Etusivu » Maritim venevarusteet 2019 | osa 4 Skywatch BL500 -sääasema älypuhelimille
Ajankohtaista

Maritim venevarusteet 2019 | osa 4 Skywatch BL500 -sääasema älypuhelimille

Sää vaikuttaa olennaisesti kalastukseen ja kalan tuloon. Takavuosien ”ottikalenterit” ovat enemmän tai vähemmän epäluotettavia kalan syöntihalujen suhteen. Nyt analyyttiselle kalastajalle on tarjolla nykypäivän työkalu sään mittaamiseen – Skywatch BL500.

Alumiinista valmistettu ison sikarin kokoinen ja 66 grammaa painava Skywatch on sveitsiläistä tarkkuustyötä oleva sääasema, joka toimii älypuhelinsovelluksen välityksellä. Laite mittaa reaaliaikaisesti tuulen nopeuden –ja suunnan, lämpötilan, lämpöindeksin sekä tuulen hyytävyysarvon.

Skywatch toimitetaan näyttävässä alumiinikotelossa. Mukana teline, ripustusnaru ja USB.

Lisäksi se tarjoaa reaaliaikaista tietoa ilmankosteudesta –ja paineesta sekä kastepisteestä. Mielenkiintoisena ja hyödyllisenä lisänä Skywatch kertoo kulloisenkin UV-indeksin. Vaeltajia, kiipeilijöitä ja korkeammassa ilmanalassa liikkuvia hyödyttää myös laitteen korkeusmittari.

Mielekästä käyttää

Skywatchin käyttö aloitetaan lataamalla joko iOS tai Android-sovelluskaupasta ilmainen Skywatch-sovellus.

Sovellus toimii älypuhelimen kautta Bluetoothilla.

Laite liitetään kätevästi älypuhelimeen Bluetooth-yhteyden avulla ja akun lataaminen tapahtuu usb:n kautta. Usb löytyy kierrettävän korkin takaa, jossa on myös kierteet esimerkiksi jalustakiinnitykseen.

Skywatch ladataan USB:n kautta, joka on suojassa korkin alla.
Laite on mahdollista kiinnittää ruuvikierteillä olevaan jalustaan.

Akku kesti huhti-toukokuisissa viileissä keleissä noin neljä päivää, kun valmistaja lupaa jopa viikon toiminta-ajan. Ehkä lämpimässä viikko voi pitääkin paikkansa.

Käytimme telinevalmistaja Scanstrutin valikoimista löytyvää näppärää telinettä, jossa on kiinteä jalustaruuvi Skywatchiin tai kameraan kiinnitettäväksi.

Kätevimmin veneessä kiinnitys onnistuu Scanstrutin telineellä.

IP67-suojattu Skywatch kestää hetkellisen upotuksen veteen ja se käynnistetään nappia painamalla, jolloin kärjestä ponnahtaa ylös mittalaiteosa, jossa näkyy selkeästi vinhasti pyörivä tuulimittari.

Skywatch käyttövalmiudessa.

Älypuhelinsovelluksen kautta saadaan kätevästi reaaliaikaisia tietoja säästä ja ne voidaan tarvittaessa jakaa eri sosiaalisen median kanavissa kuten Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä sekä tallentaa sovellukseen myöhemmin tarkasteltavaksi.

Skywatchin käyttäjillä on myös mahdollisuus tarkastella muiden käyttäjien säätiloja karttaosiossa.

Muiden Skywatch-käyttäjien tiedot näkyvät karttapohjalla. Porin suunnalla laite tuntuu olevan suosittu.

Onko hyödyllinen?

Toki asia riippuu siitä, mihin laitetta tarvitsee, mutta kalastuksessa hyödyt tulevat esiin erityisesti pidemmällä aikajaksolla. Kulloisenkin reaaliaikaisen sään pystyy jokainen tulkitsemaan itse, mutta kun tietoa on kertynyt esimerkiksi yhden kalastussesongin ajalta, pystytään kalojen ottihetkien sääoloista muodostaa johtopäätöksiä.

Skywatchin tarjoama tieto on hyvin tarkkaa.

Kun tiedot yhdistetään senhetkiseen vedenkorkeuteen (merialueilla), valaistusolosuhteisiin ja uistimen tai perhon väriin, saadaan kalapäiväkirjaan aukotonta tietoa milloin otti oli parhaimmillaan.

Lämpötilan seuranta on aukotonta. Ja mikä parasta kaikki tiedot voi tallentaa myöhempää analyysiä ja vertailua varten.

Skywatchin avulla kerättyjen säätietojen yhdistäminen kalantuloon tai tulemattomuuteen kehittää kalastajan taitoja eri kohdekalojen optimaalisen ottikelin löytämiseen ja mahdollistaa samalla sääolojen syvällisemmän ymmäryksen. Jatkoon.

Hanki oma Skywatch-sääasema suoraan Maritimin valikoimista hintaan 229 euroa.