelmä oli mennyt epäkuntoon ja se haluttiin vaihtaa samalla automaattiseksi.

Eskon veneenä on syvän V-pohjan omaava Silver Hawk 540 ja trimmitasoina ovat Lencon manuaaliset sähkömekaanisesti säädettävät mallit. Mente Marinen trimmiautomatiikka sopii Lencon tasoihin ”heittämällä”, sillä se on suunniteltu toimimaan yleisimpien trimmijärjestelmien kanssa. Ainoastaan vanha manuaalitrimmien ohjainpaneeli ja ohjausyksikkö Control box piti poistaa.

Vanha control box sai lähteä automatiikan ja älyn tieltä.

Eskon hankkima ACS R (Roll) korjaa automaattisesti veneen optimaaliseen kulkuasentoon sivusuunnassa ja estää kallistumisen. Silver Hawkin kokoiset veneet tarvitsevat käytännössä ainoastaan tätä toimintoa. Valmistajalta on saatavilla myös ACS RP (Roll & pitch), jossa säätö onnistuu myös pitkittäissuunnassa.

Älyä pienessä tilassa

Mente Marinen paneeli sopii suoraan vanhan paikalle, vain ruuvinreiät pitää muuttaa.

Kehitys on mennyt valtavasti eteenpäin. Mente Marinen oma ohjainpaneeli sisältää käyttökytkimien ohella kaiken älyn mitä automaattinen trimmijärjestelmä tarvitsee eikä pokkarikirjan kokoista vanhaan Lencon ohjausyksikköä enää tarvita, joten veneeseen tulee tämän myötä lisää tilaakin.

Vasemmalla rojut, jotka Mente Marinen ohjauspaneeli korvaa.

Yksinkertaista asentamista

Vanhat liittimet eivät käy Menteen, joten ne poistetaan ja johtojen päät kuoritaan.

Kun olimme purkaneet vanhat osat pois, meille jäi vain levyistä tulevat johdot ja virtajohto kytkettäväksi Mente Marinen paneeliin, joka on kooltaan samanlainen kuin Lencon entinen, ainoastaan asennusreikien paikat piti vaihtaa.

Ainoastaan asennusreiät piti porata uusiksi mukana olevan sabluunan avulla.
Uusi järjestelmä ei muuttanut mitään entisiä sähköihin liittyviä kytkentöjä. Ainoastaan ylimääräinen control box sai lähteä ja Mente Marinen virta syötetään samoista johdoista kuin aiemmalle järjestelmälle.

Kytkennät tehdään ruuviliittimillä kuorien johdon pää ja kytkemällä asennuskiskoon, joka on kiinni paneelissa.

Kytkentä on todella yksinkertainen. Ohjeissa on selkeät piirrokset eri merkkien kaapeleille.

Ohjeissa on selkeästi kerrottu mihin kohtaan kukin johto laitetaan eikä ohjetta seuraamalla virheitä pääse tapahtumaan. Asennuksen ja testauksen jälkeen eristimme johdot huolellisesti. Aika asentamiseen meni reilu tunti, joten mistään vaikeasta projektista ei ole kysymys.

Koekäyttö kytkennän jälkeen.

Käyttöönotto

Kun kytkennät ja toiminnot olivat valmiita, tulee trimmitasot kalibroida automaattiselle ohjausjärjestelmälle. Kalibrointi tapahtuu yksinkertaisesti: ylintä ja alinta näppäintä painetaan samanaikaisesti 5 sekunnin ajan, jolloin ACS tietää, että kalibrointia ollaan tekemässä.

Kalibrointi tulee suorittaa ennen käyttöönottoa. Ohjeita seuraamalla asia on nopeasti hoidettu.

Tämän jälkeen painikkeita pidetään alas painettuina 9 sekunnin ajan, jonka jälkeen järjestelmä aloittaa enimmillään minuutin mittaisen kalibroinnin. AUTO-merkkivalon vilkkumisen loppuminen kertoo kalibroinnin valmistumisesta. Mikäli ACS siirretään toiseen veneeseen, täytyy kalibrointi luonnollisesti tehdä uudestaan.

Ajossa

Mente Marinen järjestelmä mukautuu automaattisesti veneen ominaisuuksiin, kuormaukseen, kulkunopeuteen ja sääolosuhteisiin. Nopeuden laskiessa liukukynnyksen alle, trimmitasojen vaikutus häviää. ACS havaitsee tämän eikä tee säätöjä. Veneen vauhdin kiihtyessä ACS käynnistyy automaattisesti ja korjaa kulkuasennon takaisin toivottuun asentoon.

Järjestelmää on mahdollista käyttää myös manuaalisten trimmien tapaan ja sen avulla voidaan etsiä haluttu kulkuasento veneelle. Oikean asennon löydyttyä asento voidaan lukita muistiin ja automatiikka huolehtii lopusta.

ACS:n huomattavin etu on sen helppoudessa – se on helppo asentaa ja käyttää. Koska automatiikka huolehtii veneen optimaalisesta asennosta, voi kuljettaja keskittyä rauhassa ohjaamiseen muuttuvissa sääolosuhteissa tai veneen painopisteen muuttuessa. Oheisissa videoissa toimintaa esitellään niin ulko -kuin kotimaisissakin vesissä.

Hanki oma automaattinen trimmijärjestelmä Maritimista kampanjahintaan 560 euroa (svh 599 euroa).